دومین کنفرانس ملی مطالعات کاربردی در فرایندهای تعلیم و تربیت کنفرانس ملی مطالعات کاربردی در فرآیندهای تعلیم و تربیت منتشر شد

کنفرانس ملی مطالعات کاربردی در فرآیندهای تعلیم و تربیت

دومین کنفرانس ملی مطالعات کاربردی در فرایندهای تعلیم و تربیت

 

مطالب این شماره عبارتند از

نویسندگان:

رضا چندول

عنوان:

تقویت بارش مغزی در دانش آموزان پایه‌ی ششم ابتدایی

چکیده:

پژوهش حاضر در کلاس ششم یکی از مدارس ناحیه 2 تبریز که شامل 31 دانش آموز پایه‌ی ششم ابتدایی بود و با هدف تقویت بارش مغزی در دانش آموزان و تشویق آنها به تفکر درباره موضوعات مختلف و ایده‌پردازی در زمینه‌های مختلف انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی و از نوع اقدام پژوهی است. برای جمع آوری اطلاعات از روش‌های مشاهده و یادداشت‌برداری استفاده شد و در نهایت، انجام راه‌حل های جدیدی که در این تحقیق به آنها اشاره و پرداخته خواهد شد، منجر به تقویت بارش مغزی و ایده‌پردازی خلاقانه در زمینه‌های مختلف شد. طرز کار در این پژوهش به این صورت بود که ابتدا با مشاهده‌ی برخی علایم که به ما نشان از عدم وجود خلاقیت و ایده‌پردازی در دانش آموزان کلاس می‌داد، در صدد بررسی دلایل مشکل و حل آنها یا به حداقل رساندشان برآمدم. سپس با مشخص کردن برخی دلایل و بعد از انجام برخی راهکارها، مجدد این عدم وجود خلاقیت در دانش آموزان بررسی گردید و نتیجه‌ای که حاصل شد، کاهش این عدم خلاقیت بود که همین موضوع نشان‌دهنده‌ی به نتیجه رسیدن این پژوهش بود.

کلید واژه:

اقدام پژوهی، بارش مغزی، تفکر خلاق، پایه‌ی ششم، مقطع ابتدایی


نویسندگان:

مرضیه زمانی

عنوان:

روایت پژوهی اولین تجربه ی تدریس یک دانشجو معلم

چکیده:

گزارشی که هم اکنون در دست شماست، بیان تجربه ی یک دانشجو معلم است. تجربه ی اولین تدریس به عنوان یک دانشجومعلم در دانشگاه فرهنگیان و برای دانشجو معلمان دیگری که نقش دانش آموز را بازی میکنند و از آن گذشته تدریسی که نمره پایانی و قبولی در درس راهبردهای تدریس را مشخص میکند. این گزارش ازنوع کیفی است وشیوه ی تحلیل آن به روش کدگذاری است که درنهایت 6 مفهوم شامل برنامه درسی ، ارزشیابی، آمادگی قبلی ، تدریس، دیگر دانشجویان و شرایط جسمی و روحی به عنوان عوامل موثر در کیفیت تدریس یک دانشجو معلم ومعلم اینده مشخص شده اند.

کلید واژه:

دانشگاه فرهنگیان ، تدریس، دانشجو معلم ، تجربه


نویسندگان:

مهرداد برون

عنوان:

تعلیم وتربیت

چکیده:

آنچه در این پژوهش و تحقیق ملاحظه می کنید نه نگرش روان شناسانه به مسئله تعلیم و تربیت است و نه دیدگاهای یک عالم به مسائل پرورشی ـ تربیتی . بلکه تعلیم و تربیت از دید یک معلم است ، آموزگاری که سالها در کنار نونهالان این باغ هستی دانسته های خود را همچو گنجی به نسل بعد منتقل نموده است و در این راستا خود نیز صاحب تجارب ارزشمندی شده است . در این مقاله انواع تعلیم و تربیت و موانع تعلیم و تربیت صحیح و راه هایی هایی برای مقابله با موانع تعلیم و تربیت و هدف نهایی تعلیم و تربیت را بشناسیم بیان می کند.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت، نوجوانان و جوانان ، هدف،


نویسندگان:

سجاد سالارنیک, ناهید سالارنیک, سجاد سالارنیک

عنوان:

عوامل دستیابی به سلامت جسم و روان از دیدگاه قرآن کریم و عترت

چکیده:

روح و جسم آدمی از شریف ترین موضوعاتی است که می طلبد آدمی مطالعات و تاملاتی نسبت به آن داشته باشد در این خصوص قرآن کریم و عترت ، علاوه بر هدف اساسی خودشان که هدایت بشریت به سوی رستگاری می باشد ، مسائلی را که در جهت بهبود کیفیت زندگی دنیوی او ضروری است را نیز تبیین نموده است . بدون شک موضوع سلامت جسم و روان در افراد و اجتماعات بشری یکی از ضروری ترین دغدغه های انسان معاصر و خردمند می باشد . قرآن کریم و احادیث اهل بیت در خصوص این موضوع به لحاظ مبنایی و محتوایی از غنای والایی برخوردار اند و نقش بسزایی در کاهش و از بین بردن فشارهای روانی دارد. راهکارها و سفارش هایی که توسط دین اسلام صورت گرفته است زمینه ساز تقویت روحی _ روانی و جسمی افراد در اجتماع است. قرآن کریم از بعد انسان شناسی، راه حل هایی بنیادین را در موضوع تأمین سلامت روانی مطرح نموده است. این پژوهش به شیوه توصیفی – تحلیلی و به روش کتابخانه ای صورت پذیرفته است و عوامل مؤثر سلامت جسم و روان را با محوریت قرآن کریم و احادیث ائمه علیهم السلام مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت عوامل بیان شده را برای دست یابی به سلامت روان جامع و کامل ارزیابی نموده است.

کلید واژه:

سلامت جسم و روان ، قرآن کریم ، عترت ، روح


نویسندگان:

فائزه حمیدی, فائزه حمیدی, مهدی گنج خانلو, بهاره گنج خانلو

عنوان:

بهبود درک دانش آموزان در رابطه با تقسیم چند رقمی بر یک رقمی

چکیده:

پژوهش حاضر در جهت تدریس موضوع « تقسیم چند رقمی بر یک رقمی» از کتاب ریاضی پایه چهارم ابتدایی صورت گرفته است. برای انجام پژوهش، دو تن از آموزگاران آموزش و پرورش شهرستان ایجرود باهم همکاری داشتند. در این همکاری از اندیشه و تجربیات همدیگر استفاده کرده و پس از بررسی موارد مطرح شده و اولویت بندی و انتخاب یکی از اولویت ها در نهایت موضوع مذکور از صفحات ....و .... ریاضی چهارم برای انتخاب بهترین روش تدریس و همچنین رفع مشکل بین دانش آموزان پایه چهارم دبستان بسیج شیوه شهرستان ایجرود انجام گرفته است. ابتدا موضوع تدریس شد و دانش آموزان با تقسیم چند رقمی بر یک رقمی آشنا شدند ولی در حل فعالیت های کلاسی، کار در کلاس ها و آزمون عملکردی که نقاط قوت و ضعف مشخص می شود عملکرد مناسبی داشتند. و در انجام تمرین ها نیز که تثبیت یادگیری صورت میگیرد عملکرد رضایت بخشی نداشتند. پس از نقد و بررسی اعضای گروه درس پژوهی از تدریس اول و تغییر ابزارهای تدریس معلم ، اصلاح طرح درس، تدریس اعداد 1000تایی و... ، قسمت هایی از طرح درس مورد بازبینی قرار گرفت و تصمیم بر این شد که در تدریس دوم از فناوری، قلک ها ، پول و اعداد 1000تایی استفاده شود. در پایان درس پژوهی به این نتیجه رسیدیم که هر چه قدر از روش های مجسم، نیمه مجسم و انتزاعی به ترتیب در آموزش ریاضی استفاده کنیم تاثیر مناسبی در یادگیری دانش آموزان دارد و نکته مهمی که از این درس پژوهی به دست آمد این بود که باید تدریس موضوعات ریاضی بر اساس تجربیات گذشته دانش آموزان باشد.

کلید واژه:

ریاضی، تقسیم ، درس پژوهی


نویسندگان:

ابراهیم بهشتی نیا, رضیه طهماسبی, یاسمن امینی

عنوان:

پیش&#172:بینی بازدهی آموزش مجازی دوران کرونا در پساکرونا با در نظر گرفتن تجربه دانشجویان (نمونه مطالعه دانشجویان رشته هنر(گرایش گرافیک) دانشگاه و موسسه&#172:های آموزش عالی شهر شیراز)

چکیده:

چکیده بیان&#172:مساله: با شیوع کرونا و پیدایش سویه&#172:های مختلف، اکثر دانشگاه&#172:ها و موسسه&#172:های آموزشی جهان به سمت آموزش برخط و برگزاری کلاس&#172:ها به صورت مجازی سوق داده شدند. این موضوع باعث تغییر در ماهیت آموزش و مواجه شدن اغلب دانشجویان با روشی نسبتاً نوظهور از آموزش گردیده است که قبل از آن کمتر تجربه شده بود. مساله اصلی این پژوهش پیش&#172:بینی بازدهی آموزش&#172:مجازی دوران کرونا در پساکرونا با در نظر گرفتن تجربه زیسته دانشجویان در مدت برگزاری کلاس-ها به صورت مجازی می&#172:باشد. هدف: اهداف این پژوهش شناخت مشکلات موجود در برگزاری کلاس&#172:های مجازی دروس عملی رشته هنر گرایش گرافیک با توجه به تجربه زیسته دانشجویان بوده و پیرو این شناخت، پیش&#172:بینی بازدهی کلاس&#172:های مجازی در دوران پساکرونا و شناخت چالش&#172:ها و مولفه&#172:های تاثیرگذار آموزش است. روش پژوهش: روش پژوهش به صورت پیمایشی- مقطعی و از لحاظ هدف، کاربردی است. جمع&#172:آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه&#172:ای است و از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. نمونه مطالعاتی این پژوهش دانشجویان رشته هنر(گرایش گرافیک) دانشگاه&#172:ها و موسسه&#172:های آموزش عالی شهر شیراز می&#172:باشند. یافته&#172:ها: دروس عملی دانشگاهی به دروس آزمایشگاهی و کارگاهی طبقه بندی می&#172:&#172:&#172:شوند که از لحاظ ساز و کار، شیوه ارائه و حتی نحوه یادگیری از سمت دانشجو با دروس نظری متفاوت است. با توجه به مطالعات انجام شده و پاسخ&#172: دانشجویان به پرسش&#172:نامه، اکثر دانشجویان شرکت&#172:کننده در این مطالعه نسبت به برگزاری دروس عملی در سامانه&#172:های مجازی با مشکل روبرو هستند. دانشجویان ضعف موجود در زیرساخت و اینترنت و همچنین عدم پشتیانی مناسب را از بارزترین مشکلات کلاس&#172:های مجازی برشمرده&#172:اند. از نگاه دیگر و براساس شناخت و مشخص شدن مشکلات کلاس&#172:های مجازی، شاهد عدم یادگیری صحیح و کامل دروس به خصوص دروس عملی در بین دانشجویان هستیم که پیش&#172:بینی می&#172:گردد، این مهم با توجه به پیوستگی و مرتبط بودن دروس، در دوران پساکرونا سبب تاثیرات منفی در ترم های آتی و چه بسا در فارغ&#172:التحصیلی دانشجویان گردد.

کلید واژه:

آموزش مجازی، ویروس کرونا، پساکرونا، هنر، دروس عملی


نویسندگان:

نیلوفر عمیدی

عنوان:

شیوه های موثر در جذب ، تربیت ،بازآموزی، نگهداشت و ارزشیابی معلمان در نظام تعلیم و تربیت

چکیده:

باعنایت به اینکه یکی از راه های توسعه ی آموزش و پرورش ایجاد زمینه هایی برای آموزش و تربیت معلمان کار آمد می باشد ،توجه به برنامه های تربیت معلم همگام با تحولات جهانی در عصری که دانایی و فناوری اطلاعات نامیده میشود از مهم ترین بحث هایی است که توجه صاحب نظران را به خود جلب کرده است .با ورود به این عصر ، نیازهای جدیدی برای معلمان به ارمغان آورده شده است، نیازهایی که مستلزم آماده سازی و افزایش مهارت های آموزشی است . معلمان باید دانش و توانایی های تخصصی و حرفه ای خود را با تحولات آینده هماهنگ سازند. از سوی دیگر اندیشیدن درباره ی چگونگی اصلاح تربیت معلم به مثابه پرداختن به مهم ترین رکن نظام تعلیم و تربیت است که باید در میان متفکران جامعه دامن زده شود. به عبارت دیگر توانمند سازی حرفه ای معلمان در دنیای دانش بنیان و رقابتی امروز حیاتی و سرنوشت ساز است .این در حالی است که پدیده ی جهانی شدن و سیاست گزاری این حوزه را دشوارتر و پیچیده تر کرده است.هدف پژوهش طراحی مدلی برای سیاست گزاری تربیت معلم در مواجهه با تغییرات جهانی شدن است که شامل تغییر در شیوه های جذب ،تربیت،بازآموزی ،نگهداشت و ارزشیابی معلمان در نظام تعلیم و تربیت است.

کلید واژه:

کلید واژه ها: تعلیم و تربیت ، باز آموزی ، توانمند سازی، جهانی شدن


نویسندگان:

سید محمد قبادی, سیدمحمدقبادی, زینب طهماسبی زاده, سید امیر قبادی

عنوان:

بهبود درک دانش آموزان در رابطه با مبحث میانگین( مطالعه ای به شیوه درس پژوهی)

چکیده:

درس‌پژوهی یک پژوهش مشارکتی در کلاس درس است که در این فرآیند اعضای گروه درس پژوهی، موضوعی را انتخاب و در ارتباط با آن به پژوهش می پردازند. لذا پس از انتخاب مدرسه شاهد ریحانه و اطلاع‌رسانی توسط مدیر دبستان، اقدام به تشکیل گروه درس‌پژوهی در پایه پنجم ابتدایی نمودیم. پس از آن با بحث و تبادل نظر و نقد و بررسی و با توجه به اهمیت درس ریاضی، تدریس میانگین را انتخاب کردیم. هدف کلی و اهداف جزئی و رفتاری آموزشی را مشخص کردیم و به گردآوری اطلاعات برای انتخاب بهترین روش تدریس و دستیابی به اهداف، پرداختیم. برای دستیابی به اطلاعات دقیق‌تر، اقدام به اجرای آزمایشی تدریس نمودیم سپس به سراغ منابع علمی در زمینه‌های موردنیاز رفتیم. پس از اجرای آزمایشی، نقایص موجود در تدریس را شناسایی و با کنار هم قراردادن اطلاعات به دست آمده، طرح درس اصلی را نوشتیم و برای اجرا مقدمات آن را فراهم نمودیم. بعد از اجرا به نقد و بررسی پرداختیم و فیلم تدریس را به افراد صاحب نظر نشان دادیم تا نظرهایشان را اعلام کنند. پس از جمع‌آوری نظرات، مشخص شد که تدریس توانسته است در جهت تحقق اهداف پیش برود. لذا نیازی به تدریس دیگر نبود. در نقدها به جنبه های مثبت تدریس اشاره شد و چند پیشنهاد از طرف افراد صاحب نظر ارائه گردید. یافته‌های این پژوهش نشان‌دهنده‌ی تحقق اهداف پژوهشگران، بهبود یادگیری دانش‌آموزان، توسعه‌ی حرفه‌ای همکاران و در نهایت ایجاد رضایت و خرسندی در دانش‌آموزان و معلمان بود.

کلید واژه:

درس‌پژوهی، الگوی تدریس، میانگین، یادگیری، نقد وبررسی


نویسندگان:

نازی سنگ سفیدی

عنوان:

آسیب شناسی خصوصی‌سازی مدارس، اصالت سود یا اصالت تعلیم و تربیت

چکیده:

به عقیده بسیاری از صاحبنظران استفاده از سرمایه گذاران شاید در هر حوزه‌ای عملی شایسته و بجا باشد، اما در حوزه آموزش و پرورش که تعدادی کودک و نوجوان به امید کسب آموزش و تربیت جمع می شوند وقتی نگاه سودده به آن باشد کاملاً به ضرر است. زیرا در این میان خروجی آموزش و پرورش از اهمیت ساقط می‌شود و دغدغه فقط تأمین سود سرمایه گذاران است و این مهم زنگ خطری برای حوزه آموزش و پرورش در کشور است. لذا بخش خصوصی هر چند که موتور توسعه اقتصادی به شمار می رود و باز گذاشتن میدان برای آنها از سوی دولت مناسب و بجا است اما در حوزه تعلیم و تربیت دولت نباید کنترل آن را کاملا در اختیار بخش خصوصی و سرمایه گذاران قرار دهد. در این صورت هدف نهایی از آموزش و پرورش در کشور که همان تعالی نیروی انسانی است از بین رفته و هدف تنها غنی تر ساختن تعدادی سرمایه گذار خواهد بود.این اقدام مدرسه را به یک بنگاه اقتصادی تبدیل می کند که معادلات اسلامی و بومی را در حوزه تعلیم و تربیت جابه جا خواهد کرد. مسوولان وزارت آموزش و پرورش بر فرایند خصوصی سازی مدرسه های دولتی اصرار دارند. این در حالی است که برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان در جایگاه مخالفان این تصمیم قرار گرفته اند. مسوولان وزارت آموزش و پرورش هدف اصلی از اجرای خصوصی سازی مدارس را صرفه جویی در هزینه های سنگین آموزشی، افزایش مشارکت در فعالیت های آموزشی- پرورشی و همچنین جبران کمبود نیرو بویژه در منطقه های محروم عنوان می کنند. در مقاله حاضر قصد داریم به خصوصی سازی مدارس،اصالت سود یا اصالت تعلیم و تربیت بپردازیم.

کلید واژه:

خصوصی سازی، مدارس، اصالت سود، تعلیم و تربیت.


نویسندگان:

سید محمد قبادی, حسین مبارک آبادی, سید محمد قبادی, زینب طهماسبی زاده

عنوان:

بررسی مولفه اضطراب امتحان در دانش آموزان

چکیده:

در رابطه با پیامدهای اضطراب امتحان در مورد دانش¬آموزان می¬توان گفت، اضطراب امتحان می¬تواند موجب ایجاد شکست و ناسازگاری در فرد شود و فرد را از بخش عمده¬ای از امکانات و توانمندی¬هایش محروم می¬سازد. فرد در پی افزایش اضطراب با کاهش کارآمدی روبرو می¬گردد. در واقع اضطراب نوعی واکنش منفی هیجانی است که در پاسخ به منبع تنش¬زایی نظیر موقعیت رقابتی ایجاد می¬شود. همه افراد در دوره¬هایی از زندگی این احساس و تنش را تجربه می¬کنند که می¬تواند توان¬بخش و در برخی موارد توان¬کاه باشد. اضطراب توان¬بخش، آدمی را وادار می¬سازد تا در راستای هدف خود فعالیت کند و در مورد آن بیندیشد، اما اضطراب توان¬کاه وی را از انجام هدف باز می¬دارد و توجه وی را محدود می¬سازد. وجود این اختلال عاملی برای درماندگی، یأس، محدودیت و ناکارآمدی است که در پی ناکارآمدی، کاهش انگیزه،توجه و کوشش می¬باشد و در حیطه¬های گوناگون مشکلات متعددی را در زمینه روابط، تحصیلات، کاهش بهره¬وری و حتی مرگ می¬شود با عنایت به مسایل موجود در زمینه نداشتن سلامت روان دانش¬آموزان و وجود اضطراب امتحان، پژوهش در این زمینه اهمیت دو چندان می¬یابد. پژوهش حاضر مطالعه ای به روش مروری بوده و هدف از آن بررسی مولفه اضطراب امتحان در دانش آموزان می باشد.

کلید واژه:

اضطراب-اضطراب امتحان-حل مسئله


نویسندگان:

مریم یزدان شناس

عنوان:

اموزش و پرورش و ضرورت تعلیم و تربیت اسلامی

چکیده:

تعلیم و تربیت نیاز ضروری بشر است به گونه ای که انسان در طول حیات خود، پیوسته بدان نیازمند است. به نظر می آید تربیت انسان های مهذب و هم جهت و هماهنگ با معیارهای اسلام یکی از اهداف و وظایف اساسی در نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می گردد. نهادهای آموزشی از آنجایی که ارتباط نزدیک، زنده و متدوام و منظمی با مخاطبان خود دارند و همچنین خیل عظیمی از کودکان، نوجوانان و جوانان را دربرمی گیرند، در نتیجه جایگاه مهمی در تعلیم و تربیت اسلامی افراد دارند یکی از این نهادهای بسیار مهم و تاثیر گذار که مسئولیت اهتمام به امر تعلیم و تربیت اسلامی آحاد مردم را عهده دار می باشد، آموزش و پرورش است. آموزش و پرورش زمینه ساز رشد فکری و اخلاقی انسان ها در یک جامعه پویا است. از آنجا که در این پژوهش، اطلاعات و داده ها از طریق مطالعه و خواندن مواد چاپ شده از قبیل کتب و اسناد و مدارک و مقالات موجود در کتابخانه ها، وب سایتهای علمی پژوهش و ...جمع آوری گردیده، روش انجام تحقیق کار پشت میزی یا کتابخانه ای و به صورت کیفی می باشد. از سوی دیگر چون تجزیه و تحلیل اطلاعات در اشکال مختلف غیر کمی یا غیر مقداری هستند و مداخله کنترلی از سوی محقق اعمال نخواهد شد، مدل تحلیل این پژوهش، تحلیلی است و ضمن بیان مفهوم شناسی تعلیم و تربیت و تعلیم و تربیت اسلامی و ویژگی ها و اهداف و اهمیت آن سعی داردراهارهایی را به منظور پیاده سازی تعلیم و تربیت اسلامی در نهاد آموزش و پرورش پیشنهاد کند

کلید واژه:

تعلیم و تربیت –اموزش و پرورش-تربیت اسلامی


نویسندگان:

مژگان قانع ملاطی, مژگان قانع ملاطی, ریحانه شیروانی

عنوان:

چگونه توانستیم مهارت درک مطلب دانشآموزان دختر پایه سوم ابتدایی را بهبود ببخشی م؟

چکیده:

درک مطلب مهم ترین مهارت در یادگیری است . هر چه درک و دریافت ما از مطالب بهتر باشد، یادگیری عمیق مطالب برای ما آسان تر خواهد بود. درک مطلب در واقع میزان فهم ما از موضوعی است که به شکل های مختلف همانند، گفتاری و نوشتاری به ما ارائه می شود.هدف از پژوهش حاضر افزایش قدرت درک مطلب گفتاری و نوشتاری دانش اموزان ی است که اموزش مجازی را گذرانده و از ان لطمه دیده اند. جامعه ی اماری پژوهش دانش اموزان کالس سوم مدرسه ی سهند بندرعباس بوده اند و گروه نمونه یک کالس پایه سوم بوده است.و برای اجرای طرح مورد نظر پژوهش از ابزار و وسایل، کتابهای داستان متناسب با سن دانش اموزان، سیستم هوشمند و ویدیو پرژکتور،وسایلی ساده برای اجرای نمایش،باند و موزیکهای مالیم،استفاده شد ونتایج حاصل از اجرای طرح پژوهش حاضر حاکی از ان بود که دانش اموزان در درک مطالب مکتوب و درک گفتاری بسیار تقویت شده و میزان و سرعت یادگیری انها افزای ش یافته است.

کلید واژه:

:درک مطلب ، تقویت خواندن ، تقویت حافظه شنیداری


نویسندگان:

سجاد صفرزاده, اميرحسين حجازيان

عنوان:

تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی بر اساس روش ویلیام رومی

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی (متن، تصاویر و فعالیت ها) از منظر فعال و غیر فعال بودن بر اساس روش ویلیام رومی در سال تحصیلی 94-95 می باشد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی می باشد و نمونه به صورت تصادفی طبق نظر ویلیام رومی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل به صورت توصیفی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، سیاهه مبتنی بر روش ویلیام رومی است که بر اساس مبانی نظری تهیه و روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی تایید شد. نتایج حاصل از تحلیل نشان می دهد که متن کتاب مطالعات اجتماعی با ضریب درگیری 0.0331 متنی بسیار غیر فعال و غیر پویاست و بیشتر به بیان مطالب و ارایه اطلاعات می پردازد و کمتر دانش آموزان را به فعالیت وا می دارد. تصاویر کتاب مطالعات اجتماعی با ضریب درگیری1.4، حاکی از اعتبار داشتن تصاویر است به گونه ای که زمینه مناسبی برای یادگیری مهیا می کند و دانش آموزان را به تفکر وا می دارد. فعالیت های کتاب مطالعات اجتماعی پنجم ابتدایی با ضریب درگیری 0.9، بیانگر فعالیت محور بودن محتوای کتاب می‌باشد که فقط فراگیران را به انجام فعالیت‌های متعدد فرا می خواند.

کلید واژه:

Content Analysis, William Rumi, Active and Passive, Fifth Grade Social Studies


نویسندگان:

مریم نایب لی

عنوان:

چگونه توانستم آموزش تعیین موقعیت جغرافیایی دانش آموزان دوم ادبیات دبیرستان بعثت را بهبود بخشم؟

چکیده:

اهمیت آموزش جغرافیا در جهان امروز بیش از هر زمان دیگری احساس می¬شود و آموزش صحیح مباحث جغرافیایی به درک و فهم درست جغرافیا کمک می-کند. یکی از مشکلات دانش آموزان، بویژه دانش آموزان رشته ی ادبیات، در درس جغرافیا ضعف در آموزش تعیین موقعیت جغرافیایی است. اقدام پژوه با مشاهده و انجام آزمون کتبی، به توصیف وضع موجود پرداخت و در نهایت با کمک و همیاری دانش آموزان و ارائه ی راهکاری ابتکاری، توانست آموزش این مبحث اساسی جغرافیایی را در دانش آموزان سال دوم ادبیات دبیرستان بعث رحیم آباد بهبود بخشد.

کلید واژه:

آموزش صحیح جغرافیا، موقعیت جغرافیایی


نویسندگان:

سجاد صفرزاده, اميرحسين حجازيان

عنوان:

تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی بر اساس روش ویلیام رومی

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی از منظر رویکرد ویلیام رومی می‌باشد در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی متون باتوجه‌به رویکرد ویلیام رومی جهت مشخص‌کردن ضرایب درگیری ذهنی و فعالیت محور بودن متن و ضرایب تصاویر و نمودارها و فعالیت‌ها استفاده شده است. باتوجه‌به روش پژوهش، جامعه و نمونه پژوهش را کتاب مطالعات اجتماعی پنجم ابتدایی تشکیل می‌دهد. ابزار تحلیل محتوا چک‌لیست و جداول تحلیل محتوا باتوجه‌به رویکرد ویلیام رومی می‌باشد. روایی و پایایی اطمینان پذیری یافته‌ها با استفاده از رویکرد ارزیابان بیرونی محاسبه گردید. یافته‌ها حاکی از آن است که کتاب مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی از نظر درگیری ذهنی متن غیرفعال و تصاویر فعال و فعالیت‌ها نیز فعال می‌باشد؛ بنابراین لزوم توجه به فعالیت محور بودن کتاب‌های درسی باتوجه‌به نقش آن در یادگیری ضرورت دارد.

کلید واژه:

رویکرد ویلیام رومی، تحلیل محتوا، ضریب درگیری ذهنی


نویسندگان:

زینب احمدی, علی اکبر والی, علی احمدی

عنوان:

مروری بر فلسفه تعلیم و تربیت

چکیده:

مقاله حاضر به روش مروری- کتابخانه ای است، که با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر در آمده است. هدف این مطالعه مروری بر فلسفه تعلیم و تربیت انجام گرفته است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی SID، scholar G و موتور جستجوی گوگل بدست آمده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد، تعلیم و تربیت به معنای فرایند انتقال و تعمیق دانش ها و بینش ها هدایت و تقویت گرایش ها و شکوفاسازی هماهنگ استعدادها و توانایی های انسان در ابعاد روحی و بدنی برای رسیدن به کمال مطلوب است.

کلید واژه:

تعلیم، تربیت، فلسقه تربیت


نویسندگان:

محمد محمودبیگی

عنوان:

چگونه توانستم دانش آموزان پایه پنجم را با استفاده از ابزارهای مجازی به آموزش غیر حضوری علاقه مند سازم

چکیده:

اینجانب محمد محمودبیگی در شهرستان اشنویه مدرسه فرهنگیان خیّر نالوس در مقطع ابتدایی دوم پایه پنجم در سال تحصیلی1401-1402 مشغول به تدریس می باشم متاسفانه نوعی بی علاقه گی و حتی دلزدگی نه تنها به تدریس مجازی بلکه به خود تحصیل به وجود آمده است. و این امر علاوه بر افت محسوس دانش آموزان در یادگیری باعث عدم انگیزه تحصیل هم شده است . اینجانب با استفاده از مصاحبه حضوری و کلامی با دانش آموزان(هم کلامی) متوجه شدم این مشکل بی علاقگی بصورت تقریبا مشترک در تمام دانش آموزان پایه پنجم وجود دارد.نوعی دلسردی از یادگیری مناسب با استفاده از شیوه مجازی باعث عدم انگیزه مناسب دانش آموزان برای تحصیل با این شیوه شده است . استفاده از آموزش مجازی بعنوان روش مکمل روش حضوری می تواند وضعیت موجود را به وضعیت مطلوب تغییر داد. وضعیت موجود دانش آموزان دارای عدم اعتماد بنفس ،درماندگی خود آموخته ، عدم یادگیری مطلوب و بی انگیزگی که همگی میتواند با سرمنشا بی علاقگی باشند هستند. وضعیت مطلوب شرایطی است که دانش آموزان با آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری بعنوان یک روش مکمل علاقه کامل را به آموزش مجازی و فیلم های آموزشی و یادگیری پایدار در مقطع ابتدایی پایه پنجم داشته باشد لذا در این اقدام پژوهشی اول راه حل های پیشنهاد و انتخاب شدند و سپس اجرا گردیدند که پس از اجرا توانستم میزان علاقه مندی را به میزانی قابل توجه افزایش دهم و همچنین باعث یادگیری پایاتری نسبت به قبل شدم

کلید واژه:

آموزش مجازی ، بی علاقگی ، انگیزش ، ابزارهای مجازی


نویسندگان:

محمد محمودبیگی

عنوان:

نقش استفاده از فناوری های نوین الکترونیکی در مدارس ابتدایی و چالش های آن

چکیده:

آموزش برخط (مجازی ) در سراسر دنیا بعنوان یک روش مکمل در دوره ابتدایی مورد توجه قرار گرفته است بر اســاس یافته های روانشناســی یادگیری، دانش آموزان ابتدایی از طریق دیدن و به کارگیری وســایل مختلف، مطالب درســی را بهتر و راحت تر می آموزند، زیرا وســایل کمک آموزشــی به ســبب فعال کردن حواس مختلف دانش آموزان، امر آموزش را واقعی تر، عملی تر و دلپذیرتر میســازند. ظهور پدیده شــگفت انگیز فنآوری اطلاعات در دو دهه آخر قرن بیستم و توسعه آن در نظام رسمی آموزش و پرورش کشورهای پیشرو باعث گسترش فرصت های یادگیری و دسترسی آســان به منابع آموزشــی و یادگیری شــده اســت. در این رویکرد، آموزش برخط به عنوان یک ابزار و وسیله تاثیر گذار در فرایند یاددهی - یادگیری مورد توجه قرار داده اســت. تحقیقات انجام شده نشان داده است که استفاده از اموزش برخط می توانند درایران نیز در دوره آموزش ابتدایی تاثیر مثبت داشته باشد این تحقیق که از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد مواد پژوهش شــامل: کلیه منابع (کتابها، مقالات، پایان نامه ها) مرتبط با موضوع مورد بررســی میباشــد. نتایج این پژوهش نشان می دهد آموزش و پرورش ایران با چالش های زیر ساختی ، سواد رسانه ای و نگرش های منفی برای اجرای آموزش برخط بعنوان روش مکمل و تاثیر گذار در دوره ابتدایی روبه رو می باشد. که این چالش با آشنایی معلمان با نرم افزارهای کارآمد تولید محتوا و خلق تولید محتوا اثر گذار و جذاب ، می تواند تا حدود زیادی رفع شود و البته آموزش و پروش با مکاتبات خود زمینه را برای ساخت زیر ساخت ها در مناطق محروم هم می تواند حق استفاده همگانی خصوصا در مناطق محروم را برای همگان فراهم آورد تا مطابق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش هم حق استفاده همگانی و هم استفاده از ابزارها و فناوری های نوین در مدارس تحقق یابد.

کلید واژه:

آموزش برخط، نرم افزارهای کار آمد ، تولید محتوا ، آموزش همگانی


نویسندگان:

سارا ارشادی فر

عنوان:

ممانعت از فرسودگی شغلی معلمان در دوران پساکرونا، از طریق ایجاد انگیزه در آنها

چکیده:

در دوران پساکرونا شاهد بودیم که بسیاری از معلمان به دلایل مختلفی ازجمله: عدم حضور دانش آموزان در کلاس های درس، نبود بازدهی موردانتظار از دانش آموزان و ... با بی انگیزگی و به مرور زمان فرسودگی شغلی مواجه شدند؛ که درمواردی باعث عدم تثبیت یادگیری دانش آموزان شده است. در این مقاله، روش هایی برای افزایش انگیزه و شوق معلمان به شغل خود و همچنین جلوگیری از فرسودگی شغلی و روانی آن ها پیشنهاد خواهد شد. این مقاله به روش کیفی- توصیفی با بهره گیری از روش مطالعه کتابخانه ای نگاشته شده است. نتایج این مقاله نشان می دهد که کیفیت زندگی حرفه ای معلمان، ویژگی های حرفه معلمی، ویژگی های فردی، محیط اجتماعی، اقتصادی و تخصصی کردن و حرفه ای کردن شغل معلمان، از عوامل اساسی تاثیر گذار بر انگیزه و رضایت شغلی معلمان و تمایل آنها برای تلاش بیشتر و تداوم همکاری در رشته معلمی است.

کلید واژه:

فرسودگی شغلی، انگیزش، معلمان


نویسندگان:

صالحه عزیزی شهرام

عنوان:

رابطه سواد برنامه‌ریزی درسی معلمان با سرزندگی تحصیلی و رضایت از تحصیل دانش‌آموزان دوره ابتدایی شهرستان پاکدشت

چکیده:

هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه سواد برنامه‌ریزی درسی معلمان با سرزندگی تحصیلی و رضایت از تحصیل دانش‌آموزان دوره ابتدایی بود. روش تحقیق حاضر کمی، از لحاظ گردآوری داده، نوع همبستگی است و از لحاظ هدف، کاربردی بود. جامعه آماري پژوهش کليه معلمان ابتدایی شهرستان پاکدشت شامل 1499 نفر بودند. از این تعداد بر اساس جدول کرجسی و مورگان 306 نفر به عنوان نمونه آماری مشخص و به روش نمونه‌گيري تصادفی انتخاب شدند. در نهایت تعداد 300 پرسشنامه تکمیل شده جهت ورود داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS/24 انتخاب گردید. ابزار گردآوري داده‌ها در اين پژوهش، پرسشنامه‌هایی بود که توسط افراد نمونه آماری مورد مطالعه تکميل شد. در این پژوهش از پرسشنامه سواد برنامه‌ریزی درسی نوربخش، پرسشنامه رضایت تحصیلی شیخ‌الاسلامی و احمدی، و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی‌زاده استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بیشتر خرده مقیاس‌های سواد برنامه‌ریزی درسی با سرزندگی تحصیلی و رضایت تحصیلی رابطه معناداری دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد خرده‌مقیاس‌های سواد برنامه‌ریزی درسی می‌توانند تغییرات سرزندگی تحصیلی و رضایت تحصیلی را به خوبی پیش‌بینی نمایند. بدین ترتیب می‌توان نتیجه گرفت با افزایش سواد برنامه‌ریزی درسی در معلمان، ارتقای سرزندگی تحصیلی و رضایت تحصیلی در دانش‌آموزان میسر است.

کلید واژه:

سواد برنامه‌ریزی درسی، سرزندگی تحصیلی، رضایت تحصیلی، دانش‌آموزان ابتدایی، پاکدشت


نویسندگان:

امین خلیلی, خالد ناروئی, محمد امین بازیاری, حامد کردی تمندانی

عنوان:

درس پژوهی ریاضی پایه چهارم دبستان،فصل جمع و تفریق کسر ها

چکیده:

آدمی از آغاز بر آن بوده است که تاریکی های جهان را به نور آگاهی و دانش و اندیشه روشن نماید تا بتواند به افق های دورتر دانایی و دانش اوج بگیرد. در این میان اشتغال به نشر و پژوهش در علوم موهبتی است ایزدی که معلمان را به مراتب عالی الهی می رساند. و باری گران و مسئولیتی عظیم را بردوش این جماعت قرار می دهد. جستار پیش رو، حاصل این عشق و احساس وظیفه ی توأمان است با توجه به نقش و اهمیت جشنواره الگوهای مناسب تدریس در ارتقاء مهارت های درس پژوهی یک رویکرد توسعه حرفه ای با پژوهش گروهی در کالس درس است که معلمین با یکدیگر برای تدوین طرح درس اجرا و مشاهده نتایج آن در جهت یاد گیری بهترفرا گیران همکاری و مشارکت دارند. در فرایند تدریس فرصتی ایجاد می شود تا دانش آموزان نحوه ی یاد گیری را تمرین کنند و روش یاد گیری را یاد بگیرند. اعضای گروه به این مهم اهمیت داده وبر آن شدیم تا با استفاده از علم روز و تکیه بر روش های نوین به تدریس موضوع بپردازیم وفرآیند حاصل را بررسی ونتیجه را در اختیار همکاران دیگر قرار دهیم.در واقع گروه درس پژوه کار می کنند تا تدریس را مورد مشاهده قرار داده و پس از نقد وبررسی تدریس آن را به شیوه ای بهینه ا صلاح نموده تا به تدریس موثرتری برسند. اعضای گروه درس پژوهی در دبستان هفده شهریور با جلساتی که در محل دبستان برگزار کردند و طی بررسی های به عمل آمده به این نتیجه رسیدند که دانش آموزان در پایه های چهارم در مبحث کسرها به خصوص بحث جمع کردن با مشکل مواجه می باشند لذا تصمیم گرفته شد طی دو مرحله و در دو پایه مشکل را با عنوان چگونه و با چه روشی می توانیم کسرهای مساوی و نامساوی را به دانش آموزان بیاموزیم ؟ به اجرا در آوردنددر این درس پژوهی سعی بر این است که دانش آموزان به طور کامل با مفاهیم کامل درس آشنا گردند و مشکلات و معایب تدریس در این باره برطرف گردد

کلید واژه:

کسر ،دانش آموزان ،تفریق ،پژوهش،جمع ،تدریس


نویسندگان:

حدیث احمدی, حدیث احمدی

عنوان:

تدریس اثربخش معلمان

چکیده:

چکیده با وجود چالش های زیاد قرن حاضر، با تکیه بر روش و دانش دیروز نمی توان دانش آموزان امروز را برای آینده آموزش داد؛ لذا آموزش و پرورش برای تربیت نسل جوان نیازمند معلمان با انگیزه و اثربخش است. معلم اثربخش معلمی است که ضمن آشنایی با انواع روش های فعال تدریس و بهره گیری از الگوهای مختلف تدریس موثر موجبات حفظ پویایی و تکامل را در فراگیران ایجاد نمایند. یکی از مشکلات اساسی در مراکز آموزشی نداشتن شاخص تدریس های اثربخش است است ارزیابی تدریس بدون در دست داشتن شاخص های تدریس اثربخش تنها باعث بهبود کیفیت آموزش و پیشرفت تحصیلی نمی گردد بلکه به افت کیفیت می شود با وجود این تحقیقات نشان می دهند که تدریس اثربخش در پیشرفت تحصیلی و یادگیری دانشجویان نسبت به سایر عوامل موثر بر یادگیری مهم تر بوده است نقش معلم در تحقق اهداف آموزشی و تربیت دانش آموزانی متناسب با جهان امروز بسیار مهم و اساسی است تحقق اهداف آموزشی متاثر از عملکرد معلمان در کلاس درس می باشد بهره گیری از توان آموزشی و فناوری های جدید و تلفیق آن با روش های دیگر می توانند نتایج سودمندترین داشته باشد. برخی از ویژگی های تدریس اثربخش که در ادامه به آنها میپردازیم عبارتند از؛ وجود تعامل بین مدرس و یادگیرنده، شناخت دانش آموزان، واگذاری تدریس به دانش آموزان، مشارکت دانش آموزان در فرایند یادگیری، آمادگی کامل معلم، داشتن طرح درس، نظارت مداوم معلم بر کلاس، مدیریت درست ، مهارت پاسخگویی معلم، توجه به احساسات دانش آموزان، خلاقیت، استفاده از رسانه های آموزشی و....

کلید واژه:

کلمات کلیدی:تدریس، روش، تدریس اثربخش


نویسندگان:

محدثه زرنگاری

عنوان:

مقایسه کیفیت زندگی در زنان شاغل و خانه دار شهرستان میناب درسال1401

چکیده:

چکیده: مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی زنان شاغل و خانه دار در شهرستان میناب در سال1401 است .روش تحقیق از نوع علی_مقایسه ای بوده و ابزار تحقیق پرسشنامه است که در این تحقیق از پرسشنامه کیفیت زندگی WHO استفاده شده است ،جامعه آماری شامل زنان شهرستان میناب و نمونه آماری به صورت تصادفی شامل 24 زن شاغل و خانه دار شهرستان میناب انتخاب شده که از بین آنها 12نفر آنها شاغل و 12نفر آنها خانه دار هستند، پرسشنامه به صورت مجازی بین افراد توزیع شده و داده های جمع آوری شده از طریق فرمول خاص آن پرسشنامه نمره گذاری شد و با توجه به میانگین و نمرات به دست آمده به این نتیجه رسیدیم که زنان شاغل شهرستان میناب در زیر مقیاس های سلامت روانی و سلامت عمومی از زنان خانه دار شهرستان میناب دارای نمره و میانگین بالاتری بوده و در نتیجه در این زمینه ها کیفیت بهتری نسبت به زنان خانه دار داشته اند و از آن طرف زنان خانه دار در بخش سلامت جسمانی وکیفیت محیط اجتماعی نسبت به زنان شاغل دارای میانگین بالاتر بوده و در نتیجه کیفیت محیط اجتماعی و سلامت جسمانی بهتری نسبت به زنان شاغل داشته اند ،ولی درروابط اجتماعی هر دو گروه دارای کیفیت تقریبا یکسانی بوده اند.

کلید واژه:

زنان شاغل _زنان خانه دار _کیفیت زندگی


نویسندگان:

فاطمه جهانتیغی, فاطمه جهانتیغی, پریسا شه بخش, رقیه جهانتیغ, مهلا کدخدائیان

عنوان:

ارتباط بازی با یادگیری و رشد عاطفی دانش اموزان دوره ابتدایی

چکیده:

آموزش وپرورش ایجاد زمینه برای رشد همه جانبه فرد و تربیت انسان های سالم، کارآمد و مسئول برای ایفای نقش در زندگی فردی و اجتماعی اسـت. بازی های آموزشی خوب طراحی شده و شبیه سازی قادر به دستیابی همه انواع هدف های آموزشی و موضوعات در ارتباط با دانش آموزان در تمام سنین هستند. معلمان مدرسه ابتدایی با مقدار کمی آموزش، می توانند از بازی ها و برنامه هایشان استفاده کنند و نتایج خیلی مثبتی به دست آورند. دانش آموزان می توانند بازی هایی طراحی کنند که به آنها فرصت دهد نسبت به زمانی که از بازی فقط برای بازی کردن استفاده می کنند. نتیجه بیشتری در یادگیری به دست آورند. از آنجایی که دانش آموزان یکی از ارکان اساسی نظام آموزشـی کشور هستند، توجه به این قشر، ازلحاظ آموزشـی و تربیتـی، بـاروری و شکوفایی هر چه بیشـتر نظام آموزشی و تربیتی جامعه را در پی دارد. با این وجود، تعـداد کمـی از دانش آموزانی کـه وارد سیسـتم آموزش و پرورش می شوند، می توانند استعدادهای خود را شکوفا سازند و در این عرصه موفق گردند و به اصطلاح پیشرفت تحـصیلی خوبی داشته باشند.

کلید واژه:

بازی ، ابتدایی ، آموزش ، رشد ، یادگیری .


نویسندگان:

زینب مقدم, زینب مقدم, اعظم عشقی مراد

عنوان:

مطالعه نیازهای آموزشی بر اساس سرسختی روان‌شناختی و هیجان‌پذیری تدریس معلمان با میانجی‌گری اضطراب کرونا توسط مدل معادلات ساختاری

چکیده:

هدف از تحقیق حاضر مطالعه نیازهای آموزشی بر اساس سرسختی روان‌شناختی و هیجان‌پذیری تدریس معلمان با میانجی‌گری اضطراب کرونا توسط مدل معادلات ساختاری بوده است. روش تحقیق همبستگی از نوع مدل‌یابی معادلات ساختاری و جامعه آماری شامل کلیه معلمان زن و مرد متوسطه دوره دوم شهر همدان در سال‌تحصیلی 1401-1400 با تعداد 962 نفر بوده که از بین آنها و بر اساس فرمول نمونه‌گیری کوگران تعداد 275نفر به روش نمونه‌گیری اتفاقی ساده(در دسترس) انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه‌های نیازسنجی آموزشی معلمان(ابوترابزداه، 1378)، هیجان‌پذیری در تدریس ویلاوینستو(2010)، سرسختی کوباسا، مدی و کوهن (۱۹۸۲) و مقیاس اضطراب بیماری کرونا(علی‌پور، قدمی، علی پور، عبداله زاده ، 1398) استفاده شد. نتایج بدست آمده از سنجش فرضیه‌های تحقیق که با استفاده از دو نرم افزار SPSS نسخه 26 و Smart PLS و تحلیل مسیر و ماتریس کوواریانس به عنوان داده‌های ورودی استفاده شد، نشان داد؛ تأثیر سرسختی روان‌شناختی و هیجان‌پذیری تدریس بر نیازهای آموزشی معلمان با نقش میانجی اضطراب کرونا منفی و معنادار می‌باشد، همچنین سرسختی روان‌شناختی و هیجان‌پذیری تدریس به صورت منفرد بر نیازهای آموزشی معلمان اثر مثبت و افزایشی داشته اما اضطراب کرونا به شدت نیازهای آموزشی را تقلیل می‌دهد.

کلید واژه:

نیازهای آموزشی، سرسختی روان‌شناختی، هیجان‌پذیری تدریس، اضطراب کرونا، معلمان.


نویسندگان:

سجاد سالارنیک, سجاد سالارنیک, مجتبی ابراهیمی, احمد آرخ

عنوان:

تبیین جایگاه اصول تربیت اجتماعی در نهج البلاغه

چکیده:

توسعه هرچه بهتر روابط صحيح اجتماعي افراد يک جامعه، بستگي به تـدوين و ارائـه تربيـت اجتماعي برپاية فرهنگ، عقايد، اهـداف و سياسـت هـاي تربيتـي آن جامعـه دارد . از آنجـا کـه فرهنگ جامعة ما فرهنگی اسلامی است، بر پيروان اين مکتب، خـصوصاً اوليـاي تعلـيم و تربيـت جامعه لازم است در مرحله اول به تبيين و تشريح قواعد موجود در تربيت اجتماعي مطلوب و منطبق بر موازين اسلامي اقدام کنند .اين مقاله براي وصول به اين مقصود نخست به ارائه تعريف تربيت اجتماعي براساس سخنان حضرت علي (ع) پرداخته، آنگـاه اصـول تربيـت اجتمـاعي را بـر مبنـاي نهـج البلاغـه استخراج و تبيين خواهد نمود. تحقيق حاضر، از نوع تحقيقات کاربردي است در اين تحقيق براي تجزيه و تحليل اطلاعات، از تحليل محتوا استفاده شـده اسـت . ايـن روش، در پي برجسته سازي محورهاي يک موضوع يا يک مـتن بـا هـدف تحليـل ، توصـيف و ارائـه موقعيت ها مي باشد.

کلید واژه:

اصول ، تربیت اجتماعی ، نهج البلاغه ، امام علی (ع)


نویسندگان:

حمیده یعقوبی

عنوان:

بررسی نقش برنامه درسی معنوی بر سلامت روان دانش آموزان از دیدگاه دبیران پرورشی شهرستان بندر عباس سال تحصیلی 1402-1401

چکیده:

واقعیت جهان معاصر کم رنگ شدن آموزش معنوی و ارزشهاي الهی است که زاییده گم گشتگی از فطرت انسان است. این واقعیت که کودک ایرانی در شش سالگی به مدرسه می رود و در بزرگسالی از مدرسه خارج می شود اهمیت تاثیر فضاهای آموزشی بر سلامت و بویژه سلامت روان را دو چندان می کند. برنامه درسی معنوي بر ضمیر انسان، مذهب، زندگی، تاریخ ، سلامت روان و تجربه در کنار استفاده از تکنولوژی و فناوری های نوین تاکید دارد. این پژوهش با هدف تعیین نقش برنامه درسی معنوی بر سلامت روان دانش آموزان به صورت توصیفی – تحلیلی و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای صورت گرفت حجم جامعه اماری با استفاده از روش کوکران 53 نفر می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از توزیع و جمع آوری و کدبندی اطلاعات، داده ها وارد نرم افزارspss شد. یافته ها نشان داد از دیدگاه دبیران پرورشی ، برنامه درسی معنوی بر نگرشهاي مربوط به خود دانش&#172:آموزان و نگرشهاي مربوط به ديگر دانش&#172:آموزان و نگرشهاي مربوط به زندگي دانش-آموزان و در نهایت برنامه درسی معنوی بر سلامت روان تاثیر گذار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت برنامه درسی معنوی بر نگرش دانش&#172:آموزان نسبت به خود و ديگر دانش آموزان و زندگي( سلامت روان) تاثیر مثبت داشته و به فرد ، جامعه و زندگی معنا می بخشد کلمات کليدي: آموزش و پرورش، برنامه درسی معنوی، دبیران پرورشی، سلامت روان دانش آموزان

کلید واژه:

کلمات کليدي: آموزش و پرورش، برنامه درسی معنوی، دبیران پرورشی، سلامت روان دانش آموزان


نویسندگان:

حسین حسنی, علی عنایتی نوین فر

عنوان:

ارزیابی فعالیت&#172:های پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا همدان بر اساس برنامه ریزی استراتژیک

چکیده:

با توجه به ضرورت برنامه‌ريزي جامع و جايگاه اساسي برنامه ریزی استراتژیک به عنوان خطوط هادي در فرايند برنامه‌ريزي، تدوين چشم‌انداز، رسالت و اهداف پژوهش، مقاله حاضر به منظور دسترسي به الگويي مناسب و ارائه چهارچوبي علمي جهت تدوين ارکان فعالیت&#172:های پژوهشی دانشکده علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا انجام پذيرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایش است. جامعه آماری مورد مطالعه، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا است که برای انتخاب تعداد نمونه با استفاده از نمونه&#172:گیری طبقه&#172:ای با انتساب متناسب نمونه&#172:ای به حجم 108 نفر انتخاب شدند. همچنین به منظور سنجش مؤلفه&#172:های برنامه&#172:ریزی استراتژیک از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که برای مشخص کردن روایی ابزار از روایی محتوایی استفاده شد. پایایی ابزار نیز از طربق آلفای کرونباخ با ضریب 83/0 تأیید شد. در نهايت با بهره‌گيري از آزمون&#172:های آماریt تک نمونه&#172:ای و t وابسته داده&#172:های جمع&#172:آوری شده، تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که وضعیت موجود برنامه ریزی استراتژیک بر اساس مؤلفه&#172:های رسالت، فرصت، ضعف، چشم انداز در حد نسبتاً مطلوب است و بر اساس مؤلفه&#172:های قوت، تهدید، راهبرد، خط مشی، اهداف، برنامه ریزی عملیاتی در حد نامطلوب است و همچنین از دیدگاه دانشجویان رسیدن به وضعیت مطلوب فعالیت&#172:های پژوهشی بر اساس مؤلفه&#172:های رسالت، فرصت، ضعف، چشم انداز، قوت، تهدید، راهبرد، خط مشی، اهداف، برنامه&#172:ریزی عملیاتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. تفاوت بین وضعیت موجود برنامه&#172:ریزی استراتژیک با وضعیت مطلوب آن در همه مؤلفه&#172:ها در فعالیت&#172:های پژوهشی دانشکده علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا تفاوت و فاصله معناداری وجود دارد.

کلید واژه:

ارزیابی، فعالیت پژوهشی، برنامه‌ريزي استراتژيک.


نویسندگان:

دانیال شاهوارپورنجف آبادی, ابوالفضل رحمانی, اعظم حسین پورنجف آبادی

عنوان:

شناسایی صلاحیت های حرفه ای معلم اثر بخش

چکیده:

هدف پژوهش شناسایی صلاحیت های حرفه ای معلمان اثربخش است. روش پژوهش کیفی از نوع مروری با بررسی مقالات مرتبط است. معلمي جايگاهي است که شأن و منزلت و نقش او در تربيت انسان ها بر کسي پوشيده نيست . مربي حقيقي انسان ها پروردگار جهانيان است وسپس به وسيله واسطان فيض او و هدايت گران زميني اش انبيا براي بشريت تبيين مي شود. معلمان بعد از انبيا وارثان رسالت تعليم و تربيت انسان ها هستند و مسئول پرورش روح انساني آدمي و سوق دادن عقل او به سوي کمال و در نهايت رضايت و خشنودي پروردگار مي باشند. در اين مقاله قسمت هايي از چندي از صاحب نظران امر تعليم و تربيت اسلامي را در مورد ويژگي هاي يک معلم خوب مورد بحث وبررسي قرار مي دهيم تا اين نکته مهم را در امر تعليم وتربيت مورد توجه جدي قرار دهيم که معلم رکن اصلي و اساسي تعليم وتربيت است. لزوم توجه به گزينش وپرورش انسان هاي متعالي وداراي صفات اخلاقي برجسته وداراي تخصص وتعهد مارا بر ان داشته است تا بيشتر در اين باره تلاش کرده وتعليم وتربيت اسلامي فرزندانمان را جدي بگيريم تربيت معلمان متعهد و متخصص و داراي ويژگي هاي انساني وارسته مورد تاکيد قران و اهل بيت و امامان معصوم ما بوده و هست واين امر ميسر نمي شود مگر با تلاش هاي مضاعف مديران ومسئولين نظام جمهوري اسلامي ايران.

کلید واژه:

تعليم و تربيت اسلامي، جايگاه معلم ، معلم


نویسندگان:

حمیدرضا محمدی, فاطمه رضائی

عنوان:

تأثیرآموزش و پرورش در تربیت اجتماعی دانش آموزان

چکیده:

چکیده یکی از اساسی ترین رسالت های آموزش و پرورش، همرنگ ساختن و همنوا کردن افراد جامعه با قالب ها و هنجار هایی است كه از قبل برای متربی تعیین شده است. دراین صورت كودكان و نوجوانان به شكل فعل پذیر و یك سویه، مطیع هنجارهای جامعه خواهند بود. به همین منظور در این پژوهش تأثیر آموزش و پرورش و ارکان های آن بر تربیت اجتماعی دانش آموزان با استفاده از روش توصیفی و تکنیک های مطالعه ی اسنادی بررسی شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که آموزش و پرورش می تواند در رسیدن به توسعه و تربیت اجتماعی و همچنین تغییر در ساختارهای اجتماعی نقش بنیادی داشته باشد. از طرفی معلم به عنوان کانون اصلی آموزش و پرورش می تواند بهترین فرصت را برای رشد و یادگیری اجتماعی دانش آموزان ایجاد کند تا آن ها دانش ها و ارزش ها را فرا گرفته و ضمن ایجاد تغییر رفتار در آن ها، مهارت های اجتماعی را نیز کسب کنند تا آن ها را در زندگی روزمره ی خود به کار ببرند.

کلید واژه:

کلید واژه ها: آموزش و پرورش ، تربیت اجتماعی ، معلم ، دانش آموز


نویسندگان:

حمیدرضا محمدی, فاطمه رضائی

عنوان:

تأثیر روش تدریس معلم بر ایجاد تعهد اجتماعی در دانش آموزان

چکیده:

چکیده. تعلیم و تربیت به عنوان یک فعل آگاهانه, ارادی و مبتنی بر تفکر, پیش از هر چیز، فعالیتی هنری است که با فعالیت علمی، همراه است و برای متحد ساختن “ذهن و جسم” شاگرد یا “فکر و عمل” او تلاش می‌کند. حصول این اتحاد، تعلیم و تربیت را به “هنری متعالی” تبدیل می‌کند. این, بی شک, همان هنر “هدایت و کنترل یادگیری” است که امروزه به عنوان مهم‌ترین وظیفه‌ی یک معلم تلقی می‌شود. در این مقاله برای بررسی رابطه¬ی تأثیر روش تدریس و رفتار اجتماعی دانش آموزان، در یکی از مدارس متوسطه شهرستان طارم، دو کلاس به عنوان نمونه برای تأثیر روش تدریس در رفتار دانش آموزان، انتخاب شده است. در این دو کلاس دو گونه روش تدریس توسط یک معلم به اجرا درآمده است. در این مقاله، تأثیر روش تدریس معلم در یادگیری تعهد نسبت به انجام وظایف و اینکه لذت کارگروهی، سبب ایجاد رضایت درونی در دانش¬آموزان و ایجاد انگیزه در تحصیل می¬شود، مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته است. معلم¬ تأثیرگزارترین عنصر در دوران مدرسه بر دانش¬آموزان می باشد. معلم با استفاده از روش کار خود، اخلاق کاری، رعایت قوانین موجود، می تواند این موارد را به دانش¬آموزان بطور عملی یاد دهد.. در این روش تحقیق و پژوهش در این زمینه بصورت پژوهشی و کتابخانه ای می باشد.

کلید واژه:

کلمات کلیدی: روش تدریس، تعهد معلم، کارگروهی، همیار معلم.


نویسندگان:

داود ابراهیمی, مهدی محمودی

عنوان:

شناسایی و تحلیل عوامل معنوی مؤثر در سلامت روان دانش آموزان

چکیده:

چکیده توجه به سلامت روان دانش آموزان که درصد قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند بسیار حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل عوامل معنوی مؤثر در سلامت روان دانش آموزان انجام شده-است. معنویت یکی از مهمترین حلقه¬های زندگی برای حفظ و تقویت سلامت روانی است، که عدم توجه به آن می‌¬تواند باعث انحطاط و خطرات گسترده¬‌ای در سلامت جامعه شود. از این¬‌ رو تقویت این بُعد از زندگی می‌¬تواند نقش مؤثری در حفظ آرامش، افزایش حس عزت¬‌مندی و توانمندی در برابر مشکلات داشته باشد و از طرفی دیگر موجب کاهش مشکلات روانی در دانش آموزان می‌¬شود. امروزه بسياري از صاحب¬نظران حوزه سلامت روان وجود باورهاي مذهبي در فرد را عاملي مؤثر بر سلامت وي در نظر مي¬گيرند و به اين امر اشاره دارند كه داشتن باورهاي مذهبي مي تواند در كاهش مرگ و مير افراد و كاهش بروز بيماري¬هاي روحي و رواني حتي جسمي مؤثر باشد.تقویت بنیه معنوی افراد سبب ارتقای سلامت روانی اجتماعی ایشان، و رسیدن به بالاترین کیفیت زندگی (حیات طیبه) می شود، که باید در خدمات سلامت روان دانش آموزان در دستور کار مدارس قرار گیرد. وظیفه مدرسه تنها تلقین معلومات و معارف نیست، بلکه مانند محیط منزل و خانواده، عامل مهمی در ایجاد اخلاق و قلب سلیم است. جمع شدن کودکان در مدرسه، سبب پیوستگی اخلاق بین آنها می شود که این امر با آموزش صحیح درست معنویت در مدارس با رعایت اصل میانه روی و تعادل امکانپذیر است.

کلید واژه:

معنویت، سلامت روان ، دانش آموز، سلامت معنوی


نویسندگان:

فاطمه طالب, محدثه صفری

عنوان:

بررسی مزایا و معایب فناوری اطلاعات در یاددهی و یادگیری

چکیده:

کلیک، کلیک، کلیک. این صدای آموزش در قرن بیست و یکم است .ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) به عرصه فعالیت هایی در شهر و گسترش روزافزون آن در قرن حاضر ابزار بسیار کارآمدی در اختیار متخصصان و متولیان تعلیم و تربیت به منظور تغییر و بهبود روشهای یاددهی و یادگیری تعالی بخشی به اهداف تربیتی و اصلاحات آموزشی قرار داده است. به کارگیری این فناوری به منظور دستیابی به اهداف آموزشی و تربیتی ، مستلزم مطالعه و بررسی علمی و همه جانبه آن ، شناخت ضعف ها و قوت ها، فرصت ها و تهدیدهای نظام آموزشی در به کارگیری آن ،ترسیم وضعیت موجود و مطلوب و برنامه ریزی کلان و تفصیلی برای رسیدن به وضعیت مطلوب است. تعریف و تبیین نقش های تربیتی فناوری اطلاعات وارتباطات در تعلیم و تربیت و ارائه یک الگوی مفهومی از آن راهنمای برنامه ریزان درسی و متخصصان تعلیم و تربیت در طراحی آموزشی و چگونگی تلفیق این فناوری ها در فرایند یاددهی _ یادگیری خواهد بود . تلاش مولفان بر آن است که الگویی را پیشنهاد نمایند که دستیابی به این هدف را امکان پذیر سازد .

کلید واژه:

فناوری اطلاعات و ارتباطات ،آموزش و پرورش


نویسندگان:

دانیال شاهوارپورنجف آبادی, ابوالفضل رحمانی

عنوان:

مرور سیستماتیک مدیریت کلاس درس و تاثیر آن بر یادگیری دانش آموزان

چکیده:

مدیریت کلاس درس اولین سطح مدیریت است و پایه ی سطوح بالای مدیریت ( ازجمله مدیریت مدرسه و مدیریت آموزش و پرورش) می باشد. به دور از اینکه معلم چه چیزی آموزش می دهد و چه هدفی از این آموزش دارد، لازم است که کلاس درس را به محیطی سازنده تبدیل کند؛ محیطی که با استفاده از تدابیر و روش های مورد نیاز به محیطی مناسب برای یادگیری تبدیل شود. هدف پژوهش حاضر مرور سیستماتیک مدیریت کلاس درس و تاثیر آن بر یادگیری دانش آموزان است.روش پژوهش کیفی از نوع مروری است. یافته ها نشان داد اگر مدیریت کلاس درس به خوبی و اصولی انجام شود، موفقیت در امر تدریس را نیز در پی خواهد داشت. این امر به خصوص در مدارس و کلاس های درس ایران که مملو از دانش آموز است، به طوری که گاهی تعداد دانش آموزان در کلاس درس بیش از حد و تعداد استاندارد می شود؛ امری ضروری به حساب می آید. نتیجه گیری ها نشان داد امروزه ‌نمي‌توان‌ جهت‌ مديريت‌ كلاس‌ به‌طور صريح‌ و روشن‌ فرمول‌هايي‌ ارائه‌ داد و به‌كارگرفت‌ و سريع‌ به‌نتيجه‌ رسيد، بلكه‌ بايد متناسب‌ با فضا و جو كلاس‌ و محتواي‌آموزشي‌ و منابع‌ و وسايل‌ آموزشي‌ و شرايط اجتماعي‌، اقتصادي‌، جغرافيايي‌ و... دانش‌آموزان‌ كلاس‌ از راه‌كارهاي‌ مختلفي‌ جهت‌ مديريت‌ كلاس‌ استفاده‌ كرد و به‌اين‌موضوع‌ مهم‌ توجه‌ نمود كه‌ سعي‌ شود از بروز مشكلات‌ در كلاس‌ تا حد امكان‌پيش‌گيري‌ گردد و مديريت‌ كلاس‌ را معادل‌ مفاهيم‌ انضباط يا تدريس‌ صرف‌ ندانست‌ و همچنین مسئولین در بهبود فضای مدارس جهت ایجاد انگیزه بیشتر و مدیریت بهتر آن ها را مورد بازسازی قرار دهند.

کلید واژه:

مدیریت کلاس، یادگیری، آموزش و پرورش، دانش آموزان


نویسندگان:

زینب منصوری, دکتر عادل سلیمانی

عنوان:

تسهیل یادگیری مفهوم چیستی جانوران و ویژگی های مختلف آن در دانش آموزان پایه اول

چکیده:

هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که با رویکرد درس پژوهشی مشارکتی انجام شده است، تسهیل یادگیری درس دنیای جانوران از کتاب علوم تجربی پایه اول ابتدایی با رویکرد درس پژوهشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر 26 نفر دانش آموزان پسر پایه اول دبستان بهشت واقع در حکمت آباد در استان کرمانشاه می باشد. جمع آوری داده ها توسط تکنیک های مشاهده و مصاحبه نیمه ساختارمند در دو مرحله اجرا و تصحیح نقدهای وارد برآن توسط تیم درس پژوهشی در کلاس میان دانش آموزان کلاس اول ابتدایی ومدیر مدرسه انجام گردید تا داده ها به اشباع نظری رسیدند.فرآیند درس پژوهی است که موجب پرورش حرفه ای معلم میشود. لذا در این پژوهش سعی شده است مشارکت وعلاقه دانش آموزان کلاس اول در درس علوم با استفاده از فرآیند درس پژوهی مورد بررسی قرار گیرد که در ابتدا با همکاری گروه به بررسی مسئله مورد نظر پرداخته و سپس سؤالات پژوهشی در کلاس درس را تبیین نموده و پس از تشکیل جلسات متعدد گروه، نقشه‌ی ذهنی محتوا تهیه گردید و پس از آن طرحی برای اجرای پژوهش مشارکتی در آموزش علوم مبحث دنیای جانوران به دانش آموزان پیشنهاد شد.پس از بررسی طرح پیشنهادی و رفع اشکالات احتمالی، آن را به اجرا گذاشته و درنهایت به ارزیابی وبازبینی فرآیند عمل پرداخته شد. در ارزیابی و نقد، اشکالات و ایرادات جزئی از سوی اعضا مطرح گردید که با توجه به برخی از ایرادات وارد شده و تحقق شایستگی‌های لازم طرح درس و اجرای آن مجددا پیاده سازی گردید. فرایند تجزیه و تحلیل داده ها توسط 115کدگذاری باز،8 کد محوری و3 کد انتخابی متعارف استخراج گردید.نتایج به دست آمده پس از انجام فرایند درس پژوهی نشان داد که انجام این فرایند باعث افزایش فعالیت دانش آموزان در کلاس درس شده است و دراجرای مجدد آگاهی دانش آموزان در مبحث دنیای جانوران در کتاب علوم پایه اول نسبت به اجرای شماره 1 افزایش داشته است وهمچنین این فرایند منجر به توسعه دانش حرفه ای معلمان شرکت کننده در تیم درس پژوهی شده است.

کلید واژه:

کلیدواژه: درس پژوهشی، روش تدریس علوم ابتدایی ، درس پژوهشی مشارکتی و اقدام پژوهشی


نویسندگان:

کوثر میرحسینی

عنوان:

تسهیل یادگیری درس مهارت خویشتن داری کتاب تفکر و سبک زندگی پایه هشتم

چکیده:

هدف کلی پژوهش کلی حاضرکه از نوع کیفی بوده و با رویکرد مشارکتی انجام شده است،تسهیل یادگیری درس خویشتن داری کتاب تفکر و سبک زندگی پایه هشتم است. جامعه آماری پژوهش حاضر 28 دانش آموز دختر متوسطه اول دبیرستان فضیلت واقع در استان کرمانشاه می باشد.داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختار مند و مشاهده مستقیم توسط اعضای تیم 3 نفره درس پژوهی در دو مرحله نقد،بررسی و جمع آوری گردید تا داده ها به اشباع نظر برسد.اعضای این تیم درس پژوهی در دو مرحله و در قالب دو تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداختند.با توجه به بررسی های انجام شده از سوی پژوهشگران نقاط ضعف و نکاتی در مورد تدریس اول که با روش بارش فکری تدریس گردید بیان شد و پس از اصلاحات و نقاط ضعف و قوتی که نسبت به طرح درس اول صورت گرفت،تدریس دوم درس نیز با رویکرد مشارکتی فعال و روش ساختن گرایی اجرا شد.بکارگیری روش ساختن گرایی در تدریس دوم و استفاده از منابع و ابزار جدید و اعمال ایده های نو در تدریس دوم تغییراتی در فرایند یاددهی،یادگیری دانش آموزان مشاهده شد که نشان دهند ی تاثیر گذاری اعمال نقد های اعضای تیم و تصحیح اجرای معلم بود.این روش ها و اصلاحاتی که انجام گرفت با توجه به تدریس اول و نقد و بررسی هایی بود که توسط اعضای تیم به طرح درس و اجرای آن وارد شد.در بررسی های صورت گرفته نسبت به نقاط ضعف و قوت تدریس های اول و دوم؛مجموعا 58 کد در دسته بندی کد های باز قرار گرفت؛ که از 58 کد باز پس از تحلیل و ادغام و دسته بندی 10 کد محوری به دست آمد،و از این 10 کد محوری به دست آمده پس از بررسی های انجام شده،در نهایت 3 کد در مقوله کلی تر تحت عنوان کد های گزینشی استخراج گردید.نتایج به دست آمده از تدریس اول و دوم بیانگراست که عواملی که بر توسعه معلمان و همچنین کارآمدی تدریس موثر است عبارتند از : مهارت غیر کلامی؛مهارت کلامی،محیط آموزشی،محتوای آموزشی،چالش های عملکردی؛تعامل کلاسی،تسلط و کنترل به کلاس و کیفیت یادگیری.

کلید واژه:

درس پژوهی، توسعه حرفه ای، کیفیت تدریس، تفکر و سبک زندگی، خویشتن داری


نویسندگان:

محمد امیری

عنوان:

تاثیر دوره پیش دبستانی بر یادگیری دانش آموزان پایه ششم ابتدایی بخش جواداباد

چکیده:

چکیده : هدف از تحقیق : هدف از تحقیق بررسی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش است. مواد و روش تحقیق : روش مطالعه در این تحقیق به صورت مطالعه کتابخانه ای بوده است. برای این منظور از مطالب موجود در مقاله ، تحقیق های چاپ شده و همچنین مطالب دیجیتالی استفاده شده است. یافته ها و نتایج : آموزش کودکان تاثیر بسزایی بر آگاهی‌های بهداشتی دارد. از آنجا که شکل‌گیری رفتار بهداشتی موضوعی چند وجهی بوده و عوامل متفاوتی علاوه بر حضور یا عدم حضور آموزش پیش دبستانی می‌تواند بر آن تاثیر گذار باشد . دوره پیش دبستانی پرورش مهارت های جسمی - عاطفی ، پرورش روحیه و رفتار عاطفی ، پرورش مهارت های ذهنی ، پرورش صفات اخلاقی و رفتارهای اجتماعی مبتنی بر ارزش های اسلامی ، انس با قرآن و علاقه به یادگیری ، پرورش ذوق هنری و زیبایی شناسی ، تقویت حس دینی و علایق مذهبی ، پرورش مهارت های زبان فارسی ، پرورش هویت ملی ، ارتقای سطح بهداشت و ایمنی ، آشنایی با محیط زیست و علاقه و انس با طبیعت و حفظ آن را افزایش میدهد.

کلید واژه:

پیش دبستانی ، یادگیری ، دانش آموزان


نویسندگان:

مهسا حیدری

عنوان:

چگونه توانستم مشکل پرخاشگری بهار را حل کنم

چکیده:

امروزه پرخاشگری به یکی از مهم‌ترین مسائل و مشکلات رفتاری کودکان تبدیل شده است که می‌تواند تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی این کودکان را تحت‌الشعاع قرار داده و مشکلات عدیده‌ای را در روابط اجتماعی، خانوادگی، تحصیلی و... آنان سبب شود. هدف پژوهش حاضر، حل اختلال پرخاشگری در دانش‌اموزی به نام بهار با استفاده از شیوه علمی اقدام‌پژوهی است. جهت گردآوری اطلاعات و شواهد از ابزارهای مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش یکی از دانش‌اموزان پایه اول دبستان جنت گراویان می‌باشد. جهت حل مشکل پرخاشگری دانش‌اموز، ابتدا به شناسایی و تشخیص مشکل پرداخته، سپس با تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل علل بروز این مشکل در وی، رویکرد تربیتی اشتباه والدین، اختلال وسواس بی‌اختیاری مادر، اختلال بدغذایی کودک و تحمیل استرس و فشار روانی از جانب والدین و نیز الگوهای رفتاری نامناسب تشخیص داده شد. سپس برای حل آن راهکارهای بازی‌درمانی عروسکی، شن‌درمانی، گِل‌درمانی، جلسات روان‌-درمانگری برای کاهش اختلال وسواس مادر در تربیت کودک و بازنگری مجدد و اصلاح رویه‌ی والدین در غذا دادن به کودک انتخاب و به مدت یک ماه با همکاری خانواده دانش‌اموز و کادر مدرسه اجرا و نظارت گردید. پس از اجرای راه‌حل‌ها و به منظور ارزیابی میزان اثربخشی آن‌ها، مجددا به گرداوری اطلاعات پرداخته و با مقایسه شواهد ۱و۲ نتیجه حاصل شد که اختلال پرخاشگری دانش‌اموز به میزان قابل توجهی برطرف شده است. به همکاران گرامی نیز توصیه می‌شود به کارکرد و اثربخشی شیوه علمی اقدام‌پژوهی توجه داشته و با استفاده از این رویکرد، مشکلات حوزه کاری خود را حل نمایند.

کلید واژه:

اقدام‌پژوهی، توسعه حرفه‌ای معلمان، اختلال پرخاشگری، اضطراب، بازی‌درمانی، کودکان دبستانی


نویسندگان:

کوثر حیدری

عنوان:

چگونه توانستم مشکل وابستگی مهسا را حل کنم

چکیده:

وابستگی به عنوان امری رایج در میان کودکان تلقی می‌شود اما گاهی این وابستگی بیش از حد معقول بوده به گونه ای که کودکان قادر به انجام ساده‌ترین کارهای شخصی خود به تنهایی نمی باشند. هدف پژوهش حاضر این است که به بررسی مشکل وابستگی یکی از دانش‌آموزان پرداخته و با استفاده از شیوه‌ی علمی اقدام پژوهی این مشکل حل شود و جهت گردآوری اطلاعات و شواهد از روش های مشاهده، مصاحبه، اسناد و مدارک و پرسشنامه استفاده شود. جامعه‌ی آماری این پژوهش یکی از دانش‌آموزان پایه‌ی اول دبستان شکوفه‌های انقلاب شهرستان هرسین می‌باشد. برای حل مشکل وابستگی این دانش‌آموز، ابتدا به شناسایی و تشخیص مشکل پرداخته و سپس با تجزیه و تحلیل اطلاعات، علت اصلی این مشکل رفتارهای اشتباه خانواده‌ی او و ترس از اجتماع به دلیل آزار و تمسخر او توسط دوستانش شناخته شد. سپس برای حل آن راه‌حل‌های بهبود روابط، ایجاد نقش، حل تعارضات بین خواهر و برادر، پذیرش و تعهد، قصه خوانی، دادن مسئولیت، توجه به علایق)، توجه به استعدادها، بازی درمانی را شناسایی و به مدت یک ماه توسط معلم و خانواده ی او اجرا شد. پس از ارزیابی اجرای راه‌حل‌های انتخابی و مقایسه‌ی اطلاعات به دست آمده از شواهد ١ و ٢ دریافتم که مشکل وابستگی این دانش‌آموز تا حد زیادی کاهش یافته است. به همکاران و والدین گرامی توصیه می‌شود که علایق کودکان را شناخته و متناسب با آن به پررورش استعدادهای کودکان بپردازند.

کلید واژه:

اقدام پژوهی، وابستگی، نقاشی، بازی درمانی


نویسندگان:

پیمان کیماسی

عنوان:

فرصت‌های آموزش مجازی برای دانش‌آموزان در دوران شیوع ویروس کرونا

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «فرصت‌های آموزش مجازی برای دانش‌آموزان در دوران شیوع ویروس کرونا» صورت گرفته است. در پژوهش حاضر سعی شده تا با بررسی کرونا و فرصت آموزش مجازی برای دانش آموزان دوره¬ی ابتدایی و فواید آن¬ها همراه با ارائه راهبردهایی پرداخته شود. که بکار بستن آن¬ها منجر به افزایش کیفیت آموزش¬های مجازی شود. روش این پژوهش از نوع مروری و کتابخانه¬ای بوده و جمع¬آوری اطلاعات با استفاده از مستندات چاپی و الکترونیکی مرتبط با موضوع صورت گرفته است. با توجه به نتایج این پژوهش به طور کلی می-توان آموزش¬های مجازی را در چند محور به شرح زیر برشمرد: آموزش مجازی همزمان، آموزش مجازی غیر همزمان و آموزش مجازی ترکیبی و توسعه زیرساخت¬های لازم از قبیل توسعه شبکه سراسری اینترنت و افزایش سرعت آن. تولید نرم¬افزارهای آموزشی تعامل محور از مزایای این روش¬های مجازی می¬توان تداوم یادگیری بدون نیاز حضور فیزیکی دانش آموزان و کمک به دولت برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در این پاندمی شاهد رونق روزافزون آموزش مجازی در کشور باشیم و حتی بعد از پایان یافتن شیوع کرونا، این نوع آموزش در کنار آموزش حضوری تداوم داشته باشد.

کلید واژه:

اینترنت، یادگیری، دانش‌آموزان، آموزش مجازی، کرونا


نویسندگان:

علی غفوریان

عنوان:

بررسی چالش‌ها و راهکارهای ارزشیابی در کلاس‌های آموزش مجازی

چکیده:

پژوهش حاضر به بررسی «چالش‌ها و راهکارهای ارزشیابی در کلاس‌های آموزش مجازی» می‌پردازد. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و با رویکرد توصیفی و تحلیلی بوده و داده‌های موجود با تکیه بر مطالعات اسنادی و کتابخانه‌ای گردآوری شده‌اند و با توجه به موضوع پژوهش مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته‌اند. بر اساس نتایج پژوهش باید گفت نوع و ابزارهای ارزشیابی خیلی مهم است. برای ارزشیابی های برخط می توان از شیوه های نوین ارزشیابی استفاده کرد. که هریک از این شیوه های نوین مانند: سوالات باز پاسخ، پوشه کار، طرح مسئله و... دارای مزایا و معایبی است. اما استفاده از این شیوه های نوین در سنجش و ارزشیابی برخط باعث افزایش درک عمیق دانش آموزان، فضایی برای خلاقیت دانش آموزان می شود . گرچه سنجش و ارزشیابی در این فضا باید سنجش برای یادگیری باشد که این نوع سنجش به تدریجی و مداوم بودن ارزیابی اشاره دارد سنجش برای یادگیری بدین معنا است چطور هر دو نوع سنجش(سنجش تکوینی، سنجش تراکمی) با هم در خدمت سنجش برای یادگیری باشد. بر این اساس، سنجش و ارزشیابی در فضاهای مجازی دارای چالش های زیادی می باشد.

کلید واژه:

ارزشیابی، آموزش مجازی، دانش‌ آموزان، برخط، سنجش


نویسندگان:

سایه قاسمی, سایه قاسمی, عادل سلیمانی

عنوان:

تسهیل یادگیری درس مهارت های زندگی موفق کدام اند؟تفکر و سبک زندگی هفتم

چکیده:

چکیده هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است،تسهیل یادگیری درس مهارت های زندگی موفق کدام اند؟در کتاب تفکر و سبک زندگی پایه هفتم با رویکرد درس پژوهی است.جامعه آماری پژوهش حاضر ۳۵دانش آموز دختر پایه هفتم استان کرمانشاه مدرسه هاجر می باشد.تیم درس پژوهی در این تحقیق داده هارا از طریق مشاهده و مصاحبه نیمه ساختارمند طی دو مرحله آموزش و اجرا مورد نقد و بررسی قرار دادند تا داده ها به اشباع نظری برسند.فرایند تجزیه و تحلیل داده ها توسط کد گذاری های متعارف انجام شد و تعداد۹۱کدباز،۱۳کد محوری و۳کد گزینشی حاصل گردید. نتایج به دست آمده از تدریس اول و دوم بیانگر این است که مهارت های فنی:مهارت کلاس داری،مهارت اموزشی،روش تدریس،مهارت تدریس،ایجاد انگیزه،مهارت های انسانی:ویژگی های ظاهری،مهارت ارتباطی،مشارکت گروهی،زبان بدن،مهارت کلامی و مهارت های ادراکی:مواداموزشی،مدیریت زمان،موقعیت اموزشی در بهبود یادگیری درس مهارت های زندگی موفق کدام اند؟در کتاب تفکر و سبک زندگی هفتم اثر گذاربود.

کلید واژه:

کلید واژه:تفکر و سبک زندگی،درس پژوهی،توسعه حرفه ای،روش تدریس


نویسندگان:

پریا محمودی, سلیمانی, میرحسینی, جعفری

عنوان:

ارتقاء یادگیری درس آداب و مهارت های زندگی رسانه ای

چکیده:

از مهمتــرین ابزارهای امروزی دانایی، رسانــــه ها هســتند. رسانه ، “هر نوع واسطـــه یا مجـــاری انتقـــال پیام اســـت که از طریق فرستنـــده اعمال می شود. نمی توان نقش رسانه های جمعی و خصوصاً رادیو ، تلویزیون و اینترنت را در زندگی امروزی نادیده گرفت ، بلکه باید به دنبال فرهنگ سازی بود.لذا هدف کلی پژوهش حاضر که به صورت كيفي از نوع درس پژوهي انجام شده است، تسهیل یادگیری درس «آداب و مهارت های زندگی رسانه ای پایه هشتم» در مدرسه فضیلت واقع در شهرک معلم در شهرستان کرمانشاه اجرا شده است. اين درس پژوهي با رویکرد مشارکتی توسط تیمی 5 نفره با موضوع مذكور به اجرا درآمد.جامعه آماري پژوهش حاضر ٢٨ نفر دانش آموز دختر پایه دوم متوسطه اول دبيرستان فضیلت بودند.داده های این مطالعه به كمك مصاحبه نيمه ساختارمند و مشاهده مستقيم توسط اعضاي تيم پژوهش در دو مرحله نقد و بررسي جمع آوري گرديد تا داده های گرد آوری شده به اشباع نظری برسد. اعضاي تيم مذکور در دو مرحله و در قالب دو تدريس اول و دوم با استفاده از روش تدریس اعضای تیم و بارش فکری در طرح درس اول و روش تدریس ساختن گرایی در تدریس دوم ،به بررسي طرح درس و اجراي آن پرداختند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط کد گذاری متعارف باز، محوری و گزینشی صورت گرفت. در نهایت 81 کد باز؛ 12 كد محوري و 4 كد گزينشي استخراج گرديد. نتايج نشان داد كه عواملي نظیر: مهارت مدیریت فضای آموزشی ، مهارت استفاده از مواد آموزشی ، مهارت فن بیان ، مهارت سخنوری ، مهارت زبان بدن ، برقراری ارتباط عاطفی، خود کنترلی، آراستگی، مهارت کلاس داری، بازخورد های اجرایی، تعامل و مشارکت گروهی، محتوای آموزشی در ارتقاء یادگیری دانش آموزان تاثیر مستق.یم دارد

کلید واژه:

درس پژوهي، توسعه حرفه اي، كيفيت تدريس، تفكر و سبك زندگي


نویسندگان:

صدیقه مسعودی

عنوان:

نقش اندیشه‌های تعلیم و تربیت شاعران در ارتقای حرفه‌ای معلمان با تکیه بر آثار اوحدی مراغه‌ای، سعدی و مولانا

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی « نقش اندیشه‌های تعلیم و تربیت شاعران در ارتقای حرفه‌ای معلمان با تیکه بر آثار اوحدی مراغه‌ای، سعدی و مولانا» انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و با رویکرد توصیفی – تحلیلی بوده است. تکنیک گردآوری داده‌ها نیز اسنادی و کتابخانه‌ای بوده و با تکیه بر اسناد موجود داده‌ها گردآوری شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که اندیشه‌های تربیتی در شعر شاعران اوحدی مراغه‌ای، سعدی و مولانا قابل مشاهده و تحلیل است. هر کدام از شاعران ضمن ارائه توصیه‌های تربیتی نظیر دوری از خودپسندی و خودبزرگ‌بینی به آموختن علم و دانش و دوری از مال اندوزی صرف و به‌کار بردن علم سفارش کرده‌اند. همچنین هر کدام از شاعران بر اهمیت نقش معلم در جریان آموزش در مواردی نظیر تاثیرگذاری ادراک مخاطبین بر جریان آموزش، مشورت گرفتن از نوجوانان، توجه مربی و دانش‌آموز به هدف، تربیت یادگیرندگان بر حسب استعداد و توانایی خود سفارش کرده‌اند. تحلیل و بررسی اشعار موجود نشان می‌‌دهد که معلمان می‌‌توانند با تکیه بر اشعار شاعران، ضمن کیفیت بخشی جریان آموزش و فرایند یاددهی و یادگیری، ارتقای حرفه‌ای خود را فراهم سازند.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت، آموزش، علم، دانش‌ آموزان، معلم


نویسندگان:

ژینا حیدری, دکتر عادل سلیمانی

عنوان:

کارکرد کنش پژوهی در توسعه حرفه‌ای معلمان

چکیده:

هدف این پژوهش بررسی کارکرد کنش پژوهی در توسعه حرفه‌ای معلمی است. در این راستا، دانشجو معلم در طول یک ترم با تامل در رفتارها و مراجعه حضوری به مدارس به عنوان کارورز داده های لازم را به شیوه مشاهده و مصاحبه گردآوری نموده تا حدی که به اشباع نظری برسد، بدین گونه که ابتدا با نگارش بیانیه من و تحلیل موقعیت های فیزیکی، اداری و ساختمانی، روابط و تعاملات عاطفی، موقعیت کلاس و دانش آموزان، موقعیت مجازی و شاد شبکه شاد و تلویزیون آموزشی و ترسیم نقشه ذهنی، طرح درسی بر اساس رویکرد ساختارگرایی آماده و به تایید گروه پژوهش رسید و توسط کدگذاری های باز محوری گزینشی مورد تامل و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و تعداد ۱۱۸ کد باز، ۲۸ کد محوری و ۶ کد گزینشی استخراج شده از جمله کد های محوری و گزینشی که در تقویت توسعه حرفه‌ای معلمی می‌تواند اثرگذار باشد می توان به محتوای طرح درس، لزوم طرح درس، نتایج بهره‌مندی از طرح درس، ویژگی های طرح درس مطلوب، اهمیت قصه‌گویی، یادگیری در محیط کلاس، فعالیت‌های مشارکتی، مهارت جمع‌بندی، تکنیک جذب دانش‌آموزان با استفاده از رنگ، پوشش معلم براساس تاکیدات قرآن، اهمیت ارتباط بین معلم و دانش‌آموز، بررسی ارتباط معلم-دانش‌آموز، عوامل موثربر رابطه معلم دانش‌آموز، پرسش کلاسی، نحوه طرح پرسش، هدف از پرسش کلاسی، اهداف تشویق ، تشویق موثر و ... اشاره کرد که در کدهای گزینشی تحت عنوان طرح درس، مهارت در تدریس، ارتباط معلم-دانش‌آموز، ارزشیابی تشویق اشاره کرد. این پژوهش دستاوردهایی برای برنامه ریزان آموزشی برای توسعه حرفه ای معلمان دارد.

کلید واژه:

کنش پژوهی، توسعه حرفه‌ای، تامل های حرفه ای، معلم به منزله محقق


نویسندگان:

حمیرا نقدی, دکتر عادل سلیمانی مدرس دانشگاه فرهنگیان

عنوان:

کاربرد درس پژوهی در کتاب علوم تجربی، مطالعه موردی درس (برگی از تاریخ زمین )در پایه پنجم ابتدایی

چکیده:

هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است، تسهیل یادگیری درس&amp:amp:amp:amp:amp:#171: برگی از تاریخ زمین&amp:amp:amp:amp:amp:#187: علوم پایه پنجم با رویکرد درس پژوهی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 12 دانش‌آموز دختر پایه پنجم دبستان باران شهرستان جوانرود ( روستا زلان) در استان کرمانشاه می‌باشد داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختار مند و مشاهده توسط اعضا تیم درس پژوهی در دو مرحله، نقد، بررسی و جمع آوری گردید تا داده‌ها به اشباع نظری برسند.اعضای تیم در دو مرحله در قالب دو تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداختند. در ابتدای کار اعضای گروه با همفکری یکدیگر، درس برگی از تاریخ زمین را انتخاب نمودند و در طی جلسات متعدد به ارزیابی طرح درس اولیه و اجرای آن پرداختند، که با توجه به نقد و ارزیابی تدریس اول به تبیین طرح درس دوم و اجرای آن اقدام نمودند. برای اجرای هردو تدریس از روش کاوشگری استفاده کردند. فرایند تجزیه و تحلیل داده‌ها توسط کدگذاری های باز، محوری و انتخابی انجام شد 122 کدباز حاصل شد که در مرحله دوم پس از حذف و ادغام این کدها 15 کد محوری حاصل و در نهایت با دسته بندی کدهای محوری در مقوله های کلی تر 3 کد گزینشی با عنوان های: مدیریت فضا و ابزار آموزشی، دانش پداگوژی، مهارت های روانشناختی حاصل شد.نتایج حاصل از کدگذاری های باز و دسته بندی آنها در کدهای محوری نشان داد، عوامل مختلفی چون : روش تدریس فعال، مشارکت و تعامل، خودکنترلی، مهارت برقراری ارتباط، مهارت مدیریت زمان، خلاقیت و نوآوری و ...... در تسهیل یادگیری درس برگی از تاریخ زمین تاثیر گذار هستند.

کلید واژه:

درس پژوهی، کیفیت یادگیری، تدریس مشارکتی، علوم تجربی


نویسندگان:

معصومه کابلی

عنوان:

بررسی موانع بهره گیری از فناوری های آموزشی در فرایند تدریس و یادگیری از دیدگاه معلمان دوره ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه یک زنجان

چکیده:

هدف این پژوهش بررسی موانع بهره گیری از فناوری های آموزشی در فرایند تدریس و یادگیری از دیدگاه معلمان دوره ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه یک زنجان بود. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان ابتدایی مدارس ناحیه یک زنجان بودند که تعداد آن ها در سال تحصیلی 1402-1401 برابر با 568 نفر می باشند که 232 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روائی آن توسط متخصصان تایید گردید و مقدار پایائی کلی آن 92/0 به دست آمد .با تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی نتایج نشان داد که به طور کلی شش مانع بهره گیری از فناوری های آموزشی در فرایند تدریس و یادگیری نقش دارند که این موانع به ترتیب شامل: موانع اقتصادی، راهبردی، زیرساختی، آموزشی، انسانی و تجهیزات و امکانات آموزشی می باشند .

کلید واژه:

موانع بهره گیری از فناوری های آموزشی ، موانع اقتصادی، راهبردی، زیرساختی، آموزشی، انسانی ، تجهیزاتی و امکانات آموزشی


نویسندگان:

معصومه کابلی, معصومه کابلی

عنوان:

بررسی موانع بهره گیری از فناوری های آموزشی در فرایند تدریس و یادگیری از دیدگاه معلمان دوره ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه یک زنجان

چکیده:

هدف این پژوهش بررسی موانع بهره گیری از فناوری های آموزشی در فرایند تدریس و یادگیری از دیدگاه معلمان دوره ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه یک زنجان بود. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری 1401 برابر با 568 نفر - شامل کلیه معلمان ابتدایی مدارس ناحیه یک زنجان بودند که تعداد آن ها در سال تحصیلی 1402 می باشند که 232 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روائی آن توسط متخصصان تایید گردید و مقدار 0 به دست آمد .با تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی نتایج نشان داد که به طور کلی شش مانع / پایائی کلی آن 92 بهره گیری از فناوری های آموزشی در فرایند تدریس و یادگیری نقش دارند که این موانع به ترتیب شامل: موانع اقتصادی، راهبردی، زیرساختی، آموزشی، انسانی و تجهیزات و امکانات آموزشی می باشند .

کلید واژه:

موانع بهره گیری از فناوری های آموزشی ، موانع اقتصادی، راهبردی، زیرساختی، آموزشی، انسانی ، تجهیزاتی و امکانات آموزشی


نویسندگان:

مهرنوش آریایی

عنوان:

بررسی نحوه تاثیر کیفیت آموزش مجازی بر بهداشت روانی دانش‌آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف &#171:بررسی نحوه تاثیر کیفیت آموزش مجازی بر بهداشت روانی دانش‌آموزان&#187: انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و نحوه گرد‌آوری داده‌ها مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه‌ای می‌باشد و تلاش شده است تا تاثیر کیفیت آموزش مجازی بر بهداشت روانی دانش‌آموزان مطابق با رویکرد توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که درجهان مدرن وجود فضای مجازی ودرقالب آن آموزش درفضای مجازی که سال‌هاست دردنیا متداول و رایج شده است ابزار مهمی برای رشد و سواد اطلاعاتی ورسانه‌ای افراد محسوب می شود. همچنین برای آموزش مجازی مزایایی چون یادگیری فارغ از زمان ومکان، یادگیری چند رسانه‌ای و دسترسی به سطوح بالای آموزشی مانند یادگیری مشارکتی مشخص شد اما درحوزه بهداشت روانی مواردی چون سلامت جسمی و روحی مد نظر قرار گرفت. با استفاده از دانش پشتیبان و مطالعه مقالات معتبر علمی و پژوهشی و بررسی نظرات همکاران، پژوهش تهیه و تنظیم گردیده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که آموزش مجازی بر بهداشت روانی دانش‌آموزان موثر است. امید این است نتایج این پژوهش راهگشا باشد.

کلید واژه:

دانش‌ آموزان، فضای مجازی، آموزش مجازی، بهداشت روانی


نویسندگان:

عبدالعزیز آذرپور, مهدی محمودی

عنوان:

برنامه درسی پنهان چگونه می تواند هوش هیجانی دانش آموزان را افزایش دهد؟ ( مطالعه مروری)

چکیده:

هم زمان با نهادینه شدن نقش و اهميت تعليم و تربيت در توسعه جوامع و بالندگی نسل جوان و نوجوان، تلاش هاي بسياري براي قانونمند کردن این فرایند خطير آغاز شد و تعليم و تربيت به انشعابات متعددي تقسيم گردید . در این ميان برنامه هاي درسی به عنوان قلب نظام تعليم و تربيت و ابزاري در جهت تحقق اهداف آموزش و پرورش مورد توجه بيش از پيش قرار گرفت. بدون تردید یکی از برنامه های مهم در این برنامه درسی پنهان است . دانش آموزان از طریق برنامه هاي درسـی و بـه ویژه برنامه درسی پنهان با انواع دانش علمی،اجتماعی، تاریخی، اقتصادي و سياسی و مهارت هـا و نگـرش هـاي مختلفـی همچـون احتـرام، صـداقت، سـعه صـدر، همدردي، وطن پرستی، تعهـد و مسـئوليت پـذیري، توجـه بـه نفـع عمـوم، برابـري، رعایت قانون و مقررات و غيره آشنا مـی شـوند. همچنین در سالهای اخیر اهمیت و رشد سلامت هیجانی افراد در محیط های آموزشی ، افزایش یافته است ، مدرسه به عنوان مرجع تربیت کودکان ، بایستی علاوه بر تمهید آموزشهای رسمی ،باید بر اهمیت نقش اثر گذار فرآیندهای آموزشی نیز واقف باشد. چنین نتیجه ای در اثر تغییر و بهبود عناصر آشکار برنامه درسی پنهان و نیز تلفیق برخی از مولفه های آن در برنامه درسی رسمی قابل دستیابی است .شناسایی برنامه درسی پنهان در چارچوب یادگیری های ضمنی به وجود آمده از اجرای برنامه درسی آشکار ، می تواند درکی عمیق و جامع را در زمینه تغییر و بهبود عناصر برنامه درسی فراهم آورد و نهایتاً به افزایش کارآمدی و تاثیرات برنامه درسی رسمی در توسعه مهارتهای هیجانی دانش&amp:#172:آموزان منتهی گردد.مهارتهای هوش هیجانی مانند مسئولیت پذیری ، همدلی و درک دیگران ، روابط بین فردی ، انعطاف پذیری ، واقع گرایی ، حل مسئله و تحمل فشار روانی می تواند در قالب برنامه درسی پنهان می تواند بسیار تاثیر گذار باشد که این امر با استفاده از برگزاری کارگاهها و دوره های آموزشی در خصوص آشنایی و اهمیت برنامه درسی پنهان امکان پذیر خواهد شد.

کلید واژه:

برنامه درسی پنهان- هوش هیجانی- دانش&amp:#172:آموزان- آموزش و پرورش


نویسندگان:

معصومه احمدی

عنوان:

کاربرد کنش پژوهی در بهبود درس خاک با ارزش کتاب علوم پایه پنجم ابتدایی

چکیده:

هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است تسهیل یادگیری درس خاک باارزش علوم پایه پنجم دبستان زینبیه شهرستان گیلانغرب است . داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه و مشاهده توسط اعضای تیم جمع اوری گردید تابه اشباع نظری برسد اعضای تیم دردو مرحله درقالب دوتدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای ان پرداختند . بنابراین باتوجه به اینکه تدریس اول دارای نقطه ضعف هایی بود ، پس از بررسی های انجام شده و نقد و ارزیابی اعضای تیم ، تدریس دوم بر مبنای رویکرد دانش اموز محور و مشارکت فعال سازماندهی شد ، به کارگیری این روش ها موجب پیدایش تغییراتی در یادگیری دانش اموزان و افزایش کیفیت تدریس دراجرای دوم شد. نتایج بدست امده از بررسی نقاط ضعف و قوت ، تدریس های اول و دوم در قالب114 کد دسته بندی گرند . درمرحله بعد پس از حذف و ادغام در8دسته کدهای محوری جای گرفتند ، در نهایت دسته محوری در 4 مقوله کلی تر با عنوان کدگذاری گزینشی قرار گرفتند نتایج بدست امده از بررسی های تدریس اول و دوم بیانگر این است که مهارت های حرفه ای معلمان ، توصیه های اموزشی عوامل نرم و سخت مؤثر در کیفیت تدریس برافزایش کیفیت یادگیری و رشد توانمندی های معلمان موثر هستند.

کلید واژه:

کلید واژه : کنش پژوهی ، توسعه حرفه ای ، کیفیت یادگیری، توامندی ها ، علوم ابتدای


نویسندگان:

مریم جعفر پور, محمد رضا قاسمی, حامد نوروزی, عادل سلیمانی

عنوان:

تسهیل یادگیری کتاب ریاضی مطالعه موردی درس پژوهی درس تساوی کسرها پایه سوم

چکیده:

هدف کلی پژوهش کی فی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است ، تسهیل یادگیر ی درس تساو ی کسرها کتاب ریاضی سوم دبستان با رویکرد درس پژوهی است. این پژوهش که با همکاری4 نفردر تیم تخصص ی همکاران دبستان شهید فهمیده شهرستان هرسین استان کرمانشاه صورت پذیرفت.جامعه آماری این پژوهش24دانش آموز پسرکلاس سوم میباشد. این پروژه در دو تدریس روی دو گروه از کلاس صورت پذیرفت .داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختار مند و مشاهده توسط اعضای تیم چهار نفره درس پژوهی در دو مرحله نقد ، بررسی وجمع آوری جمع گردید تا داده ها به اشباع نظری برسد . اعضای تیم درس پژوهی در دو مرحله در قالب دو جلسه تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداختند .فرآیند تجزیه و تحلیل داده ها توسط کد گذاری های باز ،محوری و انتخابی انجام شد و تعداد94د باز 6کد محوری و 17کد گزینشی حاصل شد .نتایج نشان داد که عوامل موثر در کی فیت تدری س و مهارت های آموزشی در بهبود یادگیری و بهبود تدریس اثرگذار است .بنابراین با توجه به این که در تدریس اول یه دارای نقطه ضعف هایی بود پس از بررسی هایی انجام شده و نقد و ارزیابی اعضای تیم ،تدریس دوم بر مبنای رو یکرد دانش آموز و مشارکت فعال سازماندهی شد.به کارگیری این روش ها موجب پیدایش تغییراتی در یادگیری دانش آموزان وافزایش کیفیت تدریس در اجرای دوم شد .

کلید واژه:

درس پژوهی ،توسعه حرفه ای ،کیفیت یادگیری ،ریاضی ابتدایی


نویسندگان:

گلاره احمدی, عادل سلیمانی

عنوان:

برسی تاثیر کنش پژوهی بر توسعه حرفه ای دانشجو معلمان در دوران کارورزی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر کنش پژوهی بر توسعه حرفه ای دانشجو معلمان در دوره کارورزی بوده است. این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد کنش پژوهی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش مشاهده، مصاحبه و تامل انتقادی بوده است که ابتدا نویسندگان با نوشتن بیانیه من تا حدی با ویژگی های خود در ارتباط با حرفه معلمی آشنا شده، سپس وضعیت مدرسه در چهار حیطه فیزیکی، سازمانی، عاطفی و آموزشی مورد مشاهده و توصیف قرار گرفته و بر آنان تاملاتی انجام شده است. سپس با توجه به برسی های صورت گرفته جهت انجام تدریس در کلاس، برنامه ریزی های لازم مانند: کشیدن نقشه ذهنی و نوشتن طرح درس پنج مرحله ای انجام شده و در نهایت در کلاس تدریس اجرا شده است. بعد از اجرای تدریس نقد های وارده بر تدریس گردآوری و سپس این انتقادات و نظرات براساس تاملات نویسندگان به وسیله کدگذاری باز، محوری و انتخابی طبقه بندی شده اند که در 110 کد باز، 15 کد محوری و 3 کد انتخابی یا گزینشی جای گرفته اند. در پایان نتیجه پژوهش در قالب یک مدل پژوهشی ـ استنباطی آورده شده است که بیانگر آن است که نکاتی در قالب &#171:مهارت های قبل تدریس&#187: ، &#171:مهارت های حین تدریس&#187: و &#171:مهارت های بعد از تدریس&#187: در جهت داشتن یک تدریس مطلوب و نیز توسعه حرفه ای دانشجو معلمان نقش دارند که دانشجو معلمان باید درجهت رشد حرفه ای خود و داشتن تدریس های مطلوب در آینده به این نکات توجه داشته باشند.

کلید واژه:

کنش پژوهی، توسعه حرفه ای، دانشجو معلمان، تدریس مطلوب


نویسندگان:

سمیه مظاهری مظاهری

عنوان:

بررسی رابطه رفتارهای نوآورانه معلمان با اثر بخشی سازمانی مدارس ابتدائی دولتی و غیر دولتی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی رفتارهای نوآورانه معلمان با اثر بخشی سازمانی مدارس ابتدائی شهرستان همدان در سال تحصیلی 1400-1401 انجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مدارس ابتدائی شهرستان همدان به تعداد 1879 نفر بود و از این تعداد 320 نفر طبق جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه رفتارهای نوآورانه معلمان جانسون (2000) و اثر بخشی سازمانی هریسون (2008) استفاده گردید. برای روایی پرسشنامه ها از روش روایی محتوایی با بهره گیری از دیدگاه متخصصان و برای سنجش پایایی پرسشنامه ها ضریب آلفای کرونباخ به کار گرفته شد. ضریب پایایی برای پرسشنامه رفتارهای نوآورانه و اثر بخشی سازمانی مدارس به ترتیب 932/0 و 0/963برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمونt تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که وضعیت رفتارهای نوآورانه و اثر بخشی سازمانی مدارس از دیدگاه معلمان در مدارس ابتدائی دولتی و غیر دولتی شهرستان همدان بالاتر از سطح متوسط بود. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین رفتارهای نوآورانه معلمان و اثر بخشی سازمانی مدارس رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که مؤلفه¬هاي تولید و ارتقاء ایده هم در مدارس ابتدایی دولتی و هم در مدارس ابتدایی غیردولتی در پیش¬بینی اثر بخشی سازمانی مدارس مؤثر بودند

کلید واژه:

رفتارهای نوآورانه معلمان؛ اثربخشی سازمانی؛ مدارس ابتدائی


نویسندگان:

زهرا ملکی

عنوان:

شیوه‌های افزایش کیفیت آموزش در دوران شیوع ویروس کرونا

چکیده:

آموزش نه تنها از حقوق اساسی بشر است، بلکه حق فعال کننده ای است که تأثیر مستقیمی در تحقق سایر حقوق بشر دارد. آموزش کالای مشترک جهانی است و عامل اصلی پیشرفت در بین اهداف توسعه پایدار به عنوان بستری برای جوامع توسعه یافته، عدالت محور و فراگیر است. وقتی سیستم های آموزشی فرو می ریزند ، آرامش ، اجتماع برخوردار و مولد نمی توانند پایدار باشند. جلوگیری از بحران یادگیری از تبدیل شدن به یک فاجعه نسلی نیاز به اقدام فوری همگان دارد. به منظور كاهش پیامدهای بالقوه ویرانگر بیماری همه گیر کرونا ، دولت ها و ذینفعان باید به دنبال سیاست های جدید باشند. اکثر دولت ها در سراسر جهان برای جلوگیری از شیوع بیماری همه گیر، موسسات آموزشی را به طور موقت تعطیل کرده اند. کشورها باید در زمینه کاهش تأثیر فوری تعطیلی مدارس، به ویژه برای جوامع آسیب پذیر و محروم تر، و تسهیل تداوم آموزش برای همه، از طریق یادگیری از راه دور و در ادامه آن، بازگشایی ایمن مدارس را پشتیبانی نمایند. بیش از 1.5 میلیارد دانش آموز و جوانان در سراسر کره زمین به دلیل همه گیری کووید-19 تحت تأثیر تعطیلی مدارس و دانشگاه ها قرار گرفته اند. لذا نیاز به ارائه راهکارها و بستری برای همکاری و مبادله برای حمایت از حق آموزش در طی این اختلال بی سابقه وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که یادگیری هرگز متوقف نمی‏شود.

کلید واژه:

آموزش، مدارس، یادگیری، کرونا، توسعه پایدار


نویسندگان:

عزالدین محمودی

عنوان:

اثربخشی روان‌شناسی بر دانش‌آموزان (تاثیر روان‌شناسی مثبت‌نگر بر دانش‌آموزان)

چکیده:

پژوهش حاضر به بررسی «اثربخشی روان‌شناسی بر دانش‌آموزان (تاثیر روان‌شناسی مثبت‌نگر بر دانش‌آموزان)» می‌پردازد. با تکیه بر یافته‌های پژوهش باید گفت که از مهم‌ترین تحولات در روانشناسی امروز، جنبش روانشناسی مثبت نگر می‌باشد، این جنبش باعث شده تا تمرکز علم روانشناسی از آسیب شناسی روانی به سوی موضوعات مثبت مانند شادی، سلامت، ذهن، عواطف مثبت، خلاقیت و فضایل اخلاقی سوق داده شود، این رویکرد می‌تواند نقش مهمی را در عرصه هایی همچون دین، خانواده، جامعه، سازمان ها و نهادهای دولتی و آموزش و پرورش ایفا نماید. روانشناسی مثبت نگر می‌تواند تاثیر شگرفی را در حوزه آموزش و پرورش و خصوصا دانش آموزان ایجاد نماید.این مقاله با استفاده از روش پژوهش کیفی به بررسی نقش روانشناسی مثبت نگر در حوزه آموزش و پرورش و جوانان دبیرستانی می‌پردازد، در این مقاله به تاثیر آموزش مثبت نگری بر کاهش اضطراب و استرس و ارتقای کیفیت زندگی دانش آموزان اشاره شده است و معقتد است که روانشناسی مثبت نگر در افزایش حالت های روان شناختی دانش آموزان همچون توکل به خدا، خوش بینی، خودکارآمدی، وظیفه شناسی، هدفمندی، امیدواری، اجتماعی بودن، عزت نفس و احساس ارزشمندی می‌تواند موثر باشد.

کلید واژه:

دانش‌آموزان، اثربخشی، روانشناسی، مثبت‌نگر، جامعه


نویسندگان:

مهتاب فتحی

عنوان:

تسهیل یادگیری درس مهارت های زندگی موفق ، در دانش آموزان پایه هشتم

چکیده:

هدف كلي پژوهش كلي حاضركه از نوع كيفي بوده و با رويكرد مشاركتي انجام شده است،تسهيل يادگيري درس مهارت های زندگی موفق كتاب تفكر و سبك زندگي پايه هشتم است. جامعه آماري پژوهش حاضر30 دانش آموز دختر متوسطه اول دبيرستان ارشاد واقع در استان كرمانشاه مي باشد.داده هاي پژوهش حاضر به كمك مصاحبه نيمه ساختار مند و مشاهده مستقيم توسط اعضاي تيم درس پژوهي در دو مرحله نقد،بررسي و جمع آوري گرديد تا داده ها به اشباع نظر برسد.اعضای این تیم درس پژوهی در دو مرحله و در قالب دو تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداختند.با توجه به بررسی های انجام شده از سوی پژوهشگران نقاط ضعف و نکاتی در مورد تدریس اول که با روش پیش سازمان دهنده تدریس گردید بیان شد و پس از اصطلاحات نقاط ضعف که نسبت به طرح درس اول صورت گرفت ،تدریس دوم نیز با رویکرد مشارکتی فعال و روش ساختن گرایی اجرا شد. در بررسی های صورت گرفته نسبت به نقاط ضعف تدریس اول و دوم مجموعا77 كد در دسته بندي كد هاي باز قرار گرفت؛ كه از 77 كد باز پس از تحليل و ادغام و دسته بندي ١٠ كد محوري به دست آمد و از اين ١٠ كد محوري به دست آمده پس از بررسي هاي انجام شده،در نهايت ٣ كد درمقوله كلي تر تحت عنوان كد هاي گزينشي استخراج گرديد. نتايج به دست آمده از تدريس اول و دوم بيانگر آن است كه عواملي كه در توسعه معلمان و همچنين كارآمدي تدريس موثر است عبارتند از : مهارت غيركلامي؛مهارت كلامي،محيط آموزشي،محتواي آموزشي،چالش هاي عملكردي؛تعامل كلاسي،تسلط بر کلاس درس ، مهارت های قبل و حین تدریس و مشارکت گروهی.

کلید واژه:

درس پژوهی، توسعه حرفه ای، کیفیت تدریس، تفکر و سبک زندگی


نویسندگان:

اسما بارانی نژاد ماشهرانی, عزت الله ملک پور افشار, محمدحسین رودباری, محمد سنجری نیک

عنوان:

بررسی مشکلات خودزنی دانش آموزان و راهکارهای برطـــرف نمودن آن

چکیده:

خودزنی یا خودآسیبی به این معناست که فرد آگاهانه به بدن خود آسیب برساند و به موجب خودزنی جراحت به بدن  خودش وارد کند، به گونه‌ای که به خودکشی منجر نشود ولی اثر آن باقی بماند. هدف : نوجوانانی هستند که برای احساس آرامش و راحتی، سعی می‌کنند مخفیانه، پوست خود را ببرند، بسوزانند یا بخراشند. این آسیب عمدی، به این منظور انجام می‌شود که فرد نوجوان، بر هیجانات خود غلبه کند. روش پژوهش حاضر از نظر هدف ، کاربردي و بنابر روش توصیفی-تحلیلی است. یافته ها : لازم به ذکر است خودکشی با خودزنی متفاوت است. خودکشی یک یا دوبار تکرار می‌شود ولی خودزنی بارها و بارها و حتی به صورت روزانه تکرار می‌شود. هم‌چنین در خودزنی،‌ فرد نمی‌خواهد خود را بکشد بلکه سعی در تخلیه هیجان و جلب توجه دارد. نتیجه گیری : امروزه خودزنی و خودآزاری در نوجوانان معمول است و از بین هر شش نوجوان یک نفر اقدام به خود زنی می‌کند. این‌گونه اقدامات بین نوجوانان ۱۲ الی ۱۳ ساله متداول است. من به عنوان معلم مشاور مدرسه متوسط اول نمونه ای از دانش آموزی که به خود آسیب می زند را دیده و تمام سعی خود را در برطرف کردن مشکل دانش آموزم انجام دادم که در این پروژه تمام فعالیتهایی موثر را انجام داده تا مشکل او برطرف شود.

کلید واژه:

اختلالات رفتاری ، خود زنی ، نوجوانی


نویسندگان:

نعیمه مختاری, جناب آقای دکتر عادل سلیمانی

عنوان:

تسهیل یادگیری درس روانشناسی رشد نوجوان کتاب روانشناسی پایه یازدهم رشته انسانی

چکیده:

هدف کلی پژوهش حاضر تسهیل یادگیری درس روانشناسی رشد نوجوان کتاب روانشناسی پایه یازدهم با رویکرد درس پژوهی است. این پژوهش از نوع کیفی _ مشارکتی است که با همکاری سه نفر درتیم تخصصی انجام گردیده ، بدین گونه که ابتدا طرح درس به صورت اشتراکی توسط تیم نگاشته و بعد از نقد و اصلاح ، توسط یکی از اعضای تیم سر کلاس اجرا گردید. سایر اعضای تیم در کلاس ، مسِئولیت بررسی واکنش های دانش آموزان و تطبیق طرح درس با تدریس صورت گرفته را بر عهده داشتند.داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند و مشاهده توسط اعضای تیم سه نفره درس پژوهی در دو مرحله نقد ، بررسی و جمع آوری گردید تا داده ها به اشباع نظری برسد. جامعه آماری این پژوهش 30 نفر دانش آموز دختر پایه یازدهم دبیرستان استقلال شهر کرمانشاه می باشد. روش تدریس اول استفاده از الگوی تعاملی و روش های پرسش و پاسخ ، بحث گروهی مشارکتی و سخنرانی بود و در تدریس دوم از روش و الگوی فعال تدریس ساختن گرایی ( E5 ) استفاده شد. بعد از نقد و بررسی و انجام اصلاحات ، نتایج نشان داد که رویکرد تدریس ساختن گرایی موجب ارتقا و بهبود یادگیری درس روانشناسی رشد نوجوان می گردد و در مقایسه با سایر روش های تدریس ، دانش آموزان ارتباط بهتری با آن برقرار کرده ، از آن استقبال می کنند و درنهایت بازدهی مناسب تری را نیز دارا می باشند. فرایند تجزیه و تحلیل داده ها توسط کد گذاری های باز ، محوری و گزینشی انجام شد و تعداد ۹0 کد باز ، .۱۰ کد محوری و ۳ کد گزینشی حاصل شد. نتایج نشان داد که عوامل متعددی مانند مهارت های تدریس ، کلاس داری ، ارتباطی ، مدیریت زمان ، روش تدریس ، استرس ، پوشش ، زبان بدن و دانش معلم ، محیط آموزشی و به طور کلی برخورداری از مهارت های فنی ، ادراکی و انسانی بر تسهیل یادگیری درس روانشناسی رشد موثر می باشد.

کلید واژه:

درس پژوهی ، توسعه حرفه ای معلمان ، پایه یازدهم ، روانشناسی رشد ، روش 5E


نویسندگان:

سمیرا محمودی آذر

عنوان:

شناسایی شاخص‌های مطلوب تناسب شاغل با شغل معلمی در آموزش‌وپرورش از دیدگاه متخصصان

چکیده:

چکیده : هدف پژوهش حاضر شناسایی شاخص‌های مطلوب تناسب شاغل با شغل معلمی در آموزش‌وپرورش از دیدگاه متخصصان و بررسی وضعیت موجود از دیدگاه ذینفعان مي‌باشد. این پژوهش از نوع هدف، کاربردی و از نوع روش توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان ناحیه 4 آموزش ‌و پرورش تبریز به تعداد 2710 نفر بودند. روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای متناسب با حجم گروه زنان و مردان می‌باشد مطابق فرمول کوکران تعداد نمونه کمی برابر 336 نفر بدست آمد. پایایی پرسشنامه با استفاده از نمونه اولیه و اجرای آزمون آلفای کرانباخ و کسب ضریب بالای آلفا مورد تایید قرار گرفت. تجزيه و تحليل نتايج با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای انجام پذیرفت. بررسی وضعیت موجود نشان داد شاخص‌های مطلوب تناسب شاغل با شغل معلمی در آموزش‌وپرورش از دیدگاه متخصصان بالاتر از حد متوسط است.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: تناسب، شاغل، شغل، آموزش، پرورش


نویسندگان:

الهه بسطامی بخشی

عنوان:

اثر بخشی مدیریت آموزشی در نهاد آموزش و پرورش در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «اثربخشی مدیریت آموزشی در نهاد آموزش و پرورش در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» انجام شده است. روش پژوهش حاضر کیفی بوده و نحوه گردآوری داده‌ها بر اساس شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت مه تحقق آرمان‌های متعالی انقلاب اسلامی ایران مانند احیای تمدن عظیم انقلاب اسلامی، حضور سازنده فعال و پیشرو در میان ملت ها وکسب آمادگی برای برقرای عدالت و معنویت در جهان در گرو تربیت انسان های عالم، متقی وآزاده و اخلاقی است. از این رو نقش مدیریت آموزشی در آموزش وپرورش به‌عنوان یک نهاد فرهنگی و اجتماعی، نقش اساسی و بی بدیل در تربیت نیروی انسانی وتولید سرمایه اجتماعی وفرهنگی و در فرایند رشد و تعالی کشور ایفا می‌کند. به گونه‌ای که آینده کشور در آیینه آموزش و پرورش امروز قابل مشاهده است. می‌توان گفت مدیریت آموزشی اثر بخش در آموزش و پرورش کشور می‌تواند ضمن اثربخشی جریان آموزشی زمینه‌ساز رشد و بالندگی شود و تمامی زیرساختارهای مرتبط با نهاد آموزش و پرورش را در مسیر درست هدایت کند و در نهایت موجب تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی گردد. از این رو باید گفت، شیوه مدیریت آموزشی در نهاد آموزش و پرورش می‌تواند نقش مستقیمی در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی داشته باشد.

کلید واژه:

گام دوم، مدیریت آموزشی، انقلاب اسلامی، آموزش و پرورش، اثربخشی


نویسندگان:

رزگار محمودی آذر

عنوان:

تأثیر فعالیت و یادگیری فضای مجازی در عملکرد و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

یادگیري از طریق آموزش آنلاین به¬عنوان یک نظام مبتنی بر فناوري، سازماندهی و مدیریت محور تعریف می¬شود که به دانش آموزان توانایی لازم براي یادگیري از طریق اینترنت را می¬دهد و یادگیري آنها را در این فرایند تسهیل می¬نماید. توسعه فناوري اطلاعات در آموزش، انعطاف-پذیري موجود در یادگیرنده و یاددهنده را افزایش داده و موجب گسترش استفاده از شیوه¬هاي جدید آموزش و یادگیري در بین دانش آموزان گردیده است. انگیزه پدیده¬ای است درونی که فرد را از درون به فعالیت واداشته و منبعث از نیازهای فرد است. انگیزه نقش بسیار مهمی را در جهت توضیح علت رفتار، پیش بینی اثرات کارها و هدایت رفتار در جهت دستیابی به هدف ایفاء می¬کند و به یادگیرنده انرژی داده و فعالیت-های او را هدایت می¬کند و سبب پرورش رفتار می¬ شود. هدف تحقیق حاضر تأثیر فعالیت و یادگیری فضای مجازی در عملکرد و پیشرف تحصیلی دانش آموزان می باشد. تحقیق حاضر مروری بوده و نتایج حاصل از آن بیانگر آن است که آموزش مجازی می‌تواند بسیاري از معضلات جوامع- از جمله نیازهاي روزافزون مردم به آموزش، عدم دسترسی یکسان به مراکز آموزشی، کمبود امکانات اقتصادي، کمبود آموزش‌دهندگان مجرب و هزینه‌هاي زیادي که صرف آموزش می‌شود را برطرف نماید. یكي از اهداف به كارگيري يادگيري مشاركتي، ايجاد فرصت لازم براي همه دانش آموزان در جهت استفاده بهينه از توان و استعداد و فرصت خود براي رسيدن به پيشرفت تحصيلي بيشتر است.

کلید واژه:

فناوری اطلاعات، یادگیری، آموزش، دانش‌آموزان، پیشرفت تحصیلی


نویسندگان:

خالد صادقیان

عنوان:

رویکردهای عدالت آموزشی (نگاهی به جایگاه عدالت آموزشی در سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش ایران)

چکیده:

هدف اصلی این پژوهش، بررسی امکان و یا امتناع تحقق عدالت آموزشی در سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش ایران است. برای دستیابی به این هدف از روش تحلیلی و انتقادی بهره گرفته شد. بنابراین، با نظر به رویکردهای عدالت آموزشی (آرمان گرا، لیبرالیستی، مارکسیستی، فمینیستی و نژادی، پسامدرن و وجودی) سند تحول بنیادین نظام آموزشی ایران مورد نقد و بررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش بر بنیاد رویکرد آرمان گرا و بر اساس آمیزه ای از خوانش ایدئولوژیک از دین تدوین شده است. از این رو، به نظر می رسد که سند در تحقق عدالت آموزش دارای چالش‌هایی است. این چالش ها از یک سو به ماهیت رویکرد آرمان گرایی و از سوی دیگر، به نگاه محدود ایدئولوژیک به عدالت بر می گردد. به نظر می رسد تحقق عدالت آموزشی نیازمند رویکردی معنوی و تکثرگرا به انسان و جامعه است. درون مایه‌های چنین رویکردی را در درون سنت فکری و عرفانی اسلامی می‌توان بازیافت.

کلید واژه:

عدالت آموزشی، نظام آموزشی، تحول، رویکرد، معنوی، اسلامی


نویسندگان:

معصومه جداری زارع زاده

عنوان:

چگونه توانستم آسیب‌های اجتماعی ناشی از تعلیم و تربیت نادرست والدين لیلا را در رفتار هایش تقلیل کنم.

چکیده:

کودکان معلول فرزندان گمنامی هستند که در بسیاری از زمان ها از شناسنامه تعلیم و تربیت به دور افتاده اند هر چند که دولت ها قوانین ویژه ای را برای حمایت از آنها وضع کرده‌اند اما هنوز هم در مورد این کودکان فرهنگ سازی نشده و قانون مهرورزی برایشان اعمال نمی‌شود لیلا از جمله همین کودکانی بود که درگیر و دار شخصیت تحقیر شده کاذب خانواده خود در بسیاری از موارد رها شده و از لحاظ رفتاری می رفت تا رشته زندگی را از دست بدهد که با حمایت ها و مهربانی های معلمین و با برنامه ریزی های که در این پژوهش به کار گرفته شد گره کور زندگیش باز شده به خانواده درمانی پرداخته شد و به آغوش مهربان زندگی بازگشت. این جانب معصومه جداری مشاور مدرسه تصمیم گرفتم با پیدا کردن راه حل های مناسب و ابتکاری برای حل مشکل دانش آموز اقدام کنم.

کلید واژه:

اسیب اجتماعی، تعلیم و تربیت نادرست، رفتارهایش


نویسندگان:

افتخار جمشیدی, هدی دژآبادی

عنوان:

بررسی تاثیر اضطراب و استرس بر یادگیری در دانش آموزان شهرستان ایلام

چکیده:

محیط زندگی ، طرز رفتار اطرافیان ، تصویرهایی را در ذهن کودکان به جای می&#172:گذارد. که ممکن است اثرات مطلوب و نامطلوب آن در تمام مدت زندگی باقی بماند و نتایج آن هم تنها به خود فرد منتهی نمی&#172:شود. بلکه در چگونگی روابط او با افراد دیگر هم تاثیر می&#172:گذارد ، علمای امر تعلیم و تربیت در مورد نقش مدرسه و نوع نگرش کودکان به محیط مدرسه و اهمیت تاثیر نوع روابط بین کودکان و مربیان ، معتقدند که هرگاه دانش آموزان از اعتماد به نفس ، آرامش درون ، صفای قلب و نگرش مثبت به مربی خود ، برخوردار است آموزش نیز برایش لذت بخش خواهد بود و بالعکس ، موجب اضطراب و دلهره و مدرسه گریزی وی می&#172:گردد. بانبر این هدف از این تحقیق بررسی تاثیر اضطراب و استرس بر یادگیری در دانش آموزان شهرستان ایلام است. گردآوری دادهای تحقیق به صورت تحلیلی- توصیفی و به صورت کتابخانه ای و اطلاعات خود نویسندگان تهیه شده است. نتایج نشان داد که عواملي چون عدم برنامه ريزي صحيح براي امتحانات، فاصله كم بين امتحانات و نداشتن زمان كافي براي مرور مطالب، عدم آشنايي با روش هاي صحيح مطالعه، ضعيف بودن دانش آموز در بعضي از دروس مخصوصاً دروس پايه كه بيشترين ضريب را در محاسبه معدل به خود اختصاص مي دهند، سختي سؤالات و شرايط نامناسب جسمي و روحي دانش آموز در طول امتحانات مي توانند در كاهش عملكرد تحصيلي دخيل باشند.

کلید واژه:

اضطراب، استرس، اختلالات رفتاری، دانش آموزان


نویسندگان:

افسانه مهردادفر, دکتر عبدالله پارسا

عنوان:

نقش آموزش در فهم و رفتارهای زیست‌محیطی و مشارکت دانش‌آموزان در حفظ محیط‌زیست

چکیده:

گسترش جوامع انسانی و توسعه شهرنشینی موجب پیدایش پدیده‌هایی چون تخریب و آلودگی محیط‌زیست شده است. امروزه توجه به حفظ محیط‌زیست باید به شکل یک فرهنگ مدرن و مستمر درآید که این امر نیازمند توجه بیشتری است. تخریب محیط‌زیست به دلیل پیامدهای ناگواری که برای بشر داشته است، تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های دنیای معاصر شده است و برای بقای کل نظام طبیعت هیچ موضوعی مهم‌تر از حل این مسئله نیست. این پژوهش، یک پیمایش کتابخانه‌ای است و اطلاعات موردنیاز از طریق اسناد و مدارک کتابخانه‌ای، گزارش‌های تحقیقی و جستجو در شبکه جهانی اینترنت جمع‌آوری‌شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد در پی افزایش جمعیت و به دنبال آن افزایش نیازهای اولیه و در نتیجه آن تخریب و دگرگونی هر چه بیشتر تنوع زیستی گسترش روزافزون آلودگی‌ها باعث کاهش محیط‌زیست شده است که توجه لازم و مبرم را می‌طلبد. در حال حاضر با آموزش، علم و آگاهی انسان نسبت به گذشته بیشتر شده است لذا باید به ارزش واقعی طبیعت و محیط‌زیست پی ببرد و ضرورت حفاظت جدی از آن با مشارکت همگان افزایش یابد.

کلید واژه:

حفاظت، محیط‌زیست، مشارکت


نویسندگان:

رضا چندول

عنوان:

نقش تشویق و تنبیه در مدیریت کلاس درس

چکیده:

مدیریت کلاس درس در انجام فرایند تعلیم و تربیت بسیار موثر است و نقشی تعیین کننده دارد و بایستی معلم بتواند که کلاس درس را به خوبی مدیریت نماید تا فرایند تعلیم و تربیت به نتیجه برسد و منجر به یادگیری بشود. بنابر این موضوع، مقاله‌ی حاضر با روش توصیفی و بیان مواردی از منابع مختلف در توصیف و تعریف تشویق و نقش تشویق در تعلیم و تربیت و ...، به بررسی نقش و تاثیر تشویق در نحوه‌ی مدیریت کلاس درس توسط معلم پرداخته است. در پژوهش حاضر، ابتدا دو ابزار تربیتی (تشویق و تنبیه) از دیدگاه‌های مختلف تعریف و توصیف شده‌اند؛ سپس تعریف‌ها و توضیحاتی درمورد مدیریت و ‌به‌ویژه مدیریت کلاس درس بیان شده است. سپس با بیان برخی‌ ویژگی‌های تشویق و تنبیه و همچنین نقش تشویق و تنبیه در تعلیم و تربیت، نقش این دو ابزار تربیتی و تاثیرات آن‌ها در مدیریت کلاس درس بیان شده است و همچنین به ارتباط تشویق و تنبیه و مدیریت کلاس پرداخته شده است.

کلید واژه:

مدیریت کلاس، تشویق، تنبیه، تعلیم و تربیت، ابزار تربیتی


نویسندگان:

شقایق نوروزی, عادل سلیمانی

عنوان:

تحلیل نقش درس پژوهی در ارتقای یادگیری کتاب ریاضی پایه دوم ابتدایی

چکیده:

هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است تسهیل یادگیری درس نمایش کسرها پایه دوم ابتدایی است.جامعه آماری پژوهش حاضر10نفر دانش آموزدختروپسر پایه دوم ابتدایی شهرستان اسلام آباد غرب-روستای ونایی در استان کرمانشاه می باشد.داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند و مشاهده توسط اعضای تیم سه نفره درس پژوهی در دو مرحله نقد،بررسی و جمع آوری گردیدتا داده ها به اشباع نظری برسد.اعضای تیم در دو مرحله در قالب دو تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداخت.فرایند تجزیه و تحلیل داده ها توسط کدگذاری های باز،محوری و انتخابی انجام شد و تعداد73کدباز،8کد محوری و2کد انتخابی به دست آمد.نتایج نشان دادکه عواملی مانند،روش تدریس معلم،وسایل کمک آموزشی ،محیط کلاس، ایجاد انگیزه و... در تدریس کسر ها تاثیر گذار است.

کلید واژه:

درس پژوهی،توسعه حرفه ای، کیفیت تدریس، ریاضی ابتدایی،کسر


نویسندگان:

فائزه ایزدپناه

عنوان:

جایگاه آموزش و پرورش و نقش آن در تمدن‌سازی انقلاب اسلامی

چکیده:

از اهداف مهم نظام جمهوری اسلامی ایران، زمینه سازی در راستای تحقق اهداف متعالی دین اسلام و فرهنگ اصیل ایرانی و تشکیل تمدن نوین اسلامی ایرانی است. از اهم نهادهای اساسی و زمینه ساز در این مسیر، نظام آموزش و پرورش است. در واقع می‌توان گفت که آموزش و یادگیری، مهم‌ترین زیرساخت تمدن سازی، پایداری و تعالی یک جامعه محسوب می‌شود. جامعه با یادگیری، روح تازه ای پیدا می‌کند و رشد و اعتلا می‌باید. در حقیقت، آموزش و پرورش باید طوری باشد که که از درون آن انسانی توانمند، و کارساز خلق شود که معلمان عنصر اصلی این هدف هستند. این تحقیق با هدف نقش آموزش و پرورش در تمدن سازی انقلاب اسلامی انجام شد. در این پژوهش از روش گردآوری کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. طبق نتایج به دست آمده فرایند آموزش و پرورش به منزله ی عملی اجتماعی، لاجرم در بستر فرهنگ جامعه و به پشتیبانی آن صورت می‌گیرد و از این رو انتقال فرهنگ و ارتقای آن از کارکردهای اصلی جریان آموزش و پرورش به شمار می‌آید؛ همچنین آشکار شد که از ظرفیت نیروهای نخبگانی در جهت تعمیق آرمان‌ها و ارزش‌های یک جامعه برای نقش آفرینی در آموزش و پرورش نباید غافل شد و با وجود آنان باید مانع از بی راهه رفتن در زمینه تحلیل نظری و ایجاد گفتمان مورد نظر در زمینه آموزش و پرورش مطلوب و مورد نظر شد.

کلید واژه:

آموزش، جامعه، گفتمان، ایران، تمدن، یادگیری


نویسندگان:

طاهره جاویدفرد, طاهره جاویدفرد

عنوان:

چگونه توانستم مشارکت صد درصدی دانش آموزان را در برنامه بوم (مهارت گلدوزی)دوران کرونا در فضای مجازی جلب کنم�

چکیده:

پژوهش حاضر به منظور بهبود مشارکت دانش آموزان پايه پنجم دبستان شهید همت شهرستان شاهرود صورت گرفته است. در اين مطالعه به بررسی عدم عالقه دانش آموزان و اولیا نسبت به اجرای طرح بوم پرداخته شده است علت اين امر از طرف اولیا متناسب ندانستن اين طرح با برنامه های درسی تشخیص داده شد و همکاران نیز کمبود وقت را دلیلی بر نامتناسب بودن طرح تشخیص دادند. راهکارهای مناسب برای اجرای طرح و تلفیق با دروس با استفاده از مهارت گلدوزی در نظر گرفته شد عالوه بر آن ايجاد محیط امن و شاداب در مدرسه و منزل جهت پر کردن اوقات فراغت مطرح گرديد. نتايج نشان داد دانش آموزان که در ابتدای سال 1400- 1401چندان گرايشی به شرکت در پويش ها و برنامه های پرورشی آموزشگاه نداشتند و همیشه کمبود وقت را بهانه می کردند موفق به انجام طرح بوم به بهترين شیوه ی ممکن در سطح مدرسه شدند و مشارکت آنها به صورت صد در صدی در اجرای طرح بوم حاصل گردي�د.

کلید واژه:

طرح بوم – مشارکت - مهارت گلدوزی�


نویسندگان:

زهرا طالبی

عنوان:

احیاء و ارتقای مراتب حیات طیبه در نظام آموزشی در سند تحول بنيادين

چکیده:

سبک زندگی اسلامی(حیات طیبه)از جمله موضوع های اساسی که پژوهش در آن از جایگاه ویژه ای برخوردار است، سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه چیست؟ و نیز شاخصه¬های انسان متعالی، اصول و مبانی سبک زندگی اسلامی، وجه تمایز و امتیاز سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه با دیگر روش های زندگی و نیز ماهیت و غایت آن و نقش انسان شناسی و جهان بینی و هدف زندگی در سبک زندگی چیست؟ هر مکتب و مذهبی، سبک زندگی برای بشریت ارایه می‌دهد و مدعی است، جامعه مطلوب و زندگی سالم در نتیجه پیروی از روش زندگی است که آنان ارایه می‌نمایند. راه های احیاء و ارتقای مراتب حیات طیبه در نظام آموزشی کدام است؟ حقیقت این است وقتی سخن از سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه به میان می‌آید، دو امر به ذهن تداعی می‌کند. به عبارتی گزاره حاکی از سبک زندگی اسلامی(حیات طیبه) متضمن دو گزاره دیگر هم هست: الف) وضع موجود جوامع بشری دچار آسیب‌ها و آفت¬زده سبک زندگی غیر اسلامی است. ب) چیستی و چگونگی سبک زندگی اسلامی و دیگری امکان حصول به این سبک زندگی است.از آن¬جا که یافته ها حاکی از آن است که ایمان و عمل صالح، ملاک و معیار اساسی سبک زندگی اسلامی است. در این پژوهش تلاش شده است، با روش توصیفی- تحلیلی موضوع احیاء و ارتقای مراتب حیات طیبه در نظام آموزشی در سند تحول بنيادين مورد بررسی قرار گیرد.

کلید واژه:

حیات طیبه، سند تحول بنیادین، نظام آموزشی، سبک زندگی، نظام آموزشی


نویسندگان:

سعید اسمعیل نیا میدانی

عنوان:

مقایسه هوش فضایی و هوش موفّق دانش آموزان پسر رشته های علوم انسانی، تجربی و ریاضی فیزیک

چکیده:

هدف پژوهش حاضر مقایسه هوش فضایی و هوش موفّق در دانش آموزان پسر سال سوم رشته های علوم انسانی، تجربی و ریاضی فیزیک بوده است. این پژوهش بر اساس معیار هدف در گروه پژوهش‌های کاربردی، بر اساس معیار زمان گردآوری داده‌ها در گروه پژوهش‌های پیمایشی، بر اساس معیار ماهیت داده‌ها و مبنای پژوهش یک پژوهش کمی و از نظر روش از نوع علی- مقایسه ای می‌باشد. در پژوهش حاضر جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر سال سوم دبیرستان شهرستان قائم شهر بودکه در سال 1401 ـ 1400 به تحصیل اشتغال داشتند، که از این تعداد، طبق جدول مورگان نمونه ای به حجم 364 نفر انتخاب گردید و سپس از میان آنها تعداد127 نفر از رشته ریاضی و 128 نفر از رشته تجربی و 109 نفر از رشته انسانی بودند، که به روش طبقه ای انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه هوش موفّق استرنبرگ با مجموع (36) سوال و پرسشنامه هوش فضایی – تحلیلی با مجموع (30) سوال استفاده گردیده است که روایی و پایایی آنها به اثبات رسیده است. برای تحلیل نتایج از روش های آماری تحلیل واریانس یکطرفه (ANOVA ) و ) t ( مستقل استفاده شد . در مجموع یافته های این پژوهش نشان داد که بین هوش فضایی و هوش موفّق دانش آموزان ریاضی فیزیک و علوم انسانی تفاوت معناداری وجود دارد، اما در بین گروههای دیگر این تفاوتها دیده نشد. همچنین تحقیق از نظر کاربردی نشان می دهد که معلمان برای کارایی بهتر تدریس، باید طبق تفاوتها و تواناییهای افراد به تدریس بپردازند.

کلید واژه:

هوش، هوش فضایی، هوش موفّق، رشته های تحصیلی


نویسندگان:

ستایش جعفری, عادل سلیمانی, کوثرمیرحسینی, پریا محمودی

عنوان:

تسهیل یادگیری درس آسیب های اجتماعی وپیشگیری از آنها با رویکرد درس پژوهی

چکیده:

نوجوانی یکی از مهم‌ترین دوران، در طول زندگی هرفردی است که احتمال دارد هر نوجوانی به ‌علت جنب‌وجوش بالا، دست به انجام اعمال ناخودآگاهی بزند . نوجوانان از سنین 12 الی 18 سالگی در معرض این آسیب‌ها خواهند بود. این افراد به موجب بودن در حالت بلوغ، به علت تغییرات هورمونی، فشارهای وارده و… دچار آسیب‌هایی می‌شوند. لذا هدف کلی پژوهش حاضرکه ازنوع کیفی بوده و بارویکرد درس پژوهی مشارکتی انجام شده ، تسهیل یادگیری درس آسیب های اجتماعی و پیشگیری از آنها در کتاب مطالعات اجتماعی پایه هشتم است . جامعه اماری پژوهش حاضر 28 نفر از دانش آموزان دختر پایه هشتم متوسطه اول دبیرستان فضیلت واقع در شهرک معلم استان کرمانشاه میباشد. داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند ومشاهده مستقیم توسط اعضای تیم پنج نفره درس پژوهی در دو مرحله نقد وبرسی شد ، تا داده ها به اشباع نظری برسد. با توجه به بررسي هاي انجام شده توسط اعضای تیم مذکور انتقاداتی در رابطه با دو تدریس اجرا شده توسط معلم بیان شد.تدریس اول با روش پيش سازمان دهنده توسط معلم اجرا گرديد ،پس از اجرای طرح درس و بادرنظرگرفتن نقد های وارد شده ای كه نسبت به تدریس اول صورت گرفت،تدريس دوم با رويكرد مشاركتي فعال و روش ساختن گرايي طراحی و اجرا شد .با بكارگيري روش تدریس جدید و اعمال روشها و ايده هاي نو در اجرای تدریس و طرح درس دوم ،تغييرات چشم گیری در فرايند یاددهی و یادگیری معلم، دانش آموزان مشاهده شد، كه این تغیرات نشان دهنده ي تاثير گذاري اعمال نقد هاي وارد شده به دو اجرا از سوی اعضاي تيم به تدریس وتصحیح اجراي معلم بود. در بررسي هاي صورت گرفته نسبت به اجرای تدريس هاي اول و دوم؛ در نهایت مجموعا 46 کدباز، 8كد محوري ، ٣ كد گزینشی توسط اعضای تیم از درس پژوهی حاضر به دست آمد. همچنینن نتايج نشان داد که عواملی نظیر مهارت مدیریت فضای آموزشی، مهارت استفاده ازموادوابزارآموزشی،مهارت ارزشیابی،شایستگی های شناختی، مهارت مدیریت کلاس، مهارت ارتباطی،مهارت روحیه تعامل ومشارکت وشایستگی آراستگی ظاهری(تحت عنوان کد های محوری )ومهارت فنی،مهارت انسانی و مهارت های آموزشی (تحت عنوان کدهای گزینشی)برتسهیل یادگیری درس فوق الذکرتاثیرگذاربود.

کلید واژه:

درس پژوهی،توسعه حرفه ای،کیفیت یادگیری،مطالعات اجتماعی،آسیب های اجتماعی و پیشگیری از آنها


نویسندگان:

معصومه احمدی

عنوان:

کاربرد درس پژوهی در بهبود درس ورزش ونیرو1 کتاب علوم پایه ششم ابتدایی

چکیده:

هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است تسهیل یادگیری درس ورزش و نیروی ۱ علوم پایه ششم دبستان زینبیه شهرستان گیلانغرب است . داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه و مشاهده توسطاعضای تیم درس پژوهی جمع اوری گردید تابه اشباع نظری برسد اعضای تیم دردو مرحله درقالب دوتدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای ان پرداختند . بنابراین باتوجه به اینکه تدریس اول دارای نقطه ضعف هایی بود ، پس از بررسی های انجام شده و نقد و ارزیابی اعضای تیم ، تدریس دوم بر مبنای رویکرد دانش اموز محور و مشارکت فعال سازماندهی شد ، به کارگیری این روش ها موجب پیدایش تغییراتی در یادگیری دانش اموزان و افزایش کیفیت تدریس دراجرای دوم شد. نتایج بدست امده از بررسی نقاط ضعف و قوت ، تدریس های اول و دوم در قالب94 کد دسته بندی گرند . درمرحله بعد پس از حذف و ادغام در14دسته کدهای محوری جای گرفتند ، در نهایت دسته محوری در 4 مقوله کلی تر با عنوان کدگذاری گزینشی قرار گرفتند نتایج بدست امده از بررسی های تدریس اول و دوم بیانگر این است که مهارت های حرفه ای معلمان ، توصیه های اموزشی عوامل نرم و سخت مؤثر در کیفیت تدریس برافزایش کیفیت یادگیری و رشد توانمندی های معلمان موثر هستند.

کلید واژه:

کلید واژه : درس پژوهی ، توسعه حرفه ای ، کیفیت یادگیری، توامندی ها ، علوم ابتدایی


نویسندگان:

فریده فتحی آذر

عنوان:

چگونه توانستم یادگیری مبحث عدد میلیون را با استفاده از بازی و ترسیم رنگارنگ جدول ارزش مکانی در دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی را تقویت کنم؟

چکیده:

آموزش عدد میلیون يكي از موضوعات مهم و پرکاربرد در آموزش رياضي است. با اين وجود، پژوهش‌ها نشان مي‌دهند که يادگيري عدد میلیون و مفاهيم مرتبط با آن، براي دانش‌آموزان بسيار دشوار است و اغلب آن‌ها با انواع بدفهمي‌هايي روبه‌رو هستند که تا سنين بزرگسالي باقي مي‌مانند؛ هدف اقدام پژوه از پژوهش حاضر ايجاد سهولت و صراحت در يادگيري مبحث عدد میلیون در دانش آموزان پايۀ چهارم با استفاده از بازي و ترسیم رنگارنگ جدول ارزش مکانی عدد میلیون مي باشد؛ پژوهش حاضر به روش اقدام پژوهي مشارکتي در سه بعد تشخيص، اجرا و ارزيابي و با مشارکت دانش آموزان پايۀ چهارم ابتدايي دبستان معلم طوعلی سفلی شهرستان خداآفرین صورت گرفته است؛ بررسي و تحليل اطلاعات مرحله اول حاکي از وجود يكسري بدفهمي در بسياري از دانش آموزان پايۀ چهارم نسبت به آموزش اعداد میلیون به شيوه سنتي بود؛ اقدام پژوه با استفاده از ترکيب بازي ها و نقاشی رنگارنگ جدول ارزش مکانی عدد میلیون با آموزش مبحث اعداد میلیون سعي در ايجاد انگيزه و بهبود يادگيري دانش آموزان جهت رفع برخي بدفهمي ها نسبت به مبحث اعداد میلیون داشت. پس از ارائه اين روش‌ها در کلاس درس و بررسي اطلاعات و شواهد نوع دوم، نتيجه حاکي از رفع بدفهمي و بهبود کيفيت يادگيري و عملكرد دانش‌آموزان در درس اعداد میلیون و ايجاد انگيزه و نشاط در کلاس درس بوده است.

کلید واژه:

عدد میلیون، جدول ارزش مکانی، بازی، نقاشی، پایه چهارم، آموزش.


نویسندگان:

حسین حسنی, مهلا حاجی صفری

عنوان:

انگیزش تحصیلی؛ مبانی، نظریه ها، راهکارها و پیامدهای آن

چکیده:

هدف اصلي مقاله حاضر مطالعه و بررسی مفاهيم انگيزش و انگيزه و اهميت آن در پيشرفت تحصيلي و تاثير متقابل آن دو، بررسی برخي از عوامل موثر بر انگيزش يادگيرندگان و در نهایت ارائه الگوهایی برای كاربست در فرآيند ياددهي- يادگيري است. يكي از بزرگترين معضلات آموزشي، كاهش انگيزه به تحصيل مي باشد، در اين ميان مهمترين رسالت نظام آموزشي، آماده ساختن دانش آموزان براي كسب دانش، مهارتهاي شناختي و شغلي جهت ورود به اجتماع است جوانان داراي طبايع و استعدادهاي گوناگون هستند لذا با اين استعدادها شناخته شده و تقويت شوند، تا بدين وسيله ايجاد انگيزه به تحصيل شود. بنابراين شناسائي عواملي كه كاهنده انگيزه هستند، نقش مهمي را ايفا مي كند. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کتابخانه¬ای و مروری است که با استفاده از فیش برداری و با پيمايش در متون و منابع موجود، مطالب مرتبط در اين زمينه گردآوري شده است. مقالات وپایان نامه های مرتبط مورد بررسی قرار گرفته اند. مشکلاتی که در شرایط نبودن انگیزه کافی در دانش‌آموزان و دانشجویان بروز می کند می توان به صورت زیر فهرست بندی کرد: به هدر رفتن هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در بخش آموزش و پرورش، عدم توانایی در تربیت نیروی انسانی ماهر برای بخش‌های مختلف فعالیت‌های اقتصادی، اتلاف نیروی انسانی از بعد زمانی، افزایش تعداد ترک تحصیل کنندگان، عدم پیشرفت و توسعه متعادل و پایدار جامعه.

کلید واژه:

انگیزش، یادگیری، انگیزش تحصیلی.


نویسندگان:

محمد مهدی حاجیلوئی محب

عنوان:

فرآیند رشد عقل در پرتـو زیست اخلاقی، بر پایه آموزه های امیرمؤمنان(علیه السلام)

چکیده:

بحث پیرامون عقل، از دیرباز مورد توجه اندیش¬مندان، صاحب¬نظران و کنش¬گران عرصه تعلیم و تربیت بوده است. بخشی از این موضوع، به رشد یا اضمحلال خِرد آدمی و عوامل موثر بر آن باز می¬گردد. این مهم مورد توجه متون دینی بوده، به شکلی که در سخنان امیرمومنان(علیه السلام) روایات گوناگونی در این زمینه وجود دارد. جستار حاضر، ضمن بهره¬گیری از روش توصیفی-تحلیلی و در کنار درنگی بر معنای لغوی و اصطلاحی عقل و اخلاق، به دنبال این است که فرآیند رشد عقل در پرتو زیست اخلاقی را بر پایه آموزه¬های امیرمومنان(علیه السلام) تبیین کند. بررسی متون مرتبط نشان داد که توانایی خِرد آدمی به صورت معناداری در کنار گزاره¬های اخلاقی به کار رفته و هر چه انسان روی به اخلاق می¬نهد، عقلانیّتش تقویت می¬گردد. این موضوع در سه ساحت قابل بررسی بوده که در آنان، تاثیر زیست اخلاقی بر: «سلامت»، «تقویت و پویایی» و «راه¬یابی و خداگرایی» عقل مورد کاوش قرار گرفته است. برای مراحل و فرآیندهای رشد عقل، واژگان و عنوان¬های ویژه¬ای در روایات بیان شده است. با حفظ این معنی که اثر هر یک از فضایل بر رشد خِردورزی، در فرآیندی ویژه صورت می¬بندد. ارائه مولفه¬های دوازده¬گانه پیرامون زیست اخلاقی، در سه ساحت سلامت، پویایی و خداگرایی عقل بر پایه آموزه¬های علوی، از نوآوری¬های پژوهش حاضر تلقّی می¬گردد.

کلید واژه:

اخلاق، عقل، زیست اخلاقی، آموزه های امیرمومنان(علیه السلام).


نویسندگان:

فاطمه کشوری محبوب

عنوان:

بررسی تاثیر آموزش تکلیف مهارت محوری بر رفتار و انگیزش پیشرفت دانش‌آموزان در فضای مجازی

چکیده:

تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش تکلیف مهارت محوری بر رفتار و انگیزش پیشرفت دانش‌آموزان در فضای مجازی انجام شد. روش پژوهش به‌کار رفته از نوع کمی و از نوع شبه آزمایشی است. بدین منظور از بین دانش‌آموزان مدرسه دخترانه شهید ایوب معادی شهرستان نوشهر در نمیسال اول تحصیلی 1400-1401 نمونه ای به حجم 33 نفر دامنه سنی 10سال( چهارم ابتدایی) در فضای مجازی با روش نمونه‌گیری غیر تصادفی به صورت در دسترس انتخاب شده؛ آزمون استاندارد مقیاس انگيزه پيشرفت هرمنس به عنوان آزمون پژوهش استفاده شده سپس داده‌های بدست آمده با روش آماری آزمون t همبسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده نمره sigبرابر 017. گردید که کوچکتر از سطح معناداری 0.05 می¬باشد( P<0/5)، لذا فرض صفر رد شد و این بدان معنا است که در پژوهش فوق می‌توان گفت که آموزش تکلیف مهارت محوری بر رفتار و افزایش انگیزش پیشرفت دانش‌آموزان تاثیر مثبت و رابطه معنادار است.

کلید واژه:

مهارت محور، رفتار، انگیزش، دانش‌آموزان


نویسندگان:

محمد محمودبیگی

عنوان:

چگونه توانستم دانش آموزان پایه پنجم را با استفاده از ابزارهای مجازی به آموزش غیر حضوری علاقه مند سازم

چکیده:

اینجانب محمد محمودبیگی در شهرستان اشنویه مدرسه فرهنگیان خیّر نالوس در مقطع ابتدایی دوم پایه پنجم در سال تحصیلی1401-1402 مشغول به تدریس می باشم متاسفانه نوعی بی علاقه گی و حتی دلزدگی نه تنها به تدریس مجازی بلکه به خود تحصیل به وجود آمده است. و این امر علاوه بر افت محسوس دانش آموزان در یادگیری باعث عدم انگیزه تحصیل هم شده است . اینجانب با استفاده از مصاحبه حضوری و کلامی با دانش آموزان(هم کلامی) متوجه شدم این مشکل بی علاقگی بصورت تقریبا مشترک در تمام دانش آموزان پایه پنجم وجود دارد.نوعی دلسردی از یادگیری مناسب با استفاده از شیوه مجازی باعث عدم انگیزه مناسب دانش آموزان برای تحصیل با این شیوه شده است . استفاده از آموزش مجازی بعنوان روش مکمل روش حضوری می تواند وضعیت موجود را به وضعیت مطلوب تغییر داد. وضعیت موجود دانش آموزان دارای عدم اعتماد بنفس ،درماندگی خود آموخته ، عدم یادگیری مطلوب و بی انگیزگی که همگی میتواند با سرمنشا بی علاقگی باشند هستند. وضعیت مطلوب شرایطی است که دانش آموزان با آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری بعنوان یک روش مکمل علاقه کامل را به آموزش مجازی و فیلم های آموزشی و یادگیری پایدار در مقطع ابتدایی پایه پنجم داشته باشد لذا در این اقدام پژوهشی اول راه حل های پیشنهاد و انتخاب شدند و سپس اجرا گردیدند که پس از اجرا توانستم میزان علاقه مندی را به میزانی قابل توجه افزایش دهم و همچنین باعث یادگیری پایاتری نسبت به قبل شدم

کلید واژه:

آموزش مجازی ، بی علاقگی ، انگیزش ، ابزارهای مجازی


نویسندگان:

سارا ارشادی فر

عنوان:

چگونگی بهبود ضعف املایی دانش آموز پایه اول

چکیده:

این پژوهش به حل مشکلات املای دانش آموزان به ویژه در مورد دانش آموز مورد نظر می پردازد. در این پژوهش به مشاهده دانش آموز و رفتار او پرداختم و از طریق مصاحبه ، جمع آوری اطلاعات کرده و با استفاده از روش ها و متون گردآوری اطلاعات، شواهد و مستندات را تهیه و تحلیل نمودم و معلوم شد، مشکل درست نویسی برای لیلا دانش آموز پایه اول دبستان اندیشه وجود دارد. با صحبتی که با والدین و مدیر مدرسه نمودم، سعی کردم بهترین راه حل را انتخاب کنم و به حل این مشکل اقدام کنم که در نهایت رفع کامل مشکل مورد نظر محقق نشد اما بهبود در مشکل به وضوح قابل رویت است.

کلید واژه:

نوشتن، ضعف، املا، اول


نویسندگان:

پارسا پاشایی

عنوان:

بررسی کارکردهای فضای مجازی بر تعلیم و تربیت متوسطه دوم

چکیده:

در عصر رشد و تکنولوژی فضای مجازی جایگاه بسیار خاصی در زندگی افراد پیدا کرده است دانش آموزان متوسطه دوره دوم دسترسی بیشتری به فضای مجازی دارند. با توجـه بـه گستردگی فنـاوري اطلاعـات و ارتباطـات در ابعـاد اجتماعي، سياسي، اقتصادي و فرهنگي، نقش آن بر تعليم و تربيت انكـار ناپـذير است. دانش آموزان به عنوان یکی از مهمترین سرمایه های اجتماعی هر کشوری که توسعه، رشد و پیشرفت هر جامعه ای را رقم می زنند محسوب می شوند. همواره در هر جامعه ای نسبت به آنان حساسیت ویژه ای وجود داشته است، چرا که دانش آموزان به عنوان سرمایه و سکان دار آینده هر جامعه ای هستند هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات فضای مجازی بر دانش آموزان متوسطه دوره دوم است، روش پژوهش توصیفی و مروری است، جمع آوری اطلاعات از نوع اسنادی کتابخانه ای می باشد فضای مجازی مانند شمشیر دولبه هست که هم دارای فرصت و هم دارای آسیب است، یافته های پژوهش عبارتنداز: كاهش روابـط اجتمـاعي، تـرويج فحـشا، تقلید از الگوهای نامتعارف سنت شکنی، دوستی های اینترنتی، بحـران هويـت و تقلید از فرهنگ غرب، رواج یافتن خرافه گرايي، بی اعتنایی نسبت به والدین، اعتيـاد به اينترنت، افت شدید تحصیلی،کاهلی در انجام واجبات دینی، تـوهين بـه مقدسـات، تـرويج عقايـد نادرست و غيراخلاقي است. همچنین فضای مجازي کارکردهای مثبتی برای دانش آموزان داشته که عبارتنداز: دسترسی به کلاس های آموزشی آنلاین، دسترسی به مجلات علمی، شرکت در سمیناره ها وکارگاه های آموزشی، دسترسی به کتابخانه های الکترونیکی و تبادل اطلاعات علمی در فضای مجازی است.

کلید واژه:

فضای مجازی، تعلیم و تربیت، دانش آموز، اینترنت


نویسندگان:

عرفان جسمانی کندری

عنوان:

موانع توسعه فناوری های نوین آموزشی

چکیده:

چکیده آموزش الکترونیکی عبارت است از هر نوع یادگیری یا آموزشی که با کمک انواع مدیاهای الکترونیکی انجام گیرد، درواقع یادگیری الکترونیکی استفاده از پیشرفت های تکنولوژیکی برای فعال کردن و توانمند کردن افراد در جهت یادگیری فارغ از زمان و مکان است. آموزش الکترونیکی یکی از تحولاتی است که توسط خود انسان در دنیای ما به وجود آمده است .پژوهش حاضر به روش مروری کتابخانه ای با هدف شناسایی و اولویت بندی موانع توسعه آموزش الکترونیک و فناوری های نوین در ایران انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش الکترونیکی در ایران توسعه مطلوبی داشته است ولی موانع مختلف زیر ساختی و انسانی در این راستا قرار داردکه باید با برنامه ریزی و مدیریت بهینه ، رفع و در راستای توسعه هرچه بیشتر این امر گام برداشته شود.

کلید واژه:

آموزش الکترونیکی، موانع، نظام آموزش عالی


نویسندگان:

سحر سهرابی

عنوان:

بررسی آموزش و پرورش تطبیقی کشورهای ایران، ژاپن، فنلاند و مصر

چکیده:

یکی از ویژگی های بارز کشورهای توسعه یافته برخورداری از سیستم آموزشی موفق است. لذا تشخیص و کاربست ویژگی های یک آموزش و پروش کارا و موثر از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین سبب در این مقاله ویژگی های شاخص سیستم آموزشی ژاپن، فنلاند و مصر بررسی شده و با سیستم آموزشی ایران در قیاس قرار می گیرد تا برنامه ریزان و مسئولان آموزشی، الزامات و مقتضیات زندگی آینده را بشناسند و تغییراتی موثر و مفید در جهت بهبود وضعیت سیستم آموزشی، در آن اعمال کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی سیستم آموزش و پرورش ایران، ژاپن، فنلاند و مصر به صورت تطبیقی است. در این پژوهش از روش مروری-کتابخانه ای استفاده شده است و یافته ها بیانگر این است که نباید مطالعات جهانی آموزش و پرورش خصوصا در کشورهای توسعه یافته را نادیده گرفت. زیرا این مطالعات ما را در پیشبرد اهداف تربیتی خود یاری می دهد.

کلید واژه:

آموزش، پرورش، ایران، ژاپن، فنلاند، مصر


نویسندگان:

ستایش جعفری

عنوان:

کاهش آسیب های اجتماعی دانش آموزی به نام رها در دبیرستان محدثه مهران

چکیده:

این پژوهش به روش اقدام پژوهی انجام شده است و هدف از آن کاهش آسیب های اجتماعی در دانش آمو پایه یازدهم انسانی دبیرستان دخترانه محدثه _مهران است. آسیب‌های مختلف، کودکان و نوجوانان را تهدید می‌کند و همین مساله نیازمند هوشیاری والدین و اولیای مدرسه است تا بتوان در اسرع وقت از بروز و تشدید هر گونه آسیب در بین دانش آموزان جلوگیری کرد. با بررسی سلامت روان دانش‌ آموزان باید گفت که اضطراب، فقر، طلاق،‌ اعتیاد، خشونت و بدسرپرستی به‌عنوان عوامل مخاطره‌آمیز خانوادگی شناخته می‌شوند. از سوی دیگر بر اساس گفته‌های کارشناس حوزه مواد مخدر سن مصرف گُل در کشور کاهش یافته است.

کلید واژه:

آسیب های اجتماعی،راهکارهای مقابله با آن،معلم


نویسندگان:

نرگس چراغی, نرگس چراغی, محمد مهدی فتاحی

عنوان:

بررسی اختلالات نوشتاری در دانش آموز پایه ششم و راهکارهای بهبود آن

چکیده:

هدف پژوهش حاضر مطالعه ی اختلالات نوشتاری و روش های بهبود آن است. نوشتن یکی از عینی ترین مهارت های ارتباطی قابل مشاهده است. اختلالات نوشتاری یکی از شایع ترین اختلالات یادگیری در بین دانش آموزان می باشد علل فراوانی وجود دارد که نشان دهنده این امر است که چرا یک دانش آموز در نوشتن دچار اختلالات زیادی است. اختلالاتی همچون ( نارسانویسی، قرینه نویسی، وارونه نویسی، جابجایی صدا و حروف.) پژوهش حاضر از نوع پژوهش کیفی است که با استفاده از روش نیمه ساختارمند، مشاهده، مصاحبه و با تکیه بر تکالیف کلاسی و منزل اطلاعات لازم جمع آوری شده است و داده‌های گردآوری شده با استفاده از تحلیل اسنادی و مرور متون مورد بحث و ارزیابی قرار داده شده اند یافته‌ها حاکی از اثرگذاری روش های درمانی اجرا شده بر روی بهبود نوشتن دانش آموز می باشد.

کلید واژه:

واژگان کلیدی؛ اختلال نوشتن، پایه ششم، اقدام پژوهی، دانش آموز


نویسندگان:

محبوبه مردانی

عنوان:

بررسی عدالت آموزشی بر مبنای آموزش مجازی

چکیده:

ﻋﺪاﻟﺖ آﻣﻮزﺷﻲ ﻳﻜﻲ از ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎي ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﭼﺮا ﻛﻪ آﻣﻮزش ﻣﻬﻢ ﺗﺮﻳﻦ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ اي ﻛﻪ در دﺳﺘﺮس ﻣﺮدم ﻗﺮار ﻣﻲ ﮔﻴﺮد و ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺗﺤﻮﻻت در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﮔﺮدد. اﻣﺎ، ﺑﺎ ﻇﻬﻮر و ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﻓﻨﺎوري در ﺣﻴﻄﻪ آﻣﻮزش و اﻳﺠﺎد آﻣﻮزش ﻣﺠﺎزي، اﻣﻜﺎن ﺗﺤﻘﻖ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻋﺪاﻟﺖ آﻣﻮزﺷﻲ ﻣﻬﻴﺎ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺑﺮ ﻫﻤﻴﻦ ﻣﺒﻨﺎ ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺮرﺳﻲ ﭼﮕﻮﻧﮕﻲ اﺛﺮﮔﺬاري آﻣﻮزش ﻣﺠﺎزي را در ﺗﻮزﻳﻊ ﻋﺎدﻻﻧﻪ ﻓﺮﺻﺖﻫﺎي آﻣﻮزﺷﻲ ﻫﺪف ﺧﻮد ﻗﺮار داده اﺳﺖ. در اﻳﻦ راﺳﺘﺎ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت و ﻣﻨﺎﺑﻊ داﺧﻠﻲ و ﺧﺎرﺟﻲ ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻓﺮﻣﻬﺎي ﻓﻴﺶ ﺑﺮداري ﮔﺮد آورده ﺷﺪه و ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ-ﺗﺤﻠﻴﻠﻲ اراﺋﻪ ﻳﺎﻓﺘﻪ ﻫﺎي ﭘﮋوﻫﺶ، ﭼﻴﺴﺘﻲ ﻋﺪاﻟﺖ آﻣﻮﺷﻲ و ﭼﮕﻮﻧﮕﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮ آﻣﻮزش ﻣﺠﺎزي ﺑﺮ ﻋﺪاﻟﺖ آﻣﻮزﺷﻲ ﺑﺮرﺳﻲ ﮔﺮدﻳﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﭘﮋوﻫﺶ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﮔﺮ ﭼﻪ آﻣﻮزش ﻣﺠﺎزي ﺗﻮاﻧﺴﺘﻪ ﺗﺎ ﺣﺪودي ﺑﺮ ﺗﻮزﻳﻊ ﻋﺎدﻻﻧﻪ ﻓﺮﺻﺖﻫﺎي آﻣﻮزﺷﻲ اﺛﺮ ﺑﮕﺬارد. اﻣﺎ ﻧﺒﺎﻳﺪ از اﻳﻦ ﻣﻮﺿﻮع ﻏﺎﻓﻞ ﻣﺎﻧﺪ ﻛﻪ ﻛﻢﺗﻮﺟﻬﻲ ﻣﻮاردي ﻫﻤﭽﻮن ﻋﺪم ﻧﻈﺎرت ﺑﺮ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺤﺘﻮاي و ﻏﻴﺮﻛﺎرﺑﺮدي ﺑﻮدن آن، ﻫﺰﻳﻨﻪﻫﺎي ﺑﺎﻻي آﻣﻮزﺷﻲ ﺑﺮاي داﻧﺸﺠﻮﻳﺎن و اﻧﻌﻄﺎفﻧﺎﭘﺬﻳﺮي در زﻣﺎن ﺑﺮﮔﺰاري ﻛﻼسﻫﺎ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻮﺟﺐ ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻮزﻳﻊ ﻋﺎدﻻﻧﻪ ﻓﺮﺻﺖﻫﺎي آﻣﻮزﺷﻲ ﮔﺮدد.

کلید واژه:

عدالت آموزشی، آموزش مجازی، توسعه، جامعه، فناوری


نویسندگان:

محمدابراهیم اسماعیلی

عنوان:

بایدها و نبایدهای برنامه درسی

چکیده:

هدف از انجام این تحقیق بررسی جایگاه برنامه درسی پنهان در یادگیری دانش آموزان است. مسأله برنامه ریزی درسی پنهان عاملی بسیار مهم و یکی از شروط اساسی یادگیری است که باید در یادگیری مورد توجه باشد. این بعد غیر قابل پیش بینی در یادگیری جایگاه اساسی داردکه بدون توجه به آن یادگیری ثمربخش نخواهد بود. این پژوهش باروش علمی-مروری (کتابخانه ای)انجام گرفته است ودرتهیه ی آن ازکتاب ها،مقالات ،فصل نامه های معتبراستفاده شده است. يافته هاي اين مقاله نشان ميدهد یادگیری در مدارس بصورت تک بعدی نمی باشددر کنار آموزش های رسمی بعددیگری به نام اموزش های پنهان می باشد که ارزشی برابری در یادگیری وتربیت دارد یافته ها خودبیانگراین امر می باشدکه برنامه اموزشی پنهان گاهی بر آموزش رسمی نقشی مثبت و گاهی نقش منفی دارد. نتیجه ای که گرفته میشودکه طراحی آموزشی بدون توجه به این بعد، غفلت از بخش مهمی است که در یادگيري دانش آموزان تأثير فراوان دارد. برنامه درسی پنهان را باید یکی از سرمایه هاي مفهومی رشته برنامه درسی به شمار آورد. طرح این مفهوم سبب شده است تا نگاه سطحی نگرانه نسبت به پدیده برنامه درسی کاهش یافته و به صورت اجرایی در برنامه هاي آموزشی مدارس مدنظر قرار گيرد.

کلید واژه:

برنامه ریزی، یادگیری، دانش آموزان، آموزش


نویسندگان:

علیرضا فاطمی اصطهباناتی

عنوان:

کلاس درس معکوس، رویکردی نوین در دوره کرونا و پساکرونا

چکیده:

بشر در عصری به سر می‌برد که گوناگونی مسائل و مشکلات و رشد دانش و اطلاعات بی‌سابقه و شگفت‌انگیز است. همچنین دورانی را پشت سر گذاشته که به دلیل پاندمی بیماری کرونا سبک زندگی دستخوش تغییرات شد. مدارس تعطیل شد. دانش‌آموزان و معلمان تجربه جدیدی از آموزش را کسب کردند. لذا در چنین دورانی تنها عامل که می‌تواند او را در این گیرودار رهبری کند تقویت نیروی عقلانی است. پس یکی از وظایف اساسی معلمان در دوران پساکرونا، پرورش تفکر دانش‌آموزان می‌باشد. رویکرد و روش یادگیری (کلاس) معکوس، باعث می‌شود که مطالب علمی از طریق تفکر و پیش‌خوانی و استفاده از زمان مناسب، نیروی تفکر در فرد را پرورش دهد و هم او را ازنظر اجتماعی و اعتمادبه‌نفس بالا ببرد. این روش باعث می‌شود که معلم با کمبود زمان مواجه نشده و زمان کلاسی را به‌طور مناسبی سازمان‌دهی کند. آموزش معکوس یکی از روش‌هایی است که استفاده از آن در محیط‌های آموزشی اثربخشی مثبتی بر یادگیری خواهد داشت. چرا که قابلیت و امکانات آن مثل کاربرد فیلم‌های آموزشی در گوشی یا در کامپیوتر، ارتباط همزمان و ناهمزمان مدرس و فراگیر، استفاده از اینترنت، راه نوینی برای فرایند تدریس و یادگیری در نظام آموزش‌وپرورش باز می‌کند که بر پایه آن نوآوری خاصی در مدارس حاصل می‌شود و نتیجه آن جذابیت کلاس درس، خلاقیت در انتخاب محتوای دروس، پرورش تفکر انتقادی و تدریس متفاوت معلم است. کلاس درس معکوس رویکردی نوآورانه در تعلیم و تربیت که بر روی آموزش یادگیرنده محور متمرکز است. تحقیق حاضر، از نوع تحقیقات بنیادی بوده و به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است. روش گردآوری اطلاعات، در این تحقیق، به شیوه کتابخانه¬ای و میدانی انجام گرفته است. پردازش اطلاعات در این تحقیق نیز، به صورت تحلیلی- استنتاجی می¬باشد.

کلید واژه:

کلاس، پساکرونا، آموزش، تعلیم و تربیت، یادگیرنده


نویسندگان:

علی اصغر جعفری

عنوان:

بررسی میزان تطبیق محتوای کتاب هدیه های آسمانی سوم ابتدایی براساس الگوی خلاقیت گیلفورد

چکیده:

این پژوهش با هدف تحلیل محتوای کتابهای هدیه های آسمانی پایه سوم بر اساس عوامل خلاقیت گیلفورد انجام شده است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای مفهومی استفاده شده و پس از مشخص کردن مولفه های خلاقیت بر مبنای دیدگاه گیلفورد تحلیل محتوای متن پرسش ها و تصاویر کتاب مذکور اقدام شد. در این پژوهش جامعه آماری کتاب هدیه های آسمانی پایه سوم می باشد و جامعه آماری و نمونه برابر میباشد. نتایج تحقیق نشان داد که ضریب درگیری در مجموع برای متن کتاب هدیه های آسمانی پایه سوم به طور متوسط میباشد ضریب درگیری برای پرسش های کتاب هدیه های آسمانی پایه سوم به طور متوسط میباشد. ضریب درگیری در مجموع برای تصاویر کتاب هدیه های آسمانی پایه سوم پایین تر از حد متوسط میباشد؛ در مجموع کلیه مؤلفه های خلاقیت در ،متون پرسشها و تصاویر زیر یک بوده که نشان دهنده خلاقیت کم در نگارش متون درسی است.

کلید واژه:

خلاقیت ،گیلفورد ، تحلیل محتوا، کتاب هدیه های آسمانی


نویسندگان:

سبحان مهربانی

عنوان:

چگونه ظرفیت هوازی دانش اموزان مدرسه 17 شهریور را بهبود ببخشم؟

چکیده:

استقامت قلبی تنفسی یکی از انواع استقامت و از فاکتوذهای امادگی جسمانی محسوب میشود این نوع امادگی جسمانی در سلامتی و موفقیت ورزشی در بسیاری از رشته ها دخیل است . به طور خلاصه استقامت قلبی تنفسی میزان عملکرد بدن را در طول دوره های در طول دوره های طو.لانی ورزش اندازه گیری میکند . فواید استقامت قلبی تنفسی کاهش خطر بیماری فشار خون بالا چاقی دیابت انواع سرطان و سکته پزوهش من درمورد افزایش ظرفیت هوازی دانش اموزان مدرسه 17 شهریور میباشد تا انها بتوانند عملکرد بهتری در مسابقات ورزشی به نمایش بگذارند . برای این کار ازمون ها و تعدادی از دانش اموزان را مورد بررسی قرار دادیم

کلید واژه:

ظرفیت هوازی . دانش اموزان امادگی جسمانی بازیکنان


نویسندگان:

یکتا پاچیایی, عادل سلیمانی

عنوان:

تسهیل یادگیری مفهوم انرژی الکتریکی, باتری و ساخت مدار در دانش آموزان پایه چهارم

چکیده:

هدف کیفی پژهش حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است تسهیل یادگیری مفهوم باتری و ساخت مدار الکتریکی پایه چهارم ابتدایی با رویکرد درس پژوهی است.جامعه آماری پژوهش حاضر 35 دانش آموز پسر پایه چهارم دبستان سعدی استان کرمانشاه در شهرستان کرمانشاه می باشد. داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند و مشاهده توسط تیم 3 نفره درس پژوهی طی دو مرحله تدریس اول و دوم,بررسی طرح درس و نقد تدریس ها جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از طریق کدگذاری باز محوری و گزینشی صورت گرفت که 84 کد باز, 7 کد محوری و 3 کد گزینشی استخراج شد. بررسی نتایج نشان میدهد محیط آموزشی, روش های نوین تدریس, مهارت های حرفه ای معلم, وسایل کمک آموزشی مناسب بر افزایش کیفیت و تسهیل یادگیری درس مفهوم باتری و ساخت مدار الکتریکی پایه چهارم موثر هستند. انجام این فرایند باعث افزایش فعالیت دانش آموزان در کلاس درس شده است و دراجرای مجدد آگاهی دانش آموزان در مبحث انرژی الکتریکی در کتاب علوم پایه چهارم نسبت به اجرای شماره 1 افزایش داشته است وهمچنین این فرایند منجر به توسعه دانش حرفه ای معلمان شرکت کننده در تیم درس پژوهی شده است.

کلید واژه:

درس پژوهشی، روش تدریس علوم ابتدایی ، درس پژوهشی مشارکتی و اقدام پژوهشی


نویسندگان:

پارسا پاشایی

عنوان:

بررسی تأثیر نظارت و راهنمایی آموزشی در توانمندسازی معلمان مطالعه موردی (مدرسه شهید هدایتی سیراف، متوسطه دوم)

چکیده:

توانمندی و توسعه‌یافتگی کارکنان از عوامل مهمی است که در دنیای امروز موردتوجه اکثر محققان و اندیشمندان قرار گرفته است. دنیا روزبه‌روز به سمت پیچیدگی و مدرن‌شدن میرود. سیستم آموزش‌وپرورش از جمله سازمانهای است که همواره مورد تغییر و تحولات فراوان قرار میگیرد، دراین‌بین یکی از عوامل تأثیرگذار و دخیل که میتواند به این امر بسیار مهم کمک کند نظارت و راهنمایی آموزشی است. یکی از عناصری که برنامه نظارت و راهنمایی آموزشی با آن به طور مستقیم سروکار دارد معلم است. معلم مهم‌ترین فرد در فرایند تدریس در کلاس درس است؛ ازاین‌رو، راهنمایان باید از ویژگیهای شخصی و حرفه‌ای معلمانی که قرار است با آنان کار کنند شناخت دقیقی داشته باشند. این شناخت به آنان کمک میکند تدارک و بینش صحیحتری نسبت به معلمان تحت نظارت خود پیدا کنند و در فرایند نظارت و راهنمایی بدانند با چه کسی همکاری میکنند و او در چه سطحی از رشد و پیشرفت حرفهای قرار دارد. شناخت راهنمای آموزشی از معلم ضرورتی سازمانی و حرفهای است. تبادل اطلاعات ارتباط با دیگر گروههای آموزشی به‌عنوان مجامع آموزشی، ارتباط سازنده بین معلمان، زمینة استفاده از تجارب و اطلاعات علمی و فنی و آموزشی در روشهای تدریس، گسترش اطلاعات تخصصی، کاربرد وسایل آموزشی و کمک‌آموزشی، بهرهگیری صحیح از وسایل و امکانات سمعی و بصری، به‌کارگیری اصول و روشهای صحیح ارزشیابی پیشرفت تحصیلی هدف اصلی راهنمایی آموزشی است. نظارت و راهنمایی آموزشی امری حساس و چندبعدی در سیستمهای آموزشی است مطالعه انجام شده باهدف بررسی تجربه معلمان شهید علی هدایتی مبنی بر نقش سرگروههای آموزشی در پیش برد اهداف و توانمندسازی بوده است، با استفاده از روش مطالعهای اسنادی (کتابخانهای)، و میدانی (مصاحبه)، انجام شده است. یافتههای این تحقیق اذعان دارد که تجربه معلمان شهید علی هدایتی از راهنمای آموزشی شامل: بروکراسی که اشاره به فعالیت راهنمای آموزشی در پاسخ به بخشنامهها، عدم بازدید به طور مستمر از مدارس، نبود برنامه عملیاتی که با وضعیت موجود مدارس، و در مواردی دیگر میتوان اشاره داشت به نبود منابع مالی کافی که فعالیت سرگروههای آموزشی را تحت شعاع، و در بحث توانمندی معلمان، برگزاری کارگاههای ضمن خدمت با چالش عدیدهای روبه‌رو کرده است. همچنین در بحث توانمندی معلمان، گروههای آموزشی ایجاد زمینههای بهبود روشهای تدریس، گسترش اطلاعات تخصصی بهبود روشهای کاربرد مواد آموزشی، تهیه طرحهای درسی مناسب، ترغیب در کسب و کاربرد مهارتهای تدریس نقش مهمی دارند. نظارت آموزشی بیان میدارد که نظارت بر شیوة تدریس معلمان فرایندی است که لزوم آن در هر زمان و در هر دورة آموزشی احساس میشود و همواره باید نقشی را ایفا کند تا معلمان از امکانات موجود به نحو مطلوب استفاده کنند.

کلید واژه:

توانمندسازی، راهنمای آموزشی، نظارت، معلم


نویسندگان:

محمد رستمی

عنوان:

بررسی آموزش مجازی در دوران شیوع کرونا (چالش‌ها و فرصت‌ها)

چکیده:

شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان، موجب تغییر سیستم آموزشی از آموزش حضوری به آموزش برخط یا مجازی گردید. با تغییر این شیوه آموزشی چالش‌ها و فرصت‌های متعددی در حوزه آموزش مجازی برای معلمان، دانش‌آموزان و به طور کلی نظام آموزش و پرورش پدید آمد. از این رو بررسی چالش‌ها و فرصت‌های این نوع آموزش می‌تواند حائز اهمیت باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر به «بررسی آموزش مجازی در دوران شیوع کرونا (چالش‌ها و فرصت‌ها)» می‌پردازد. روش پژوهش به کار رفته کیفی و از نوع مروری بوده و اطلاعات با شیوه‌ی کتابخانه‌ای و اسنادی مرتبط با موضوع پژوهش گردآوری گردیده است. بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان آموزش مجازی را چند محور کلی بررسی نمود: آموزش مجازی همزمان، آموزش مجازی غیر همزمان و آموزش مجازی ترکیبی و توسعه زیرساخت¬های لازم از قبیل توسعه شبکه سراسری اینترنت و افزایش سرعت آن. تولید نرم¬افزارهای آموزشی تعامل محور از مزایای این روش¬های مجازی می¬توان تداوم یادگیری بدون نیاز حضور فیزیکی دانش آموزان و کمک به دولت برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در این پاندمی شاهد رونق روزافزون آموزش مجازی در کشور باشیم و حتی بعد از پایان یافتن شیوع کرونا، این نوع آموزش در کنار آموزش حضوری تداوم داشته باشد.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت، فرصت، آموزش و پرورش، مجازی، کرونا


نویسندگان:

حسن ابراهیمی, میترا گل هاشم

عنوان:

بررسی اثرگذاری سواد رسانه‌ای در تحقق ساحت تربیت اعتقادی ، عبادی و اخلاقی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

چکیده:

تربیت مقوله ای گسترده و دارای ابعاد فراوانی است.یکی از اصول مهم تربیت ، بحث همه جانبه نگری در تربیت می باشد . همانگونه که از این اصل برداشت می شود باید در فرآیند تربیت به ساحت های مختلف پرداخته شود .در سند تحول بنیادین ؛ تربیت به ساحت های شش گانه تقسیم شده است. هر ساحت قلمرو ، رویکرد ، اهداف و اصول مختص خود را دارد ، که باید با توجه به آنها در ساحت مد نظر فعالیت کرد . مسئله ای که باید برای تحقق اهداف هر ساحت مورد توجه باشد ؛ پیگیری مواردی است که در تحقق اهداف ساحت ها نقش بسزایی دارند . یکی از ساحت های مهم ، ساحت تربیت اعتقادی ، عبادی و اخلاقی می باشد . این ساحت ناظر به رشد و تقویت مرتبه قابل قبولی از جنبه دینی و اخلاقی حیات طیبه در وجود متربیان می باشد. در مبانی نظری سند تحول بنیادین رسانه در کنار نظام آموزش و پرورش، خانواده و نهاد های غیر دولتی یکی از ارکان اساسی شمرده می شود. رسانه می تواند پدید آورنده فرصت ها و تهدید های گوناگونی لذا آنچه که در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد بررسی تاثیر سواد رسانه ای معلمان در تحقق اهداف ساحت تربیت اعتقادی ، عبادی و اخلاقی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش می باشد. روش تحقیق اتخاذی در این پژوهش کیفی-توصیفی بوده و از شیوه های اسناد کتابخانه ای ،کتب ،مقالات و پژوهش های صورت گرفته در این زمینه بهره جسته شده است.

کلید واژه:

تربیت، ساحت، سند تحول بنیادین، رسانه، معلمان، سواد


نویسندگان:

میثم براتی

عنوان:

بررسی عوامل تاثیرگذار بر تحقق عدالت آموزشی و واکاوی موانع گسترش آن

چکیده:

اگرچه نتایج پژوهش‌ها در خصوص شناسایی عوامل ایجاد عدالت آموزشی و دسترسی برابر افراد، اثرات مثبت این امر را آشکار ساخته و نظامهای آموزشی در حال حرکت به این سمت هستند؛ با این‌ وجود موانع متعددی برای تحقق وجود دارند. در همین راستا مقاله حاضر با هدف شناسایی و بررسی عوامل موثر بر تحقق عدالت آموزشی و موانع تحقق آن در محیط های یادگیری نگاشته شده است. از آنجایی که عدالت آموزشی همواره در کانون توجه متخصصان تعلیم و تربیت بوده است در این نوشتار ضمن بیان اهمیت و ضرورت شناسایی عوامل ایجاد عدالت آموزشی به مهمترین موانع پیش روی ایجاد برابری آموزشی اشاره شده است. برای دست یابی به این هدف از روش توصیفی–تحلیلی استفاده شد که اطلاعات آن از طریق بررسی کتب و مقالات و... جمع آوری شده است. در پایان نیز برخی از عوامل موثر بر تحقق عدالت آموزشی و موانع گسترش آن سازماندهی و ارائه شده اند. نتایج حاصل از بررسی های انجام شده نشان دهنده ی آن است که تحقق عدالت آموزشی، زمینه ساز دسترسی راحتر افراد به محیط ها و امکانات آموزشی شده و نهایتا موجب افزایش انگیزه و امید به تحصیل می‌شود.

کلید واژه:

عدالت آموزشی، یادگیری، موانع، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

سمیرا بختیاری

عنوان:

چگونه می¬توان اختلال رفتاری لجبازی – نافرمانی دانش¬آموزان را کاهش داد

چکیده:

اختلالات رفتاري به عنوان ميزان ناسازگاري رفتاری يک فرد با ارزشهاي اجتماعي تعریف می‌شود. از آنجا که دانش‌آموزان به عنوان آینده‌سازان جامعه محسوب می‌شوند لذا توجه به سلامت رفتاری آنها ضروری به نظر می‌رسد. یکی از مشکلات دانش¬آموزان در محیط اختلال رفتاری لجبازی – نافرمانی است که اغلب ریشه این اختلالات را باید در بنیان خانواده جستجو نمود. پژوهش حاضر با هدف بررسی علل و راهکارهای کاهش اختلالات رفتاری لجبازی - نافرمانی و پرخاشگری در یکی از دانش¬آموزن دبستان صورت گرفته است. در این پژوهش ضمن بررسی و تحلیل رفتارهای این دانش¬آموز تلاش شد تا اقداماتی صورت گیرد و زمینه کاهش رفتارهای نامناسب او را فراهم شود. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است. برای گردآوری اطلاعات روش¬های متعددی وجود داشت؛ با توجه به موضوع پژوهش، به نظر می-رسید که باید از روشهای مصاحبه، مشاهده و مطالعات کتابخانه¬ای برای جمع¬آوری اطلاعات استفاده نمود. از آنجا که مهمترین علت پرخاشگری وی، از درون خانواده ناشی می¬شد، با ارائه راهکارها تا حدودی پرخاشگری دانش آموز کاهش یافت.

کلید واژه:

پرخاشگری، اختلالات رفتاری، لجبازی، خانواده


نویسندگان:

محمد جواد شهدی, رضا بدراقی

عنوان:

ضرورت پرداختن به هوش های چندگانه در نظام آموزشی

چکیده:

به علت بروز نبودن دانسته های معلمین و شیوه های تدریس سنتی نگاه به فرآیند تدریس و یادگیری به صورت تک بعدی است. اما بنا به آنچه خواهیم دید هوش در یک نقطه از مغز تجمع نکرده بلکه توانایی یادگیری و سازگاری با محیط در بخش های مختلف مغز پراکنده است. در این مطالعه بر آنیم تا با ایجاد هماهنگی بین سبک یادگیری، هوش مسلط فراگیرنده و راهبرد تدریس معلم فرایند یادگیری از یکنواختی خارج شده و از طریق بیش از یک بعد به یاددهی و یادگیری در مدارس اقدام بورزند.

کلید واژه:

هوش های چندگانه، نورون های آیینه ای، یادگیری، آموزش و پرورش


نویسندگان:

نازدار مسرت

عنوان:

بررسی چالش‌ها و راهکارهای سنجش و ارزشیابی در کلاس‌های مجازی

چکیده:

با انتشار و گسترش ویروس کرونا در کشور آموزش به ناچار سمت فضای مجازی سوق پیدا کرد و یکی از چالش های بزرگ در این فضا آموزش، سنجش و ارزشیابی در کلاس های مجازی بوده است. در واقع ارزشیابی جزء جدایی ناپذیر فرآیند آموزش است. بنابراین نوع و ابزارهای ارزشیابی خیلی مهم است. چندین روش آموزش مجازی وجود دارد که ابتدا به بحث و بررسی هر یک از این موارد پرداخته شده و مزایا و معایب ارزشیابی در هریک از این آموزش های مجازی بیان شده است . برای ارزشیابی های برخط می توان از شیوه های نوین ارزشیابی استفاده کرد. که هریک از این شیوه های نوین مانند: سوالات باز پاسخ، پوشه کار، طرح مسئله و... دارای مزایا و معایبی است. اما استفاده از این شیوه های نوین در سنجش و ارزشیابی برخط باعث افزایش درک عمیق دانش آموزان، فضایی برای خلاقیت دانش آموزان می شود . گرچه سنجش و ارزشیابی در این فضا باید سنجش برای یادگیری باشد که این نوع سنجش به تدریجی و مداوم بودن ارزیابی اشاره دارد سنجش برای یادگیری بدین معنا است چطور هر دو نوع سنجش(سنجش تکوینی، سنجش تراکمی) با هم در خدمت سنجش برای یادگیری باشد. سنجش و ارزشیابی در فضاهای مجازی دارای چالش های زیادی می باشد شاید یک از مهترین این چالش‌ها امنیت آزمون است. امنیت آزمون زمانی بیشتر به خطر می افتد که سنجش از یادگیری باشد اما هنگامی که سنجش برای یادگیری باشد حتی احتمال تقلب نیز کاهش پیدا می کند.

کلید واژه:

ارزشیابی، سنجش، آموزش مجازی، کرونا، چالش


نویسندگان:

امیرحسین رحیم لو

عنوان:

نقش رفتار معلم بر روی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کلاس پنج ابتدایی

چکیده:

تعلیم و تربیت فرزندان امروز و فردا به معلمانی با انگیزه و کارآمد نیاز دارد. نقش معلم در توسعه پایدار به خوبی مشخص و با فراهم آوردن شرایط مناسب، منزلت اجتماعی بالایی را برای این حرفه باید در نظر گرفت نیل به یک معلم اثربخش که بتواند تدریس و در نتیجه آموزش و پرورشی اثربخش را عاید سازد، پیشتر خود مستلزم تحقق شرایط و زمینه هایی است. از جمله این شرایط و زمینه ها، رعایت استانداردهای حرفه معلمی است که حضور آنها موجب می شود معلم تمامی همت و توان خویش را به میدان عمل مدرسه و کلاس درس وارد سازد. در این صورت است که معلم هدف های تدریس را هدف خود تلقی نموده و آرزو می کند تا با ماندن در این عرصه بیشترین خدمت را نصیب دانش آموزان خود سازد، بنابراین، برای تحقق مدرسه کارآمد باید در مسیر تحقق معلم اثربخش حرکت نمود و برای نیل به معلم اثربخش، باید با مفهوم استانداردهای حرفه معلمی و اهمیت و نقش آن در عرصه کار تدریس آشنا شد و در جهت ارتقای سطح آن در میان معلمان تلاش نمود.

کلید واژه:

معلمان، اثربخشی، نقش، دانش آموزان ابتدایی


نویسندگان:

فاطمه حقی

عنوان:

افزایش توانایی دانش‌آموزان در مواجه با بحران نوجوانی ( بحران هویت) مورد مطالعه: کلاس دهم انسانی مدرسه نمونه دولتی الزهرا، ناحیه 2 شهرستان اردبیل

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، افزایش توانایی دانش‌آموزان در مواجهه با بحران نوجوانی کلاس دهم انسانی مدرسه نمونه دولتی الزهرا ناحیه دو شهرستان اردبیل بوده‌است که در سال تحصیلی 1400-1401 با فراوانی بیست و هفت نفر دانش‌آموز انجام‌شده؛ اهمیت و ضرورت مسئله عدم توانایی دانش‌آموزان در مقابله با بحران هویت است. روش تحقیق توصیفی از نوع اقدام پژوهی ( تحقیق عملی در آموزش‌وپرورش) بود. بر این اساس پژوهشگر به‌منظور کسب داده‌های لازم از منابع گوناگون تحقیق مانند همکاران، مدیران، دانش‌آموزان و والدین آن‌ها، کتاب‌ها، مجلات، اینترنت، اطلاعات حاصل از پرسش‌نامه، مشاهده‌ها، مطالعه چکیده پژوهش‌های قبلی مناسب و ارزیابی نتایج آزمون‌های برگزارشده، به تجزیه‌وتحلیل آن‌ها جهت شناسایی عوامل مؤثر در ایجاد مسأله و یافتن راه‌حل‌های پیشنهادی پرداخت. سپس به انتخاب چندین راهکار عملی میان راه حل‌های پیشنهادی مبادرت ورزید و پس‌از اعتبار بخشی به اجرای راه‌حل‌های انتخابی اقدام نمود که عبارت بودند: از برگزاری کلاس‌های مشاوره و روان‌شناسی با حضور افراد حاذق و آشنا به مسئله، برگزاری جلسات کتابخوانی با محوریت کتب روان‌شناسی، ارائه مسئولیت جهت مدیریت کردن مدرسه به دانش‌آموزان -هر دانش‌آموز یک مدیر-، تشویق دانش‌آموزان برای نوشتن روزانه ها، برگزاری دوره‌های مناسب جهت آشنا نمودن اولیا با نیازها و ویژگی‌های نوجوانی، برگزاری اردوی دو روزه با برنامه‌ریزی خود دانش‌آموزان. تحلیل نتایج به‌کارگیری راه‌حل‌های فوق نشان داد: توانایی دانش‌آموزان در جهت مقابله با بحران هویت از 4نفر (14./.) به 24 نفر (89./.) رسید. استفاده از روش‌های متنوع مسئولیت‌پذیری، ارائه فعالیت‌های مختلف علمی- فرهنگی به دانش‌آموزان و تقویت مهارت‌های زندگی دانش‌آموزان و شرکت دادن آن‌ها در مسائل و امور مدرسه در افزایش میزان توانمندی با چالش نوجوانی بسیار مؤثر بوده‌است.

کلید واژه:

بحران هويت، چالش نوجواني، دانش آموزان، مدرسه دخترانه نمونه دولتي متوسطه دوره ي دوم الزهرا اردبيل


نویسندگان:

رضا چندول

عنوان:

تحلیل محتوای کتاب های درسی دوره اول ابتدایی از لحاظ توجه به آموزش نماز

چکیده:

در پژوهش حاضر، کتاب‌های درسی دوره اول ابتدایی( اول، دوم و سوم) از لحاظ توجه به نماز با روش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا مورد بررسی و تحلیل گرفتند و با توجه به موضوع پژوهش، از بین تمام کتاب‌های موجود در پایه‌های اول و دوم و سوم ابتدایی، کتاب‌های آموزش قرآن و هدیه‌های آسمان و فارسی و مطالعات اجتماعی انتخاب شدند و بررسی و تحلیل بر روی آنها صورت گرفت و با توجه به نتایج به دست آمده، پایه‌ی دوم ابتدایی و به ویژه کتاب هدیه‌های آسمان پایه‌ی دوم، توجه بیشتری را نسبت به پایه‌های اول و سوم ابتدایی به نماز داشت.

کلید واژه:

نماز، تحلیل محتوا، کتاب‌های درسی، تربیت دینی


نویسندگان:

محمد جواد شهدی, امیر رضا محمدی

عنوان:

نقش آموزش و پرورش در توسعه اجتماعی در فرایند جهانی شدن

چکیده:

آموزش و پرورش می تواند یکی از ابزارهای اصلی دولت و کشور ما برای ایجاد تغییرات مداوم و استوار در سطح اجتماع بوده و هنجارها و الگوهای ارزشی خود را در سطح جامعه و تفکرات مردم آن جامعه جاری سازد. به منظور اشاعه فرهنگ فارسی و مقابله با فرهنگ های بیگانه با توجه به جهانی شدن دنیا و سرعت گرفتن این فرآیند؛ آموزش و پرورش می تواند به عنوان یک مهره کلیدی ایفای نقش کند. آموزش و پرورش می تواند منجر به تغییر اجتماعی سنجیده از طریق برنامه ریزی آموزشی شود و می توان گفت اغراق نیست که اگر بگوئیم پیشرفت و ترقی بشر به آموزش و پرورش صحیح بستگی تمام و کمال دارد.

کلید واژه:

تغیر اجتماعی،جهانی شدن، آموزش و پرورش.


نویسندگان:

رضا چندول

عنوان:

تحلیل محتوای کتاب‌های دوره دوم مقطع ابتدایی از لحاظ پرداختن به آداب دوستی

چکیده:

در پژوهش حاضر، کتاب‌های درسی دوره دوم مقطع ابتدایی(پایه‌های چهارم، پنجم و ششم) از لحاظ پرداختن به دوستی و آداب آن با روش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا مورد بررسی و تحلیل گرفتند و با توجه به موضوع پژوهش، از بین تمام کتاب‌های موجود در پایه‌های چهارم تا ششم، کتاب‌های مطالعات اجتماعی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و بررسی و تحلیل بر روی آنها صورت گرفت و با توجه به نتایج به دست آمده، در کتاب‌های مطالعات اجتماعی دوره‌ی دوم ابتدایی، آن‌چنان که باید به دوستی و آداب آن پرداخته نشده است و اشارات کمی به دوستی دارند و به جز فصل اول مطالعات اجتماعی ششم، هیچ اشاره‌ی مستقیمی به دوستی و آداب آن نشده است و مطالعات اجتماعی ششم نسبتا بهتر به دوستی و آداب آن پرداخته است.

کلید واژه:

مقطع ابتدایی، کتاب درسی، دوستی، مطالعات اجتماعی، تحلیل محتوا


نویسندگان:

فاطمه غلامپور, مریم پور فردی, فاطمه مدیری

عنوان:

اثرگذاری نظام آموزش و پرورش در کاهش آسیب‌های اجتماعی با تکیه بر عدالت آموزشی

چکیده:

مسئله "عدالت آموزشی" در سال های اخیر و به ویژه در ایام کرونا مورد توجه بسیاری از پژوهشگران گرفته. آموزش و پرورش یکی از ارکان مهم در تحقق عدالت آموزشی می باشد. آموزش و پرورش جوامع در واقع دورنمایی از اینده همان جوامع هستند. آموزش و پرورش بنای اولیه فکر و فرهنگ هر جامعه می باشد . رﺳﺎﻟﺖ ﻧﻈﺎم ﺗﻌﻠﯿﻢ و ﺗﺮﺑﯿﺖ در ﻫﺮ ﮐﺸﻮري، ﺗﺮﺑﯿﺖ داﻧﺶ آﻣﻮزاﻧﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎورﻫﺎ، ﮔﺮاﯾﺶ ﻫﺎ و ﺗﻤﺎﯾﻼت ﻻزم ﺑﺮاي ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ و ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﯾﺪار آن ﺟﺎﻣﻌﻪ را در ﺗﻤﺎم ﻣﻘﻮﻟﻪ ﻫﺎي ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ، ﺳﯿﺎﺳﯽ، اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و دﯾﻨﯽ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﺟﺮاي ﺳــﻨﺪ ﺗﺤﻮل ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ و اراﺋﻪ ارزش ﻫﺎ و ﻣﺒﺎﻧﯽ در آن ﺑﺪﯾﻬﯽ اﺳــﺖ. چنین امری مستلزم وجود عدالت آموزشی در آن نظام آموزشی میباشد.همچنین از دیگر ثمرات عدالت اجتماعی کاهش اسیب های اجتماعی ترک تحصیل دانش آموزان ،شکوفا شدن استعداد های جامعه ، کاهش فقر فرهنگی ، عدالت محوری ، کاهش بزهکاری و....می باشد .لذا در این پژوهش که به روش کتابخانهای _مروری می باشد ابتدا به تعریف عدالت آموزشی ،کارکرد آن ومشکلات ناشی از بی عدالتی آموزشی سپس به ارائه راهکارها و پیشنهادات موثر بر تحقق عدالت آموزشی می پردازد و در پایان نقش آموزش و پرورش در تحقق و تکوین عدالت آموزشی و کاهش بزهکاری و آسیب های اجتماعی آن پرداخته ایم .

کلید واژه:

عدالت آموزشی، آموزش و پرورش، جامعه، سند تحول، آسیب‌های اجتماعی


نویسندگان:

جاسمیه قطب الدین, مهدی محمودی, جاسمیه قطب الدین

عنوان:

واکاوی تاثیرات آموزش الکترونیکی در توانمندسازی معلمان مقطع ابتدایی شهرستان دهلران

چکیده:

آموزش یک فرایند اکتشاف است و مأموریت اش فراهم کردن گسترده ترین مخزن اطلاعاتی ممکن برای دانش آموز در موقعیت یادگیری است. در این بین؛ فناوری می تواند این آرزو را تحقق ببخشد و با تکیه بر تجربه آموزشی دانش آموز می تواند بسیار گرانبها باشد. همیشه در تمام مراحل یادگیری تأکید می شود که به تکنولوژی اهتمام ویژه ای شود و به عبارت دیگر؛ باید بتوان راهی یافت تا با استفاده از فناوری اطلاعات در راستای القای یادگیری مؤثر گام نهاد؛ حال آن که آیا این امر موجب پیشرفت تحصیلی- ورزشی دانش آموزان می گردد. در این راستا؛ جامعه آماری این پژوهش شامل؛ معلمان و دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان دهلران می باشد که در سال تحصیلی 1401-1400 به تحصیل اشتغال دارند. نمونه آماری این تحقیق 358 نفر می باشد که شامل 300 نفر دانش آموز و 58 نفر معلم می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پیشرفت تحصیلی گیزلی و پرسشنامه محقق ساخته استفاده و با نرم افزار spss تحلیل شد. نتیجه آزمون خی دو این پژوهش نشان داد که از نظر دانش آموزان و معلمان درباره تاثیر فناوری اطلاعات و آموزش مجازی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد.

کلید واژه:

آموزش الکترونیکی، توانمندسازی، معلمان، مقطع ابتدایی، شهرستان دهلران.


نویسندگان:

اعظم مسعودی

عنوان:

بررسی مفهوم عدالت آموزشی در سند تحول بنیادین

چکیده:

هدف اصلي اين پژوهش، بررسي امكـان و يـا امتنـاع تحقـق عـدالت آموزشـي در سـند تحـول بنيـادين نظـام آموزش و پرورش ايران اسـت. بـراي دسـتيابي بـه ايـن هـدف از روش تحليلـي و انتقـادي بهـره گرفتـه شـد. بنابراين، با نظر به رويكردهاي عدالت آموزشي ، (آرمان گرا، ليبراليسـتي، ماركسيسـتي، فمنیستی و نـژادي، پسامدرن و وجودي سند تحول ) سند تحول بنيادين نظام آموزشـي ايـران مـورد نقـد و بررسـي قـرار گرفـت. یافته های حاصل از اين پژوهش حاكي از آن است كه سند تحول بنيـادين نظـام آمـوزش و پـرورش بـر بنيـاد رويكـردآرمان گرا و بر اساس يا آمیزه ای از خوانش ايدئولوژيك از دين تدوين شده است. از اين رو، به نظـر رسـد که سند كه در تحقق عدالت آموزش داراي چالش هایی است. اين چالش ها از يك سو به ماهيت رويكرد آرمـان گرایی و از سوي ديگر، به نگاه محدود ايدئولوژيك به عدالت بر می گردد به نظر می رسد تحقق عدالت آموزشی نیازمند رویکرد معنوی و تکثرگرا به انسان و جامعه است . درون مایه های چنین رویکردی را در درون سنت فکری و عرفانی اسلامی می توان بازیافت.

کلید واژه:

عدالت آموزشی، سند تحول، آموزش و پرورش، نظام آموزشی


نویسندگان:

اسفندیار جمشیدی

عنوان:

چگونه مهارت خواندن را در دانش آموز در درس فارسی ارتقادادم

چکیده:

با پیشرفت تکنولوژی در عرصه های مختلف آموزشی , اداری ,صنعتی ... خیلیان از کارها به راحتی امکان پذیر شده است. یکی از بهترین روش های جدید آموزشی استفاده از وسایل وابزار نو و انجام تکالیف نوین وفضاهای جدید اجاد شده به کمک تکنولوژی می باشد . نقش یادگیری از طریق ابزار وتکنولوژی در آموزش ,سیار بودن وراحتی استفاده از آن است .این یادگیری سبب بالا رفتن رضایت یادگیرنده ,تشویق یادگیرنده ,غنی سازی تعامل وداشتن فعالیت هایارتباطی موثر در یادگیرنده می شود. با استفاده از این تکنولوژی ها می توان درکلاس به راحتی مفاهیم درس ها , از جمله مهارت خواندن را به دانش آموزان آموزش داد. هدف از این تحقیق بررسی چگونه مهارت خواندن را در دانش آموز در درس فارسی ارتقادادم. نتایج پس از بررسی نشان داد که با بررسی روش های تدریس ومشخص کردن وضعیت درسی دانش آموز وریشه های مشکل مورد وبعد از تجربه وتحلیل اطلاعات به این نتیجه رسیدم با کمک آموزش مصور وترکیب کلمه ها و کمک از پایه اول وصورتک های اموزشی می توان یادگیری توجه دانش آموز را نسبت به درس وخواندن افزایش داد.بنابراین با کمک اولیا دانش آموز واستفاده از ابزار مناسب وفضای احترام ومسولیت داد طرح را به اجرا در آوردم نتایج بعداز اجرای طرح نشان می داد که سطح یادگیری دانش آموز در درس فارسی ومهارت خواندن افزایش یافته است

کلید واژه:

مهارت خواندن، یادگیری، دانش آموز


نویسندگان:

علی حسین نژاد

عنوان:

بررسی اثرات آموزش مجازی بر کیفیت یادگیری دانش آموزان

چکیده:

یادگیری تا سال ها پیش تنها محدود به حضور فیزیکی در کلاس های مختلف بود. این نوع از آموزش محدودیت های زیادی از جمله عدم دسترسی یکسان تمامی افراد به دوره ها و آموزش های مختلف، صرف وقت و هزینه زیاد، عدم توانایی استفاده کارمندان و افراد شاغل و غیره بود. یادگیری مستقل ، یکی از مهمترین آیتم های آموزشی است که زمانی که فرد به آن دست یافت ، می تواند تا پایان عمر بسته به توان ذهنی و موقعیت خود به یادگیری مباحث علمی بپردازد . در جریان یادگیری مستقل فرد باید بر اساس نیازها و ویژگی های خود مطالب آموزشی را دنبال کند.زمانی که دانش آموزان در فضای مجازی به پیگیری مطالب می پردازد ، تلاش می کند با آزمون و خطاهای بسیار و بدون اتکا به معلم مسائل را حل کند و برای مباحث جدید آماده شود . در این جریان است که او رفته رفته به یادگیری مستقل دست می یابد.

کلید واژه:

یادگیری، آموزش، معلم، دانش آموزان، فضای مجازی


نویسندگان:

خدیجه پژاوند

عنوان:

بررسی میزان آگاهی والدین فرزنداول با روش فرزند پروری شهربندرعباس درسال۱۴۰۱

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف میزان آگاهی والدین فرزند اولی از روش های فرزند پروری و عوامل تاثیر گذار بر آن است. عوامل متعددی از جمله ،سطح تحصیلات ،شهری یا روستایی ،میزان درآمد، جنسیت و... تاثیر بسزای در تربیت فرزندان و آگاهی والدین با روش های فرزند پروری دارد و اینکه والدین خود چقدر علاقه مند برای اشنایی با این روش ها هستند. در هر خانواده بسته به سرشت، محیط اجتماعی، ژنتیک و... نحوه تربیت فرزندان نیز متفاوت است. طبق تحقیقات انجام شد چهار نوع روش تربیت فرزند وجود دارد:مستبدانه ، سهل گیرانه،مقتدرانه ،مسامحه کارانه این طبقه بندی بستگی به پاسخ و تقاضای والدین مبتنی می باشد.از انجام که پرورش فرزند تاثیر بسزاری در رفتاراجتماعی او در آینده ، ازدواج، تحصیلات و..دارد.پس مطالعه در خصوص شیوه های فرزند پروری والدین،کاری خالی از لطف نیست. بخصوص والدین فرزند اولی، پژوهش حاضر از نوع توصیفی است.جامعه آماری مادران فرزند اول شهر بندرعباس هستند که به روش نمونه گیری تصادفی ۴۰ مادر انتخاب شده است. ابزار پژوهش،پرسشنامه محقق ساخته می باشد.نتایج حاصل از این بررسی نشان داده است که عوامل مختلفی از جمله؛ میزان تحصیلات، جنسیت، وضعیت اقتصادی ،شهری یا روستایی بودن هر یک به نوعی بر میزان آگاهی والدین با روش های فرزند پروری وتربیت فرزند تاثیر دارد.

کلید واژه:

خانواده،روش های فرزند پروری،سبک های فرزند پروری،کانون تربیت


نویسندگان:

صبا کائیدانی, عادل سلیمانی, ماندگار اکبری, مهتاب فتحی

عنوان:

تسهیل یادگیری درس زندگی با طعم پحتگی در دانش آموزان پایه دوازدهم

چکیده:

هدف كلي پژوهش كلي حاضركه از نوع كيفي بوده و با رويكرد مشاركتي انجام شده است،تسهيل يادگيري درس زندگی با طعم پختگی كتاب تفكر و سبك زندگي پايه دوازدهم است. جامعه آماري پژوهش حاضر 14 دانش آموز دختر متوسطه دوم دبيرستان طهورا واقع در استان كرمانشاه مي باشد.داده هاي پژوهش حاضر به كمك مصاحبه نيمه ساختار مند و مشاهده مستقيم توسط اعضاي تيم درس پژوهي در دو مرحله نقد،بررسي و جمع آوري گرديد تا داده ها به اشباع نظر برسد. اعضای این تیم درس پژوهی در دو مرحله و در قالب دو تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداختند.با توجه به بررسی های انجام شده از سوی پژوهشگران نقاط ضعف و نکاتی در مورد تدریس اول که با روش پیش سازمان دهنده تدریس گردید بیان شد و پس از اصطلاحات نقاط ضعف که نسبت به طرح درس اول صورت گرفت ،تدریس دوم نیز با رویکرد مشارکتی فعال و روش ساختن گرایی اجرا شد. بکارگیری روش ساختن گرایی در تدریس دوم و استفاده از منابع و ابزار جدید و اعمال ایده های نو در تدریس دوم تغییراتی در فرایند یاددهی ،یادگیری دانش آموزان مشاهده شد که نشان دهنده ی تاثیرگذاری اعمال نقدهای اعضای تیم و تصحیح اجرای معلم بود.این روش ها و اصلاحاتی که انجام گرفت با توجه به تدریس اول و نقد و بررسی هایی بود که توسط اعضای تیم به طرح درس و اجرای آن وارد شد. در بررسی های صورت گرفته نسبت به نقاط ضعف تدریس اول و دوم مجموعا77 كد در دسته بندي كد هاي باز قرار گرفت؛ كه از 77 كد باز پس از تحليل و ادغام و دسته بندي ١٠ كد محوري به دست آمد و از اين ١٠ كد محوري به دست آمده پس از بررسي هاي انجام شده،در نهايت ٣ كد درمقوله كلي تر تحت عنوان كد هاي گزينشي استخراج گرديد. نتايج به دست آمده از تدريس اول و دوم بيانگر آن است كه عواملي كه در توسعه معلمان و همچنين كارآمدي تدريس موثر است عبارتند از : مهارت غيركلامي؛مهارت كلامي،محيط آموزشي،محتواي آموزشي،چالش هاي عملكردي؛تعامل كلاسي،تسلط بر کلاس درس ، مهارت های قبل و حین تدریس و مشارکت گروهی.

کلید واژه:

درس پژوهي،توسعه حرفه اي،تسهیل یادگیری،کتاب مدیریت خانواده و سبک زندگی


نویسندگان:

صبا کائیدانی, عادل سلیمانی

عنوان:

تسهیل یادگیری درس زندگی با طعم پختگی در دانش آموزان پایه دوازدهم

چکیده:

هدف كلي پژوهش كلي حاضركه از نوع كيفي بوده و با رويكرد مشاركتي انجام شده است،تسهيل يادگيري درس زندگی با طعم پختگی كتاب تفكر و سبك زندگي پايه دوازدهم است. جامعه آماري پژوهش حاضر 14 دانش آموز دختر متوسطه دوم دبيرستان طهورا واقع در استان كرمانشاه مي باشد.داده هاي پژوهش حاضر به كمك مصاحبه نيمه ساختار مند و مشاهده مستقيم توسط اعضاي تيم درس پژوهي در دو مرحله نقد،بررسي و جمع آوري گرديد تا داده ها به اشباع نظر برسد. اعضای این تیم درس پژوهی در دو مرحله و در قالب دو تدریس اول و دوم به بررسی طرح درس و اجرای آن پرداختند.با توجه به بررسی های انجام شده از سوی پژوهشگران نقاط ضعف و نکاتی در مورد تدریس اول که با روش پیش سازمان دهنده تدریس گردید بیان شد و پس از اصطلاحات نقاط ضعف که نسبت به طرح درس اول صورت گرفت ،تدریس دوم نیز با رویکرد مشارکتی فعال و روش ساختن گرایی اجرا شد. بکارگیری روش ساختن گرایی در تدریس دوم و استفاده از منابع و ابزار جدید و اعمال ایده های نو در تدریس دوم تغییراتی در فرایند یاددهی ،یادگیری دانش آموزان مشاهده شد که نشان دهنده ی تاثیرگذاری اعمال نقدهای اعضای تیم و تصحیح اجرای معلم بود.این روش ها و اصلاحاتی که انجام گرفت با توجه به تدریس اول و نقد و بررسی هایی بود که توسط اعضای تیم به طرح درس و اجرای آن وارد شد. در بررسی های صورت گرفته نسبت به نقاط ضعف تدریس اول و دوم مجموعا77 كد در دسته بندي كد هاي باز قرار گرفت؛ كه از 77 كد باز پس از تحليل و ادغام و دسته بندي ١٠ كد محوري به دست آمد و از اين ١٠ كد محوري به دست آمده پس از بررسي هاي انجام شده،در نهايت ٣ كد درمقوله كلي تر تحت عنوان كد هاي گزينشي استخراج گرديد. نتايج به دست آمده از تدريس اول و دوم بيانگر آن است كه عواملي كه در توسعه معلمان و همچنين كارآمدي تدريس موثر است عبارتند از : مهارت غيركلامي؛مهارت كلامي،محيط آموزشي،محتواي آموزشي،چالش هاي عملكردي؛تعامل كلاسي،تسلط بر کلاس درس ، مهارت های قبل و حین تدریس و مشارکت گروهی.

کلید واژه:

كليد واژه ها:درس پژوهي،توسعه حرفه اي،تسهیل یادگیری،کتاب مدیریت خانواده و سبک زندگی


نویسندگان:

آرزو راژ

عنوان:

حصول اطمینان از کمبود معلم در آموزش و پرورش حرفه ای

چکیده:

کمبود معلمان در آموزش و پرورش حرفه ای در بسیاری از کشورها قابل توجه است، که ناشی از عوامل مرتبط با جذابیت محدود حرفه معلمی در آموزش و پرورش حرفه ای از جمله شرایط استخدام، حقوق، و فقدان انگیزه های مالی و حمایت شغلی است. عرضه معلمان آماده در آموزش و پرورش حرفه ای می تواند با جذاب تر کردن این حرفه بهبود یابد. مشوق ها و حمایت های هدفمند برای تشویق و مشارکت در آموزش و آموزش معلمان اولیه و توسعه حرفه ای می تواند به جذب و حفظ معلمان آماده در آموزش و پرورش حرفه ای کمک کند. تمرکز مشوق ها بر متخصصان حوزه آموزش در مناطقی که دارای کمبود معلم هستند، می تواند به جذب افراد دارای تجربه متناسب کمک کند. معلمان در آموزش و پرورش حرفه ای حمایت شغلی هدفمند، دریافت می کنند؛ نیز احتمال بیشتری برای ماندن در این حرفه دارند. ارائه مسیرهای شغلی جذاب به معلمان باتجربه و حمایت شغلی هدفمند می‌تواند آنها را تشویق کند که در این حرفه باقی بمانند و به سمت‌های ارشد یا سطح مدیریت یا سایر حوزه‌های موضوعی حرکت کنند. استخدام تعداد بیشتری از متخصصان آموزشی مجرب می تواند کمبود معلمان آموزش و پرورش حرفه ای را کاهش دهد. از آنجایی که اغلب فاقد صلاحیت‌های آموزشی و مهارت‌های آموزشی لازم هستند، راه‌های استخدام و صلاحیت انعطاف‌پذیر می‌تواند به آنها کمک کند تا معلمان وارد آموزش و پرورش شوند. کشورها ممکن است شرایط صلاحیت ورود را، در صورت نیاز، برای متخصصان حوزه آموزش و فارغ التحصیلان آموزش عالی که در موضوعات مرتبط تخصص دارند، تسهیل کنند، اما باید جایگزین های انعطاف پذیری برای کسب هر گونه مدرک آموزشی مورد نیاز ارائه دهند. با توجه به اهمیت موضوع هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی حصول اطمینان از کمبود معلم در آموزش و پرورش حرفه ای بوده است. روش مطالعه در پژوهش حاضر به صورت کتابخانه ای(علمی) مروری بوده است. برای این منظور از مطالب تحقیقات و مقاله های چاپ شده در این زمینه استفاده شده است.

کلید واژه:

معلم، آموزش و پرورش حرفه ای، کمبود معلم، توسعه حرفه ای معلم.


نویسندگان:

فرنگیس جمشیدی

عنوان:

بررسی نقش فضای مجازی و تاثیر آن بر شکل گیری فرهنگ معلمان استان ایلام

چکیده:

فضاهاي مجازي با شكستن مرزهاي جغرافيايي و فروريختن ديوارهاي مرزي يك جامعه و فراتر رفتن از مرزهاي جامعه خود و تعامل و ارتباط با جوامع گوناگون توانسته اند با فرهنگ آن جامعه ارتباط برقرار كنند و گاهي اوقات به تضعيف فرهنگي ديگر جوامع بپردازند و اين يك نوع تهديد جدي براي فرهنگ و هويت يك جامعه محسوب ميشود. يكي از مهم ترين ويژگي جامعه معلمان هستند که هویت یک جامعه را شکل می دهند. معلمان با ارتباط مستمر با دانش آموزان در تعالی جامعه نقش اصلی را دارند. بنابراین هدف از این مقاله بررسی بررسی نقش فضای مجازی و تاثیر آن بر شکل گیری فرهنگ معلمان استان ایلام است. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای و روزنامه¬ای و همچنین اطلاعات نویسنده گردآوری شده است. یافته ها نشان داد که فضاي مجازي با قابليتها و براي دسترسي به منابع و مطالب علمي، مشاركت با معلمان ديگر و گروههاي تخصصي و بازنمايي ايده¬ها و امكانات متنوعي وجود دارد. همچنین معلمان با استفاده از ابزارهاي بازيابي ميتوانند به اطلاعات مورد نيازشان در زمينه هاي مختلف نظير اطلاعات مربوط به رشته تحصيلي و آخرين تغييرات كتب درسي، اطلاعات مربوط به مسائل تربيتي دانش آموزان، شيوه¬هاي تدريس، شيوههاي ارزشيابي، روشهاي پژوهش، نظريه هاي يادگيري، آگاهي از وضعيت آموزش و پرورش كشورهاي ديگر و دانش فناوري، زمان، مكان و موضوع همايش¬ها و كارگاه¬هاي آموزشي حضوري و الكترونيكي دست يابند

کلید واژه:

آموزش مجازی، فرهنگ معلمان، معلمان استان ایلام


نویسندگان:

داود میرزایی, یحیی معروفی

عنوان:

ملاحظات اخلاقی در فرايند پژوهش

چکیده:

در تمامی پژوهش¬های علمی، رعایت اصول و ملاحظات اخلاقی امری ضروری و غیر قابل انکار است و باید پژوهشگران نسبت به رعايت آن اهتمام لازم بعمل آورند. ملاحظات اخلاقي به مجموعه¬ای از اصول، قواعد و دستورالعمل ها اطلاق مي شود كه به منظور جلوگيري از امكان بروز آسيب به ديگران مورد توجه قرار می گيرد. ملاحظات اخلاقي از انتخاب موضوع تحقيق آغاز و تا نوشتن گزارش و انتشار نتايج تحقيق ادامه مي يابد. نادیده گرفتن مسایل اخلاقی در پژوهش، گاهی بدون تعمد و صرفاً به سبب بی اطلاعی از اين اصول و معيارهای حرفه¬اي صورت می¬پذیرد. از اين رو، شناخت اصول، معيارها و مصادیق رفتارهای اخلاقی از راهکارهای موثر در پیشگیری و کاهش ارتکاب به این سوء رفتارهاست. در مقاله حاضر سعی شده است با استفاده از روش توصیفی_تحلیلی ، از طريق بررسی، تحليل و ترکیب منابع موجود، مهم¬ترين تکاليف و ملاحظات اخلاقی پژوهشگران در فرایند پژوهش را با هدف پيش¬گيری از سوء رفتارهای احتمالی در هر مرحله از فرایند تحقیق از ابتداء(انتخاب موضوع ) تا مرحله نشر مورد بررسی قرار دهد. براين اساس، مجموعه¬ای از ملاحظات اخلاقی که لازم است پژوهشگران پیش¬از انجام، در حین انجام، پس از پایان مطالعه و هنگام انتشار نتایج تحقیق آن را مد نظر قرار دهند، ارائه شده است. ملاحظات مطرح شده مشتمل بر پنج مرحله اساسی پژوهش علمی شامل: انتخاب موضوع، بیان مساله، روش تحقیق، تجزیه و تحلیل داده ها و گزارش و انتشار نتايج است

کلید واژه:

ملاحظات، اخلاق، پژوهش، اخلاق پژوهشی


نویسندگان:

مرتضی فتاحی, مرتضی فتاحی

عنوان:

بررسی تاثیر کارورزی در کسب مهارت های حرفه ای معلمی در دانشجوهای دانشگاه فرهنگیان

چکیده:

تحول اساسی و زیربنایی در نظام آموزشی کشور، تحولی عمیق و ریشه است که این تحول بر نگرشها، فرایندها، سیاست ها، نقش ها و کارکردهای نظام آموزشی کشور اثر خوهد گذاشت. در تحول بنیادین، نوع نگاه به معلم، کتاب و مدرسه، کلاس درس و به ویژه دانش آموزان تغییر خواهد کرد. این نوع تفکر، معلم را در راس امور میبیند. و همهی بسترهای لازم را برای رشد و سعادت همه جانبه دانش آموزان و معلمان را فراهم میکند. تغییرات اساسی در یک جامعه، در گرو متحول شدن نظام تعلیم و تربیت آن جامعه است. و و موتور محرک این تحول معلمان آن جامعه خواهند بود. معلمان پایه گذاران ارزشهای علمی و مبلغان ارزشهای فرهنگی هستند. شایستگی هر نظام آموزشی به اندازه ی شایستگی معلمان آن نظام و کیفیت نظام آموزشی به کیفیت معلمان آن جامعه وابسته است از مهمترین وظایف دانشگاه فرهنگیان ایجاد صلاحیت حرفه ی معلمی در دانشجویان می باشد که بخشی ازاین صلاحیت ها در قالب واحدهای درسی نظری محقق می گردد و بخش عمده دیگرآن به شیوه ی کارورزی و مهارت آموزی درمدارس می باشدهدف از این مطالعه بررسی نقش کارورزی در توسعه حرفه ی معلمی در بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از طریق تحلیل روایت های کارورزی دانشجویان می باشدروش پژوهش تلفیقی ازتوصیفی- تحلیلی و روایت پژوهی و کتابخانهای است.نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد صلاحیت های و مهارت های حرفهی معلمی در کارورزی ایجاد وتوسعه یافته و کارورزی در صفات حرفه ای، درک دانش حرفه ای و مهارت های حرفه ای تاثر مستقیم و موثری داشته است

کلید واژه:

کارورزی، دانشجو معلم، معلم راهنما، مهارت حرفه ای


نویسندگان:

احمد احمدی, احمداحمدی, عباس عرب

عنوان:

چگونه توانستم مشکل گذاشتن اسم‌های توهین‌آمیز توسط دانش‌آموزان بر روی یکدیگر را حل کنم؟

چکیده:

زمینه: امروزه نه تنها در مدرسه بلکه در کوچه و خیابان دانش‌آموزان و افراد بسیاری را می‌بینیم که با انواع اسامی و لقب‌ها یکدیگر را صدا می‌زنند، از آنجا که این اسامی ناظر بر ویژگی یا صفتی در فرد است که مورد تمسخر یا تحقیر فرد دیگر قرار می‌گیرد، اثرات مخربی بر سلامت روحی دانش‌آموزان دارد. هدف: این پژوهش با هدف برسی عوامل و انگیزه‌های بکارگیری اسامی و القاب توهین‌آمیز و پیدا کردن راهکارهایی جهت کم‌رنگ کردن این عوامل و انگیزه‌ها و در نهایت بهبود مشکل انجام شده‌است. روش: این پژوهش کیفی، کاربردی و اقدام‌پژوهی عملی می‌باشد. برای تشخیص این مشکل دانش‌اموزان از پرسشنامه، مصاحبه نیمه ساختار یافته و بدون ساختار با والدین، دانش‌آموزان و سایر کارکنان مدرسه استفاده شد. در این پژوهش از تکنیک سه سویه‌سازی به منظور سنجش روایی تاییدی و برای پایایی از روش موازی‌سازی با شباهت 74 درصدی در پاسخ‌های متخصص به مصاحبه نیمه ساختار یافته مربوطه استفاده شد. یافته‌ها: در این پژوهش مجموعه راهکارهایی هم‌زمان توسط معلم، خانواده و خود دانش‌آموزان اجرا شد که از بین راهکارهای اجرایی، اجرای مقررات کلاسی بیشترین تاثیر را دارا بود سپس ایجاد فضای صمیمانه و برخورد محترمانه خانواده در درجه بعدی قرار داشت و سایر راهکارها در نقش مکمل به ترتیب تاثیر خود را گذاشتند. نتیجه‌گیری: پس از سنجش دوباره نتایج موجود در پرسشنامه‌ها، انشاءها و آنچه که در رفتار دانش‌آموزان دیده می‌شود می‌توان بهبود مشکل را در دانش‌آموزان کلاس مشاهده کرد. در نهایت به معلمان پیشنهاد می‌شود نسبت به گفتار و شوخی‌های دانش‌آموزان حساس باشند و در اجرای قوانین موجود در کلاس بطور قاطع برخورد کنند.

کلید واژه:

اسامی توهین‌آمیز(لقب)، پرخاشگری کلامی، اقدام‌پژوهی، آموزش ابتدایی


نویسندگان:

فرنگیس جمشیدی

عنوان:

بررسی تاثیر روش های تدریس مشارکتی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان استان ایلام

چکیده:

سطوح آموزشی، بر سه بخش کلیدی که سنگ بنای فرایند آموزشی را می¬سازد تاکید شده است: برنامه درسی، کیفیت تدریس و تأثیر تعلیم و تربیت و روشهای کاری . گستره علوم روز به روز وسیعتر و پردامنهتر میگردد. تحوالت و دگرگونی¬هایی دنیای امروز به دلیل آموزش و یادگیری می¬باشد. بدون شک اهمیت یادگیری در رشد آدمی، بسی فراتر از چشم انداز اندیشه های اوست. از آنجایی که محیط زندگی آدمی همواره در معرض تغییر و تحول است. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی تاثیر روش های تدریس مشارکتی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان استان ایلام است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای و آرشیوی و با استفاده از اطلاعات نویسنده جمع آوری شده است. نتایج نشان داد که رای اینکه کودکان و نوجوانان بتوانند از حداکثر ظرفیت ذهنی و توانمندی¬های بالقوه¬ی فردی برخوردار شوند می¬بایست از نگرش مثبت نسبت به فرد و محیط اطراف و انگیزهای غنی برای تلاش و کوشش بهره¬مند شوند. نوجوانانی که دارای روش مناسب یادگیری باشند، نسبت به همسالان خود در شرایط مشابه، پیشرفت تحصیلی و کارآیی بیشتری از خود نشان می¬دهند و نیز از بارزترین ویژگیهای صاحبان تفکر واگرا و افراد خالق، داشتن اعتماد به نفس و عزت نفس بالا است. که اینها در گروه یادگیری مشارکتی تقویت شده است.

کلید واژه:

تدریس فعال، تدریس مشارکتی، پیشرفت تحصیلی


نویسندگان:

سوسن محمدی

عنوان:

بررسی تاثیر جواخلاقی و پاسخگویی شغلی بر رضایت شغلی معلمان

چکیده:

امروزه برای تقویت جو اخلاقی سازمانها، کوشش شده است تا اصول اخلاقی مورد قبول مدیریت هر سازمان به صورت بخشی از سیاستهای رسمی و فرهنگ غیر رسمی سازمانها درآید و برای این منظور نیز در بسیاری از دانشکده¬های مدیریت، چند واحد درسی در این زمینه تدریس می¬شود. به همین دلیل هدف از این مقاله بررسی تاثیر جواخلاقی و پاسخگویی شغلی بر رضایت شغلی معلمان است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای و روزنامه ای و همچنین اطلاعات نویسنده گردآوری شده است. نتایج نشان داد که که سازمانها می¬توانند الگوهای مختلفی از جوّ اخلاقی را در سطوح متفاوتی از شدت نشان دهند. پاسخگویی سازمانی، بالاترین سطح و جواخلاقی شخصی، پایین¬ترین سطح را در میان انواع جو اخلاقی در سازمان آموزش و پرورش دارا هستند. همچنین نتایج نشان داد که پاسخگویی معلمان خود به وجود می آورند و اصولا اگر انگیزه ي کافی و میل به ماندن در کار را داشته اند به این میزان پاسخگویی به صورت بارزي از میزان رضایت شغلی آن ها و تامین منابع مالی و دیدگاه آن ها نسبت به شغل شان ناشی می شود و این دو با هم رابطه مستقیم دارند.

کلید واژه:

جواخلاقی، پاسخگویی شغلی،رضایت شغلی


نویسندگان:

سوسن محمدی

عنوان:

بررسی تاثیر معلمان بر امید تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

امید به تحصیل با نیروی نافذ خود، تحریک کننده ی فعالیت دانش آموزان است تا بتواند تجربه های نو کسب نماید و نیروهای تازهای را در دانش آموزان ایجاد کند و خودکارآمدی به عنوان یک نیروی انگیزشی می تواند در امید تحصیلی تاثیر بگذارد به همین دلیل هدف از این مقاله بررسی تاثیر معلمان بر امید تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان است. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات ان به صورت کتابخانه ای و اطلاعات نویسنده گرداوری شده است. نتایج نشان داد که امید به تحصیل به عنوان یکی از منابع مقابله ی دانش آموزان در خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان با مشکلات در نظر گرفته می شود، همچنین امید به تحصیل می تواند به عنوان یک عامل شفادهنده، چندبعدی، پویا و قدرتمند توصیف شود و نقش مهمی در خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان داشته باشد. بنابراین می توان گفت امید به تحصیل هم به صورت مستقیم و هم به طور غیرمستقیم و از طریق خودتنظیمی تحصیلی،پیش بینی کنندة رویکرد به یادگیری بود

کلید واژه:

امیدتحصیل، خودکارآمدی تحصیلی، تحصیل، دانش آموزان


نویسندگان:

سعیده صفری

عنوان:

چگونه دانش آموزی که افکار و تمایل به خودکشی داشت را به زندگی امیدوار کردم: اقدام پژوهی

چکیده:

پژوهش حاضر به منظور کمک به دانش آموز دختر پایه هشتم که افکار خودکشی داشت صورت گرفته است. در این مطالعه به بررسی و شناسایی ریشه-ای مشکلات این دانش آموز که شامل بی انگیزگی برای ادامه زندگی، افکار خود کشی، افت تحصیلی، پرخاشگری پرداخته شده است و هدف از بین بردن افکار خودگشی و امیدوار کردن او به زندگی بوده است. پژوهش حاضر کیفی و از نوع اقدام پژوهی می¬باشد. داده¬ها از طریق مشاهد، مصاحبه با والدین، همکاران و جستجو در پایگاه¬های اطلاعاتی جمع¬آوری شد. در نتیجه جمع آوری اطلاعات علت این امر افسردگی بدلیل حادثه¬ای که محکوم به پرداخت دیه شده بود و خانواده توان مالی پرداخت آن را نداشتند، تشخیص داده¬ شد. در مرحله بعد راهکارهای مناسب (جمع¬آوری پول خیرین و پرداخت دیه، جلسات مشاوره، ایجاد انگیزه به زندگی، مسئولیت دادن در مدرسه، ایجاد محیط امن در منزل و مدرسه) در طول سال تحصیلی 1401-1400ارائه شد. نتایج نشان داد دانش آموزی که در ابتدای سال تحصیلی امیدی به ادامه زندگی نداشت و افکار خودکشی داشت، انگیزه ادامه زندگی پیدا کرد و پیشرفت تحصیلی قابل توجهی بدست آورد و برای آینده هدف گذاری کرد.

کلید واژه:

افکار، خودکشی، امیدواری، اقدام پژوهی


نویسندگان:

سوسن محمدی

عنوان:

بررسی تاثیر رفتار والدین بر اختلالات رفتاری دانش آموزان مناطق محروم

چکیده:

زندگی خانوادگی و محیط بهداشتی و آموزشی و اجتماعی و فرهنگی بسیاری از مردم جهان چنان است که دست یابی به چنین مقصودی را دشوار و گاه امکان ناپذیر می سازد . محدودیتهای محیط زندگی گروهی از کودکان چنان زیاد است که بقای آنان نیز مسیر میشود . بزرگی ارقام فقر و بیماری و مرگ در کشورهای جهان سوم لرزه بر اندام آدم می اندازد و مشکلات عاطفی و رفتاری کودکان نیز که نتیجه ممکن فقر و بیماری و جهل و بد رفتاری و نابسامانی های خانوادگی و کاستیهای آموزشی و اجتماعی و فرهنگی است شدیدا مانع رشد و بالندگی و وصول آن به کمالاتی است که در خلقتشان مقدر شده است بنابراین هدف از این مقاله بررسی تاثیر رفتار والدین بر اختلالات رفتاری دانش آموزان مناطق محروم است. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات ان به صورت کتابخانه ای و اطلاعات نویسنده گرداوری شده است. نتایج نشان داد که مشکلات خانوادگی اثرات مستقیمی برامادگی، تمرکز وتوجه کودک به درس و تحصیل دارد. وقتی والدین در وضعیت نامطمئنی و اضطرابی قرار داشته باشند، این عدم اطمینان و اضطراب را به کودکان خود منتقل می¬کنند.چنین کودکانی از امادگی ذهنی لازم برای یادگیری و درک مطلب بهره مند نیستند و طبعا از نظر تحصیلی با مشکلاتی مواجه می گردند. در خانواده های از هم پاشیده و نگران و خانواده هایی که یکی یا هر دوی ان ها مبتلا به اختلال افسردگی باشد، کودکان از یک رابطه عاطفی مناسب بی بهره اند و چون ذهن ان ها به مسائل جانبی ونامربوط اشتغال دارد، چنین کودکانی در کلاس حضور ذهنی ندارند و نمی تواننداز توجه و تمرکز کافی برخوردار باشند. افسردگی والدین(بخصوص مادر) نه تنها موجب می شود که کودک در کسب موقعیت تحصیلی دچار مشکل قابل توجهی شود، بلکه باعث می شود که کودک در زمینه برقراری ارتباطات متقابل اجتماعی با سایر اشخاص نیز دچار مشکلات شود.

کلید واژه:

رفتار والدین، اختالات رفتاری، پرخاشگری، دانش آموزان


نویسندگان:

مریم نصوری

عنوان:

کنش پژوهی ها و تاملات دانشجومعلم در طول کارورزی

چکیده:

هدف کلی پژوهش کیفی حاضر که به روش مشارکتی انجام شده است،تسهیل یادگیری درس جمع و تفریق کسرها ریاضی چهارم ابتدایی با رویکرد درس پژوهی است. جامعه آماری پژوهش حاضر ۲۵ دانش آموز دختر پایه چهارم در دبستان ۱۵ خرداد شهرستان کرمانشاه میباشد. داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه و مشاهده جمع آوری گردید . با توجه به این که تدریس اولیه دارای نقطه ضعف هایی بود، پس از بررسی های انجام گرفته و نقد ارزیابی، تدریس بعد برمبنای رویکرد دانش آموز محور و مشارکت فعال سازماندهی شد. به کارگیری این روشها موجب پیدایش تغییراتی در یادگیری دانش آموزان و افزایش کیفیت در تدریس های بعد شد. نتایج به دست آمده از بررسی نقاط ضعف و قوت تدریس در قالب ۴۰ کد دسته بندی گردید. در مرحله بعد ۴۰ کد پس از حذف و ادغام در ۵ دسته کدهای محوری جای گرفتند. در نهایت ۵ دسته محوری در ۲ مقوله کلی تر با عنوان کدگذاری گزینشی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از بررسی های تدریس ها بیانگر این است که مهارتهای حرفه ای معلمان، روشهای صحیح و غیرصحیح تدریس، عوامل بیرونی ، بر افزایش کیفیت یادگیری و رشد توانمندیهای معلمان موثر هستند.

کلید واژه:

درس پژوهی ،توسعه حرفه ای،کیفیت تدریس، ریاضی ابتدایی


نویسندگان:

داود میرزایی, مریم میرزایی فر, طیبه میرزایی فر

عنوان:

برنامه درسی با رویکرد خود شناسی اسلامی

چکیده:

خود شناسی و مراقبت از نفس شرط لازم برای سیر کمال معنوی انسان می باشد. خودشناسی مقدّمه ضروری خداشناسی و سیر از خود، بستر اصلی سیر به سوی خداست که طریق خودشناسی نزدیکترین راه معرفت به ربّ و کمالات انسانی و الهی و سعادت حقیقی است. خود شناسی در قران و احادیث و روایات اشاره شده است که انسان را در پرداختن ان ترغیب می کنند. در دید گاه اسلامی می توان برنامه ایی متناسب با خود شناسی ارائه داد، زیرا خود شناسی مقدمه ایی برای خدا یابی است و فرد خود شناس به خدا شناسی خواهد رسید و این موضوع را باید به عنوان یک برنامه طراحی و ارائه داد. در این راستا نگارنده در این مقاله سعی کرده است ابتدا مفهوم خود شناسی را شرح دهد و در ادامه برنامه درسی مبتنی بر خود شناسی را ارائه نماید. در این زمینه هدف، محتوا، روش و ارشیابی در راستای این نوع برنامه ارائه شده است.

کلید واژه:

برنامه درسی، خود شناسی، خدا شناسی، سعادت


نویسندگان:

سعیده صفری

عنوان:

مقایسه اثربخشی آموزش واقعیت درمانی و اکت بر حمایت اجتماعی خانواده نوجوانان در دوران شیوع کرونا

چکیده:

چکیده مقدمه: یکی از منابعی که به فرایند سازگاری نوجوانان با چالش¬های دوران بلوغ در شیوع کرونا و پسا کرونا کمک می¬کند حمایت اجتماعی خانواده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش واقعیت درمانی و اکت بر حمایت اجتماعی خانواده در دختران نوجوان در دوران شیوع کرونا انجام شد. روش کار: این پژوهش از نوع پژوهش¬های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 220 نفر از نوجوانان دختر متوسطه دوم شهر بجنورد در سال 1399بود که داوطلب شرکت در پژوهش بودند. 45 نفر از افرادی که نمره آن¬ها در مقیاس حمایت اجتماعی خانواده یک انحراف معیار کمتر از میانگین بود صورت نمونه¬گیری هدفمند و معیارهای ورود انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در سه گروه آموزش واقعیت درمانی، آموزش ماتریکس مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه کنترل جایگزین شدند. دو گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه¬ای مداخلات آموزشی را دریافت کردند و گروه کنترل آموزشی ندیدند. ابزار پژوهش مقیاس ادراک حمایت اجتماعی خانواده بود و روایی صوری و پایایی ابزار به روش آلفای کرونباخ ارزیابی شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس بااندازه گیری های مکرر با نرم افزار تحلیل آماری اس پی اس اس نسخه 22 انجام شد. یافته¬ها: یافته¬ها نشان داد با توجه به F محاسبه شده که نسبت به F معيار در سطح 05 / 0 ، کوچک تر بود بین دو گروه آموزش واقعیت درمانی و آموزش اکت با گروه کنترل، تفاوت معنادار وجود دارد (P< 0/05) و آموزش¬های هر دو گروه مداخله موجب افزایش حمایت اجتماعی خانواده شد ولی بین دو گروه آموزش واقعیت درمانی و آموزش اکت از نظر آماری تفاوت معناداری یافت نشد (P> 0/05). نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است که هر دو رویکرد در افزایش حمایت اجتماعی خانواده در دختران نوجوان موثر است. لذا بکارگیری از مداخلات آموزشی این دو رویکرد در افزایش حمایت اجتماعی خانواده در دوران شیوع کرونا برای مشاوران مدارس و مراکز مشاوره می تواند مورد استفاده قرار گیرد و به بهبود سلامت روان نوجوانان در جامعه منجر شود.

کلید واژه:

واقعیت درمانی، ماتریکس، اکت، حمایت اجتماعی خانواده


نویسندگان:

ایوب حمزه ای

عنوان:

چگونه توانستم گوشه گیری و انزوای اجتماعی مصلح یوسفی (دانش آموز پایه هفتم مدرسه عشایری گیلانی زاده شیخان اشنویه) را برطرف کنم؟

چکیده:

دانش آموزان دوره متوسطه اول و دوم عمدتا نوجوان و جوان بوده و از خانواده های با دیدگاههای متفاوت و طبقات متفاوت و فرهنگ متفاوت هستند. نوجوانی دوره ای است که در آن دانش آموز بیش از هر زمان دیگر نیاز به راهنمایی و مشاوره دارد . نوجوان ضمن مشورت با اولیا و مربیان ، دست کم باید بداند که چگونه خود را بهتر بشناسد و از برخوردهای زیان بخش در محیط خانه و مدرسه پرهیز کند. بدیهی است که خلاقیت و ابتکار فردی معلمان و اولیای خانه، با توجه به تفاوت های فردی کودکان و نوجوانان ، نقش سازنده ای در امر مشاوره خواهد داشت. گوشه گیری ، کم رویی و انزوا طلبی1 عارضه ای است که باعث می شود کودک و نوجوان از برقرار کردن ارتباط با افراد و محیط خارج دوری کنند و این کودکان و نوجوانان نوعاً با تقلیل یافتن علایق ذهنی و عاطفی نسبت به اطرافیان خود از داشتن دوستان نزدیک و صمیمی محروم اند . نوجوانی که کم رو و گوشه گیر است ، معمولاً از حضور در فعالیت های جمعی سرباز می زند و فقط با تک دوست خود که نوعاً به او بسیار وابسته می شود اوقات خود را سپری می کند (سيف، علي اكبر 1384) . رفتار کم رویی و انزوا طلبی یکی از رفتار های نسبتاً شایع است که فرد را به شدت آزار می دهد و اگر درمان نشود نوجوان را به سمت و سوی مشکلات دیگری مثل عدم اعتماد به نفس ، افسردگی ، اضطراب و زودرنجی سوق خواهد داد . عدم احساس توانمندی و کمی عزت نفس و نیز ناتوانی در بروز احساسات ، بیان افکار و نظریات ، خود باعث جدایی فرد از فعالیت گروهی است . متن اقدام پژوهی زیر مربوط به یک نفر از دانش آموزان کم شنوا است که محرومیت او از نعمت شنوایی کامل بدون استفاده از سمعک موجب افسردگی در او شده و علاوه بر آنکه وضعیت روحی او تحت تأثیر این مسئله قرار گرفته وضعیت درسی و ایجاد رابطه با کلاس، معلم و مدرسه را نیز در ابعاد مختلف تحت تأثیر قرار داده است. لذا از نظر پژوهشی قابل تأمل و بررسی است. در جریان بررسی و پیگیری این مشکل پس از تشخیص مسئله تلاش شده است ضمن استفاده از کتاب های مرتبط با موضوع استفاده از نظر همکاران و کادر آموزشی، تربیتی و پرورشی و مشاور مدرسه و همچنین درگیر کردن دانش آموز مورد نظر با فعالیت گروهی و فردی و با اجرای طرح هایی به حل مسئله پرداخته شود.

کلید واژه:

انزوا، گوشه گیری، اجتماعی شدن، جامعه پذیری، همسالان، انگیزه، اعتماد به نفس


نویسندگان:

صادق هرمزی, صادق هرمزی, علی باقری, فرهاد آذرخوش

عنوان:

مقایسه شادکامی، تاب‌آوری و هوش اجتماعی در دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم خانواده‌های عادی و طلاق شهر اراک

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف مقایسه شادکامی، تاب آوری و هوش اجتماعی در دانش آموزان خانواده های عادی و طلاق دوره دوم متوسطه شهر اراک انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه فرزندان پسر خانواده های عادی و طلاق دوره متوسطه دوم شهر اراک بودند که تعداد 140 نفر از آنها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1989)، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون(2003)، پرسشنامه هوش اجتماعی ترومسو(2001) بود. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده‌ها، از روش های آماری توصیفی و استنباطی که به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، میانگین شادکامی میان دانش آموزان پسر خانواده های عادی بیشتر از دانش آموزان پسر خانواده های طلاق بود(عاطفه مثبت، میانگین سطح رضایت در طول یک دوره و نداشتن احساس منفی). میانگین تاب‌آوری در دانش آموزان پسر خانواده‌های عادی بیشتر از دانش آموزان پسر خانواده های طلاق بود. همچنین میانگین هوش اجتماعی در دانش آموزان پسر خانواده های عادی بیشتر از دانش آموزان پسر خانواده های طلاق بود(پردازش اطلاعات اجتماعی،مهارتهای اجتماعی و آگاهی اجتماعی).

کلید واژه:

شادکامی، تاب‌آوری، هوش اجتماعی، خانواده‌های طلاق


نویسندگان:

ماندگار اکبری, علیرضا زنگنه

عنوان:

تسهیل یادگیری درس روان شناسی رشد کتاب روان شناسی پایه یازدهم

چکیده:

هدف کلی پژوهش حال حاضرکه از نوع کیفی بوده و با رویکرد مشارکتی انجام شده است،تسهیل یادگیری درس روانشناسی رشد کتاب روانشناسی پایه یازدهم انسانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 24دانش آموز دختر متوسطه دومدبیرستان ارشادواقع در استان کرمانشاه می باشد.داده های پژوهش حاضر به کمک مصاحبه نیمه ساختار مند و مشاهده مستقیم توسط اعضای تیم 3 نفره درس پژوهی در دو مرحله نقد،بررسی و جمع آوری گردید تا داده ها به اشباع نظر برسد. در بررسي هاي صورت گرفته نسبت به نقاط ضعف و قوت تدريس هاي اول و دوم؛مجموعا66كد در دسته بندي كد هاي باز قرار گرفت؛ كه از 66كد باز پس از تحليل و ادغام و دسته بندي 9 كد محوري به دست آمد،و از اين 9كد محوري به دست آمده پس از بررسي هاي انجام شده،در نهايت 3 كد در مقوله كلي تر تحت عنوان كد هاي گزينشي استخراج گرديد. نتايج به دست آمده از تدريس اول و دوم بيانگراست كه عواملي كه بر توسعه معلمان و همچنين كارآمدي تدريس موثر است عبارتند از : مهارت های حین تدریس. مهارت های غیر کلامی. ویژگی های ظاهری معلم. تسلط معلم بر تدریس. مهارت انتقال مفاهیم.مهارت های کلامی معلم. مواد اموزشی محتوای اموزشی و محیط اموزشی.

کلید واژه:

درس پژوهی، توسعه حرفه ایی، کیفیت بخشی تدریس، کتاب روانشناسی، روانشناسی رشد


نویسندگان:

علی عبداللهی

عنوان:

رشد جسمی حرکتی کودکان ۶ تا ۱۲ سال

چکیده:

با وجود الگوهاي معين رشد و نمو، ميزان رشد و زمانبندي جهش در افراد، متفاوت است. براي مثال ممكن است كودكان در سنين متفاوتي وارد مرحله بلوغ شوند يا دورة جهش نمو قد و وزن در برخي كودكان، زودتر يا ديرتر از حد ميانگين رشد باشد. تفاوتهاي جنسي نيز به عنوان يك عامل اصلي در الگوي نمو و زمانبندي آن است و ميتواند بر رشد تأثيرگذار باشد. اين تفاوتها در دوران كودكي در حداقل است به طوريكه دختران در دوران كودكي از نظر باليدگي و نمو در رده بالاتري از پسران هستند ولي اين تفاوتها در زمان بلوغ بسيار مشهود و آشكار شده كه در زمان نوجواني بروز ميكند. ميانگين سن جهش نمو در دختران 9سالگي و در پسران حدود 11 سالگي است. در این پژوهش سعی داریم به روش توصیفی-تحلیلی به برخی از تفاوت های جسمی-حرکتی کودکان 6تا 12 سال اشاره کنیم.

کلید واژه:

کودکان پسر، کودکان دختر، رشد جسمی-حرکتی


نویسندگان:

الهام خندان پور آرانی

عنوان:

بررسی اثربخشی یادگیری در فضای مجازی و فعالیت در آن بر عملکرد و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «بررسی اثربخشی یادگیری در فضای مجازی و فعالیت در آن بر عملکرد و پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان» انجام شده است. روش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ی جمع آوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که یادگیري از طریق آموزش آنلاین به¬عنوان یک نظام مبتنی بر فناوري، سازماندهی و مدیریت محور تعریف می¬شود که به دانش آموزان توانایی لازم براي یادگیري از طریق اینترنت را می¬دهد و یادگیري آنها را در این فرایند تسهیل می¬نماید. توسعه فناوري اطلاعات در آموزش، انعطاف¬پذیري موجود در یادگیرنده و یاددهنده را افزایش داده و موجب گسترش استفاده از شیوه¬هاي جدید آموزش و یادگیري در بین دانش آموزان گردیده است. انگیزه پدیده¬ای است درونی که فرد را از درون به فعالیت واداشته و منبعث از نیازهای فرد است. انگیزه نقش بسیار مهمی را در جهت توضیح علت رفتار، پیش بینی اثرات کارها و هدایت رفتار در جهت دستیابی به هدف ایفاء می¬کند و به یادگیرنده انرژی داده و فعالیت¬های او را هدایت می¬کند. آموزش مجازی می‌تواند بسیاري از معضلات جوامع- از جمله نیازهاي روزافزون مردم به آموزش، عدم دسترسی یکسان به مراکز آموزشی، کمبود امکانات اقتصادي، کمبود آموزش‌دهندگان مجرب و هزینه‌هاي زیادي که صرف آموزش می‌شود را برطرف نماید. یكي از اهداف به كارگيري يادگيري مشاركتي، ايجاد فرصت لازم براي همه دانش آموزان در جهت استفاده بهينه از توان و استعداد و فرصت خود براي رسيدن به پيشرفت تحصيلي بيشتر است.

کلید واژه:

فضای مجازی، عملکرد، پیشرفت، دانش آموزان، یادگیرنده


نویسندگان:

نرگس مافلانی, نرگس مافلانی, عارفه سالاری

عنوان:

مروری بر جایگاه و اهمیت فاوا در برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان

چکیده:

این مطالعه با هدف بررسی و بیان نارسایی های فاوا در دانشگاه فرهنگیان صورت گرفته است&#172:&#172:. از آنجا که دانشگاه فرهنگیان تنها منبع رسمی تربیت معلم حرفه ای و کارامد است و با نارسایی هایی در زمینه کیفیت آموزش و برنامه درسی رو به رو می&#172:باشد&#172:. با توجه به اهمیت فاوا و آماده سازی معلمان پیش از خدمت&#172:، باید ابعاد و ضرورت آن برای مسئولین روشن شود&#172:. علاوه بر آن آموزش و پرورش از مهم ترین نهاد های آموزشی کشور است و نیازمند تحول و دگرگونی در جهت بازسازی نظام آموزش و پرورش و بهره گیری از پدیده فناوری اطلاعات و ارتباطات است&#172:.&#172:(جعفری&#172:، 1389). همچنین کاربرد فناوری اطلاعات در آموزش باعث توانمند سازی نیروی انسانی نیز می شود&#172:. آموزش نیروی انسانی علاوه بر منفعت فردی&#172:، باعث منفعت جامعه نیز می شود&#172:. در حال حاضر از فاوا در تربیت معلم ایران و سایر کشور ها استفاده می&#172:شود اما در عمل فاصله فراوان است&#172:&#172:. در نهایت با بیان نارسایی های کنونی فاوا در برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان مانند حجیم بودن و عدم کاربرد در تدریس و نامفهوم بودن&#172:، به بیان پیشنهاد هایی مانند الگو گیری از کشور های موفق و سرآمد&#172:، استفاده از اساتید مسلط به فاوا و اصلاح برنامه درسی پرداخته شد&#172:. و اینگونه تغییر در ساختار برنامه درسی منجر به تغییر در درک دانشجو معلمان نسبت به فناوری&#172:، می&#172:شود و در نهایت زمینه هایی جهت پیشرفت همه جانبه آموزش و پرورش و کشور ایجاد می&#172:شود&#172:.

کلید واژه:

برنامه درسی&#172:، تربیت معلم&#172:، دانشگاه فرهنگیان&#172:، فاوا


نویسندگان:

مهرداد نصیریان

عنوان:

ارائه‌ راهکارهایی برای بهبود کیفیت آموزش در دوران کرونا

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «ارائه راهکارهایی برای بهبود کیفیت آموزش در دوران کرونا» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع مروری بوده و شیوه گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌ها با رویکرد توصیفی تحلیل خواهد شد. بر اساس یافته‌های پژوهش، وقتی سیستم های آموزشی فرو می ریزند ، آرامش ، اجتماع برخوردار و مولد نمی توانند پایدار باشند. جلوگیری از بحران یادگیری از تبدیل شدن به یک فاجعه نسلی نیاز به اقدام فوری همگان دارد. به منظور كاهش پیامدهای بالقوه ویرانگر بیماری همه گیر کرونا ، دولت ها و ذینفعان باید به دنبال سیاست های جدید باشند. اکثر دولت ها در سراسر جهان برای جلوگیری از شیوع بیماری همه گیر، موسسات آموزشی را به طور موقت تعطیل کرده اند. کشورها باید در زمینه کاهش تأثیر فوری تعطیلی مدارس، به ویژه برای جوامع آسیب پذیر و محروم تر، و تسهیل تداوم آموزش برای همه، از طریق یادگیری از راه دور و در ادامه آن، بازگشایی ایمن مدارس را پشتیبانی نمایند. بیش از 1.5 میلیارد دانش آموز و جوانان در سراسر کره زمین به دلیل همه گیری کووید-19 تحت تأثیر تعطیلی مدارس و دانشگاه ها قرار گرفته اند. لذا نیاز به ارائه راهکارها و بستری برای همکاری و مبادله برای حمایت از حق آموزش در طی این اختلال بی سابقه وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که یادگیری هرگز متوقف نمی‏شود.

کلید واژه:

کیفیت، آموزش، راهکار، مدارس، یادگیری


نویسندگان:

سارا مسعودی, سیف‌اله فضل‌الهی قمشی

عنوان:

گنجاندن یادگیری مبتنی بر مسئله در دوره آموزش معلمان پیش از خدمت ریاضی دبیرستان

چکیده:

دوره‌های آموزش معلمان ریاضی دبیرستان باید محتوی مقادیر زیادی از مطالب در یک بازه زمانی محدود، شامل برنامه‌های درسی ریاضیات، بهترین شیوه‌های تدریس، استراتژی‌های یادگیری حرفه‌ای و موارد دیگر باشد. طراحی دوره آموزش ریاضیات با استفاده از یک دوره آموزشی ترکیبی که شامل فاز اولیه شیوه‌های آموزش انتقالی و تراکنشی و به دنبال آن یک مرحله از آموزش یادگیری مبتنی بر مسئله است، به‌عنوان یک مدل یادگیری حرفه‌ای برای معلمان پیش از خدمت می‌باشد. این پژوهش می‌تواند یک مطالعه متوالی با روش‌های ترکیبی در چهار فاز باشد. در طی مراحل، داده‌ها از طریق پرسشنامه‌ای جمع‌آوری شده و تغییرات مهم در باورها و جهت‌گیری‌های معلمان بررسی خواهد شد.

کلید واژه:

آموزش پیش از خدمت، یادگیری مبتنی بر مسئله، مدل یادگیری


نویسندگان:

ابوالفضل پودینه, ساجده معتمدی نسب, مرتضی نجاری

عنوان:

باور خودکارآمدی و خوش بینی آموزشی معلم و تاثیر آن بر عملکرد معلم

چکیده:

با توجه به اهمیت نقش معلمان برای ساختن آینده‌ای بهتر، توجه بسیاری از محققان به بررسی متغیرهای مربوط به معلمان جلب شده است. به همین منظور این مقاله برای تبیین رابطه بین باور خودکارآمدی و خوش‌‌بینی آموزشی معلم و تاثیر آن بر عملکرد معلم تدوین شده است که برای نیل به این هدف منابعی چون اسناد علمی مرتبط، کتب، مقالات و سایت&amp:#172:های مختلف اطلاعاتی در مورد این موضوع جمع آوری و تحلیل شد. در گام نخست هدف آن بود تا به یک تعریف مشترک از این دو سازه برسیم. باور خودکار آمدی یکی از سه مولفه سازنده خوش‌بینی آموزشی معلم است و رابطه آنها به صورت تاثیر متقابل و زنجیره‌وار است. در ادامه نیز، به این موضوع پرداخته شد که این دو سازه چه تاثیری بر عملکرد معلم دارد که با استناد به پژوهش&amp:#172:های انجام شده در این زمینه نتایج بیانگر آن بود که این مولفه تاثیر بسزایی در عملکرد معلم دارد و به عبارتی، پیش&amp:#172:بینی کننده‌ موفقیت معلم است.

کلید واژه:

خودکارآمدی، خوش‌بینی، عملکرد، معلم، آموزش


نویسندگان:

مهین ابوالقاسمی هریس

عنوان:

جایگاه حیات طیبه در سند تحول بنیادین: بررسی مراتب حیات طیبه در نظام آموزشی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «جایگاه حیات طیبه در سند تحول بنیادین: بررسی مراتب حیات طیبه در نظام آموزشی» صورت پذیرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و مروری بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ی کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌ها با رویکرد توصیفی و تحلیلی گردآوری شده است. نتایج حاصل پژوهش نشان می‌دهد که هر مکتب و مذهبی، سبک زندگی برای بشریت ارایه می‌دهد و مدعی است، جامعه مطلوب و زندگی سالم در نتیجه پیروی از روش زندگی است که آنان ارایه می‌نمایند. راه های احیاء و ارتقای مراتب حیات طیبه در نظام آموزشی کدام است؟ حقیقت این است وقتی سخن از سبک زندگی اسلامی و حیات طیبه به میان می‌آید، دو امر به ذهن تداعی می‌کند. به عبارتی گزاره حاکی از سبک زندگی اسلامی(حیات طیبه) متضمن دو گزاره دیگر هم هست: الف) وضع موجود جوامع بشری دچار آسیب‌ها و آفت¬زده سبک زندگی غیر اسلامی است. ب) چیستی و چگونگی سبک زندگی اسلامی و دیگری امکان حصول به این سبک زندگی است.از آن¬جا که یافته ها حاکی از آن است که ایمان و عمل صالح، ملاک و معیار اساسی سبک زندگی اسلامی است. در این پژوهش تلاش شده است، با روش توصیفی- تحلیلی موضوع احیاء و ارتقای مراتب حیات طیبه در نظام آموزشی در سند تحول بنيادين مورد بررسی قرار گیرد.

کلید واژه:

سبک زندگی اسلامی، نظام آموزشی، حیات طیبه، سند تحول


نویسندگان:

شورش جهانگیری

عنوان:

بررسی راهکارهای پیش‌بینی شده برای کودکان کار در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «بررسی راهکار‌های پیش‌بینی شده برای کودکان کار در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر روش کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌های موجود نیز با روش توصیفی – تحلیلی بررسی شده‌اند. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که نظام تعلیم و تربیت مطابق سند تحول بنیادین مهم‌ترین دستگاه در امر تعلیم و تربیت دانش‌آموزان است بر این اساس استفاده از تمامی ظرفیت‌های این نهاد برای تربیت دانش‌آموزان در تمامی ساحت‌های تربیتی امری مهم و ضروری می‌باشد. در مسئله کودکان کار نیز مطابق با سند تحول بنیادین، ارائه خدمات مشاوره‌ای، تقویت بنیان خانواده‌های آنان که به‌ خانواده‌های آسیب‌پذیر شناخته می‌شوند با هدف کمک برای حل مشکلات آنان، تاسیس مدارس در مناطق کم‌برخوردار و مناطقی که کودکان کار در آن زندگی می‌کنند و همچنین توجه به دوران بلوغ و آموزش‌های متفاوت برای دختران و پسران کار می‌تواند در جهت حل مشکلات آنان اقدام موثری بردارد. همچنین مطابق با سند تحول بنیادین، تلاش برای رفع این مشکلات به‌تنهایی و بدون حمایت دیگر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت ممکن نیست و سایر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت نیز باید برای حل مشکلات موجود در کنار آموزش و پرورش اقدامات موثری انجام دهند.

کلید واژه:

کودکان کار، سند تحول بنیادین، تعلیم و تربیت، دانش آموزان، خانواده


نویسندگان:

رومینا شاهین فرد

عنوان:

بررسی علل بی انگیزگی معلمان و ارائه راهکار جهت افزایش انگیزه معلمان

چکیده:

در این مقاله نگارنده در نظر دارد علل بی انگیزگی معلمان را مورد بررسی قرار دهد و برای رفع هر یک از این علت ها راهکارهایی مناسب و اجرایی ارائه دهد. آموزش و پرورش مهم ترین نهاد در تربیت نیروهای انسانی است و معلمان قافله سالاران این نهاد تاثیرگذار هستند، بنابراین تربیت نیروهای با انگیزه و کارآمد با معلمان با انگیزه محقق می شود، به همین دلیل شناخت عوامل موثر بر انگیزش معلمان اهمیت زیادی پیدا می کند. انگیزش شغلی، توانایی معلمان را بالا می برد و باعث افزایش کیفیت آموزشی و بهبود عملکرد دانش آموزان می شود. مقاله حاضر با استفاده از روش مطالعه موردی و از طریق جستجو در پایگاه های اینترنتی گردآوری شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر انگیزش معلمان و در نهایت ارائه بهترین راهکارها جهت افزایش انگیزش شغلی در آنها می باشد. آنچه از این مقاله منتج می شود این است که محرک های انگیزشی اعم از محرک های درونی و بیرونی تاثیرات قابل توجهی در ارتقای انگیزش شغلی معلمان دارند و به همین علت است که این مقاله در صدد ارائه راهکارهایی مطابق با محرک های درونی وبیرونی است. این راهکارها شامل راهکارهای اقتصادی، اجتماعی، سازمانی، محیطی و معنوی هستند.

کلید واژه:

نیروی انسانی، معلم، انگیزش، بی انگیزگی، محرک ها، راهکار


نویسندگان:

امید قیامی خضرآباد

عنوان:

آموزش ترکیبی اثربخش: یادگیری سیار مکملی برای آموزش ترکیبی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف « آموزش ترکیبی اثربخش: یادگیری سیار مکملی برای آموزش ترکیبی» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و مروری بوده و نحوه گردآوری آثار مبتنی بر شیوه‌ کتابخانه‌ای می‌باشد و داده‌ها با روش توصیفی و تحلیلی بررسی شده‌اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می‌دهد که روش¬های سنتی آموزش جوابگوی نیاز¬های امروز دانشجویان و دانش¬آموزان با توجه به رشد فناوری و گسترش علم در عرصه های مختلف، نمی باشد. تفاوتهای فردی و موقعیت¬های مختلف یادگیری و نیاز¬های گوناگون با توجه به استعداد¬های مختلف، روش¬های متفاوت آموزش و زمان¬های گوناگونی را می¬طلبد. ترکیب آموزش¬های سنتی و الکترونیکی می¬تواند یک هم¬افزایی از مزایای هر روش ایجاد کرده و یادگیری کامل¬تر، اثربخش تر و عمیق¬تر را تضمین کند. در این پژوهش مروری از چندین پژوهش و مدلها و بحثهای ارائه شده آنها که اکثر آنها مقالات مستند و از سایت¬های معتبر و از سال 90 به بعد می باشد استفاده¬ شده¬است . در پژوهش های گوناگون به اثربخشی این نوع از این آموزش صحه گذاشته شده است .به عنوان نتیجه¬گیری می توان این نکته را خاطر نشان شد که اجرای آموزش الکترونیکی ترکیبی به عنوان مکمل آموزش، اجتناب ناپذیر است و استفاده از مدلهای یادگیری سیار به عمق یادگیری کمک خواهد کرد.

کلید واژه:

یادگیری، آموزش، اثربخش، دانش آموزان


نویسندگان:

زینب مسعودی, صدیقه بشیری, نرجس خاتون شریف نژاد, مجید تختی نژاد

عنوان:

جایگاه آموزش و پرورش در تمدن سازی انقلاب اسلامی ایران

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «جایگاه آموزش و پرورش در تمدن سازی انقلاب اسلامی ایران» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و نحوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. داده‌های گردآوری شده با روش توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته‌اند. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که پژوهش از اهداف مهم نظام جمهوری اسلامی ایران، زمینه سازی در راستای تحقق اهداف متعالی دین اسلام و فرهنگ اصیل ایرانی و تشکیل تمدن نوین اسلامی ایرانی است. از اهم نهادهای اساسی و زمینه ساز در این مسیر، نظام آموزش و پرورش است. در واقع می‌توان گفت که آموزش و یادگیری، مهم‌ترین زیرساخت تمدن سازی، پایداری و تعالی یک جامعه محسوب می‌شود. جامعه با یادگیری، روح تازه ای پیدا می‌کند و رشد و اعتلا می‌باید. در حقیقت، آموزش و پرورش باید طوری باشد که که از درون آن انسانی توانمند، و کارساز خلق شود که معلمان عنصر اصلی این هدف هستند. فرایند آموزش و پرورش به منزله ی عملی اجتماعی، لاجرم در بستر فرهنگ جامعه و به پشتیبانی آن صورت می‌گیرد و از این رو انتقال فرهنگ و ارتقای آن از کارکردهای اصلی جریان آموزش و پرورش به شمار می‌آید؛ همچنین آشکار شد که از ظرفیت نیروهای نخبگانی در جهت تعمیق آرمان‌ها و ارزش‌های یک جامعه برای نقش آفرینی در آموزش و پرورش نباید غافل شد و با وجود آنان باید مانع از بی راهه رفتن در زمینه تحلیل نظری و ایجاد گفتمان مورد نظر در زمینه آموزش و پرورش مطلوب و مورد نظر شد.

کلید واژه:

مدن سازی، انقلاب اسلامی، آموزش و پرورش، معلمان، فرهنگ


نویسندگان:

حسین مرادی

عنوان:

تعلیم و تربیت در فضای مجازی: چالش‌ها و فرصت‌های تعلیم و تربیت در دوره کرونا و پساکرونا

چکیده:

پژوهش حاضر به بررسی «تعلیم و تربیت در فضای مجازی: چالش‌ها و فرصت‌های تعلیم و تربیت در دوره کرونا و پساکرونا» پرداخته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و مروری بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها به شیوه‌ی کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که بیماری همه گیر COVID-19 یک چالش بزرگ برای سیستم های آموزشی است. این دیدگاه راهنمایی معلمان، روسای نهادها و مقامات در زمینه مقابله با بحران را ارائه می دهد. موسسات باید در کوتاه مدت چه هماهنگی هایی انجام دهند و چگونه آن ها بر اساس سطح و رشته تحصیلی نیاز دانش آموزان را برآورده می کنند؟ اطمینان بخشیدن به دانش آموزان و والدین یکی از عناصر حیاتی واکنش نهادی است. در افزایش ظرفیت تدریس از راه دور، مدرسه ها باید از یادگیری همزمان استفاده کنند که در قالب های دیجیتال بهترین نتیجه را دارد. و همچنین تدریس دروس عادی کلاس، باید شامل تکالیف و کارهای متنوعی باشد که COVID-19 را در یک زمینه جهانی و تاریخی قرار دهد. هنگام ساخت برنامه های درسی ، ابتدا ارزیابی دانش آموزان به معلمان کمک می کند تا تمرکز کنند. سرانجام ، این دیدگاه روش های انعطاف پذیری را برای ترمیم آسیب های مسیر یادگیری دانش آموزان پس از پایان همه گیری ارائه می دهد و لیستی از منابع را ارائه می دهد.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت، فضای مجازی، کرونا، کلاس، دانش‌ آموزان


نویسندگان:

روناک محمد زاده

عنوان:

عدالت آموزشی: عوامل تاثیرگذار بر تحقق آن و شناسایی موانع عدم تحقق

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «عدالت آموزشی: عوامل تاثیرگذار بر تحقق آن و شناسایی موانع عدم تحقق» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت بدون شک یکی از مهمترین نیازهای هر کشور در سراسر جهان ازجمله ایران، حرکت به سمت عدالت آموزشی در محیط های آموزشی است؛ حرکتی که پیشرفت های عظیم و چشمگیری در افزایش اثربخشی و بهبود کارآمدی فرآیند یاددهی – یادگیری را به دنبال خواهد داشت. این نکته درخور توجه است که این مهم اتفاق نخواهد افتاد مگر با آگاهی و شناخت دقیق از وضع موجود، ترسیم دقیق و روشن از وضع مطلوب و سپس اتخاذ تصمیمات اصولی و منطقی به منظوردستیابی به وضع مطلوب. از آنجایی که عدالت آموزشی همواره در کانون توجه متخصصان تعلیم و تربیت بوده است در این پژوهش ضمن بیان اهمیت و ضرورت شناسایی عوامل ایجاد عدالت آموزشی به مهمترین موانع پیش روی ایجاد برابری آموزشی اشاره شده است. در پایان نیز برخی از عوامل موثر بر تحقق عدالت آموزشی و موانع گسترش آن سازماندهی و ارائه شده اند. نتایج حاصل از بررسی های انجام شده نشان دهنده ی آن است که تحقق عدالت آموزشی، زمینه ساز دسترسی راحتر افراد به محیط ها و امکانات آموزشی شده و نهایتا موجب افزایش انگیزه و امید به تحصیل می‌شود.

کلید واژه:

اثربخشی، کارآمدی، یاددهی، عدالت آموزشی، یادگیری


نویسندگان:

روژین سعیدزاده

عنوان:

آموزش مجازی و تاثیر آن بر یادگیری

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «آموزش مجازی و تاثیر آن بر یادگیری» انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. داده‌های گردآوری شده نیز با رویکرد توصیفی – تحلیلی مورد بررسی و تدقیق قرار گرفته‌اند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که یادگیری تا سال ها پیش تنها محدود به حضور فیزیکی در کلاس های مختلف بود. این نوع از آموزش محدودیت های زیادی از جمله عدم دسترسی یکسان تمامی افراد به دوره ها و آموزش های مختلف، صرف وقت و هزینه زیاد، عدم توانایی استفاده کارمندان و افراد شاغل و غیره بود. یادگیری مستقل ، یکی از مهمترین آیتم های آموزشی است که زمانی که فرد به آن دست یافت ، می تواند تا پایان عمر بسته به توان ذهنی و موقعیت خود به یادگیری مباحث علمی بپردازد . در جریان یادگیری مستقل فرد باید بر اساس نیازها و ویژگی های خود مطالب آموزشی را دنبال کند.زمانی که دانش آموزان در فضای مجازی به پیگیری مطالب می پردازد ، تلاش می کند با آزمون و خطاهای بسیار و بدون اتکا به معلم مسائل را حل کند و برای مباحث جدید آماده شود . در این جریان است که او رفته رفته به یادگیری مستقل دست می یابد.

کلید واژه:

آموزش مجازی، یادگیری مستقل، توان ذهنی، دانش آموزان


نویسندگان:

نعیمه زینی, مهری حمامی بلدی

عنوان:

سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش و جایگاه عدالت آموزشی در سند تحول

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش و جایگاه عدالت آموزشی در سند تحول&#187: انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و مروری بوده و شیوه‌ی گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌های آن با رویکرد توصیفی و تحلیلی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته‌اند و برای دستیابی به نتایج با رویکردی انتقادی به سند تحول بنیادین نگاه شده است. در پژوهش‌ حاضر رویکردهای عدالت آموزشی در سند تحول بنیادین مورد بررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش بر بنیاد رویکرد آرمان گرا و بر اساس آمیزه ای از خوانش ایدئولوژیک از دین تدوین شده است. از این رو، به نظر می رسد که سند در تحقق عدالت آموزش دارای چالش‌هایی است. این چالش ها از یک سو به ماهیت رویکرد آرمان گرایی و از سوی دیگر، به نگاه محدود ایدئولوژیک به عدالت بر می گردد. به نظر می رسد تحقق عدالت آموزشی نیازمند رویکردی معنوی و تکثرگرا به انسان و جامعه است. درون مایه‌های چنین رویکردی را در درون سنت فکری و عرفانی اسلامی می‌توان بازیافت.

کلید واژه:

سند تحول بنیادین، عدالت آموزشی، انتقادی، آموزش و پرورش


نویسندگان:

سعید رازورز, پیمان طیار

عنوان:

پژوهشی در درس پژوهی با تکیه بر تجارب زیسته

چکیده:

بی شک یکی از مهمترین دغدغه دانش آموزان، اولیا و معلمان عدم توفیق دانش آموزان در یادگیری درس ریاضی می باشد، لذا اینجانب و همکارانم برای نشان دادن تاثیر طراحی آموزشی براساس درس پژوهی بر یادگیری دانش آموزان اقدام به طراحی آموزشی مبحث احتمالات پایه پنجم و اجرای آن براساس اهداف درس پژوهی نموده و در 3 کلاس دیگر مبحث مورد نظر را به شیوه سنتی(سخنرانی، معلم محور) اجرا نمودیم، در طراحی انجام شده در گروه بندی دانش آموزان از گروه همیاری استفاده نموده و برای تدریس نیز از روش های اجرای نمایش و حل مسئله استفاده شد، همچنین استفاده از کلاس هوشمند، کاربرگه، نرم افزارهای کمک آموزشی و محتوای الکترونیکی طراحی شده شخصی استفاده شده است؛که طراحی انجام شده در متن مقاله موجود می باشد. بررسی نتایج به دست آمده نشان می دهد که دانش آموزان هر 4 کلاس در حل سوالاتی که در پایین ترین سطح حیطه شناختی (دانش) مشکل چندانی ندارند و میزان موفقیت 4 کلاس نزدیک به هم می باشد، اما تفاوت یادگیری دانش آموزان در برآورد اهداف در سطوح بالاتر حیطه شناختی از قبیل تجزیه وتحلیل، ترکیب و ارزشیابی آشکار می گردد، که در کلاس انتخاب شده برای درس پژوهی میزان موفقیت دانش آموزان بیش از 80./. و برای 3 کلاس دیگر بطور میانگین حدود 50./. می باشد. نتایج به دست آمده از این پژوهش بیانگر آن است که استفاده از روش ها و ابزار های نوین در تدریس درس ریاضی مبتنی بر برنامه درسی ملّی که یکی از اهداف اساسی درس ریاضی را توانایی بکارگیری ریاضی در حل مسائل روزمره و انتزاعی بیان نموده است، امری ضروری می باشد. امید است نتایج به دست آمده مورد استفاده همکاران عزیز و دست اندرکاران محترم امر آموزش قرار بگیرد.

کلید واژه:

پژوهش- درس پژوهی- طراحی آموزشی- بررسی نتایج-ریاضی پنجم-احتمالات


نویسندگان:

حمید رستمی, پویا شکیبا کریم آبادی

عنوان:

کمال‌گرایی والدین و تأثیر آن بر فرزندان

چکیده:

در این پژوهش، کمال‌گرایی والدین و تأثیر آن بر فرزندان موردبررسی قرار گرفت. والدین کمال‌گرا بسیار سخت‌گیر و مقرراتی، انعطاف‌ناپذیر و دارای روحیه آرمان‌گرایی هستند؛ مسلماً چنین محیطی بر پیوند عاطفی میان والد و فرزند نیز تأثیر خواهد گذاشت. ازآنجایی‌که کمال‌گرایی به‌عنوان مجموعه‌ای از معیارهای بالا برای عملکرد است که با خودارزیابی‌های منفی، انتقادات و سرزنش خود همراه است؛ مقاله‌ حاضر به‌ روش کتابخانه‌ای‌ تبیین‌ شده است‌ و از یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که ابعاد کمال‌گرایی والدين، نه‌تنها به‌تحقیر موفقیت‌های خود می‌پردازند بلکه پذیرفتن و پاداش دادن به تلاش‌های کودکان را نیز دشوار می‌پندارند. آن‌ها به‌جای تأیید رفتار کودکانشان پیوسته آن‌ها را به انجام کارهای بهتر وامی‌دارند و به آن‌ها هشدار می‌دهند. این کودکان هیچ‌گاه احساس خرسندی نمی‌کنند و مانند والدینشان موفقیت‌های خود را کوچک می‌شمارند و احساس می‌کنند هیچ‌گاه چشم‌داشت‌های والدینشان را برآورده نخواهند ساخت.

کلید واژه:

کمال‌گرایی، فرزندان، خانواده، والدین


نویسندگان:

خدیجه بوریان

عنوان:

تحلیل محتوای کتاب عربی پایه هفتم بر اساس بومی‌سازی متون درسی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «تحلیل محتوای کتاب عربی پایه هفتم بر اساس بومی سازی متون درسی» صورت گرفته است. پژوهش حاضر، با روش تحلیل محتوا با استفاده از داده های کمّی و کیفی به صورت توصیفی، با هدف بررسی چالش¬های بومی¬سازی کتاب عربی پایۀ هفتم، صورت پذیرفته¬است. جامعه¬ی آماری این پژوهش، در بخش کیفی کتاب عربی پایة هفتم و در بخش کمّي 14 نفر از معلمان عربی دورۀ متوسطه اول می-باشند. یافته¬های پژوهش در بخش کیفی با پرسشنامه¬ای محقق¬ساخته که به تایید چندین تن از اساتید رسید، در قالب مصاحبه¬ای ساختاریافته، به صورت کدگذاری باز، محوری و انتخابی جمع¬آوری گردید و همچنین یافته¬های پژوهش در بخش کمی با نرم¬افزار آماری spss ورژن 25 مورد تجزیه¬وتحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاکی از آن می¬باشد که، عمده¬ترین چالش¬های بومی¬سازی کتاب عربی پایۀ هفتم به ترتیب عبارتند از : عدم توجه به هویت چندفرهنگی و ارزش استان¬های مختلف کشور 22./.، حجم کاری زیاد معلمان و عدم آموزش ضمن خدمت به آنان 17./. ، ترجمۀ صرف و عدم توجه به فرهنگ کشورهای مبدا زبان عربی 17./. ، عدم توجه به عدالت آموزشی 13./.، عدم توجه به متخصصان برنامۀ درسی 9./. و ضعف معلمان در اجرای روش تدریس بومی شده 9./.،عدم استفاده از تجارب سایر کشورها در آموزش زبان عربی 9./.. همچنین دیگر نقطه ضعف این کتاب، عدم توجه به فرهنگ و هویت کشورهایی است که به عربی صحبت می‌کند و کتاب نتوانسته‌است درک درستی را از فرهنگ و پیشینه و هویت زبان عربی و مردمان عرب‌زبان نشان بدهد. لذا نتایج این پژوهش می¬تواند به عنوان نقشه راهی برای صاحب¬نظران، برنامه¬ریزان و مؤلفان کتب درسی به حساب آید.

کلید واژه:

عربی، کتاب، تحلیل محتوا، بومی‌سازی، معلمان


نویسندگان:

مجتبی زارعیان

عنوان:

بررسی اثربخشی تکنولوژی بر بهبود کیفیت آموزشی و نقش معلم در آن

چکیده:

آموزش در زمانه حاضر با تکیه بر روش‌های مدرن می‌تواند به بهبود کیفیت آموزشی منجر شود، تجربه شیوع ویروس کرونا نیز نشان داده‌ است که تکنولوژی می‌تواند نقش مهمی را در نظام تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش هر کشوری ایفا نماید. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف «بررسی اثربخشی تکنولوژی بر بهبود کیفیت آموزشی و نقش معلم در آن» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری و تحلیل داده‌‌ها از نوع اسنادی و کتابخانه‌ای می‌باشد. همچنین شیوه تحلیل و بررسی داده‌ها نیز به شیوه‌ی مروری – توصیفی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش با توجه به اینکه معلمان پرچمدار کلاس درس و رهبر و راهنمای دانش آموزان می باشند، نیاز است که برخی از صلاحیت‌ها و شایستگی‌ها را منطبق با شرایط روز جامعه به‌منظور ارتقا کیفیت آموزشی در نظام تعلیم و تربیت رسمی کشور دارا باشند. همچنین تجربه شیوع ویروس کرونا نشان داده‌ است که معلمان باید بتوانند در دنیای دیجیتال امروز کلاس‌های خود را به صورت مجازی برگزار نمایند و اطلاعات خود را به روز نموده و از فناور‌ی‌های جدید در بهبود کیفیت تدریس خود استفاده نمایند. در واقع معلمان باید سعی کنند با تکنولوژی‌های دیجیتال آشنا شوند و از مزایای آن برای جذاب‌تر شدن درس برای دانش آموزان و ارتقاء کیفیت آموزشی کمک بگیرند.

کلید واژه:

آموزش و پرورش، تکنولوژی، کلاس، دیجیتال، معلمان


نویسندگان:

محمدرضا سمیعی, ابوالفضل بابابیگی ، دکتر محسن حلاحی

عنوان:

برطرف سازی اختلالات روانی و رفتاری دانش آموزان در زنگ ورزش با کمک اولیا

چکیده:

دانش اموزی دارای اختلالات رفتاری و روانی است که با اخلاق پرخاش جویانه دارد و توجهی به کسی ندارد و نظم کلاس را برهم میزند و با سایر دانش اموزان مشکل دارد. تصمیم گرفتیم به او کمک کنیم ابتدا اولیا او را به مدرسه دعوت کردیم و مشکلاتش را ریشه یابی کردیم سپس با همکاری هم و کمک خانواده و مطالعه روش های روانشناسی توانستیم مشکل او را برطرف کنیم.

کلید واژه:

معلم،زنگ ورزش ، پرخاشگری و بی حوصلگی ، زنگ ورزش


نویسندگان:

فهیمه حیدری زاده, ماهان زرهی, زینب جلالی

عنوان:

حل مشکل استرس در میان دانش‌آموزان دوره اول متوسطه با تکیه بر سند تحول بنیادین

چکیده:

استرس در دوره نوجوانی و به‌خصوص در دوره متوسطه اول، مسئله محوری و اساسی دانش‌آموزان دوره اول متوسطه می‌باشد. استرس هر چند مشکلی شخصی قلمداد می‌شود اما محیط اجتماعی فرد نیز می‌تواند بر افزایش یا کاهش استرس فرد اثرگذار باشد از این رو نظام تعلیم و تربیت رسمی و مدرسه دانش‌آموزان می‌تواند به عنوان محلی مناسب برای کاهش استرس دانش‌آموزان قلمداد شود. پژوهش حاضر نیز با هدف «حل مشکل استرس در میان دانش‌آموزان دوره اول متوسطه با تاکید بر سند تحول بنیادین» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر روش کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌های موجود نیز با روش توصیفی – تحلیلی بررسی شده‌اند. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که نظام تعلیم و تربیت مطابق سند تحول بنیادین مهم‌ترین دستگاه در امر تعلیم و تربیت دانش‌آموزان است بر این اساس استفاده از تمامی ظرفیت‌های این نهاد برای تربیت دانش‌آموزان در تمامی ساحت‌های تربیتی امری مهم و ضروری می‌باشد. در مسئله استرس نیز مطابق با سند تحول بنیادین، ارائه خدمات مشاوره‌ای، تقویت بنیان خانواده‌های آنان که به‌ خانواده‌های آسیب‌پذیر شناخته می‌شوند با هدف کمک برای حل مشکلات آنان، تاسیس مدارس در مناطق کم‌برخوردار و همچنین توجه به دوران بلوغ و آموزش‌های متفاوت برای دختران و پسران کار می‌تواند در جهت حل مشکلات آنان اقدام موثری بردارد. همچنین مطابق با سند تحول بنیادین، تلاش برای رفع این مشکلات به‌تنهایی و بدون حمایت دیگر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت ممکن نیست و سایر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت نیز باید برای حل مشکلات موجود در کنار آموزش و پرورش اقدامات موثری انجام دهند.

کلید واژه:

استرس، متوسطه اول، دانش آموزان، سند تحول، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

علیرضا عربی

عنوان:

چگونه توانستم مشکل دریافت در هنگام سرویس حریف را در بازی والیبال در مدرسه امام حسن عسگری بر طرف کنم؟

چکیده:

آیا تا به حال به نحوه ی دریافت دانش آموزان در بازی والیبال توجه کرده اید؟ در بازی والیبال دریافت مناسب و رسیدن توپ سالم به بازیکن پاسور ، می تواند یک حمله منجر به امتیاز شود. ولی وقتی دریافت بد صورت بگیرد و توپ مناسب به پاسور نرسد درصد تبدیل به امتیاز شدن آن توپ کم مشود. حال با توجه به مشاهدات من در مدرسه به این نتیجه رسیدم حدود 70 درصد از دانش آموزان در در دریافت توپ در هنگام سرویس مشکل دارند و نمی توانند توپ مناسبی را به منطقه پاسور برسانند. بیشترین مشکلی که دانش آموزان با آن دست و پنجه می کردن عدم داشتن آگاهی لازم در مر حله شناختی و مشکل در نحوه ی استقرار برای دریافت بود. در این مقاله نحوه رفع مشکل دریافت در هنگام سرویس را توضیح می دهیم.

کلید واژه:

والیبال ، دریافت ، سرویس


نویسندگان:

علی حاتمی

عنوان:

بررسی تاثیر یادگیری خودراهبر بر میزان موفقیت تحصیلی و آموزش مجازی ریاضی در مقطع کارشناسی در طول همه گیری کووید-19 در شهرستان زاهدان

چکیده:

این مطالعه با هدف بررسی یادگیری خودراهبر بر موفقیت تحصیلی و رابطه میان رضایت از کلاس مجازی و پیشرفت تحصیلی، در دوران همه‌گیری بیماری کووید- 19 در دانشگاه های شهر زاهدان که ارائه‌دهنده مدرک کارشناسی ریاضی می باشند، انجام گردید. این بررسی با استفاده از یک پرسشنامه ساختاریافته و برخط صورت پذیرفت. شرکت‌کنندگان ۱۹۵ دانشجوی کارشناسی ریاضی بودند که در سال 1400 در دانشگاه‌های شهرستان زاهدان به یادگیری برخط پرداختند. دیدگاه‌های دانشجویان از تجربیات یادگیری آنها از طریق یک نظرسنجی آنلاین جمع‌آوری و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

کلید واژه:

آموزش برخط، موفقیت تحصیلی، یادگیری خود راهبر


نویسندگان:

حبیب صیامی شیخ احمدی

عنوان:

ارزشیابی در کلاس‌های درس با نگاهی به چالش‌های موجود در کلاس‌های آموزش مجازی

چکیده:

ارزشیابی در کلاس‌های درس امری مهم به منظور بررسی کیفیت یادگیری دانش‌آموزان است. با شیوع ویروس کرونا ارزشیابی در حالت کلاس‌های حضوری به ارزشیابی در کلاس‌های مجازی تغییر کرد و در گذر از این تغییر به سبب ناشناختگی چالش‌هایی را پدید آورد. از این رو پژوهش حاضر به بررسی «ارزشیابی در کلاس‌های درس با نگاهی به چالش‌های موجود در کلاس‌های آموزش مجازی» می‌پردازد. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوردی داده‌های بر اساس مطالعات کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌ها نیز با رویکرد توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته‌اند. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که نوع و ابزارهای ارزشیابی خیلی مهم است. برای ارزشیابی های برخط می توان از شیوه های نوین ارزشیابی استفاده کرد. که هریک از این شیوه های نوین مانند: سوالات باز پاسخ، پوشه کار، طرح مسئله و... دارای مزایا و معایبی است. اما استفاده از این شیوه های نوین در سنجش و ارزشیابی برخط باعث افزایش درک عمیق دانش آموزان، فضایی برای خلاقیت دانش آموزان می شود . گرچه سنجش و ارزشیابی در این فضا باید سنجش برای یادگیری باشد که این نوع سنجش به تدریجی و مداوم بودن ارزیابی اشاره دارد سنجش برای یادگیری بدین معنا است چطور هر دو نوع سنجش(سنجش تکوینی، سنجش تراکمی) با هم در خدمت سنجش برای یادگیری باشد. بر این اساس، سنجش و ارزشیابی در فضاهای مجازی دارای چالش های زیادی می باشد.

کلید واژه:

یادگیری، کلاس‌های مجازی، مجازی، سنجش، ارزشیابی


نویسندگان:

محسن حلاجی

عنوان:

رشد جسمی حرکتی کودکان 6 تا 12 سال

چکیده:

با وجود الگوهاي معين رشد و نمو، ميزان رشد و زمانبندي جهش در افراد، متفاوت است. براي مثال ممكن است كودكان در سنين متفاوتي وارد مرحله بلوغ شوند يا دورة جهش نمو قد و وزن در برخي كودكان، زودتر يا ديرتر از حد ميانگين رشد باشد. تفاوتهاي جنسي نيز به عنوان يك عامل اصلي در الگوي نمو و زمانبندي آن است و ميتواند بر رشد تأثيرگذار باشد. اين تفاوتها در دوران كودكي در حداقل است به طوريكه دختران در دوران كودكي از نظر باليدگي و نمو در رده بالاتري از پسران هستند ولي اين تفاوتها در زمان بلوغ بسيار مشهود و آشكار شده كه در زمان نوجواني بروز ميكند. ميانگين سن جهش نمو در دختران 9سالگي و در پسران حدود 11 سالگي است. در این پژوهش سعی داریم به روش توصیفی-تحلیلی به برخی از تفاوت های جسمی-حرکتی کودکان 6تا 12 سال اشاره کنیم.

کلید واژه:

کودکان پسر، کودکان دختر، رشد جسمی-حرکتی


نویسندگان:

علی عباسی

عنوان:

اقدام پژوهی چگونه توانستم مشکل منزوی بودن دانش آموز کلاس چهارم را بهبود ببخشم

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر، کاهش خجالت و کمرویی سعید، دانش آموز کلاس چهارم دوره ی ابتدایی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و روش آن، کیفی و از نوع اقدام پژوهی است. جامعه پژوهش، دانش آموزان دوره ابتدایی مدرسه شهید قریشی مهموئی شهرستان قائنات می باشد، سعید ، دانش آموز خجالتی کلاس کارورزی است که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. در این پژوهش شواهد از طریق ابزارهای مشاهده در طی جلسات کارورزی و مصاحبه با والدین، معلم و مدیر مدرسه جمع آوری گردید. برای یافتن راه حل مناسب از روش مطالعه کتب و مقالات علمی پژوهشی بهره گرفته شد. سپس بهترین راهکارهای قابل اجرا انتخاب گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که راهکارهای اجرایی که شامل رفتن به اردوهای علمی و گردشی و فراهم کردن زمینه برای تعامل هر چه بیشتر سعید با دیگران و درگیر کردن سعید کمرو و گوشه گیر در فعالیت های گروهی کوچک با کودکان دیگری که با آن ها دوست است و قرار گرفتن دانش آموز در موقعیت های مشارکتی و گروهی و اجازه به انجام دادن فعالیت مورد علاقه سعید مثل هنر در جهت برقراری ارتباط موثر و دوستانه با دانش آموز خجالتی، اجرای بازی و واگذاری مسئولیت در مدرسه و کلاس به او و آگاهی و اطلاعات رسانی لازم به خانواده از شیوه برخورد با فرزند خجالتی و ارائه راهکار به آنان، به صورت قابل ملاحظه ای منجر به کاهش کمرویی و افزایش اعتماد به نفس و خودکارآمدی سعید شد.

کلید واژه:

اقدام پژوهی ، کمرویی و خجالتی ، دوره ابتدایی


نویسندگان:

مریم جعفری

عنوان:

چگونگی ظهور مدارس جدید در ایران

چکیده:

این پژوهش با هدف بررسی عوامل تاثیر گذار و چگونگی ظهور مدارس جدید و نوین در تاریخ ایران انجام شده است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای برای جمع آوری داده ها استفاده شده است که به ترتیب زمانی، عوامل تاثیر گذار در موضوع را مشخص می کند. در این پژوهش جامعه آماری شامل مدارس جدیدی است که در دوران قاجار پایه گذاری شدند که تعلیم و تربیت نوین ایران از آنها آغاز شد. نتیجه این تحقیقات نشان داد عواملی از قبیل انقلاب صنعتی و رنسانس در اروپا و به تبع آن تولید و گسترش علم، همچنین آشنایی مردم ایران با این تحولات در جهان ، بازگشت فارغ التحصیلان از فرنگ به ایران و درایت و سخت کوشی امیر کبیر در تغییر مکتب خانه ها و مدارس قدیمی به مدارس جدید تاثیر گذار بودند.

کلید واژه:

قاجار ، مکتب خانه ها ، مدارس قدیمی ، مدارس جدید ، نوین ، امیر کبیر


نویسندگان:

کوثر میرکمالی, کوثر میرکمالی

عنوان:

راهبرد&#172:های کمکی، جهت بهبود مشکل کمبود اعتماد به نفس، دانش&#172:آموزان در مدرسه

چکیده:

کمبود اعتماد به نفس در افراد سبب شده است که به صورت موثر نتوانند نیاز&#172:ها و علایق خود را به ظهور رسانند. این افراد از مشکلات ارتباطی عمیقی رنج می&#172:برند. روش این پژوهش کتابخانه&#172:ای است که به روش فراتحلیلی چندین مقاله، کتاب و محتوا مورد مورد مطاله قرار گرفته است و با تلفیق متفاوت و ساختاری مقالات، کتاب&#172:ها و محتواهای متفاوت به محتوای جدید رسیده&#172:ایم. مطالب و محتوای مورد نظر در سه فاز بیان شد. فاز اول به علت کمبود اعتماد بنفس در دانش آموزان و فاز دوم نشانه&#172:های کمبود اعتماد بنفس در دانش&#172:آموزان بیان شد و فاز سوم به راهبردهای کمکی برای ارتقا سطح اعتماد بنفس دانش&#172:آموزان اشاره دارد و در نتایج به دست آمده در فاز اول می&#172:توان برای کمبود اعتماد به نفس در افراد دلایلی را ذکر کرد. در فاز دوم به نشانه&#172:های کمبود اعتماد بنفس در افراد برای شناسایی اشاره شده که مولفه&#172:های مهم روابط اجتماعی، چالش&#172:های عملی و روابط کاری و مالی بررسی شدند و نشانه&#172:های ساختاری تعیین گردید و در فاز سوم راهبرد&#172:های کمکی جهت بهبود کمبود اعتماد بنفس در دانش&#172:آموزان در سه سطح فکری، عملی و فکری- عملی مطرح شد.

کلید واژه:

اعتماد بنفس، دانش&#172:آموزان، کمک، راهبرد، کمبود.


نویسندگان:

منصور رضائی

عنوان:

بررسی عوامل موثر بر نرخ پوشش تحصیلی ابتدایی و متوسطه

چکیده:

بررسی عوامل موثر بر نرخ پوشش تحصیلی ابتدایی و متوسطه منصور رضائی.(دبیر آموزش و پرورش و مدرس دانشگاه پیام نور شهرستان باغملک خوزستان) چکیده برآورد تابع تولید آموزش یک بخش بسیار جذاب در مطالعه در حوزه اقتصاد آموزش است، چرا که کاربردهای گسترده¬ای در زمینه سیاست¬گذاری در زمینه آموزش و افزایش نرخ پوشش تحصیلی در کشورهای مختلف خواهد داشت. با توجه به این موضوع، هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر نرخ پوشش تحصیلی ابتدایی و متوسطه در استان خوزستان طی دوره زمانی 1382 تا 1398 (داده¬های فصلی) با رویکرد ARDL بود. یافته¬های مربوط به این مطالعه در استان خوزستان نشان داد که متغیرهای نسبت معلم به دانش‌آموز، تعداد مدرسه ابتدایی و متوسطه، مخارج آموزشی خانوار و درآمد خانوار از مهم¬ترین توضیح¬دهنده¬های نرخ پوشش تحصیلی در استان خوزستان در دوره مورد مطالعه بوده است. کلیدواژه: پوشش تحصیلی، اقتصاد آموزش، تابع تولید آموزش، استان خوزستان. طبقه¬بندی JEL: J31, J20, D63. منصور رضائی.دبیر آموزش و پرورش و مدرس دانشگاه پیام نور شهرستان باغملک خوزستان

کلید واژه:

پوشش تحصیلی، اقتصاد آموزش، تابع تولید آموزش، استان خوزستان. طبقه¬بندی JEL: J31, J20, D63.


نویسندگان:

علی حاتمی

عنوان:

تاثیر اوج کلاس مجازی در موفقیت تحصیلی ریاضی دوره کارشناسی در طول همه گیری کووید-19

چکیده:

این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اوج کلاس مجازی در موفقیت تحصیلی و رابطه میان رضایت از کلاس مجازی و پیشرفت تحصیلی، در دوران همه‌گیری بیماری کووید- 19 در دانشگاه های شهر زاهدان که ارائه‌دهنده مدرک کارشناسی ریاضی می باشند، انجام گردید. این بررسی با استفاده از یک پرسشنامه ساختاریافته و برخط صورت پذیرفت. شرکت‌کنندگان ۱۹۵ دانشجوی کارشناسی ریاضی بودند که در سال 1400 در دانشگاه‌های شهرستان زاهدان به یادگیری برخط پرداختند. دیدگاه‌های دانشجویان از تجربیات یادگیری آنها از طریق یک نظرسنجی آنلاین جمع‌آوری و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

کلید واژه:

آموزش برخط، موفقیت تحصیلی، اوج کلاس مجازی


نویسندگان:

علی جعفری نسب, عزت الله ملک پور افشار

عنوان:

چگونه توانستم با بهره گیری از هوش هیجانی به بهبود مشکلات درسی و عاطفی دانش آموزانم کمک کنم؟

چکیده:

چکیده : امروزه هوش هیجانی به عنوان یک موضوع جدید در حوزه روان شناسی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، مبین نقش هوش هیجانی و مولفه ها ی آن در جنبه های مختلف زندگی فرد همچون پیشرفت تحصیلی، ازدواج، شغل وروابط اجتماعی می باشد. زندگی تحصیلی، یکی از مهمترین ابعاد زندگی اشخاص است که بر سایر ابعاد زندگی تاثیر فراوان دارد یکی از مسایل و مشکلات اساسی زندگی تحصیلی افراد و نظام آموزشی هر کشور، مساله ی افت تحصیلی و پایین بودن سطح عملکرد تحصیلی دانش آموزان آن کشور است. در فرآیند آموزش و یادگیری عوامل متعددی دخیل هستند و محققان همواره برای بهبود و تسریع این فرآیند به دنبال راهکارهایی بوده اند. هوش هیجانی از جمله مهم ترین عواملی است که در بهبود مشکلات درسی و عاطفی و درنتیجه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد. هدف از این پژوهش بهره گیری از هوش هیجانی برای بهبود مشکلات درسی و هیجانی دانش آموزانم می باشد عواملی که بر هوش هیجانی تاثیر دارند همچون، محیط فیزیکی مدرسه، نقش معلمان، همسالان و خانواده مورد بررسی قرار گرفت.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: هوش هیجانی، دانش آموزان، پیشرفت تحصیلی، مشکلات درسی، مشکلات عاطفی


نویسندگان:

حمید عزتی

عنوان:

کووید-19 و رویکردی نوین به کارآفرینی در رشته علوم تربیتی

چکیده:

امروزه کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب برای توسعه آن از مهم‌ترین راه‌های پیشرفت اقتصادی کشورها و حتی عامل حیات و بقاء آن‌ها به حساب می‌آید؛ درواقع به‌عنوان بارزترین پیامد عدم وجود کارآفرینی در حیطه هر دانش، می‌توان به عدم امکان اشتغال‌زایی برای تمام محصلان و متخصصان آن حیطه اشاره کرد، که این خود تأثیر بسیاری بر افزایش آسیب‌های اجتماعی خواهد گذاشت. باوجود اینکه در کشور ایران در زمینه‌های فنی، کارآفرینی کارنامه نسبتاً موفقی داشته است، اما در حیطه علوم انسانی، مخصوصاً رشته علوم تربیتی نمی‌توان موفقیت‌های قابل ‌توجهی را مشاهده کرد و این یعنی فارغ‌التحصیلان رشته علوم تربیتی بیشتر در معرض آسیب‌های ناشی از عدم وجود کارآفرینی در زمینه دانش و تخصص خود هستند؛ پژوهش حاضر قصد دارد برای ریشه‌یابی و حل این مشکل به ارائه راهکارهای موثر بپردازد. پارادایم پژوهش حاضر کیفی می‌باشد و گردآوری داده‌ها به شکل مطالعه اسنادی و تحلیل داده‌ها با رویکرد تفسیری-تجریدی بوده که به صورت تحلیل محتوای متن و ارائه نظریه جدید انجام گرفته است. در پی ورود بیماری کووید-19 به زندگی بشر موجب شد که در سیستم آموزشی تغییراتی اجباری صورت بگیرد که به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تأثیرات آن، می‌توان به گوشزد ضرورت کسب دانش مربوط به آموزش دادن به صورت مجازی اشاره نمود. حاصل پژوهش حاضر بیانگر این مطلب است که بجای نگاه به رشته علوم تربیتی به‌عنوان یک مجری آموزشی، می‌توان به‌عنوان یک خالق آموزشی به آن توجه کرد؛ و در واقع یک متخصص علوم تربیتی می‌تواند در همه جای بطن جامعه و همه مشاغل حضور فعال و مؤثر داشته باشد.

کلید واژه:

کارآفرینی، علوم تربیتی، کووید-19، نوآوری.


نویسندگان:

سمیه خزائی

عنوان:

نقش اضطراب و وسواس ناشی از ویروس کرونا و ارتباط آن با اضطراب نوجوانان دانش آموزان دختر ناحیه 2 بابل

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش اضطراب و وسواس ناشی از ویروس کرونا و ارتباط آن با اضطراب نوجوانان انجام شد. گسترش کووید-19 به دلیل سرعت انتقال آن منحصر به فرد بوده، که باعث ایجاد یک وضیعت اورژانس در بهداشت جهانی طی کمتر از چند ماه در سراسر کشورهای جهان شد. این بیماری نه تنها سبب نگرانیهای سلامت همگانی می گردد بلکه سبب بروز تعدادی از بیماریهای روانشناختی میشود، که شامل اضطراب، ترس، افسردگی، برچسب زنی، رفتارهای اجتنابی، تحریک پذیری، اختلال خواب می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل می‌دهد. از بین جامعه آماری دانش آموزان دختر ناحیه دو شهرستان بابل مشغول به تحصیل می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 100نفر انتخاب شدند. پرسشنامه‌های مقیاس وسواس فکری – عملی ییل براون و پرسشنامه اضطراب کرونا ويروس (CDAS )و ازمون اضطراب حالت صفت اسپیلبرگراستفاده شده در پژوهش حاضر، است. نتایج پژوهش نشان داد که اضطراب کرونا تاثیر مثبت و معنی داری بر اضطراب پنهان(48/0) و آشکار(56/0) دارد. همچنین نتایج نشان داد که وسواس فکری بر اضطراب پنهان(41/0) و آشکار(37/0) و وسواس عملی بر اضطراب پنهان(31/0) و آشکار(29/0) تاثیر مثبت و معنی داری دارد. می توان گفت اضطراب کرونا و وسواس فکری-عملی منجر به افزایش اضطراب آشکار و پنهان در دانش آموزان می گردد. علائم جسمانی و وسواس عملی منجر به افزایش اضطراب آشکار و پنهان در دانش آموزان می گردد.

کلید واژه:

اضطراب، وسواس ، ویروس کرونا، نوجوانان


نویسندگان:

حمید نقی زاده, زهرا جلالی

عنوان:

چگونه توانستم با کاهش اضطراب دانش آموزان، شادکامی را در طول سال تحصیلی به خصوص در دوران کرونا ویروس در پیام رسان شاد تقویت کنم؟

چکیده:

پژوهش حاضر با عنوان &quot: چگونه توانستم با کاهش اضطراب دانش آموزان، شادکامی را در طول سال تحصیلی به خصوص در دوران کرونا ویروس در پیام رسان شاد تقویت کنم؟ &quot: از نوع پژوهش در عمل یا به عبارتی اقدام پژوهی بوده و در طول سال تحصیلی 99-98 در آموزشگاه شهید صدوقی اجرا شده است. هدف از این پژوهش، ارائه و بررسی ایده و راهکارهایی جهت کاهش اضطراب دانش آموزان، در طول سال تحصیلی به خصوص در دوران قرنطینه خانگی به دلیل شیوع کرونا ویروس و همچنین افزایش شادکامی دانش آموزان باتوجه به مجازی بودن شیوۀ تدریس و ارتباط با دانش آموزان در این دوران می باشد. تحقیق، کیفی و با استفاده از تکنیک مشاهدۀ مشارکتی و حضور در بحث، مصاحبه با افراد صاحب نظر در این امر ، ثبت اظهارات افراد درباره ی رویدادهای محیطی و... صورت گرفته است. جامعه ی آماری تحقیق، دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی شهرستان مبارکه می باشد، نمونه آماری، دانش آموزان پایه ی چهارم ابتدایی، کلاس چهارم دو در آموزشگاه شهید صدوقی و شیوه ی نمونه گیری ، نمونه گیری در دسترس می باشد. نتایج حاصل از پژوهش که با همکاری استاد نقی زاده و به وسیله مصاحبه با والدین و مشاهده صورت پذیرفت نشان داد، راهکارهایی از قبیل برگزاری جلسه آموزش خانواده به صورت مجازی جهت آموزش آسیب های فضای مجازی و کنترل شرایط در دوران قرنطینه، خواندن داستان‌های آرامش ‌بخش برای دانش آموزان، آموزش خوش بینی و مثبت اندیشی به کودکان، بازی درمانی، ساخت فیلم آموزشی ریاضی توسط محقق جهت جلوگیری از افت تحصیلی و ارائه روش نوآورانه و خلاق توسط محقق در کاهش اضطراب و افزایش شادکامی بر روی دانش آموزان تاثیر مثبت داشته است.

کلید واژه:

شادکامی، اضطراب، کرونا ویروس، فضای مجازی، دانش آموزان ابتدایی


نویسندگان:

علی عباسی

عنوان:

استفاده از فناوري در درس ریاضی دوره ابتدایی

چکیده:

هدف از این پژوهش نشان دادن نقش فناوری در کلاس درس ریاضی است فناوری آموزشی استفاده از سخت افزار فیزیکی و نزم افزار آموزشی می باشد با ظهور تکنولوژی های نوین و فناوری های مدرن اطلاعاتی و نفوذ آن در ابعاد مختلف زندگی، استفاده از آن به عنوان ابزاری برای تسهیل یادگیری در تمامی دروس و به خصوص ریاضیات اجتناب ناپذیر است. روش پژوهش به‌صورت کیفی و با تاکید بر رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. برای گردآوری داده‌ها با معلمان با تجربه دوره ابتدایی از ابزار مصاحبۀ نیمه‌ساختار‌یافته استفاده گردید. یافته های به دست آمده نشان می دهد فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایجاد انگیزه، عمق و وسعت دادن به یادگیري و پایدار ساختن آن و رفع خستگی و کسالت دانش آموزان و ایجاد مهارت ذهنی جهت پاسخگویی به پرسش ها نقش مؤثر ي دارد سرعت متناسب با یادگیری هر دانش آموز و نیز یادگیری سریع نسبت به عدم استفاده از کامپیوتر و پویایی اشکال ریاضی که تجسم راحت تر و بازنمایی های چندگانه ای از موضوعات ریاضی را امکان پذیر می سازد، بایستی مزایا و مشکلات استفاده از تکنولوژی را مورد توجه قرار داده و سعی در به حداقل رساندن مشکلات، تأکید و استفاده بیشتر از مزایا و تأثیرات مثبت داشته باشیم.

کلید واژه:

فناوری ، درس ریاضی ، دوره ابتدایی ، آموزش


نویسندگان:

سهیلا رکابدار, راضیه شکاری گیسی

عنوان:

تاثیر روابط عاطفی معلم بر تربیت پذیری دانش آموزان

چکیده:

این تحقیق به منظور بررسی تاثیر روابط عاطفی معلم با دانش آموزان در میزان تربیت پذیری دانش آموزان آموزشگاه آینده سازان شهرستان حاجی آباد انجام گردیده است.روش بکار گرفته شده در این مطالعه از نوع توصیفی_اکولوژیک بود.در راستای این پژوهش کلیه ی دانش آموزان مقطع متوسطه ی دوم این مدرسه در سال تحصیلی ۱۴۰۱_۱۴۰۲به عنوان جامعه ی آماری برگزیده شده آمد که نمونه ی آماری ما با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی شامل ۲۰نفر از کل دانش آموزان انتخاب شدند ابزار گردآوری داده ها بر اساس مصاحبه با اعضای نمونه بوده است نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که۹۹درصد از دانش آموزان به تاثیر ارتباط عاطفی معلم با دانش آموزان نظر مثبت داشتند.یافته های این پژوهش نشان داد که رابطه ی عاطفی معلم با دانش آموزان در تربیت پذیری دانش آموزان نقش بسزایی دارد

کلید واژه:

رابطه ی عاطفی،تربیت پذیری،معلم،دانش آموزان


نویسندگان:

امیرحسین عبدی

عنوان:

محیط آموزشی دانش آموزان و یادگیری

چکیده:

آموزش و پرورش، زیر بنای توسعه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی هر جامعه است. بررسی عوامل مؤثربر پیشرفت وترقی جوامع پیشرفته نشان می‌دهد که همه این کشورها، آموزش و پرورش توانمند و کارآمدی داشته اند. همچنین در هر نظام آموزشی، عوامل بسیاری با یکدیگر عمل می‌کنند تا یادگیری و پیشرفت تحصیلی برای دانش‌آموزان حاصل گردد. هرقسمت از این نظام باید به گونه‌ای آماده شود که دسترسی به بازده مطلوب و اهداف مورد نظر میسر شود، زیرا اگرجزئی از نظام ازکار باز ایستد، کارآیی اجزای دیگرنظام کاهش یافته و صدمه خواهد دید.پژوهش حاضر با روش مروری کتابخانه ای انجام شد. هدف از آن بررسی رابطه فضای آموزشی و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان بود. نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش و به تبع آن محیط های آموزشی بیشترین اثر و نقش را بر ذهنیت و تمدن سازی جوامع به عهده دارند. لازمه اصلاح کالبد آموزش و پرورش, ایجاد فضاهای مرتبط با فعالیت دانش آموزان است؛ فضاهایی که دارای شرایط مناسب و مطلوب برای رشد فیزیکی ذهنی, عاطفی و اجتماعی کودکان می باشد که تحقق این امر از طریق طراحی جزییات فضاها با توجه به الگوهای رفتاری کودکان امکان پذیر می گردد. محققان روانشناسی محیط, با مطالعه الگوهای رفتاری کودکان در محیط های آموزشی به مواردی موثر, از قبیل اندازه مدرسه, نورپردازی و ... که نقش عمده ای در افزایش یادگیری دارند.

کلید واژه:

فضای آموزشی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموز


Authors:

هژیر بایزیدی, سیمین سعادت

Title:

Learning Vocabulary: Challenges and Strategies

Abstract:

Abstract Vocabulary learning is an essential part in foreign language learning as the meanings of new words are very often emphasized, whether in books or in classrooms. It is also central to language teaching and is of paramount importance to a language learner. Recent research indicate that teaching vocabulary may be problematic because many teachers are not confident about best practice in vocabulary teaching and at times don’t know where to begin to form an instructional emphasis on word learning. In this article, different challenges will be illustrated in order to clarify the difficulties which learners may face. Strategies to learn vocabulary more practical is another part which will be explained in the study.

Key word:

Vocabulary, Vocabulary learning challenges, Vocabulary learning strategies


نویسندگان:

حمید نقی زاده, فاطمه جباری

عنوان:

تأثیر اجرای سنجش های عملکردی مجازی در درس علوم تجربی در میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر اجرای سنجش های عملکردی مجازی بر میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دختر و پسر دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 1401 – 1400 در دو ناحیه در شهر اصفهان و شهر مبارکه بودند. بدین منظور از جامعه آماری مورد پژوهش که 8886 نفر مشغول به تحصیل بودند، دو دبیرستان پسرانه و دخترانه به طور تصادفی انتخاب شد ، سپس از هر دبیرستان دو کلاس در پایه هفتم به طور تصادفی انتخاب، که یک کلاس گروه آزمایش و یک کلاس به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و طرح پژوهش پیش آزمون، پس آزمون بصورت مجازی و با کنترل بود. ابزار پژوهش پیش آزمون و پس آزمون برای پیشرفت تحصیلی بود که مراحل لازم جهت سنجش روایی و پایائی آزمون ها انجام شد. ضریب پایایی آزمون پیشرفت تحصیلی برابر 88/0 می باشد. روایی صوری و محتوایی آن هم مورد تأیید متخصصان قرار گرفت. داده های حاصل از این پژوهش با روش تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های اصلی به دست آمده از تحلیل کواریانس(آنکوا) نشان داد که میانگین آزمون های پیشرفت تحصیلی برحسب عضویت گروهی(گروه آزمایش و کنترل) در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (01/0 > P ). نتیجه اینکه بر اساس یافته های تحقیق، اجرای سنجش های عملکردی مجازی بر میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس علوم تجربی تأثیر مثبت داشت. در این مقاله راهکارهایی هم برای ارزشیابی در فضای مجازی، از جمله شبکه شاد، ارائه می‌شود.

کلید واژه:

سنجش عملکردی، ارزشیابی، پیشرفت تحصیلی، مجازی


نویسندگان:

امیر محمد توان

عنوان:

نگاه انتقادی به نگرش اسناد توسعۀ ملی جمهوری اسلامی ایران به عدالت آموزشی از منظر رویکرد اجتماع‌گرا

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف نقد و بررسی اسناد توسعۀ ملی جمهوری اسلامی ایران به عدالت آموزشی از منظر رویکرد اجتماع‌گرا نگاشته شده است. در این پژوهش ابتدا به بررسی رویکردهای عدالت در اسناد توسعۀ دولت‌ها به عنوان مهمترین اسناد سیاست‌گذاری‌های کلان کشور پرداخته شد سپس رویکردهای عدالت موجود در اسناد از منظر رویکرد اجتماع‌گرایی مورد نقد و تحلیل قرار گرفت. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که از یک طرف سیاست‌گذاری‌های آموزشی کشور به سمت سیاست‌گذاری‌های حداکثری گرایش دارند و از طرفی دیگر به لحاظ رویکردهای عدالت شاهد یک رویکرد مشخص در اسناد نمی‌باشیم. در نتیجه سیاست‌گذاری حداکثری به همراه تنوع رویکردهای عدالت موجود در اسناد، منجر به آن شده است که نظام آموزشی کشور به لحاظ عملکردی با طیفی از فعالیت‌های از هم گسیخته و نامتوازن مواجه باشد. از این رو به نظر می‌رسد که سیاست‌گذاران نظام آموزشی کشور بهتر است به جای در نظر گرفتن سیاست‌گذاری حداکثری در قالب رویکردهای مختلف، به سمت یک سیاست‌گذاری مبتنی بر ارزش‌های اجتماعی قدم بردارند تا از این طریق بتوانند با همکاری و توافق حاصل از اجتماعات مختلف، راهکارهای مشخصی را برای اجرای عدالت در صحنۀ آموزش و پرورش بیابند.

کلید واژه:

عدالت، آموزش، سیاست‌گذاری، رویکردها، اجتماع‌گرایی


نویسندگان:

سهیل علیزاده, امیرحسین آزاد, هانیه سیفی, رضا اسکندری, سهیل علیزاده

عنوان:

تحلیل و بررسی الگوهای طراحی آموزشی رفتارگرایی در اجرای هدف¬های کلی درس اجتماعی

چکیده:

نظام تعلیم و تربیت مهم ترین رکن هر جامعه است و فرآیند یاددهی و یادگیری همواره یکی از مسائل اساسی در این نظام بوده است. در رابطه با فرآیندهای یاددهی و یادگیری نظریه های متعددی مطرح شده اند که هر کدام به نوع خود به دنبال ارائه راه حل هایی برای اجرای درست این فرآیند بوده اند.این نظریه ها و رویکرد آنقدر اهمیت دارند که هیچ کس نمی تواند تاثیرات این نظریه ها را نادیده بگیرد. از این نظریه ها یا رویکردها میتوان به رویکرد رفتارگرایی اشاره کرد که همواره نقش مهمی در نظام تعلیم و تربیت داشته اند. ما در این پژوهش به دنبال بررسی این رویکرد در فرایند یاددهی و یادگیری در درس مطالعات اجتماعی مقطع ابتدایی هستیم در این پژوهش از روش تحلیلی توصیفی بهره گرفته و با استفاده از انواع مقالات و منابع مختلف به بررسی این موضوع پرداختیم.نتایج بدست آمده از پژوهش نشان دهنده این است که الگوهای رفتار گرایی در اجرای هدف های کلی درس مطالعات اجتماعی می تواند یک بسته آموزشی نظام مند را در اختیار معلم و دانش آموزان قرار دهد.هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت و بررسی الگوهای رفتار گرایی در اجرای هدف های کلی درس اجتماعی پایه ابتدایی به منظور تسهیل فرآیند یاد دهی یادگیری می باشد.

کلید واژه:

رفتارگرایی،مطالعات اجتماعی،فرآیند یاددهی و یادگیری


نویسندگان:

گیلار شهزاد, گیلار شهزاد, نگار عبدالله‌نژاد, یونس فیضی

عنوان:

چالش‌های آموزشی دانش‌آموزان در مدارس ابتدایی شهر سقز در دوران پساکرونا از دیدگاه معلمان

چکیده:

این پژوهش در پی یافتن پاسخی برای سؤال اصلی پژوهش است که پرسیده است: &amp:#171:چالش‌های آموزشی دانش‌آموزان در مدارس ابتدایی شهر سقز در دوران پساکرونا از دیدگاه معلمان کدامند؟&amp:#187:. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و از نظر هدف کاربردی بود و به روش نظریه داده‌بنیاد (گرندد تئوری) انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان ابتدایی شهر سقز در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این تحقیق نمونه تحقیق بر اساس اشباع نظری 22 نفر تعیین گردید. برای گردآوری داده‌ها ابزار مصاحبه باز با رویکرد گرندد تئوری به‌کار برده شد. هم‌زمان با انجام مصاحبه‌ها از ابزار مشاهده مشارکتی مستقیم به‌صورت تکمیلی نیز استفاده شد. روش تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات از نوع مطالعه عمیق و تحلیل اکتشافی (کیفی) بود که با توجه به روش مصاحبه، مبتنی بر روش گرندد تئوری بود. مصاحبه با معلمان ضبط شده و زمان برای هر مصاحبه به‌طور میانگین بیست تا سی دقیقه بود. با توجه به یافته‌های سؤال اصلی پژوهش از انجام مصاحبه و کُد‌گذاری‌های صورت گرفته در نهایت 81 کُد باز یا مفهوم در قالب 17 مقوله و 4 کُد تم از اظهارات معلّم‌ها در مورد مسائل و مشکلات آموزشی دانش‌آموزان مدارس ابتدایی شهر سقز در دوران پساکرونا مشخص شد. در مرحله کُدگذاری گزینشی از مجموع 17 مقوله در مرحله کُدگذاری محوری، تعداد 4 تم به شرح؛ &amp:#171:بُعد مشکلات یادگیری&amp:#187:، &amp:#171:بُعد بهبود تدریس&amp:#187:، &amp:#171:بُعد مشکلات سخت‌افزاری/نرم‌افزاری&amp:#187: و &amp:#171:مشکلات نگرشی&amp:#187: انتخاب و دسته‌بندی گردید.

کلید واژه:

چالش‌های آموزشی دانش‌آموزان، مدارس ابتدایی شهر سقز، دیدگاه معلمان، دوران پساکرونا


نویسندگان:

دکتر محسن حلاجی استادیار گروه آموزش تربیت بدنی پردیس شهید چمران دانشگاه فرهنگیان

عنوان:

رشد جسمی حرکتی کودکان 6 تا 12 سال

چکیده:

با وجود الگوهاي معين رشد و نمو، ميزان رشد و زمانبندي جهش در افراد، متفاوت است. براي مثال ممكن است كودكان در سنين متفاوتي وارد مرحله بلوغ شوند يا دورة جهش نمو قد و وزن در برخي كودكان، زودتر يا ديرتر از حد ميانگين رشد باشد. تفاوتهاي جنسي نيز به عنوان يك عامل اصلي در الگوي نمو و زمانبندي آن است و ميتواند بر رشد تأثيرگذار باشد. اين تفاوتها در دوران كودكي در حداقل است به طوريكه دختران در دوران كودكي از نظر باليدگي و نمو در رده بالاتري از پسران هستند ولي اين تفاوتها در زمان بلوغ بسيار مشهود و آشكار شده كه در زمان نوجواني بروز ميكند. ميانگين سن جهش نمو در دختران 9سالگي و در پسران حدود 11 سالگي است. در این پژوهش سعی داریم به روش توصیفی-تحلیلی به برخی از تفاوت های جسمی-حرکتی کودکان 6تا 12 سال اشاره کنیم.

کلید واژه:

کودکان پسر، کودکان دختر، رشد جسمی-حرکتی


نویسندگان:

اکرم برمکی

عنوان:

ارائه رویکرد نوین تدریس در دوره کرونا و پساکرونا

چکیده:

تحقیق حاضر با هدف «ارائه رویکرد نوین تدریس در دوره کرونا و پساکرونا» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات مبتنی بر شیوه‌ی کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نحوه بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه مروری – توصیفی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که با شیوع ویروس کرونا ضرورت، اتخاذ تصمیمات جدید در ارائه آموزش به دانش‌آموزان نیاز می‌شد و باید سیستم آموزشی متناسب با شرایط اجتماعی جدید طرح می‌گردید. در این میان توجه به دانش‌آموزان در دوران کرونا اهمیت بسیار زیادی داشت. بنابراین یکی از وظایف اساسی معلمان در دوران پساکرونا، پرورش تفکر دانش‌آموزان می‌باشد. رویکرد و روش یادگیری (کلاس) معکوس، باعث می‌شود که مطالب علمی از طریق تفکر و پیش‌خوانی و استفاده از زمان مناسب، نیروی تفکر در فرد را پرورش دهد و هم او را ازنظر اجتماعی و اعتمادبه‌نفس بالا ببرد. این روش باعث می‌شود که معلم با کمبود زمان مواجه نشده و زمان کلاسی را به‌طور مناسبی سازمان‌دهی کند. آموزش معکوس یکی از روش‌هایی است که استفاده از آن در محیط‌های آموزشی اثربخشی مثبتی بر یادگیری خواهد داشت. چرا که قابلیت و امکانات آن مثل کاربرد فیلم‌های آموزشی در گوشی یا در کامپیوتر، ارتباط همزمان و ناهمزمان مدرس و فراگیر، استفاده از اینترنت، راه نوینی برای فرایند تدریس و یادگیری در نظام آموزش‌وپرورش باز می‌کند که بر پایه آن نوآوری خاصی در مدارس حاصل می‌شود و نتیجه آن جذابیت کلاس درس، خلاقیت در انتخاب محتوای دروس، پرورش تفکر انتقادی و تدریس متفاوت معلم است. کلاس درس معکوس رویکردی نوآورانه در تعلیم و تربیت که بر روی آموزش یادگیرنده محور متمرکز است.

کلید واژه:

تدریس، محیط آموزشی، مدرس، فراگیر، کلاس درس


نویسندگان:

احد لامعی

عنوان:

چگونه می توانم از افت درس املایی دانش آموزم جلو گیری نمایم

چکیده:

آموزش پژوهشی مجموعه ای از تلاش ها است که پژوهشگر در مسیر تحقیق مورد استفاده قرار می دهد آنچه در آموزش پژوهی مهم است تغییر می باشد هدف این است که بهبود در عمل رخ دهد.پژوهش مورد نظر به حل مشکلات املای دانش آموزان به ویژه در مورد دانش آموز مورد نظر می پردازد. در این پژوهش پس از انتخاب مشکل به مشاهده دانش آموز و رفتار او و با مصاحبه و پرشسنامه به جمع آوری اطلاعات پرداخته و با استفاده از روشها و متون گردآوری اطلاعات ،شواهد و مستندات را تهیه و تحلیل نمودم و معلوم شد این مشکل برای دانش آموز امیررضا دانش آموز سال پنجم دبستان وجود دارد که االحمدالله با صحبتی که با والدین و مدیر مدرسه نمودم سعی کردم بهترین راه حل ها را انتخاب و به ترتیب اولویت و اعتبار بخشی نمودم.در نتیجه در اثر توجه بیشتر و ارائه تکالیف متعدد؛اعتماد به نفس او بالا رفت و اضطراب و ترس او از درس املاء برطرف شد.با توجه به اینکه این مشکل همیشه در بین دانش آموزان پایه ابتدایی وجود دارد امید است که همکاران ارجمند در برای رفع این مشکل توجه بیشتری را مبذول دارند.

کلید واژه:

علم، آموزش، تدریس


نویسندگان:

فاطمه کاظم نیا, سید محمد موسوی

عنوان:

چگونه توانستم اختلال کندنویسی «مریم» دانش آموز پایه اول را بهبود ببخشم؟

چکیده:

در میان مهارت های تحصیلی ،پایه نوشتن ملموس ترین مهارت نام گرفته است تفاوت نوشتن با سایر مهارت های ارتباطی این است که نوشتن، سندی کتبی از خود به جای میگذارد. نوشتن از مهمترین وسایل تفهیم و تفاهم به شمار می رود و در نشر عقاید و افکار و نزدیک کردن جوامع بشری و اشاعة فرهنگ و تمدن، نقش حیاتی دارد. علاوه بر این، مهارت زبانی نوشتن، یکی از اهداف اصلی آموزش در دوره ی ابتدایی محسوب می شود و نزدیک به 20./. از کل ساعات تحصیل در این دوره را به خود اختصاص داده است؛ ولی متأسفانه در شیوة آموزش این مهارت زبانی و عملکرد دانش آموزان در نوشتن، مشکلات خاصی مشاهده می گردد که تاکنون هیچ برنامة منسجمی برای رفع آنها ارائه نشده است (هومن، 19:1393). بر اساس آمار منتشرشدة آموزش و پرورش، هر ساله دانش آموزان زیادی به سبب اختلال در مهارت درست نویسی، آموزش و تحصیل را ترک میکنند. این معضل، ما را بر آن داشت تا در این پژوهش میدانی، مسئلة مهم کندنویسی یکی از دانش آموزان پایة اول را مورد مطالعه قراردهیم. بدین منظور، پس از کسب اطلاعاتی از دانش آموز، راهکارهایی برای تقویت عضلات دست دانش آموز و رفع اشتباه او در دست گرفتن قلم طرح و اجرا شد. انتظار آن است که با ترسیم واقعبینانه روند کار در این مقاله، کمکی هرچند ناچیز به همة معلمان مقطع ابتدایی در رفع اختلال کندنویسی کرده باشیم.

کلید واژه:

اختلال نوشتن، کندنویسی، آموزش و پرورش


نویسندگان:

مهرداد نصیری, رقیه عبداللهی, سولماز عبداللهی

عنوان:

کیفیت بخشی به آموزش در دوران شیوع کرونا

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف &#171:کیفیت بخشی به آموزش در دوران شیوع کرونا&#187: نگارش شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوردی داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ای گردآوری کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نحوه تحلیل و بررسی داده‌ها نیز بر اساس شیوه‌ی توصیفی – مروری بر اساس موضوع پژوهش می‌باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می‌دهد که وقتی سیستم های آموزشی فرو می ریزند ، آرامش ، اجتماع برخوردار و مولد نمی توانند پایدار باشند. جلوگیری از بحران یادگیری از تبدیل شدن به یک فاجعه نسلی نیاز به اقدام فوری همگان دارد. به منظور كاهش پیامدهای بالقوه ویرانگر بیماری همه گیر کرونا ، دولت ها و ذینفعان باید به دنبال سیاست های جدید باشند. اکثر دولت ها در سراسر جهان برای جلوگیری از شیوع بیماری همه گیر، موسسات آموزشی را به طور موقت تعطیل کرده اند. کشورها باید در زمینه کاهش تأثیر فوری تعطیلی مدارس، به ویژه برای جوامع آسیب پذیر و محروم تر، و تسهیل تداوم آموزش برای همه، از طریق یادگیری از راه دور و در ادامه آن، بازگشایی ایمن مدارس را پشتیبانی نمایند. بیش از 1.5 میلیارد دانش آموز و جوانان در سراسر کره زمین به دلیل همه گیری کووید-19 تحت تأثیر تعطیلی مدارس و دانشگاه ها قرار گرفته اند. لذا نیاز به ارائه راهکارها و بستری برای همکاری و مبادله برای حمایت از حق آموزش در طی این اختلال بی سابقه وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که یادگیری هرگز متوقف نمی‏شود.

کلید واژه:

کیفیت بخشی، اجتماع، موسسات آموزشی، مدارس


نویسندگان:

لیلا عابدینی پور قلعه قاضی, محمد غفاری

عنوان:

تحلیل نقش رهبری اخلاقی در ارتقای عملکرد شغلی کارکنان

چکیده:

حیاتی ترین و با اهمیت ترین موضوع در هر سازمانی به عملکرد شغلی آن مربوط می‌ شود. و بر این اساس و با توجه به حساسیت موضوع پژوهشگران را به بررسی دامنه ی موضوع، ابعاد، عوامل تاثیر گذار و ... در این خصوص وا داشته است. در عرصه کنونی جامعه و در هزاره سوم بررسی و شناخت عملکرد شغلی یکی از برنامه های مهم مدیریت در بخش کلان محسوب می شود. تا از این عوامل مرتبط با آن مانند جذب، آموزش، پرورش ، حفظ کارکنان به شکل بهتر و موثرتر توسط مدیریت در رده میانی سازمان، برنامه ریزی و اجرا شود. در این راستا و با توجه به مطالعه پژوهشگر یکی از متغیر های مهم بنام رهبری اخلاقی انتخاب و نقش آن بر ارتقای عملکرد شغلی بعنوان هدف اصلی در این مطالعه ی مروری مطالعه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بیانگر این است که اگر رهبر سازمان به صورت اخلاقی در هر دو بعد رفتار و تصمیم گری، و همچنین تعاملات سازمانی به درستی عمل کند می‌تواند نقش بسیار مهم و چشمگیری در ارتقای شغلی کارکنان داشته و در نتیجه بهره وری سازمانی افزایش یافته و سازمان در عرصه های رقابتی چه به لحاظ تولید محصول یا افزایش دامنه و نوع خدمات و ... در شرایط پایدار تر با سودمندی بیشتری قرار گیرد.ودر پایان پژوهشگر پیشنهادات کاربردی جهت ارتقای عملکرد مبتنی بر رهبری اخلاقی ارایه نموده است .

کلید واژه:

رهبری اخلاقی، عملکرد شغلی، ارتقای عملکرد شغلی ،بهره وری سازمانی


نویسندگان:

فرزانه خداوردی, ساناز عباسیان

عنوان:

راهکارهای پرورش خلاقیت در دانش آموزان

چکیده:

کاربرد آموزشی الگوی اموزش مستقیم مستلزم آشنایی با مفاهیم دانش بیانی و دانش مرحله ای است ـ دانش بیانی اطلاعاتی است که دانش آموزان درباره چیزی دارند در حالیکه دانش مرحله ای دانستن مراحل انجام کار است.

کلید واژه:

پرورش، دانش اموزان، معلم، خلاقیت و یادگیری


نویسندگان:

صدیقه یوسفلی, صدیقه یوسفلی, فریده بیکدلو, مهرداد جعفری, زهرا عزیزی, عطاء جعفری

عنوان:

پیش بینی اشتیاق تحصیلی بر اساس احساس تعلق به مدرسه و خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، پیش بینی اشتیاق تحصیلی بر اساس احساس تعلق به مدرسه و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن، شامل کلیه دانش آموزان پایه پنجم و ششم شهر قیدار بود که با استفاده از فرمول تاباکینگ 85 نفر با روش نمونه¬گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده¬ها از سه پرسشنامه استاندارد احساس تعلق به مدرسه بری، بتی و وات (2004)، خودکارآمدی تحصیلی مورگان و همکاران (1984)، اشتیاق تحصیلی اسکاوفیلی و همکاران (2002) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده¬ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل عاملی و ضریب رگرسیون) استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بین احساس تعلق به مدرسه و مولفه های آن با اشتیاق تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (05/0≥p). همچنین بین خودکارامدی و مولفه های آن با اشتیاق تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (05/0≥p). نتایج ضریب رگرسیون نیز نشان داد که خودکارامدی تحصیلی پیش بینی کننده قوی تری برای اشتیاق تحصیلی بود (05/0≥p).

کلید واژه:

احساس تعلق به مدرسه، خودکارامدی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی.


نویسندگان:

صدیقه یوسفلی, نسرین مصطفایی, نفیسه میرزاآقاخانی, معصومه بیگدلی, ویدا بهرامی

عنوان:

بررسی رابطه بین تعهد سازمانی با فرسودگی شغلی معلمان دوره ابتدایی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین تعهد سازمانی با فرسودگی شغلی معلمان دوره ابتدایی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن، شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی شهر خدابنده بود که با استفاده از فرمول کوکران 79 نفر با روش نمونه¬گیری تصادفی در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده¬ها از دو پرسشنامه استاندارد تعهد سازمانی آن و مایر (1990) و فرسودگی شغلی ماسلاچ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده¬ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون T، تحلیل عاملی و ضریب رگرسیون) استفاده شد. یافته ها نشان دادند میزان فرسودگی شغلی معلمان متوسط به بالا بود. همچنین بین مولفه های تعهد مستمر و هنجاری تعهد سازمانی با فرسودگی شغلی رابطه معناداری وجود داشت. نتایج ضریب رگرسیون نیز نشان داد که مولفه تعهد هنجاری پیش¬بینی کننده قوی¬تری برای فرسودگی شغلی می باشد.

کلید واژه:

تعهد سازمانی، فرسودگی شغلی، معلمان دوره ابتدایی


نویسندگان:

فاطمه کاظم نیا, سید محمد موسوی

عنوان:

بررسی رابطة بین سبک های فرزند پروری با عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر دورة دوم ابتدایی مدارس دولتی شهر فاروج در سال تحصیلی 1402-1401

چکیده:

هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین شیوه های فرزندپروری و درگیری والدین در امور تحصیلی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم ابتدایی شهر فاروج می باشد. جهت انجام این تحقیق 280 نفر از دانش آموزان شهر فاروج به روش تصادفی انتخاب شد. سپس از دانش آموزان و والدین آن ها خواسته شد که به پرسشنامه های درگیری والدین در امور تحصیلی و پرسشنامه شیوه های فرزندپروری پاسخ دادند. در نهایت داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مشخص ساخت که در دانش آموزان پسر و دختر شیوه فرزند پروری مقتدرانه، رابطه مثبتی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان داشت و اما شیوه فرزندپروری سهل گیر در پسران رابطه منفی و در دختران رابطه مثبت با عملکرد تحصیلی نشان داد. در دختران شیوه مستیدانه رابطه منفی با عملکرد تحصیلی آن ها نشان داد و در دانش آموزان پسر شیوه فرزندپروری مستبدانه رابطه معناداری با عملکرد تحصیلی نشان نداد. تجزیه و تحلیل رگرسیون آشکار ساخت که از بین شیوه های فرزند پروری، شیوه فرزندپروری مقتدرانه، پیش بینی کننده مثبت و شیوه فرزندپروری مستبدانه پیش بین کننده منفی برای عملکرد تحصیلی در دانش آموزان بودند. و در نهایت رابطه بین درگیری والدین در امور تحصیلی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر بررسی شد که نتایج نشان دادند که در دانش آموزان دختر و پسر درگیری والدین در امور تحصیلی با عملکرد تحصیلی آن ها رابطه مثبتی نشان داد.

کلید واژه:

سبک های فرزند پروری، عملکرد تحصیلی، دورة دوم ابتدایی


نویسندگان:

سپیده نویدمنش

عنوان:

تاثیر روش نمایش درمانی براضطراب و عزت نفس دانش آموزان 10-12سال ناحیه 4 اصفهان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی سایکودراما (روان نمایشگری) بر براضطراب و عزت نفس دانش آموزان 10-12سال ناحیه 4 اصفهان انجام گرفت.. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پژوهشی پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری عبارتند از دانش آموزان 10-12 ساله ناحیه 4 شهر اصفهان که در مقطع تحصیلی 97-98 تحصیل میکند. روش نمونه گیری در این پژوهش ابتدا به صورت در دسترس و سپس گمارشی تصادفی بود که به صورت فراخوان از طریق مراجعه به مدرسه پاسخ دادند دعوت به عمل آمد. سپس از افراد نمونه خواسته شد تا به پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (CSEI) و پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس(SCAS) پاسخ دهند. در ادامـه بـراي شرکت در جلسات روان نمایشگري30نفر انتخاب شـدند (15نفـر گـروه کنتـرل و15نفـر آزمـایش) جلسـات بصورت10جلسه ي به مدت90دقیقه دوبار در هفته برگزار گردیدطبق نتایج به ترتیب اضطراب عمومی کودکان تغییرات در گروه آزمایش با کمک نمایش درمانی3/35 درصد وعزت نفس افزایش 4/40 درصدی در سطح معناداری p<0/05 به همراه داشته است.بنابراین طبق تحقیقات و بررسی های انجام شده روش نمایش درمانی برای کاهش اضطراب و افزایش عزت نفس کودکان 10-12 ساله موثر است.

کلید واژه:

عزت نفس، نمایش درمانی، اضطراب، دراماتراپی


نویسندگان:

شهرزاد کمالخانی

عنوان:

تاثیر شناختي-رفتاری گروهي بر عملکرد نوشتن دیکته دانش‌آموزان پایه اول ابتدایي دارای اختلال یادگیری دیکته

چکیده:

پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری گروهی بر عملکرد دیکته دانش‌آموزان پایه اول ابتدایی دارای اختلال یادگیری دیکته شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1401 انجام گرفت. روش پژوهش، طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه این پژوهش شامل 40 نفر از دانش‌آموزان با اختلال یادگیری دیکته بود که به دو گروه آزمایشی و کنترل هر کدام 20 نفر انتخاب شدند. گروه آزمایش به مدت 9جلسه 120 دقیقه ای مشاوره گروهی داشتند و گروه کنترل هیچگونه مشاورهای دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده آزمون محقق ساخته دیکته برای دیکته کودکان استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس،میانگین، انحراف معیار و آزمون لوین تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنیداری را در عملکرد نوشتن دیکته کسب کرد از طرفی ،بین دو گروه تفاوت معناداری در سطح 05/0P&amp:lt: وجود دارد و به طور کلی سبب بهبود عملکرد دانش‌آموزان دارای اختلال یادگیری دیکته می‌شود. نتایج نشان داد که با استفاده از درمان شناختی-رفتاری گروهی می‌توان به عملکرد نوشتن دیکته را ارتقا داد.

کلید واژه:

درمان شناختی-رفتاری، دانش آموز ، دیکته


نویسندگان:

فاطمه کاظم نیا, فاطمه ایزدی بوانلو, سیده فاطمه سمیعی گلیان, لیلا روشن بوانلو, حدیث داوطلب

عنوان:

جمع کسر ها با مخرج نامساوی

چکیده:

امروزه پژوهش عملی و کاربردی در به اجرا درآوردن برنامه های درسی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. یکی از دغدغه های کارگزاران و سیاست گزاران آموزشی و مجریان برنامه های درسی گسترش پژوهش به ویژه پژوهش مشارکتی درون مدرسه و کلاس درس است. خلاقیت ریاضی اغلب یک پدیده ناشناخته محسوب می شود. به نظر می رسد بیشتر دانشمندان علاقه مند نیستند فرآیندهای تفکر خود را که موجب خلق و ابداع می شود توصیف و تحلیل نمایند. با مروری بر ادبیات, معلوم می شود که یک تعریف خاص و قراردادی برای خلاقیت ریاضی وجود ندارد. بعضی از تعاریف تاکید می کنند که یک عمل خلاقانه در ریاضیات می تواند شامل خلق یک مفهوم مفید یا کشف یک رابطه شناخته نشده و یا تغییر در سازماندهی ساختار یک نظریه ریاضی باشد. چالش ها در معرفی و توسعه خلاقیت ریاضی به علت تنوع زیاد تعاریف و ویژگی های آن است. &amp:#171:درس پژوهی&amp:#187: روشی برای اصلاح شیوه آموزش و الگویی عملی برای بازبینی مداوم الگوهای ذهنی و بازاندیشی مشارکتی عمل کارگزاران آموزشی است. پژوهش حاضر با هدف بهبود درک دانش آموزان پایه پنجم از چگونگی جمع کسرها ب مخرج نامساوی در پاییز ۱۴۰۱ توسط تعدادی از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان انجام گرفت. نتایج نشان دهنده تأثیر مثبت روش درس پژوهی بر یادگیری دانش آموزان میباشد.

کلید واژه:

جمع کسرها، بازی ریاضی، درس پژوهی


نویسندگان:

یاسر درتاج, راضیه آرندی

عنوان:

چگونه توانستم با ترغیب هنرجویانم به مشارکت در پروژه های زیباسازی شهری، توانمندی و مهارت های عملی آنها را برای ورود به بازار کار افزایش دهم؟

چکیده:

این پژوهش با هدف توسعه توانمندی ها و مهارت های هنرجویان از طریق مشارکت در پروژه های زیبا سازی فضای شهری صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش هنرجویان هنرستان آسیه شهر دیلم می باشند و با توجه به تعداد 35 نفر هنرجویان رشته معماری تمام این هنرجویان به عنوان نمونه انتخاب گردید. راه حل انتخابی برای این مسأله دعوت از مسئولین جهت مشاهده آثار هنرجویان بود که باعث شد این آثار مورد توجه قرار بگیرند و از هنرجویان در اجرای پروژه های شهری بسیار استفاده گردد و این همکاری نیز در سالهای آتی ادامه داشته باشد.

کلید واژه:

توانمند سازی، مهارت، زیباسازی شهری، خودباوری


نویسندگان:

اسداله مرادی

عنوان:

یادگیری معکوس راهبرد مناسب تدریس در شرایط اضطرار

چکیده:

یادگیری معکوس یکی از انواع یادگیری ترکیبی است.آموزش به روش معکوس، رویکردی نسبتاً جدیدی در دنیا است. در کلاس درس معکوس، شیوه متداول تدریس وارونه می شود و به جای اینکه تکالیف در خانه و تدریس در مدرسه و کلاس درس انجام شود، دانش آموزان درس را در خانه و از طریق ویدیو یا پادکست می آموزند که معلم از پیش آماده کرده و در اختیار آنها قرار داده است و در کلاس به انجام تکالیف ، تکرار و تمرین، پرسش و پاسخ و بحث بر روی مباحث آموزشی می پردازند.این پژوهش با هدف معرفی یادگیری معکوس(ترکیبی)به عنوان یک روش مؤثر و مفید در شرایط اضطرار ی مانند زمانی که مدارس به دلایل مختلف به تعطیلی کشانده می شوند،تهیه شده و بر آن است تا به روش اسنادی ،ضمن بررسی و مرور پژوهش هایی که در این خصوص انجام شده اند ،مراحل،مزایا و چالش های این روش را بر شمارد.

کلید واژه:

کلاس معکوس,یادگیری ترکیبی,راهبرد نوین آموزشی,فناوری آموزشی،تدریس


نویسندگان:

سها احمدی, ابراهیم حاتمی, مهدی دهقانی, احمد قنبرزاده مارمی

عنوان:

آموزش و پرورش ، جهانی شدن ، فناوری

چکیده:

پدیده جهانی شدن از بحث برانگیزترین مسایل روز جهان به شمار میرود. پدیدهاي که در تصمیم گیري ها و فعالیت هاي اقتصادي، اجتماعی و فرهنگی انسان ها نقش تعیین کننده اي داشته و مرزهاي جغرافیایی را به حداقل ممکن کاهش می دهد، منافع مردم و کشورها را بیش از پیش به هم تنیده کرده و علاوه بر کالا وخدمات، افکار و دانش بشري را نیز آسان تر و بی حد و مرزتر از گذشته مبادله میکند. جهانی شدن به مفهوم فرایند جامعه باز یا دهکده جهانی اطلاق میشود که در آن همگان از حقوق برابر نظیر آزادی بیان، رشد فکری، آرمان یکپارچگی،انجمنهای علمی، فرهنگی و صنعتی با ارشاد مدیران شایسته و رهبران کارآمد آموزشی بر خوردار باشند جهانی شدن از بحث برانگیزترین مسایل روز جهان به شمار میرود جهانی شدن همانند بسیاري از پدیده هاي جهانشمول در اغلب حوزه ها مورد توجه قرار گرفته است. یکی از حیطه هایی که جهانی شدن در آن به سرعت در حال پیاده شدن است، یادگیري و به طور اخص آموزش و پرورش است که به شناخت استعدادهاي بالقوه دانش آموزان و ارزیابی دقیق آمادگی آنان براي یادگیري و مسئولیت پذیري در جامعه می پردازد.

کلید واژه:

جهانی شدن ، آموزش و پرورش ، یادگیری ، عصراطلاعات ، چالش های آموزش و پرورش


نویسندگان:

سمانه اسماعیل نژاد

عنوان:

چگونه توانستم رفتار بد خبرچینی را در دانش آموزانم کاهش دهم؟

چکیده:

یکی از رفتارهای ناپسند که به دلایل و انگیزه های مختلف در کودکان مشاهده می شود خبرچینی یا چغلی کردن می باشد و با توجه به اینکه این مشکل در کلاس ما پررنگ تر بود و فضای آموزشی و تربیتی کلاس را تحت تاثیر قرار داده بود برای مقابله با آن مطالعات بسیاری انجام گرفت و با چندین روان شناس معتبر شهر من جمله آقای دکتر علی اسماعیلی نژاد مشورت شد و طی جلسات مشاوره ای که برای اولیاء و دانش آموزان برگزار شد؛ راهکارهای توصیه شده، هم در کلاس درس و هم در خانه توسط اولیای محترم اجرا شدند. و در اواخر سال شاهد نتایج خوب و تغییرات قابل محسوسی در رفتار دانش آموزان بودیم ولی برای گرفتن نتیجه ی مطلوب تر نیاز هست که آموزش ها هم برای خانواده ها و هم برای کودکان ادامه دار باشد.

کلید واژه:

خبرچینی، تربیت،کودکان، رفتار


نویسندگان:

نگین علیزاده, معصومه شریفی, محمد جواد حق پرست

عنوان:

بررسی تطبیقی تأثیر هماهنگی کردار و گفتار مربی بر تربیت متربیان در اسلام و غرب با تأکید بر قرآن کریم

چکیده:

ارائه الگوی عملی و به فعلیت رسیدن باور و علم مربی از روش&amp:amp:amp:amp:amp:#172:های فوق العاده مهم و تأثیرگذار در حیطه تعلیم و تربیت است که به دلیل اهمیت والای آن، شایسته است به عنوان اصل تربیتی مد نظر قرار بگیرد تا در همه روش&amp:amp:amp:amp:amp:#172:های تربیتی جاری شود. تحقیق پیش&amp:amp:amp:amp:amp:#172:رو، به روش توصیفی-تحلیلی، به این سؤال پاسخ داده&amp:amp:amp:amp:amp:#172: است که از منظر اسلام و غرب و با تأکید بر قرآن کریم هماهنگی کردار و گفتار مربی چه تأثیری بر تربیت متربیان دارد؟ آنچه که امروزه غرب به دنبال تأکید بر ارائه الگوی عملی در ساحت&amp:amp:amp:amp:amp:#172: تربیت اخلاقی است، حدود 15 قرن پیش قرآن کریم با عناوینی نظیر &amp:amp:amp:amp:amp:quot:أسوه حسنه&amp:amp:amp:amp:amp:quot: بر آن تأکید کرده است. یافته&amp:amp:amp:amp:amp:#172:ها حاکی از آنست که در همه ساحت&amp:amp:amp:amp:amp:#172:های تربیتی لزوم هماهنگی کردار و گفتار متولیان تعلیم و تربیت امری ضروری است. علم و عمل لازم و ملزوم یکدیگرند برای عمل مؤثر و مفید باید علم داشت و برای بالاتر بردن مراتب علمی باید به آن علم جامه عمل پوشانید، و هر چه عمل با اخلاص&amp:amp:amp:amp:amp:#172:تر باشد علم به همان میزان کامل&amp:amp:amp:amp:amp:#172:تر می&amp:amp:amp:amp:amp:#172:گردد. هماهنگی کردار و گفتار مربی آثاری نظیر داخل شدن در زمره عالمان، نیل به مقام صدق و تقوا، افزایش تأثیرپذیری، رسیدن به ذهن غریزی و شهودی، احساس امنیت جسمی و روانی متربیان و ... را به همراه دارد. عدم تطابق کردار و گفتار نشاندهنده ریا و عدم صداقت مربی است و نتیجه&amp:amp:amp:amp:amp:#172:ای جز بی&amp:amp:amp:amp:amp:#172:تأثیر شدن کلام مربی و دور شدن متربی از او، از دست رفتن علم مربی و خشم خداوند متعال به دنبال ندارد. در تعلیم و تربیت پسا کرونا که متربیان بیش از سه نیم سال تحصیلی از آموزش حضوری و بهره مندی از الگوی عملی مربیان محروم بودند به نظر می&amp:amp:amp:amp:amp:#172:رسد تأکید بر آن به عنوان یکی از بهترین اصول یا روش&amp:amp:amp:amp:amp:#172:های پربازده، ضرورت دوچندان دارد.

کلید واژه:

تطابق علم و عمل مربی، هماهنگی کردار و گفتار مربی؛ روش الگوی عملی تربیت در اسلام؛ روش الگوی عملی تربیت در غرب؛ آیه 44 سوره بقره؛ آیه 2 و 3 سوره صف.


نویسندگان:

لیلا ترجمان, مهدیه شکری

عنوان:

چگونگی علاقه مند کردن دانش آموزان پایه یازدهم هنرستان کاردانش به درس تاریخ

چکیده:

پژوهش حاضر به دنبال بررسی علت بی&amp:#172:انگیزه و بی&amp:#172:علاقه بودن دانش&amp:#172:آموزان دوره دوم متوسطه هنرستان کاردانش دخترانه فیض و فاطمه الزهرا شهرستان بروجرد در استان لرستان به درس تاریخ است. در ابتدا این موضوع با دانش&amp:#172:آموزان مطرح و سوالاتی در قالب پرسشنامه به آن ها تحویل شد. پس از بررسی و تحلیل پاسخ&amp:#172:ها، مهم&amp:#172:ترین دلایل بی&amp:#172:انگیزه بودن دانش&amp:#172:آموزان &amp:#171:طولانی بودن مطالب تاریخ&amp:#187:، &amp:#171:تکراری بودن مطالب&amp:#187:، &amp:#171:خشک و بی روح بودن مطالب&amp:#187:، &amp:#171:عدم جذابیت بصری درس ها&amp:#187:، &amp:#171:ایجاد حس منفی-نگری به گذشته&amp:#187: بود. به همین دلیل با استفاده از روش&amp:#172:هایی چون &amp:#171:استفاده از فیلم&amp:#172:های کوتاه و تصاویر&amp:#187:، &amp:#171:استفاده از نقشه&amp:#172:های تاریخی&amp:#187:، &amp:#171:استفاده از آثار تاریخی ویژه در استان لرستان&amp:#187:، &amp:#171:استفاده از اسناد تاریخی مانند نشریات، سفرنامه&amp:#172:ها و روزنامه&amp:#172:ها&amp:#187:، &amp:#171:برانگیختن حسن میهن دوستی&amp:#187:، &amp:#171:استفاده از روش تدریس مشارکتی و فعال&amp:#187:، &amp:#171:تشویق دانش&amp:#172:آموزان فعال&amp:#187:، &amp:#171:ارتباط با والدین و خانواده&amp:#172:های دانش آموزان&amp:#187: و &amp:#171:بحث آزاد با موضوع&amp:#172:های تاریخی&amp:#187: از جمله روش&amp:#172:هایی بود که متناسب با هر کلاس درسی به کار گرفته شد. نتایج تحقیق بیانگر افزایش سطح علاقه دانش&amp:#172:آموزان به درس تاریخ پس از اجرای روش&amp:#172:های فوق است. دید دانش-آموزان به مطالب درسی عمیق&amp:#172:تر و سطح نمرات کلاسی و امتحانی نیز بالاتر رفت. همچنین فعالیت دانش&amp:#172:آموزان در کلاس درس و نیز میزان اعتماد به نفس دانش&amp:#172:آموزان برای طرح سوالات افزایش یافت. نتایج تحقیق همچنین نشان می&amp:#172:دهد که پس از اجرای تحقیق، ارتباط معلم و دانش آموزان نیز صمیمانه&amp:#172:تر شده است.

کلید واژه:

تاریخ، هنرستان، انگیزه، دانش آموز، روش تدریس فعال.


نویسندگان:

الهام فرج زاده

عنوان:

عوامل خطر و پیامدهای قلدری در محل کار: یک مطالعه مروری

چکیده:

قلدری در محل کار را می‌توان یکی از عوامل اصلی استرس در فضای کاری دانست که عواقب نامطلوبی به همراه دارد. قلدری در محیط کار شامل هرنوع رفتار ارادی، هدفمند، تکرار شونده، منفی و آزار دهنده است که در یک رابطه تعاملی بین فردی، اعمال شده و باعث آسیب آشکار و آشکار به فرد می‌شود.محققان معتقدند که یک رفتار آسیب رسان زمانی به عنوان قلدری طبقه بندی می‌شود که به‌طور مکرر و به‌صورتی منظم در یک دوره زمانی معین رخ می‌دهد. سایر پژوهشگران نیز به ماهیتی افزایشی و روندی قلدری اشاره کرده‌اند، که شخص به مرور زمان موقعیت کاری خود را از دست داده و در وضعیت پایین‌تری قرار می‌گیرد. در عمده تعاریف قلدری، به عدم توازن قدرت در آن تاکید شده است. به این معنا که قلدری فقط یک بحث و جدل یا منازعه عادی بین دو نفر با قدرت یکسان نیست. البته افراد قلدر ممکن است از نظر سازمانی رییس، همکار یا حتی زیر دست فرد قربانی باشند، اما از نظر موقعیت گروهی(در محیط کار) قدرت بیشتر یا وضعیت بهتری دارند. قلدری در محیط کار یک مشکل نسبتا شایع در بسیاری از سازمان‌ها در سراسر جهان است. مطالعات بسیاری در ارتباط با قلدری محیط کار در کشورهای اسکاندیناوی، سایر کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی، استرالیا و آسیا انجام شده است که نشان می‌دهد که این رفتار در محیط کار یک خطر جدی محسوب می‌شودکه مشکلات سلامت روان، کاهش رضایت شغلی، غیبت‌های مکرر یا مرخصی‌های طولانی، بیکاری و حتی اقدام به خودکشی نمونه‌هایی از آنهاست. همچنین ممکن است مشکلاتی نظیر ابهام نقش، بینظمی، کاهش کارآیی و بهره‌وری و نرخ بالای گردش مالی سازمان نیز از سایر نتایج قلدری در محیط کار باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل خطر و پیامدهای قلدری در محل کار است و همچنین تاکید بر پیشگیری و مدیریت آن برای ایجاد یک محیط سالم و ایمن شغل است.

کلید واژه:

قلدری در محل کار، پیامدها، عوامل خطر


نویسندگان:

الهام فرج زاده

عنوان:

عوامل خطر و پیامدهای قلدری در محل کار: یک مطالعه مروری

چکیده:

قلدری در محل کار را می‌توان یکی از عوامل اصلی استرس در فضای کاری دانست که عواقب نامطلوبی به همراه دارد. قلدری در محیط کار شامل هرنوع رفتار ارادی، هدفمند، تکرار شونده، منفی و آزار دهنده است که در یک رابطه تعاملی بین فردی، اعمال شده و باعث آسیب آشکار و آشکار به فرد می‌شود.محققان معتقدند که یک رفتار آسیب رسان زمانی به عنوان قلدری طبقه بندی می‌شود که به‌طور مکرر و به‌صورتی منظم در یک دوره زمانی معین رخ می‌دهد. سایر پژوهشگران نیز به ماهیتی افزایشی و روندی قلدری اشاره کرده‌اند، که شخص به مرور زمان موقعیت کاری خود را از دست داده و در وضعیت پایین‌تری قرار می‌گیرد. در عمده تعاریف قلدری، به عدم توازن قدرت در آن تاکید شده است. به این معنا که قلدری فقط یک بحث و جدل یا منازعه عادی بین دو نفر با قدرت یکسان نیست. البته افراد قلدر ممکن است از نظر سازمانی رییس، همکار یا حتی زیر دست فرد قربانی باشند، اما از نظر موقعیت گروهی(در محیط کار) قدرت بیشتر یا وضعیت بهتری دارند. قلدری در محیط کار یک مشکل نسبتا شایع در بسیاری از سازمان‌ها در سراسر جهان است. مطالعات بسیاری در ارتباط با قلدری محیط کار در کشورهای اسکاندیناوی، سایر کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی، استرالیا و آسیا انجام شده است که نشان می‌دهد که این رفتار در محیط کار یک خطر جدی محسوب می‌شودکه مشکلات سلامت روان، کاهش رضایت شغلی، غیبت‌های مکرر یا مرخصی‌های طولانی، بیکاری و حتی اقدام به خودکشی نمونه‌هایی از آنهاست. همچنین ممکن است مشکلاتی نظیر ابهام نقش، بینظمی، کاهش کارآیی و بهره‌وری و نرخ بالای گردش مالی سازمان نیز از سایر نتایج قلدری در محیط کار باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل خطر و پیامدهای قلدری در محل کار است و همچنین تاکید بر پیشگیری و مدیریت آن برای ایجاد یک محیط سالم و ایمن شغل است.

کلید واژه:

قلدری در محل کار، پیامدها، عوامل خطر


نویسندگان:

اسداله مرادی

عنوان:

نقش فناوري هاي نوين آموزشي در تحقق اهداف سند چشم انداز و سند تحول بنيادين آموزش و پرورش

چکیده:

درسند چشم انداز بيست ساله؛ ايران كشوري توسعه يافته و در جايگاه اول اقتصادي، علمي و فناوري در سطح منطقه، داراي هويت اسلامي و انقلابي و الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بين الملل ترسيم شده است. دستيابي به اين مهم نيازمند اعتلاء وعمق بخشي به معرفت و بصيرت ديني و نهادينه سازي ارزش هاي انقلاب اسلامي در انديشه و عمل نسل جوان و تقويت روحيه ايثار و اميد به آينده در پرتو تحقق فضايل اخلاقي و ايماني است.نهاد آموزش و پرورش به عنوان موثرترين دستگاه آموزشي و تربيتي كشور در تحقق اهداف و زير ساخت هاي فرهنگي، علمي و فناوري مورد نياز در افق چشم انداز، خود نيازمند تحول و دگرگوني و اصلاح در جهت كسب توانمندي هاي لازم براي ايفاء مأموريت هاي محوله است.دراین پژوهش که با هدف بررسی نقش فناوری های نوین آموزشی در تحقق اهداف سند چشم انداز و سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش و به روش کتابخانه ای انجام شده ،این نتیجه حاصل شدکه علیرغم وجود برخی از مظاهر فناوری های نوین در مدارس و مراکز آموزشی کشور،همچنان تا فراگیر شدن آن ها و استفاده ی از آن ها در کلاس ها ی درس فاصله زیادی وجود دارد.

کلید واژه:

فناوري هاي نوين آموزشي ، مدارس هوشمند ، سند چشم انداز، سند تحول بنيادين ، فناوري اطلاعات و ارتباطات،فاوا.


نویسندگان:

میثم قدسی

عنوان:

کاهش پرخاشگری و مشکلات اخلاقی دانش‌آموز مهدی پایه پنجم مدرسه شهید جلیل کوهی

چکیده:

این آموزش پژوهی با هدف کاهش پرخاشگری و مشکلات اخلاقی دانش‌آموز مدرسه شهید جلیل کوهی بنام مهدی در پایه ی پنجم ابتدایی بوده است. روش تدوین پژوهش از نوع کیفی توصیفی بوده است. یافته ها با استفاده از تکنیک های مشاهده، مصاحبه و اسنادی صورت گرفت. یافته ها حاکی از این بود که از بررسی ها و راه حل ها آنها می توان نتیجه گرفت که رابطه صمیمی والدین و اولیا با دانش آموز و برگزاری اردو فضای سالم و شاداب می‌تواند هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی برای دانش‌آموزان مفید باشد. مربی متخصص و با تجربه می‌تواند از نظر روحی و روانی و رفتاری به دانش‌آموزان کمک کند. ایجاد و توسعه ی کلاس‌های ورزشی برای پر کردن اوقات فراغت باعث شادابی و نشاط و کم کردن پرخاشگری می‌شود. اگر والدین دانش‌آموز مهارت های لازم در خصوص فرزند پروری را دیده باشند و رابطة اولیاء با مدرسه بیشتر باشد دانش‌آموزان موفق تر و سالم تر هستند. اگر جلسه های شورای معلمان در رابطه با مشکلات درسی و روحی و روانی دانش‌آموزان باشد جامعه ی موفق تری خواهیم داشت. در نهایت مشکلات پرخاشگری دانش آموز مذکور با انجام راه حل های اجرایی کاهش یافته و محقق توانست تغییر رفتاری را در دانش آموز اعمال کند.

کلید واژه:

پرخاشگری، مشکلات اخلاقی، دانش‌آموز


نویسندگان:

محمدرضا درستکار سیانی, مهدی شفیعی ورزنه, محمدرضا درستکار سیانی, سوزان عارضی, زهره کلباسی

عنوان:

تببین مؤلفه های تربیتی کودک با توجه به مکتب تربیتی شهید سلیمانی

چکیده:

موضوع پژوهش، تبیین مؤلفه های تربیتی کودک در مکتب تربیتی شهید سلیمانی می باشد. روش پژوهش کیفی و ازنوع تحلیل مضمون می باشد.جامعه پژوهش حاضر تمامی مقالات،تالیفات و سخرانی هایی می باشد که مکتب تربیتی شهید سلیمانی راشرح می دهند. با توجه به کم بودن تعداد منابع، جامعه با نمونه در این پژوهش، برابر است. برای پژوهش، چهار سوال تنظیم گردید. در همین راستا با روش تحلیل مضمون مولفه های تربیتی مکتب شیهد سردار حاج قاسم سلیمانی، در چهار بعد: شناختی، عاطفی، جسمی و اجتماعی تقسیم بندی شد. درپاسخ سوال اول پژوهش، این نتیجه حاصل شد که مولفه های شناختی تربیتی کودک در مکتب شهید سلیمانی، شامل پذیرش توحید، مشورت کردن، مطالعه و کتاب خوانی، دشمن شناسی و قیامت باوری می باشد. در پاسخ به سوال دوم پژوهش، این نتیجه حاصل شد که مولفه های جسمی تربیتی کودک در مکتب تربیتی شهید سلیمانی شامل ورزش می باشد. در پاسخ به سوال سوم پژوهش، این نتیجه حاصل شد که مولفه های عاطفی تربیتی کودک در مکتب شهید سلیمانی شامل عشق و علاقه ی به خدا، انس با قرآن و معنویات، عشق و علاقه به اهل و بیت و عشق و علاقه به دوستان می باشد. درپاسخ به سوال چهارم پژوهش، این نتیجه حاصل شد که مولفه های اجتماعی تربیتی کودک در مکتب شهید سلیمانی شامل : مردم داری، دفاع از مظلومان و استکبار ستیزی می باشد.

کلید واژه:

مؤلفه های تربیتی، کودک، مکتب تربیتی، شهید سلیمانی


نویسندگان:

فرزانه دیزج چراغی

عنوان:

تربیت انسان با رویکرد اسلامی

چکیده:

از آن زمانی که خداوند بر خلقت جدید خود یعنی انسان آفرین گفت (... فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ) (مؤمنون، آیه 14) و او را اشرف مخلوقات و خلیفة خود بر روی زمین قرار داد (... إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً ...) (بقره، آیه30) و آسمانها و زمین را مسخر او کرد (وَسَخَّرَ لَكُمْ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا...) (جاثیة، آیه 13) می‌توان به اهمیت و جایگاه این مخلوق الهی که خداوند از روح خود بر او دمیده پی برد (... وَنَفَخْتُ فِيهِ مِنْ رُوحِ ...) (حجر، آیه29 ). بی شک برای رسیدن به این جایگاه نیازمند روشهای تربیتی مستخرج از این منابع می‌باشیم چنان که در قرآن کریم سوره مبارکه‌ی بقره آیه 120 ذکر شده (... قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى... راهی که خدا بنماید به یقین راه حق تنها همان راه است). منظور از تربيت انسانها، پرورش استعداهاي دروني آنها است و هدف تربيت رساندن انسانها به كمال است. به این منظور، خداوند متعال انسان را به نیروی عقل و ابزار معرفت تجهیز کرد که در پرتو آن به کمال حقیقی نائل شوند. انسانها زمانی می‌توانند به کمال مطلوب دست یابند که ابتدا استعدادهای نهفته و بالقوة درون خویش را بشناسند و سپس از رهگذر تعالیم و آموزه های انبیای الهی و امامان معصوم(ع) در جهت شکوفایی آنها استفاده کند. برای استنباط و یافتن روشهای درست و مناسب برای تربیت اسلامی انسانها قابلیت بهره گیری از قرآن، احادیث و سیره ائمه معصومین(ع) به عنوان منبع و سرچشمه لایزال وحی وجود دارد. بدون تردید در آموزه‌های آنها به جنبه‌ها، ضرورت‌ها و نیازهای زندگی انسان با نگاه دقیق و موشکافانه پرداخته شده است. بر این اساس هدف این پژوهش آشکار کردن روش هایی برای تربیت اسلامی می‌باشد که با تحقیق و بررسی صورت گرفته در منابع موجود در مجموع 26 روش تربیتی با استناد قرآنی و احادیث ائمه اطهار(ع) گرد آوری شده است.

کلید واژه:

تربیت، روشهای تربیتی، تربیت اسلامی


نویسندگان:

مینا رمضان نژاد, هاشمی, رمضان نژاد, میرعرب رضی

عنوان:

بررسی رابطه بکارگیری روش های فعال(روش مشارکتی) توسط معلمان با افزایش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر به بررسی رابطه بکارگیری روش های فعال تدریس توسط معلمان با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پرداخته است. روش پژوهش در این مطالعه از نوع توصیفی _ پیمایشی می باشد . جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه ششم شهرستان بهشهر در سال تحصیلی 1401-1402 می باشد. حجم نمونه از طریق جدول کرجسی_مورگان120 نفر می باشد و روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با روایی محاسبه شده و یایایی80/0 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی سوالات پژوهش از آزمون اسپیرمن استفاده شده است . نتایج حاصله نشان داد که بین میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان زمانی که از روش مشارکتی استفاده می شود نسبت به روش سنتی تفاوت معنادار برقرار است و رابطه مثبت میان پیشرفت تحصیلی و روش مشارکتی وجود دارد. بنابراین می توان اذعان نمود که روش تدریس مشارکتی می تواند به عنوان یک رویکرد مناسب در آموزش درس تفکر و پژوهش مورد استفاده قرار بگیرد و نقش ویژه ای در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد.

کلید واژه:

روش تدریس فعال، روش مشارکتی، پیشرفت تحصیلی، درس تفکر و پژوهش، معلم، دانش آموزان


نویسندگان:

ثریا کرمی بلداجی

عنوان:

پرورش خلاقیت دانش آموزان از طریق رفتارهای معلم

چکیده:

پرورش خلاقیت دانش‌آموزان به مسئولیت اضافه معلمان کلاس تبدیل شده است. بنابراین معلمان باید از راه های ممکن برای پرورش خلاقیت دانش آموزان آگاه باشند. خلاقیت دانش آموزان را می توان از طریق مدل سازی اجتماعی، تقویت، و بوم شناسی کلاس درس افزایش داد. استدلال می شود که رفتارهای تدریس خود معلمان نقش مهمی در پرورش خلاقیت دانش آموزان ایفا می کند و شاخص CFTI هم به عنوان یک ابزار آموزشی و هم به عنوان ابزار سنجشی برای پرورش خلاقیت در زمینه کلاس درس عمل می کند. پیشرفت تحقیق بستگی به در دسترس بودن ابزار اندازه گیری مربوطه دارد. مقیاس رفتار معلم پرورش دهنده خلاقیت (CFTIndex) برای پاسخگویی به نیاز محققانی که در این حوزه خاص از خلاقیت کار می کنند طراحی شده است. از زمانی که اولین بار در سال 2000 ظاهر شد، به طور گسترده در سراسر جهان استفاده شده و به چندین زبان ترجمه شده است. این مقاله مطالعات انجام شده را خلاصه کرده و توسعه بیشتر آن را مورد بحث قرار می دهد.

کلید واژه:

پرورش خلاقیت، بوم شناسی کلاس درس، تقویت، مدل سازی اجتماعی، رفتار معلم.


نویسندگان:

فاطمه حضرتی

عنوان:

تعلیم و تربیت

چکیده:

چکیده: تحقق هدف آفرینش انسان تنها در پرتو تعلیم و تربیت میسر است؛ به این منظور، خداوند متعال انسان را به نیروی عقل وابزار معرفت تجهیز کرد و پیامبرانی را با براهین روشن و احکام و قوانین متین برانگیخت و رسالت سنگین تعلیم و تربیت انسان را به آنان سپرد . از این رو، تعلیم و تربیت مهم ترین بخش تعلیمات و معارف ادیان آسمانی ، به خصوص اسلام راتشکیل می دهد. با وجود این باید اذعان کرد که هنوز،نظام تربیتی اسلام به شکل اصولی، دقیق و متناسب با نیازهای جامعه یاسلامی تنظیم تدوین و مرزهای تعلیم و تربیت اسلامی به خوبی مشخص نشده ؛ چنان که برخی آن رابا اخلاق اسلامی وتوصیه های اخلاقی یکسان می پندارندیکى از موضوع هاى مهم حوزه تربیت این است که معلم و مربى چگونه مى توانددر روح و جان متعلم تحولى شگرف به سوى خیر و صلاح پدید آورد که آثار آن تا پایان عمر ادامه یابد؟ گویی اینکه حالت هاىروحى و روانى انسان ها همواره تحت تأثیر انواع تمایلات و کشش هاى درونى و بیرونى است . براى دستیابى به پاسخ پرسش فوق باید به آموزه هاى ژرف قرآن که کتاب تربیت است مراجعه کرد و پیش نیازها، شیوه ها و عوامل مؤثر در تربیت را که قرآن مطرح کرده است، دریافت. در این نوشتار به برخى از روشها ی تاثیرگذار در فرایندتعلیم و تربیت مى پردازیم هدف اصلی این مقاله تبیین روش های تعلیم و تربیت اسلامی با تاکید بر آیات قرآنی است. این تحقیق از نوع نظری و روش آن توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات و داده های لازم آن از روش کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه تحقیق شامل کلیه کتابها، پایان نامه ها، مجلات، سایت های اینترنتی و پژوهش ها و تحقیقات مرتبط باموضوع مقاله می باشد. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شده و بر این اساس از منابع مرتبط با موضوع مقاله استفاده شده است. ابزار پژوهش نیز فیش برداری بوده است در این مقاله ابتدا مفهوم تربیت واهمیت تربیت از نگاه اسلام بیان گردیده وسپس روشهای تربیت از منظر قرآن مورد بررسی قرار گرفته است . مطالعه این مقاله می تواند گامی کوچک در شناساندن روش های تربیتی به نظام تربیت اسلامی کشور باشد، بدان امید که از آن ها الگو گرفته و در زندگی خویش به کار گیریم.

کلید واژه:

کلیدواژه ها: قرآن، تعلیم، تربیت، انسان


نویسندگان:

سیدجمال الدین حسینی میشاو, بهنام شهید زاده

عنوان:

بررسی رابطه بین هوش هیجانی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان

چکیده:

سازگاری ‏اجتماعی ‏در ‏نوجوانان ‏به&#173:عنوان ‏مهم&#173:ترین ‏نشانه&#173:ی ‏سلامت ‏روان ‏است ‏که ‏عواملی ‏متعددی ‏نظیر ‏هوش ‏هیجانی ‏در ‏ایجاد ‏و ‏تقویت ‏آن ‏مؤثر ‏هستند. ‏طی دهه ی گذشته، تعداد زیادی از متخصصان روانشناسی تربیتی، بر اهمیت رشد مهارت های هیجانی و اجتماعی کودک، در طول تحصیلات آموزشگاهی تأکید داشته اند و این به علت اثر پذیری مهارت های سازگاری اجتماعی از قابلیت های هیجانی فرد است که می تواند در جریان رشد خود را نشان دهد. باتوجه به اهمیت هوش و سازگاری اجتماعی پژوهش حاضر جهت بررسی رابطه هوش هیجانی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان انجام شده است.این پژوهش به روش مروری کتابخانه ای و مطالعه پژوهش های انجام شده در این حوزه انجام شد. نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و مولفه های آن (ارزیابی هیجانی، تنظیم هیجانی، ابراز هیجانی و به کار گیری هیجان) با سازگاری اجتماعی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد و مولفه های ارزیابی هیجانی و ابراز هیجانی بهترین پیش بینی کننده سازگاری اجتماعی هستند. بنابر این، می توان نتیجه گرفت که تربیت و تقویت هوش هیجانی می تواند در تربیت مهارت های اجتماعی و سازگاری اجتماعی نوجوانان مؤثر واقع شود.

کلید واژه:

هوش هیجانی، سازگاری اجتماعی، رفتار دانش آموزان


نویسندگان:

فاطمه حضرتی

عنوان:

تعلیم و تربیت اسلامی

چکیده:

چکیده: تحقق هدف آفرینش انسان تنها در پرتو تعلیم و تربیت میسر است؛ به این منظور، خداوند متعال انسان را به نیروی عقل وابزار معرفت تجهیز کرد و پیامبرانی را با براهین روشن و احکام و قوانین متین برانگیخت و رسالت سنگین تعلیم و تربیت انسان را به آنان سپرد . از این رو، تعلیم و تربیت مهم ترین بخش تعلیمات و معارف ادیان آسمانی ، به خصوص اسلام راتشکیل می دهد. با وجود این باید اذعان کرد که هنوز،نظام تربیتی اسلام به شکل اصولی، دقیق و متناسب با نیازهای جامعه یاسلامی تنظیم تدوین و مرزهای تعلیم و تربیت اسلامی به خوبی مشخص نشده ؛ چنان که برخی آن رابا اخلاق اسلامی وتوصیه های اخلاقی یکسان می پندارندیکى از موضوع هاى مهم حوزه تربیت این است که معلم و مربى چگونه مى توانددر روح و جان متعلم تحولى شگرف به سوى خیر و صلاح پدید آورد که آثار آن تا پایان عمر ادامه یابد؟ گویی اینکه حالت هاىروحى و روانى انسان ها همواره تحت تأثیر انواع تمایلات و کشش هاى درونى و بیرونى است . براى دستیابى به پاسخ پرسش فوق باید به آموزه هاى ژرف قرآن که کتاب تربیت است مراجعه کرد و پیش نیازها، شیوه ها و عوامل مؤثر در تربیت را که قرآن مطرح کرده است، دریافت. در این نوشتار به برخى از روشها ی تاثیرگذار در فرایندتعلیم و تربیت مى پردازیم هدف اصلی این مقاله تبیین روش های تعلیم و تربیت اسلامی با تاکید بر آیات قرآنی است. این تحقیق از نوع نظری و روش آن توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات و داده های لازم آن از روش کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه تحقیق شامل کلیه کتابها، پایان نامه ها، مجلات، سایت های اینترنتی و پژوهش ها و تحقیقات مرتبط باموضوع مقاله می باشد. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شده و بر این اساس از منابع مرتبط با موضوع مقاله استفاده شده است. ابزار پژوهش نیز فیش برداری بوده است در این مقاله ابتدا مفهوم تربیت واهمیت تربیت از نگاه اسلام بیان گردیده وسپس روشهای تربیت از منظر قرآن مورد بررسی قرار گرفته است . مطالعه این مقاله می تواند گامی کوچک در شناساندن روش های تربیتی به نظام تربیت اسلامی کشور باشد، بدان امید که از آن ها الگو گرفته و در زندگی خویش به کار گیریم.

کلید واژه:

کلیدواژه ها: قرآن، تعلیم، تربیت، انسان


نویسندگان:

نگین برجی, نگین برجی, عادل سلیمانی

عنوان:

ارتقاء کیفیت آموزش مفاهیم انرژی‌های نو و مصرف بهینه انرژی با شناخت عوامل مؤثر در آن براساس رویکرد درس‌پژوهی

چکیده:

پژوهش حاضر با در نظر داشتن اهمیت حفاظت از کره‌ی زمین و هدف شناخت عوامل مؤثر در ارتقاء کیفیت آموزش مفهوم انرژی‌های نو و مصرف بهینه انرژی کتاب مطالعات اجتماعی ششم ابتدایی بر اساس رویکرد درس پژوهی و شیوه مشارکتی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش ۷۷ دختر پایه ششم ابتدایی دبستان دخترانه هیأت امنایی تعاون شهرستان کرمانشاه می‌باشد که در دو گروه طی دو تدریس با محتوای یکسان که دومین نسخه اصلاح‌شده اولی بوده است، آموزش دیده‌اند و داده‌های به دست آمده توسط تیم درس پژوهی به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند، مشاهده و انتقادات، بررسی شدند تا به اشباع نظری برسند. انتقادات صورت گرفته در طی دو مرحله به صورت داده‌هایی به روش کدگذاری جمع بندی شدند تا مجموعه ۹۴ کد باز و ۱۵ کد محوری به دست آمده است که در نهایت در سه مقوله شایستگی‌های حرفه‌ای معلمان، مهارت فن بیان و مهارت ایجاد انگیزه و درگیر سازی به عنوان کدهای گزینشی جای گرفته‌اند. در نتیجه شایستگی‌های حرفه‌ای معلمان با تاثیرگذاری بر روی ساز و کار اجرایی تدریس همانند طرح درس، ارزشیابی و اهداف آموزشی، مهارت فن بیان با تحت تاثیر قرار دادن جو کلاس بر اساس نوع بیان معلم و مهارت ایجاد انگیزه و درگیر سازی به عنوان یک سوخت برای حرکت در مسیر یادگیری، به عنوان عوامل موثر در ارتقاء کیفیت یادگیری مفهوم انرژی‌های نو و مصرف بهینه انرژی کتاب مطالعات اجتماعی ششم ابتدایی انتخاب شده‌اند.

کلید واژه:

مطالعات اجتماعی، انرژی‌های نو، مصرف انرژی، درس‌پژوهی


نویسندگان:

علی غفاریان پناهی, ابوالقاسم خسروی سهل آباد, علی غفاریان پناهی

عنوان:

مطالعه تطبیقی تربیت‌معلم در کشورهای مختلف

چکیده:

این پژوهش، شناسایی تربیت‌معلم در مختلف است. در این پژوهش شباهت‌ها و تفاوت‌های عناصر برنامه درسی کشورها به‌منظور ارائه پیشنهاداتی کاربردی برای بهبودبخشی به برنامه درسی نظام تربیت‌معلم ایران بررسی و مقایسه شده است. این پژوهش یک پیمایش تطبیقی است. اطلاعات موردنیاز آن برای پاسخگویی به پرسش‌ها از طریق اسناد و مدارک کتابخانه‌ای و گزارش‌های تحقیقی و جستجو در شبکه جهانی اینترنت مرتبط و سایت‌های وزارت آموزش‌وپرورش کشورهای موردمطالعه گردآوری‌شده است. الگوی مورداستفاده در این زمینه، الگو بردی است. مهم‌ترین نتایج به‌دست‌آمده نشان داده است که: کیفیت‌بخشی به‌نظام تربیت‌معلم هدف اصلی و یادگیری مادام‌العمر هدف اختصاصی این نظام در کشورهای موردمطالعه است. به‌منظور دستیابی به این هدف راهبردهای تلفیق تئوری و عمل، توازن تئوری و عمل در برنامه درسی، تدوین استانداردهای تربیت‌معلم، تلفیق فاوا در برنامه درسی تربیت‌معلم، برقراری ارتباط مستمر میان نظام تربیت‌معلم پیش از خدمت با دانشگاه‌ها و مدارس، برقراری ارتباط میان آموزش‌های پیش از خدمت و ضمن خدمت و ایجاد هماهنگی میان نهادهای اداره‌کننده تربیت‌معلم در این کشورها در نظر گرفته شده است.

کلید واژه:

نظام تربیت‌معلم، برنامه درسی تربیت‌معلم، کیفیت‌بخشی تربیت معلم


نویسندگان:

راحله پودینه پیر

عنوان:

نقش هنر درمانی در آموزش کودکان استثنایی

چکیده:

هنردرمانی یک روش موفق برای آموزش مهارت های رفتاری و فردی به کودکان است. به عبارت دیگر راهی است که می توان با بهره گیری از آن به کودکان آموزش داد. هنردرمانگران از هنر به عنوان یک ابزار بهره می گیرند تا مهارت های پایه ای، اجتماعی و ارتباطی را به آنها آموزش دهند. همچنین در سطوح گوناگون در حوزه مهارت‌های زبانی و شناختی کودکان هم فعالیت دارند. در این پژوهش سعی شده تا با تاکید بر هنر درمانی نقش و تأثیر آن را در آموزش کودکان استثنایی بررسی گردد.تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی _ تحلیلی بود. اطلاعات مورد نیاز با بررسی مستندات، مشاهده میدانی، مصاحبه جمع آوری شده است. نتایج مطالعات حاکی از آن است که امروزه کاربرد هنر وسیع‌تر شده و شامل آموزش و پرورش کودکان استثنایی و عادی، افزایش اعتمادبه‌نفس و پیشگیری از پرخاشگری در آنها، آموزش موارد تربیتی، اجتماعی و فرهنگی در جهت رشد شخصیت فردی و اجتماعی و شکل‌گیری هویت کودک و پرورش خلاقیت او می‌شود.

کلید واژه:

هنر درمانی، آموزش، کودکان استثنایی ، توانبخشی.


نویسندگان:

رحیم ارشادی, لیلا جعفری

عنوان:

بررسی رابطه ی ساحت ، تربیت سیاسی و اجتماعی با کیفیت بخشی فعالیت های آموزشی و پرورشی مدارس ابتدایی ناحیه دو بندرعباس

چکیده:

این تحقیق با هدف تعیین رابطه ی رابطه ی ساحت ، تربیت سیاسی و اجتماعی با کیفیت بخشی فعالیت های آموزشی و پرورشی مدارس ابتدایی ناحیه دو بندرعباس انجام شد، روش این تحقيق توصيفي ازنوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی میباشد، جامعه آماری شامل کلیه مدیران مدارس ابتدایی ناحیه دو بندرعباس به تعداد157 مدیر می باشد وروش نمونه گیری تصادفی ساده و حجم نمونه باتوجه به جدول مورگان برای 113 مدیر ابتدایی تعیین شد، ابزارمورداستفاده دراین تحقیق شامل پرسشنامه ی محقق ساخته می باشد ، روش های آماری مورداستفاده دراین تحقیق شامل آمارتوصیفی( درصد،فراوانی ،میانگین و انحراف معیار ) و آماراستنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون ساده ، آزمون کولموگورف اسمیرنوف) می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که بین ساحت ، تربیت سیاسی و اجتماعی با کیفیت بخشی فعالیت های آموزشی و پرورشی مدارس ابتدایی ناحیه دو بندرعباس با مقدار بتای 0/269 در سطح معنی داری کمتر از 0/05رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

کلید واژه:

ساحت های شش گانه ، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، کیفیت بخشی فعالیت های آموزشی و پرورشی ، مدیران مدارس ابتدایی، ساحت ، تربیت سیاسی و اجتماعی


نویسندگان:

راحله پودینه پیر

عنوان:

نقش مشاور مدرسه در کاهش آسیب های اجتماعی دانش آموزان

چکیده:

مدارس اولین و مهمترین مکان یادگیری هستند که در آنجا لیاقت ها و توانایی ها به بار می نشیند و پیشرفت های علمی حاصل می شود. برنامه های مشاوره در مدرسه به منظور هدایت رشد متعادل و همه جانبه دانش آموزان طراحی شده اند. یک مشاور به فرد دارای مشکل کمک می کند تا ضمن شناخت مسایل و مشکلات خود، راه حل های احتمالی مشکل را ارائه دهد و سرانجام به حل آن بپردازد. در واقع او کمک می کند تا راه حلی برای مشکلات رفتاری، تصمیم گیری مناسب، طرح ریزی برای زندگی و کنترل فشارهای روانی بیابند. در این پژوهش سعی شده تا با تاکید بر مشاوره، نقش مشاور مدرسه در کاهش آسیب های اجتماعی دانش آموزان بررسی گردد.تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی بود. اطلاعات مورد نیاز با بررسی مستندات جمع آوری شده است. نتایج مطالعات حاکی از آن است که مشاوران با تسهیل رشد همه جانبه ی فرد، آموزش مهارت های زندگی فردی، اجتماعی، کاهش و حذف موانع رشدف خودشناسی و ارائه ی سایر خدمات روان شناختی در مدارس نقش بسیار حساسی دارند. آنها از عوامل موثر تامین سلامت روانی دانش آموزان در مدارس می باشند و با استفاده از خدمات راهنمایی و مشاوره در آموزش و پرورش در نهایت به تامین بهداشت روانی و سلامت فکر و سالم سازی محیط فردی و اجتماعی می انجامد.

کلید واژه:

مشاوره، آسیب های اجتماعی، سلامت روانی، آموزش و پرورش.


نویسندگان:

راحله صفائی قهنویه

عنوان:

چگونه توانستم با بازی های آموزشی عملکرد حافظه فعال علیرضا را بهبود دهم؟

چکیده:

کارکرد هاي ذهني همواره يکي از دغدغه‌هاي آموزش و مسائل مربوط به آموزش و يادگيري بوده است. توانايي نگهداري ذهني به دانش آموز اين امکان را مي دهد که مطالب ياد گرفته شده را به ذهن بسپارد و در هنگام لزوم بتواند از آن استفاده کند. تکنولوژي به انسان کمک کرده است تا بتواند مطالب زيادي را نگهداري کند اما از طرفي کمک اين ياور مجازي به تنبلي حافظ سوق پيدا کرده است. دانش آموزاني که بعد از دوسال شرايط مجازي تحصيل وارد مدرسه شده اند نمي توانند به راحتي حتي تکاليف خود را به ذهن بسپارند و اين مسئله مي‌تواند سرآغاز مشکلات آموزشي در سالهاي آينده باشد. جامعه نمونه اين پژوهش دانش آموزان کلاس پنجم الف دبستان اميرکبير کرکوند با تعداد ۲۳ نفر در سال تحصيلي ۱۴۰1- ۱۴۰0 بوده اند. با توجه به مشکل ذکر شده براي اين دانش آموزان بازي هايي که دو هدف تقويت حافظه و تقويت عملکرد درسي را به دنبال داشت طراحي شد و نتايج آن نشان داد، مي‌تواند به کمک بازي هاي آموزش به نگهداري ذهني دانش آموزان کمک کرد.

کلید واژه:

يادگيري، نگهداري ذهني، بازي هاي آموزشي ،حافظه فعال


نویسندگان:

راحله صفائی قهنویه

عنوان:

چگونه توانستم تمرکز و توجه دانش آموزان کلاس پنجم در کلاس مجازی را بهبود دهم؟

چکیده:

توجه و تمرکز در يادگيري تاثير به سزايي دارد. نگه داشتن سطح مطلوب تمرکز در کلاس يکي از دغدغه هاي اصلي آموزش دهندگان است. اقدام پژوهي حاضر با هدف بهبود توجه و تمرکز دانش آموزان کلاس پنجم در فضاي مجازي صورت پذيرفته است. اين پژوهش در کلاس پنجم دبستان پسرانه شهيد باقريان سرارود شهرستان مبارکه، استان اصفهان، با تعداد دانش آموزان 10 نفر و در سال تحصيلي 1400-1399 انجام شده است. بازخوردهاي فضاي مجازي در ماه هاي ابتدايي سال تحصيلي حاکي از آن بود که دانش آموزان در کلاس مجازي به خوبي به فيلم ها و تدريس هاي ارسالي توجه نمي کنند. به همين منظور راهکارهايي که مي توان توجه و تمرکز در کلاس مجازي را بهبود بخشيد مورد بررسي قرار گرفت. اجراي تعدادي از اين راه کارها نشان از بهبود وضعيت موجود در کلاس را دارد.

کلید واژه:

توجه، تمرکز، کلاس مجازي


نویسندگان:

راحله صفائی قهنویه

عنوان:

بهبود يادگيري در مبحث نشان دادن اعداد اعشاري روي محور و در جدول ارزش مکاني پايه پنجم

چکیده:

بیان هدف پژوهش، شیوه و چگونگی روند پژوهش، و ... بیان نتایج بدست آمده رياضيات در آموزش و پرورش همواره داراي جايگاه بسيار مهمي بوده است. چنانکه دانش آموزاني که در رياضي احساس کارآمدي بيشتري دارند، از سوي معلمان مورد تشويق بيشتري قرار مي‌گيرند. با توجه به اين مهم در اين مطالعه علمي يکي از مباحث مهم رياضي پايه پنجم ابتدايي مبحث نشان دادن اعداد اعشاري روي نمودار و نوشتن آن در جدول ارزش مکاني و گسترده نويسي که به اعتقاد معلمان پايه پنجم يادگيري اين مبحث يکي از چالش برانگيزترين مباحث رياضيات اين پايه مي باشد مورد بررسي قرار گرفته است . در اين بررسي مشخص شد نمايش اعداد به صورت هاي مختلف همراه با دست ورزي هاي صورت گرفته در تدريس دوم مي‌تواند با يادگيري بهتر و تثبيت آن موثر واقع شود

کلید واژه:

ریاضیات، اعداد اعشاری، دست ورزی


نویسندگان:

آرزو رضایی صدرآبادی, حسین افراسیابی

عنوان:

شکل گیری هویت به مثابه تمایزخواهی: مطالعه ای داده بنیاد در میان دانش آموزان دختر

چکیده:

هویت از پدیده هایی است که در بین نوجوانان بسیار مهم به شمار می آید. از گذشته تاکنون، در خانواده، مدرسه، جامعه، رسانه های اجتماعی و... به آن پرداخته می شود. پژوهش حاضر با هدف درک دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر یزد از هویت صورت گرفت. این پژوهش، رویکرد کیفی داشته و از راهبرد نظریه داده بنیاد نظام مند استفاده کرده است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. زمینه‌ی تحقیق شهر یزد بوده و مشارکت کنندگان شامل 20 نفر از دانش آموزان پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم در بازه ی سنی 15 تا 18 سال هستند. فرایند مصاحبه تا زمان اشباع نظری ادامه یافت. روش انتخاب مشارکت کنندگان از نوع هدفمند بوده و مشارکت کنندگانی انتخاب شدند که بیشترین همکاری را داشتند و اطلاعات زیادی را در اختیار پژوهشگر قرار می‌دادند. تحلیل داده ها از طریق کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت گرفت و به مقوله های بی الگویی، جامعه ی یکسان ساز، فردی سازی، تحسین خود، پس زدگی خانواده و گذر از چارچوب ها رسیدیم که ما را به مقوله ی مرکزی تمایزخواهی رساندند. بر اساس یافته ها، دانش آموزان به هویت نگاهی فردی و شخصی دارند. نداشتن الگو و تلاش جامعه برای یکسان سازی افراد باعث تمایل بیشتر نوجوانان به تمایزخواهی می شود و آن ها از راه فردی سازی سبک زندگی و تحسین ویژگی های خود به شکل دهی این هویت متمایز پرداخته که این امر موجب جدایی و پس زدگی از خانواده و گذر ازچارچوب ها می شود.

کلید واژه:

هویت، تمایزخواهی، دانش آموزان، نوجوانان، پژوهش کیفی


نویسندگان:

رحیم شبانی

عنوان:

نقش اوقات فراغت در سلامت روانی - اجتماعی اعضای خانواده

چکیده:

چکیده : هدف این مطالعه بررسی نقش اوقات فراغت در سلامت روانی - اجتماعی اعضای خانواده است. مطالعه حاضر از نوع پژوهش¬های تحلیلی- تبیینی است. با استفاده از متون و منابع موجود و با استفاده از کلیدواژه‌هایی مانند «اوقات فراغت»، «اوقات فراغت و سلامت خانواده»، اطلاعات جمع آوری شده است. این مطالعه، ضمن توضیح در مورد اهمیت اوقات فراغت، نقش اوقات فراغت در سلامت روانی - اجتماعی اعضای خانواده و تحقیقات انجام شده را بررسی کرده است.

کلید واژه:

اوقات فراغت، خانواده، کودکان و نوجوانان


نویسندگان:

میر بهروز ذکی زاذه

عنوان:

چگونه توانستم دانش آموزان را به درس جغرافیا علاقه مند کنم

چکیده:

یکی از مهم ترین و اساسی ترین سوالاتی که در ذهن کارشناسان و معلم های واقعی نقش بسته است ،آن است که چگونه می توان مفاهیم آموزشی را در ذهن مخاطبین نهادینه کرد و هریک از آنان به فراخور تجربه و حوصله خود راه حلی را برای برون رفت از چالش پیش رو پیشنهاد می کنند. از جمله ،موضوعاتی که مطرح می شود مساله نقش تکنولوژی آموزشی در تسهیل آموزش هاست. این گونه معلمان از برنامه ها و وسایل کمک آموزشی بیشتر از از همکاران خود استفاده می کنند و اغلب خود مبادرت به ساختن ابزارها و وسایل کمک آموزشی می نمایند. چنین معلمانی قادرند از کمترین امکانات بیشترین بهره برداری ها را بنمایند. با توجه به مطالب ذکر شده بنده نیز برای علاقه مند نمودن دانش آموزان سال دوم و سوم دبیرستان رشته علوم انسانی به درس جغرافیا 2و3 سعی نموده ام که از روش سخنرانی و متکلم وحده بودن در کلاس خارج شده و از وسایل کمک آموزشی و تدوین نرم افزار جغرافیا به صورت powerpoint و فیلم آموزشی و انواع روش های مشارکتی استفاده نموده وکلاس فعال و با نشاط داشته باشم تا دانش آموزان با میل و رغبت بیشتری در کلاس درس حاضر شوند.

کلید واژه:

جغرافیا، دانش آموزان، علاقه مند سازی، ابزار و نرم افزارها


نویسندگان:

مریم احمدی جابری

عنوان:

بررسی رابطه‌ی کیفیت زندگی و بی تفاوتی سازمانی معلمان ابتدایی بندرعباس

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر تبیین رابطه کیفیت زندگی و بی تفاوتی سازمانی معلمان مقطع ابتدایی شهر بندرعباس بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردي و از نظر ماهیت و روش از نوع همبستگی بود. جامعه آماري شامل معلمان مقطع ابتدایی شهر بندرعباس بود. که تعداد آن ها 2055 نفر می باشد. براي نمونه با شیوه نمونه گیري تصادفی طبقه اي تعداد 300 نفر انتخاب شدند و از طریق توزی ع پرسشنامه کیفیت زندگی کاري والتون ) 1973 (، پرسشنامه بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد و همکاران 1389 ( داده هاي گردآوري شده در دو سطح مورد تجزیه و تحلیل )آمار توصیفی آمار استنباطی( قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پی رسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد بین کیفیت زندگی کاري با بی تفاوتی سازمانی رابطه معکوس و معناداري وجود دارد. بین کیفیت زندگی کاري با مولفه بی تفاوتی به مدیر، به تفاوتی به سازمان، بی تفاوتی به ارباب رجوع، بی تفاوتی همکار و بی تفاوتی به کار رابطه معکوس و معناداري وجود دارد و مولفه هاي بی تفاوتی به مدیر و بی تفاوتی به ارباب رجوع می توانند کیفیت زندگی کاري را پیشبینی نمایند.

کلید واژه:

بی تفاوتی سازمانی، کیفیت زندگی کاري، معلمان


نویسندگان:

سمیه فخری فخرابادی

عنوان:

چگونه توانستم مهارت تفکربراي حل مسائل رياضي کلاس ششم را بهبود دهم؟

چکیده:

انديشه يا فکر يکي از نيروهاي دروني انسان است که نظام هاي آموزشي بايد زمينه رشد و پرورش شيوه هاي تفکر و خلاقيت را در فراگيران فراهم آورند. هدف اقدام پژوهي حاضر آموزش تفکر براي حل مسائل رياضي است اين پژوهش در کلاس ششم دبستان دخترانه فروغ صفاييه با تعداد دانش آموزان ۲۷ نفر و در سال تحصيلي ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ انجام شده است انجام تکاليف در ماه‌هاي ابتدايي سال تحصيلي حاکي از آن بود که دانش آموزان سوالات رياضي را بدون فکر و با کپي کردن جواب هاي آماده انجام مي دهند به همين منظور راهکارهايي که مي توان آموزش فکر کردن در فراگيران را بهبود بخشد مورد بررسي قرار گرفته است.

کلید واژه:

نیروهای درونی، شیوه های تفکر


نویسندگان:

محمدتقی پرتوشعار هریس

عنوان:

چالشهای برنامه های فرهنگی-تربیتی در جامعه معاصر ایران

چکیده:

این نوشتار با هدف بررسی چالشهای برنامههای فرهنگی - تربیتی در جامعه معاصر ایران و ارائه راهکارهایی جهت اصلاح آن با روش سندی-تحلیلی انجام گرفته . تربیت اصول اولیه و اساسی آموزش ، هدایت و یادگیری افراد است یعنی یک جامعه زمانی در سایر ابعاد اجتماعی میتواند موفق باشد که اصول تربیتی در آن جامعه به درستی نهادینه شده باشد و به شیوه های مناسب هم آموزش داده شده باشد. اصولا آنچه نتیجه یک پیامد یا یک رفتار را اداره میکند و آن را پایان مطلوبی می بخشد سیستم تربیتی ناظر بر آن فعالیت می باشد که اگر به تمامی مسائل و جوانب توجه نشان داده شده باشد و از اصولی علمی و روانشناختی پیروی شده باشد بدیهی است که نتیجه مثبت می باشد و عدم رعایت اصول تربیتی باعث بروز رفتار نامناسب خواهد شد و رفتار غیر اصولی هم که از آموزش نادرست نشات گرفته ، پیامدهای مخرب دیگری خواهد داشت. بنابراین دانستن چالشهای برنامههای فرهنگی و تربیتی میتواند در غنیتر شدن آن برنامهها و همچنین کمک به مرییهای تربیتی برای عملکرد بهتر در فعالیتهای تربیتی باشد

کلید واژه:

تربیت، چالشهای برنامه فرهنگی و تربیتی، متربی، برنامه های فرهنگی و تربیتی


نویسندگان:

راحله پودینه پیر

عنوان:

نقش تعلیم و تربیت اسلامی در کاهش آسیب های اجتماعی

چکیده:

مطالعه خاستگاه اختلال ها، بی نظمی ها و نابسامانی های اجتماعی، آسیب شناسی اجتماعی است. زیرا اگر در جامعه ای هنجارها مراعات نشود، کجروی پدید می آید و رفتارها آسیب می بیند. یکی از مهمترین ویژگی های انسان، تربیت پذیری است که از آغاز پیدایش شروع شده و در طول تاریخ ادامه داشته و خواهد داشت. نقش تربیت، شکوفا سازی شخصیت واقعی انسان و به فعلیت رسانیدن قوا و استعدادهای نهفته اوست و بدون تربیت و اخلاق، آدمی شخصیت واقعی خود را باز نمی یابد و به حقیقت انسانی و هویت مستقل خویش آگاه نمی گردد و آن چه خارج از این حوزه یافته است خود انسانی نیست. زیرا شرافت انسان به روح ملکوتی اوست و امتیاز او بر سایر حیوانات مرهون ویژگی های انسانی وی می باشد که خاستگاه ارزش های معنوی و ابزارهایی برای رسیدن به درجات بلند و سعادت جاودانی اند. تعلیم و تربیت یک نشو و نمای مداوم انسانی است که نسل بزرگتر حاصل آموخته ها و تجربه های خود و گذشتگان را به نسل کوچکتر منتقل می سازد. ترقی و تمدن انسان ها در ابعاد مختلف، معلول همین تعلیم و تربیت است. تربیت اسلامی عبارتست از شکوفایی استعدادهای خدادادی در هر انسان، جهت ایجاد یک اعتدال در زندگی و با قصد رسیدن به اهداف و کمال مطلوب مورد نظر خداوند. در این پژوهش سعی شده تا با تاکید بر تعلیم و تربیت نقش و تأثیر تعلیم و تربیت اسلامی در کاهش آسیب های اجتماعی بررسی گردد.تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی بود. اطلاعات مورد نیاز با بررسی مستندات، مشاهده میدانی، مصاحبه با مردم محلی جمع آوری شده است. نتایج مطالعات حاکی از آن است که کشور ما اسلامی است، تربیت آن در صورتی کارا و با فرهنگ آن سازگار خواهد بود که از فرهنگ غنی اسلام سیراب شده باشد.

کلید واژه:

تربیت، تعلیم و تربیت اسلامی، آسیبهای اجتماعی.


نویسندگان:

زینب آور, زلیخا مازادی

عنوان:

چگونه توانستیم مشکل گوشه گیری مهشید را بهبود ببخشیم؟

چکیده:

گوشه گیری و انزوا یکی از مهم ترین مشکلات دانش آموزان در جوامع کنونی و یکی از دلایل عدم یادگیری آنان است. توجه به مسائل و مشکلات کودکان باعث پیشرفت و ترقی جامعه می شود و غفلت در رفع مشکلات آنان، خسارت جبران ناپذیری به بار می‌آورد. پژوهش حاضر با هدف بهبود انزواطلبی و گوشه‌گیری یکی از دانش‌آموزان کلاس ششم صورت گرفته است، طرح پژوهش توصیفی و از نوع اقدام پژوهی است. از روشهای مشاهده، یادداشت‌برداری، گفت و گو برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شده است. به منظور رفع مسئله‌ی ایجاد شده، با تکیه بر مهارت‌های دانش‌آموز، دادن مسئولیت و همچنین تقویت و پاداش جهت بالا بردن انگیزه و اعتماد به نفس، میزان گوشه‌گیری و انزواطلبی دانش‌آموز کاهش یافت به طوری که شواهد حاکی از افزایش مشارکت دانش‌آموز در فعالیتهای کلاسی بود.

کلید واژه:

گوشه‌گیری، انزوا، دانش‌آموز، عدم اعتماد به نفس


نویسندگان:

امین هاشمی

عنوان:

تأثیر بازی های شبیه سازی شده بر کودکان دارای اضطراب امتحان و رابطه‌ی آن با افت تحصیلی در دانش آموزان پسر پایه‌ی اول دبستان ناحیه 3 شیراز

چکیده:

چكيده هدف از این پژوهش تأثیر بازی¬های شبیه سازی شده بر کودکان دارای اضطراب امتحان و رابطه آن با افت تحصیلی در دانش آموزان پسر پایه اول دبستان ناحیه 3 شیراز می¬باشد. جامعه آماری شامل 3418 نفر است که از این تعداد 70 نفر در دوره زمانی 1400-1401به عنوان نمونه انتخاب شدند دلیل کوچک بودن حجم نمونه، شیوع بیماری کرونا و عدم دسترسی به دانش¬آموزان بود. برای رسیدن به هدف پژوهش سه فرضیه طراحی و با استفاده از پرسشنامه نظرات دانش¬آموزان در دو گروه جمع¬آوری گردید. که با استفاده از نرم افزار SPSS24 داده¬ها تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بازی¬ میشا و کوشا بر میزان یادگیری دانش آموزان و میزان اضطراب آنها و کاهش میزان افت تحصیلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. که هرسه فرضیه با درصد بالای 95 درصد تأیید و پذیرفته شدند.

کلید واژه:

کلمات کلیدی: بازیهای شبیه¬سازی شده، اضطراب امتحان، افت تحصیلی، دانش آموزان پسر، دانش آموزان پایه اول دبستان شیراز.


نویسندگان:

امین هاشمی, فاطمه مطهری نیا, زینب نگهبانی, لیلا نگهداری, سوسن ملک حسینی

عنوان:

تأثیر بازی های شبیه سازی شده بر کودکان دارای اضطراب امتحان و رابطه‌ی آن با افت تحصیلی در دانش آموزان پسر پایه‌ی اول دبستان ناحیه 3 شیراز

چکیده:

چكيده هدف از این پژوهش تأثیر بازی¬های شبیه سازی شده بر کودکان دارای اضطراب امتحان و رابطه آن با افت تحصیلی در دانش آموزان پسر پایه اول دبستان ناحیه 3 شیراز می¬باشد. جامعه آماری شامل 3418 نفر است که از این تعداد 70 نفر در دوره زمانی 1400-1401به عنوان نمونه انتخاب شدند دلیل کوچک بودن حجم نمونه، شیوع بیماری کرونا و عدم دسترسی به دانش¬آموزان بود. برای رسیدن به هدف پژوهش سه فرضیه طراحی و با استفاده از پرسشنامه نظرات دانش¬آموزان در دو گروه جمع¬آوری گردید. که با استفاده از نرم افزار SPSS24 داده¬ها تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بازی¬ میشا و کوشا بر میزان یادگیری دانش آموزان و میزان اضطراب آنها و کاهش میزان افت تحصیلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. که هرسه فرضیه با درصد بالای 95 درصد تأیید و پذیرفته شدند.

کلید واژه:

کلمات کلیدی: بازیهای شبیه¬سازی شده، اضطراب امتحان، افت تحصیلی، دانش آموزان پسر، دانش آموزان پایه اول دبستان شیراز.


نویسندگان:

زهرا مسعودنیا, زهرا مسعودنیا

عنوان:

آسیب های ناشی از نفوذ عناصر غربی در تعلیم و تربیت اسلامی

چکیده:

از جمله مهمترین و اساسی‌ترین نهادهای هر جامعه‌ای، آموزش و پرورش می‌باشد. آموزش و پرورش به مثابه یک نهاد حیاتی در هر اجتماعی، وظیفه‌ی تربیت کودکان و نوجوانان را برعهده دارد و تربیت مورد انتظار جامعه، تربیتی مطابق و همسو با آرمان‌ها و ارزش‌های یک جامعه است. در کشور عزیزمان ایران که شاهد تلفیقی زیبا از فرهنگ ایرانی- اسلامی هستیم، انتظار می‌رود تربیتی درخور و شایسته‌ی این فرهنگ غنی از سوی آموزش و پرورش ارائه شود اما امروزه به‌علت هجوم و جنگ فرهنگی گسترده‌ای که کشورهای غربی راه‌اندازی کرده‌اند، این مهم چندان تحقق نمی‌یابد و ما شاهد نفوذ و گسترش حضور عناصر فرهنگ غرب در نظام تعلیم و تربیت هستیم و به‌طبع آن، نفوذ این عناصر سبب ایجاد آسیب در اجتماع و شیوه‌ی تربیتی فرزندان این مرز و بوم می‌شود. نظر به اهمیت موضوع مطرح شده، مقاله‌ی حاضر به‌بررسی آسیب‌های ناشی از نفوذ فرهنگ غربی در نظام تعلیم و تربیت اسلامی جامعه‌ی ما می‌پردازد. هدف از انجام این پژوهش، مشخص کردن میزان آسیب‌ها و ارائه‌ی راهکارهایی کارآمد برای مقابله با آن‌ها است. روش انجام این پژوهش از نوع مروری و کتابخانه‌ای است و در طول این پژوهش به اهمیت تلاش برای جلوگیری از نفوذ عناصر غربی در نظام تعلیم و تربیت خواهیم پرداخت.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت، عناصر فرهنگ غربی، تربیت اسلامی، آموزش و پرورش


نویسندگان:

راحله پودینه پیر

عنوان:

اثرات آموزش و یادگیری در بستر موبایل بر کیفیت زندگی دانش آموزان

چکیده:

هدف کلی آموزش و پرورش انتقال اطلاعات و معلومات بشری از یک نسل به نسل دیگر و ایجاد تغییرات مطلوب در رفتار فرد است . در دنیای ماشینی و شهری امروز که والدین فرصت چندانی برای صرف وقت با فرزندانشان ندارند و از طرف دیگر تک فرزندی بودن خانواده‌ها، والدین ساده‌ترین راه را برای سرگرم نمودن فرزندانشان انتخاب می‌نمایند، بدین صورت که ابزارهایی همچون تلفن همراه، لپ‌تاپ، رایانه شخصی و اینترنت را در اختیار فرزند دلبندشان قرار می‌دهند تا او در اتاق خود به کار با آنها مشغول شود؛ حال آن که فرزند تنها از نظر فیزیکی در محیط امن خانه به سر می‌برد، ولی در عمل از طریق این وسایل به ویژه اینترنت به دنیایی به مراتب بزرگتر از محیط پیرامونش قدم می‌نهد و با چیزهایی مواجه می‌شود که بسیاری از پدران و مادران از وجود آنها آگاه نیستند. با توجه به اين امر مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات آموزش و یادگیری در بستر موبایل بر کیفیت زندگی دانش آموزان انجام گرديد.این پژوهش از نوع کاربردی و از روش توصیفی – تحلیلی جهت بررسی پارامترهای مورد بررسی سود جسته است. در ادامه داده‌های بدست آمده از پرسشنامه‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS آزمون فرضیه انجام گرفت و سرانجام یافته‌های تحلیلی ارائه شده است.

کلید واژه:

آموزش و یادگیری، رسانه، کیفیت زندگی.


نویسندگان:

راحله پودینه پیر

عنوان:

مسائل و مشکلات آموزش کودکان عقب مانده ذهنی از منظر روانشناسی

چکیده:

به طور کلی عقب ماندگی ذهنی عبارت است از کم هوشی که سبب بی کفایتی فرد در ایفای وظایف اجتماعی یا باعث ناتوانی او در کسب مهارت هایی شود که مناسب او هستند و برحسب شدت به چهار گروه خفیف ، متوسط ، شدید و عمیق تقسیم می شود. یکی از مهمترین عوامل پیدایش کودکان عقب مانده ذهنی اختلالات و نارسایی های ژنتیکی است و نیز از جمله عوامل متعددی که در ایجاد معلولیت ذهنی کودکان مورد نظر است ازدواج های فامیلی و پیوند های خویشاوندی ( هم خونی ) است. از نظر آموزشی به کودکی عقب مانده گفته می شود که بعلت استعداد محدود به روشهای خاص آموزشی آموزش درمانی نیاز داشته باشند . آموزش درمانی عبارت از مجموعه اصول آموزش روانشناسی و پزشکی است که بتواند معلولین جسمانی یا ذهنی را تا حد امکان به عضو مفید جامعه تبدیل کند .در همین راستا در این پژوهش سعی بر آن شده است که مسائل و مشکلات آموزش کودکان عقب مانده ذهنی از منظر روانشناسی بررسی گردد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی می باشد.

کلید واژه:

آموزش، عقب مانده ذهنی، روانشناسی.


نویسندگان:

فاطمه محبی, فاطمه محبی, یوسف گرجی مهلبانی

عنوان:

کنشگری دانشجو در فرآیند آموزش

چکیده:

چکیده تمرکز بر جهت‌گیری می‌تواند کنشگر را به سوی جهت‌گیری شناختی، احساسی و ارزشیابانه و تعامل دانشجو - اساتید و شیوه عمل آنها در فضاهای آموزشی سوق دهد، این در حالیست که امروزه روش‌های آموزشی فردگرایانه اساسی‌ترین مشکل کنونی در ایران بوده و دریافت‌های ذهن‌گرایانه از دانش، که آن را مجموعه‌ای از دانسته‌ها در ذهن یادگیرنده می‌داند باعث گسترش آموزش فردگرایانه شده است. در نظام آموزشی رایج دانشجویان فاقد ایجاد تعامل در روند آموزشی با یکدیگر بوده و میزان اعتماد آنها اندک می‌باشد، از این رو تعامل در فرآیندهای آموزشی و یادگیری همکارانه، عملکرد و موفقیت و بهره‌وری بیشتری را موجب شده و این سبک یادگیری با گسترش روابط بین شخص، درک و تفاهم بیشتر بین دانشجویان و فرآیند آموزش می‌گردد. هدف این مقاله پیشرفت و رشد همه جانبه دانشجویان در محیط آموزشی در جهت بهبود رشد آموزش، سازگاری بیشتر دانشجویان با محیط‌ها و فرآیندهای آموزشی می‌باشد، روش این پژوهش مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌ای بوده و نتایج به دست آمده از آن با هدف فرآیند آموزش و رابطه آن با دانشجویان و عوامل و ویژگی‌های آن می‌پردازد.

کلید واژه:

کنشگری دانشجو، تعامل دانشجو و استاد، تفکر انتقادی، تفکر خلاق.


نویسندگان:

ناصر یوسفی‌فرد

عنوان:

بررسی نحوه آموزش زبان انگلیسی بر مبنای سند تحول بنیادین

چکیده:

با گسترس تکنولوژی و فراگیری ارتباط میان کشورهای جهان، مبحث آموزش زبان انگلیسی و چگونگی آموزش آن در میان نظامهای تعلیم و تربیت جهانی حائز اهمیت گردید. در ایران نیز چگونگی آموزش زبان انگلیسی حائز اهمیت است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف »بررسی نحوه آموزش زبان انگلیسی بر مبنای سند تحول بنیادین« انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و نحوه گردآوری دادهها مبتنی بر شیوه کتابخانهای و اسنادی میباشد و نحوه تحلیل دادهها مبتنی بر شیوه مروری – توصیفی می باشد. یافتههای پژوهش حاضر حاکی از آن است که مطابق با سند تحول بنیادین آموزش زبان خارجی با رعایت اصل تثبیت و تقویت هویت اسالمی – ایرانی در چارچوب بخش انتخابی برنامه درسی توصیه شده است. از این رو استفاده از شیوه آموزش فعالیت – محور می تواند روشی مناسب در تدریس زبان انگلیسی باشد. هدف روش آموزش فعالیت – محور در زبان انگلیسی ایجاد فرصتهایی در کالس درس است تا به زبان آموزان امکان دهد به طور مشارکتی و تعاملی به ساخت دانش زبانی بپردازند و مهارت های زبانی خود را تقویت کنند. برای دستیابی به این هدف و استفاده کارکردی از زبان، فعالیتها باید اصیل و معتبر، فراگیر – محور و تعاملی باشد.

کلید واژه:

زبان انگلیسی، سند تحول بنیادین، تکنولوژی، آموزش، تکنولوژی